Lynx Commander -keskustelua.

Keskustelun 'Lynx' on aloittanut käyttäjä Fred Scuttle, 14/12/08.

  1. vuorikelkkailija

    vuorikelkkailija Well-Known Member

    Sopiva holkki,rikat ja mutterit siinä on lukitus sarja. Eikä maksa ku 10 centtiä.
     
  2. Kile

    Kile Well-Known Member

    Commander -24 ACE 900 turbolla vai ilman? Siis kumman ottaisi? Tarkoitus ehkä siis ottaa perus-Commander 900 koneella ja siihen tarvittavat lisävarusteet ja tähän saa siis sen pienempitehoisen 900 turbokoneen.
     
  3. fleec

    fleec Well-Known Member

    Turbolla ehdottomasti. 900 ACE vapari on aika hengetön peli, jos kelkkailusta ja vauhdinhurmasta haluaa nauttia. Turbo R moottorisella Commanderilla nyt 2,5tkm ajanu ja voin sanoa, että tuo moottori tekee siitä kelkan. Ja iskunvaimentimiin ja alustan säätöihin kannattee satsata ja perehtyä, niin kelkasta saa kaikki piilevät ominaisuudet irti. Tuosta pikku turbosta 130hv ei kokemusta, mutta varmuudella sekin vaparia parempi. Vertailuna esim. vapari 900 jaksaa pyörittää mattoa n. 80km/h(mattonopeutta) umpisella ja Turbo R samassa olosuhteessa n.135km/h(mattonopeutta).
     
    Vesukka tykkää tästä.
  4. Jaku

    Jaku Kaikki koitettu-> Lynx Brutal 850 Touring

    Kuulostaa 900R Turbo Commader jo hornetilta jos mattonopeus n.135km/h ummessa
    Oltiinko tuossa tilanteessa jumissa astinlautojen varassa ja matto pyöri tyhjää vai kenties metsätiellä H-pykälä sisässä?
     
  5. vuorikelkkailija

    vuorikelkkailija Well-Known Member

    Tuo mattonopeus ei kerro mitään näissä leveätelasissa. Pps alustalla oleva 800 commanderin mattonopeus oli pikkasen eri ku 600 ace ski-doo skandikin ja silti pehmeällä puuteri kelillä piti kattoa ace skandikin takavaloja.
     
    3xj ja Fred Scuttle tykkäävät tästä.
  6. Jaku

    Jaku Kaikki koitettu-> Lynx Brutal 850 Touring

    Lähinnä tarkoitin että ummessa ajaessa kelkka voi liikkua oikeasti gepsin mukaan esim.20km/h mutta matto pyörii 90km/h mittarin mukaan.

    Toki tuollaisen 50cm maton ei tarvitse jauhaa samalla tavalla kuin kapeamman niin kelkan liikenopeus on jotain muuta..
    Eikä noissa 850turboissakaan näy mattonopeus mittarin mukaan olevan kuin hieman päälle 80km/h ummessa vaikka tehot on samat mutta matto on kapeampi..
     
    FFoxi tykkää tästä.
  7. FFoxi

    FFoxi X-trim & 5900 LTS

    Ihan mielenkiinnosta. Paljonko @Jaku Brutalissa on ummella pyörii mattonopeudet?
     
  8. Jaku

    Jaku Kaikki koitettu-> Lynx Brutal 850 Touring

    Mie ajan polvihollilta ummessa.
    Tällä hetkellä välitys about +130km/h kun vakiona olisi lähes 160km/h

    Välitys voisi olla jopa lyhyempikin vielä umpiseen jos reittiajoa ei tarvitsisi miettiä

    Tosin kulkee tuo jo kovempaa lyhyemmällä välityksellä kuin mitä vakiona 5700-5800rpm kierroksella.

    Ei tuon Brutalin 60mm maton tarvitse pyöriä samalla tavalla vastaavan 40,5/38cm leveän ja reitillä se ottaa aika hyvin vauhtia kun pitoa saa sekä jos alustan säädöt on että hyökkää eteenpäin kans.

    Toisaalta ei tuolla 50cm matolla minusta järkeä ole muutenkaan ajaa "huippuja"
    Toisaalta jos siitä tykkää niin voi palata ajassa taaksepäin ja laittaa 32/38mm harjalla olevan maton alleen.
     
    Viimeksi muokattu: 16/3/23
  9. fleec

    fleec Well-Known Member

    Ei kai siinä mitään järkeä ole jumi tilanteessa huudattaa kaasupohjassa, ainakaan minun mielestä, mutta huvinsa kullakin. Kyllä tuo mattonopeus n. 135km/h oli ihan järvenjäällä, jossa tela painui n.20-30cm ja gps näytti n.110km/h lukemaa. Tarkoitus oli vain vertailla, kuinka paljon nuo tuplatehot vapariin verrattuna tuovat lisää vauhtia ja pyörimisnopeutta mattoon. Totuus vaan on että vapari 900Ace on aika hengetön peli, mutta kelkkahan ostetaan käyttötarkoituksen mukaan. Jakulle tiedoksi R Turbo Commander kulkee L-vaihteella n.100km/h mittarinopeus ja H-vaihteella kovalla jäljellä +160km/h mittarinopeus.
    Vielä noista mattojen harjakorkeuksista sen verran, että saahan kunnon "vänkäys" asiantuntijoiden kesken päälle. 44mm harjakorkeus tuossa Commanderissa on hyvä kompromissi, jolla voi ajaa kovalla jäljelläkin reipasta vauhtia ilman pelkoa, että laput irtoavat ja pitoa on umpisellakin tarpeeksi.
    Työkseen erävalvontaa tekevillä on käytössä vapari Commander 32mm matolla(ettei riko lumenpintaa) ja 850 Commanderi 66mm matolla, joten ajotyyli vai ajotaitoko sen lopulta ratkaisee?
    Ja sitten tehtiin pikku vertailukisat umpisella kiihdyttelystä Commander R-turbo 44mm mattoharjalla ja 850etec 3700 66mm mattoharjalla, joka kerralla Commander voitti kiihdytys testin selvästi. Kapeampi matto ja korkea harja kaivoi kelkan jauhamaan perän syvemmälle ja keula pystyyn(näyttävää, mutta ei kelaa vauhtia), Commander vaan nostaa maltillisesti keulaa ja pakenee paikalta.
     
  10. Jaku

    Jaku Kaikki koitettu-> Lynx Brutal 850 Touring

    Ei kai se vielä jumi tilanne ole jos kelkka liikkuu esim.kävelynopeutta ja matto pyörii jotain muuta

    Mitä Brutalin mittarinopeutta vs gepsinopeutta olen vertaillut niin n.10% heitto näkyy olevan tuolla Brutalin korkeammalla matolla.

    Ps.Korjatkaa jos olen väärässä mutta onko Commander mallia tehty 850etec koneella vai puhutaanko nyt Brutal mallista tai jostain 850 Commander protosta?
    Kun mielestäni Commader mallia saa nykyisin 600R, 900ace ja 900turbo. Vanhemmassa "mallissa" oli 800etec.
     
  11. jykke75

    jykke75 Member

    Löytyisikös tähän mielipiteitä ja perusteluja puoleen tai toiseen: Commander Limited turbo, vai RE vastaavilla varusteilla? Nykyinen 900 ACE GT menisi vaihdossa, niin välirahassa olisi eroa noin 3000 euroa.
    Erityisesti kiinnostaisi, jos jollain on ihan omakohtaista kokemusta 130 hp turbosta ja 180 hp turbo R:stä. Itse olen päässyt ainoastaan koeajotilaisuudessa ajamaan muutaman kilometrin 49 Ranger ST turbolla ja XTERRAIN RE turbo R:llä. Sen perusteella molemmissa moottoreissa on voimaa ja ajotilojen avulla ominaisuuksia myös rauhalliseen ajoon.
    Easy Ride joustavan jatkoperän ominaisuuksista ja omituisuuksista puoleen ja toiseen olen täältä jo lukenutkin kaiken mahdollisen. Olisiko jollain jo kokemuksia tuosta uudesta Easy Ride+ alustasta, ja ennen kaikkea pysyykö se yhtään lumen päällä umpihangessa peruutettaessa?
    Omat ajot tapahtuu enimmäkseen keskisen Suomen umpihangessa; latuhöylän vetoa, metsäajoa ja tietysti hupiajoa sekä siirtymiä järvellä, tienpohjilla ja pelloilla yksin ja kahdestaan. Reittiajoa tulee alle 100 km talvea kohti.
     
  12. FFoxi

    FFoxi X-trim & 5900 LTS

    3700 66mm matolla on sellainen keulintakone ettei siihen kannate verrata ummella lähtöjä, poraa vain itseään pystyyn, mutta siihen se on varmaan ostettukin. Joku +155 puhdas vuorikelkka on jo eri juttu jos haluaa leveä- vs kapeatela kokeilla.

    Ummen mattovauhteja on ruukattu mitata syvässä lumessa ja mielellään ylämäkeen. Kelkka liikkuu hyvinkin hiljaa, mutta matto pyörii reilummin esim 60-80km/h. 135 se ei kyllä pyöri näin mitattuna. Järven jäällä 20-30cm lunta ei kerro kuin sen mitä kelkka siinä kulkee. Tuleehan tehoa siinäkin mitattua, mutta ei ummen mattovauhteja.

    Ot: 900 Ace on tosiaan hengetön ja 600 jo pelkkä tuhnu, mutta saattaa se 600 Ace Skandic yllättää ummella 180hp Commanderin. 60hp riittää myös reitille moneen menoon ja keskinopeuden saa pidettyä melko mukavana, kun paketti on säädöissä.
     
  13. fleec

    fleec Well-Known Member

    Joopa joo, saattaahan se tolppakeulanen 440f forest foxin yllättää monen nykykelkan risukossa pyörimisessä, jos aletaan vertauksia tarpeeksi kaukaa hakemaan.

    Yritin tuossa sivun alussa vastata "Kilen" kysymykseen, että kumpi Commander vapari vai turbo ja siinä sitten tuli mainitsemaan, kuinka hyvin turbo R(180hv) kulkee umpisellakin;) .
    Nyt keskustelu on kääntyny siihen missä maton pyörimisnopeutta mitataan ja millä maton harjalla ja mikä on oikea umpinen ja mikä on todellinen nopeus ja mikä on oikea umpisen paikka mitata maton pyörimisnopeutta ja missä kulmassa kelkka pitää olla:D

    Minua kiinnostaa kelkan eteneminen, eikä tyhjäpäiväinen spekulointi ja kun tuo rinteiden kiikkuminen ja taimikoiden polkeminen ei ole minun juttu.
    Onneksi täällä on asiantuntevia ja ilmeisesti kelkan omistavia henkilöitä, jotka löytävät jokaiseen vastaukseen vankan oikean mielipiteen.
     
    Vesukka tykkää tästä.
  14. Jaku

    Jaku Kaikki koitettu-> Lynx Brutal 850 Touring

    Itsehän kirjoitit juurikin näin josta "lainaus" niin jos puhutaan umpisen mattonopeudesta niin suurimmalle osalle "ammattitermein" tarkoittaa juurinkin mitä matto pyörii kun kelkka liikkuu esim: ns.kävelynopeutta.
    Näin minä sen ainakin tulkitsen.

    Jos nelaria itse miettisin niin ehdottomasti turbolla kun yllättävän raskas on 900Ace koneisen keula.

    "Tehokkaalla ajoneuvolla pääsee hiljaa mutta tehottomalla ei pääse kovaa."

    Sekä itse lähtisin tekemään pakettia Commander RE mallista juurikin liukurunkojen puolesta, itse kun ruukaan ajaa suurimmaksi osaksi eteenpäin ja ne pakittelut ummessa on onnistunut ihan Brutalin liukurungoillakin sekä jaksaako/onnistuuko sitä linkkuperää olla vekslaamassa lukkoon ja pois siellä metsässä/reitillä kun on kylmä, lunta/jäätä jne

    Sekä yks hajoa/ongelman kohde vähemmän kun ei ole tuota linkkuperääkään.
     
    FFoxi tykkää tästä.
  15. Andres

    Andres Well-Known Member

    Hämmästelen tätä nykyistä trendia, että ilman turboa ei pärjää millään.
    Omaan makun 900 vapari on täysiin riittävä ja nopeankin ajon, just edelästä lappiin 1500km ajaneenä, vauhti ei kyllä tehosta jäänyt kiini, turbo vehkeen kanssa ne vaaratilanteet tule vaan nopeammin vastaan.
     
    Jakelfin tykkää tästä.
  16. Salvelinus

    Salvelinus 49 Ranger 900T -23

    Itselle on 49 Rangeri turbolla (130 hv). Vaikka kilometrejä ei ole ehtiyt kertyä kuin reilut parisataa, niin olen todella tyytyväinen tuohon koneeseen. Ja toki kelkkaan muutenkin. Verrokkina toimii aiempi Rangeri 900 vaparilla. Tuossa yllä on puhetta turbon tarpeellisuudesta. Itsellä on paljon ajoa Lapin järvillä, joissa lunta, loskaa ja vettä riittää (myös jään päällä). Niihin olosuhteisuus 900 vapari oli pahimmoilleen vajaatehoinen. Varsinkin, jos perässä oli reki. Vaikka matto oli vain 39 mm harjalla, niin ei se oikein tahtonut loskassa pyöriä. Toki välityksetkin olivat siihen hommaan liian pitkät. Mietin kyllä välityksien vaihtoa ja maton vaihtamista karkeampaan, mutta lopulta päädyin hakemaan lisää voimaa miedomman turbon avulla. Ei kaduta, ainakaan vielä.
     
    Viimeksi muokattu: 17/3/23
    jykke75 tykkää tästä.
  17. fleec

    fleec Well-Known Member

    Jakun kannattais käydä käydä kokeilemassa vapaalla jatkolla olevaa alustaa. Vastauksestasi käy ilmi, ettet ole sellaisella ajanutkaan. Ei siinä linkussa ole lukitussysteemiä, jos siihen ei sitä erikseen osta. Enkä kyllä näe syytä miksi pitäisi ostaa. Reitilläkin kelkka kääntyy huomattavasti suoria jatkoja paremmin, koska alustaa vasten on vähemmän mattoa, kun taas umpiselle mennään niin kelkka painuu sen verran, että vapaa jatko alkaa automaattisesti kantamaan.
    Onhan tuo alusta suorilla liukurungoilla paljon halvempi valmistaa, kuin tuolla vapaalla jatkolla ja siinä voi olla yksi syy, kun karsitaan valmistuskustannuksia. Ja ainakin minulla toiminut tuon 2,5tkm moitteetta, linkussa rasvanipat ja muutenkin vaikuttaa jämerästi tehdyltä.
    Mutta katsotaan sitten kun 10tkm mittarissa, että miten kestää.
     
  18. FFoxi

    FFoxi X-trim & 5900 LTS

    Linkkuperä on hyvä pienitehoisessa ummenkelkassa johon se alunperin on suunniteltu. Sen avulla pääsee jyrkätkin nyppylät ylös, kun ajaa sen minkä kelkka menee, eikä kaivateta yhtään. Tämän jälkeen peruutetaan tarkasti omaa jälkeä alas ja ajetaan uudestaan, niin korkealle kuin kaivattamatta nousee. Tätä toistetaan niin kauan, kuin tarve vaatii. Nousee muuten leveätelainen melkoisen mäen tällä tyylillä.

    Toimii linkku myös tiheässä tureikossa kun ei mahdu kääntymään ja pitää edestakas venkuttaa.

    Kumpikaan näistä tilanteista ei istu omaan mielenkuvaan painavasta 180hp turbohirviöstä. Tässä kamppeessa se on vain yksi hajoava osa lisää, jos ajo sellaista, että koneesta otetaan 180hp edestä iloa irti ummella ja/tai reitillä. Saattaa siinä linkkuperä olla kovilla, kun survoo kaasua:D

    Mut jokainen tyylillään. Oma valinta olisi ehdottomasti Brutal tai Comukan RE malli kiinteillä liu'uilla, jos tehokkaan leveän laittaisi.
     
  19. Jaku

    Jaku Kaikki koitettu-> Lynx Brutal 850 Touring

    Aika monella mallilla ja merkillä olen ajanut , mm. Commander malliakin ja muutamaa eri vuosikertaakin, jopa ollut hinauksessakin sellaisen perässä.
    Onhan noita tullut jopa työkseenkin katseltua monelta eri kantilta

    Onhan Brutalissakin taivutetut liukurungot vaikka ne onkin "jäykät"

    Äkkiseltään saattaa olla että linkkuperäisen osat voi olla halvemmat valmistaa kun puhutaan työkelkkatehtaasta niin valmistusmäärät on isommat-> hintaa voidaan alentaa, tosin mikä on kelkkatehtaan/jälleenmyyjän kate on toinen juttu.

    Muistaakseni tuosta linkkuperäisestä on se huono puoli että mattoa joutuu pitämään todella tiukalla, siitäkin on tullut tehtaantiedoite kuulemma ihan huoltoon/jälleenmyyjille kun linkkuperä antaa myöten ja matto löystyy-> hyppii yli.

    Lukittuna linkkuperäinen etenee paremmin ummessa eteenpäin mennessä, vai onko tuotekehitys käyttänyt turhaan aikaa lukitussarjan tekemiseen vai pitäisikö kaikissa kelkoissa olla tälläinen linkkuperä jos se on ylivoimainen

    Vainionpään sanoja lainaten, "vetopäällä ja kääntöpyörät maassa kelkka kelaa vauhtia ja matka etenee" vaikka keula olisikin ilmassa
     
  20. fleec

    fleec Well-Known Member

    Kelkkailu ja oman kelkan ominaisuudet/puutteet herättävät suuria tunteita ja ainoita oikeita näkemyksiä, sorrun kyllä itekkin tähän monesti;).
    Vapaa/joustava jatko telastossa on ominaisuus, joista toiset tykkää ja toiset ei, mutta ei ne ole katoamassa mihinkään vaikka täällä kuinka sitä manais.

    Ski-doon malleissa; Expedition, Skandic, Tundra ja Polariksen Titanissa ainakin vapaat jatkot pysyy ja kyllä siinä jotain hyvää täytyy olla kun maailman suurimmat kelkkavalmistajat tietyissä malleissa niitä käyttää.
    Jos Lynx yhdestä Commander mallista sen jättää pois, niin silloinhan se on mahdollista ostaa se ja olla tyytyväinen ja varma oman mielipiteen paremmuudesta.
    Tästä en jaksa enempää jauhaa, mutta ilmoittelen jos vapaa jatko hajoaa tms.

    Hitaan ja nopean alueen vaihteisto on mielestäni hyvä asia Commanderissa. Ei tarvia ketjukoppaan kajota ja alkaa välityksiä vekslailemaan.

    Maton harjakorkeus 44mm on kans hyvä kompromissi Commanderiin, joka on minusta tarkoitettu yleiskelkaksi. Jos harjakorkeudella n. 44-50 olis nastamatto saatavilla niin se olis kyllä omaan makuun just paselli. Tietenki, jos ajaa pelkästään umpista voi 66mm ja siitä ylöspäin olla sopiva, mutta silloin kannattee siirtyä jo täysin umpisen kelkkoihin ja pysyä reiteiltä pois.

    Nyt on alustan Kybeihin simmattu vähän vaimennusta lisää, niin ei tarvi jousia kiri/vaihtaa. Keulaan kantavuutta/vakautta lisää 24nm(alkuperäiset 20nm) jousilla(5mm esijännitys) ja samalla pyörittää vaimennusklikkeri huomattavasti tiukemmalle >>3-5 naksua auki kiinni asennosta ja rebound säätää kiinniasennosta melkein auki).
    Joten testiajot jatkuu. Tavoitteena oli 5tkm saaha tänä talvena Commanderin testausta, mutta työt haittaa harrastusta.....
     

Suosittele tätä sivua