Millaisella kelkkalla pääse parhaiten ummessa.

Keskustelun 'Jutustelua' on aloittanut käyttäjä Turskaa, 11/3/18.

  1. Turskaa

    Turskaa Summitti

    Kun kerran tänä talvena saatiin lunta kunnolla tänne Suomeen. Niin minä kysyn nyt teiltä, että minkälaisella kelkalla pääse parhaiten ummessa. Titenkin matto ratkaisee paljon ja paino. Asiallisia vastauksia kiitos.
     
  2. Harri.T

    Harri.T lynx

    moottorikelkalla!
     
  3. Tampio89

    Tampio89 Ainakin 200 eri kelkkaa kärrylle ja alas :D

    Niinkuin yleensä tähän ei ole suoraan oikeaa vastausta mutta jos yleisellä mittapuulla katsotaan kelkkaa joka toimii kaikenlaisilla keleillä ja monenlaisessa ajomaastossa ummessa niin ääneni 800 commanderille ja tiedän onhan se kankea ja painava mutta silti. Yhtään tuollaista 163-174 mitan omaavaa vuoriporaa en ole koskaan päässyt kokeileen mutta varmaan sellainen olis seuraava valintani
     
  4. Jani Sipola

    Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

    Niin no,

    Tänä talvena Commanderilla ajaneena, uskallan sanoa että saman merkin Boondocker pesee etenemisessä Komentajan mennen tullen. Mutta jos päälle lyödään kuormaa, muuttuu tilanne aivan toiseksi.
     
  5. Tampio89

    Tampio89 Ainakin 200 eri kelkkaa kärrylle ja alas :D

    Viimeksi kun olen ollut liikenteessä sillain että reissussa ollut leveätelainen ja tuollainen liki vuoripora 146 freeride niin köysi oli kokoajan kiinni freeridissa keli oli sellainen että kantoi leveätelasen mutta ei kapeatelasta toki eihän tuo 146 vielä oikein pitkästä mene:rolleyes: Tämä talvi ainakin täällä rovaniemellä niin uskomaton kun ei tuolla ole oikein minkäänlaista hankea välissä.:cool:
     
  6. T-Cat

    T-Cat Well-Known Member

    No tällaisella tietenkin pääsee mihin vaan.:rolleyes:

    Klonks.jpg
     
    paavojaelvis ja Jannne tykkäävät tästä.
  7. FFoxi

    FFoxi X-trim & 5900 LTS

    Jos rajataan kelkat tehdasvakiohin ja laitetaan ne tasaisesti jyrkkenevään rinteeseen, jossa mennään vain lämä pohjassa niin korkealle kuin nousee, niin Ski-Doo Summit 850 etec 174" ja Yamaha Sidewinder 162" olisivat todella vahvoilla tuossa kisassa.
     
  8. FFoxi

    FFoxi X-trim & 5900 LTS

    Voisi sen verran tarkentaa, että minkälaista etenemistä tarkoitat? Aivan eri vehkeet pärjäävät vaarankyljessä ja reen vedossa. Kuitenkin väittäisin, että uusimmista malleista löytyy voittajat joka tilanteeseen. Esim. nykyiset leveätelaiset pesevät vanhat reen vedossa ja vuorikelkat paljon pystyvämpiä kuin vanhemmat.
     
  9. Jani Sipola

    Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

    Niin no, 146 on kuitenki vielä reittikelkkamitoissa, jos sitä vertaa 154 + mittoihin. Ero on aivan älytön jos puhutaan etenemiskyvystä. Tänä talvena on tosiaan ollu sellanen makia sevä tuola lumessa, joka on kantanu leviätelasta melko komiasti. Mutta semmonen on myrkkyä noille lyhyemmille.

    Mutta tosiaan, jos otetaan vaikka 175 Summit tai 174 RMK niin melko paha on näitä kahta voittaa puhtaassa etenemiskyvyssä.
     
  10. FFoxi

    FFoxi X-trim & 5900 LTS

    Tässähän olisi testin paikka. Kaikilta merkeiltä tehokkaimmat ja pisimmät vuorimöröt rinteeseen. Tasavertainen testi siinä mielessä ettei muuta kuin lämä pohjaan ja voittaja on korkeimmalla. Jää jossittelut pois.

    Kuinka on sitten hankala suorittaa, koska pitäisi olla pitkä, pehmeä luminen ja vaarallisen jyrkkä rinne, sekä vielä kelkat samaan rinteeseen yhtäaikaa.

    Jos tälläistä testiä jossain päin maailmaa suoritettu, niin linkkiä voisi laittaa.
     
  11. Mici

    Mici Summit 800 & 5900 lts

    Minulle oli positiivinen yllätys vanhojen työkelkkojen jälkeen, minkälaisesta kinoksesta se Summitti nostaa itsensä pinnalle ja ojien ylitykset on vähän erilaisia, mitä okkelilla ja matalaharjaisilla leveätelaisilla.
    Puunkiertokin onnistuu, eikä tarvi aina ajaa lämä tiskissä..
     
  12. julli

    julli rmk

    ohan näitä "testejä" youtube pullollaan mutta kuinka vertailukelpoisia ne ovat kun kelkkojen säädöt on mitä videon tekijä haluaa
     
    Driver ja FFoxi tykkäävät tästä.
  13. Jii.Pee

    Jii.Pee Kelkaton.

    Mahtaisko remmi kestää brp:n vehkeissä jos ajettais kilpaa vakio säädöillä vaikka 500-1000m pitkä rinne ylös? Ainakin vedot taitais loppua ennen huippua.
     
  14. tdi123

    tdi123 Well-Known Member

    Kyllä se vuodesta toiseen 5900 ummella kulkee. Leveällä telalla pääsee pidolla pitkälle jauhattamatta ja kun se rinteissä loppuu yli metrin puuterissa on tehokas, pitkämattoinen se juttu.
     
  15. Nalle

    Nalle Commander 900, GLX5900, Cobra Racing 583RAVE

    Umpisessa eteneminen on sellainen jutun aihe, jota ilmeisesti tässä palstankin historiassa on parisen kertaa käyty.. Joskin eri otsikoiden alla. Loppujen louksi keskustelut ovat aina päättyneet ratkaisemattomaan ja yleensä melko värikkääseenkin keskusteluun.

    Mutta sinänsä aihe on mielenkiintoinen.

    Tuo umpisessa eteneminen on sellainen taiteenlaji, että oikeaa totuutta ei varmasti ole olemassa siihen kysymykseen, että "Millaisella kelkalla".. Lähtökohta on että matossa tulee olla mittaa. Pitkä ja leveä matto tarjoaa kantopintaa ja kykyä edetä lumen päällä jopa hyvinkin pienellä nopeudella. Leveämattoiset ovat yleensä hieman kankeampia ajaa tuolla maastossa, mutta joka sellaiseen on tottunut, niin se kallistelun kankeus voidaan laskea myös kelkan eduksi. Suunnanmuutokset ovat yleensä rauhallisempia, kuin kapeilla kelkoilla.

    Pitkä ja kapea matto on yhdistelmä, joka kans toimii hienosti. Näissä on sitten kahta eri koulukuntaa, joissa toinen edustaa pienemmällä harpulla olevaa ja toinen puolestaan isolla koneella ja karkealla lapulla lunta siirtävää.. Nuo ensiksi mainitut pääsevät lumella sillä ajatuksella, että kelkkaa ei kaiveta lumen sisään, vaan pyritään pysymään hangen päällä. Täysin pohjattomassa puuterissa perinteinen pitkä ja kapeamattoinen kelkka, jossa ei välttämättä ole valtavasti tehoa tai telan lappua, on yleensä vaikeuksissa.. Vuorikelkka taas jaksaa siirtää lunta ja kaivaa itsensä pahoistakin paikoista liikkeelle. Nousevat nämäkin kuulemma lumen päälle, jos malttaa ajaa, mutta yleensä vuorikelkan jäljet ovat syviä kaivantoja, eli teholla on ajettu.

    Lyhytmattoisella tai puolipitkällä ei näissä hommissa oikein pärjää. Toki, jos on paljon tehoa ja karkea matto, niin pätkäkin etenee, mutte sitten kuitenkaan ihan siihen malliin, kuin pitkämattoiset.

    Oma valintani on pitkä ja leveä matto.. Erityisen lämmöllä ajattelen 60cm leveällä matolla varustettua Lynxin 69-sarjaa.. Ne oikeasti pysyvät lumen pinnalla ja mikä parasta, niin niillä myös peruuttaminen on mahdollista. Mutta tässä aiheessa ei ole yhtä totuutta.. On vain pirusti mielipiteitä.
     
    Mika_R ja paavojaelvis tykkäävät tästä.
  16. FFoxi

    FFoxi X-trim & 5900 LTS

    Itsellä tullut huomattua vasta omalla kokemuksella, että toisin kuin olen ymmärtänyt vuoriporalla pystyy myös hiivittämään pintoja pitkin tihukossa aivan kuten vaikka Forest Foxilla tai 59yetillä. Kytkimestä paljon kiinni tämä homma. Pehmeästi kytkevä vuorikelkka edes 3" lapulla ei heti kaiva metriä syvää reikää perässään, vaan sillä voi hiippailla halutessa. Mutta hauskuus ja todellinen eteneminen alkaa kunnolla vasta, kun painaa lusikan tankoon :D

    Oma kohtaista kokemusta on muutama tuhannen kilometriä myös XU-runkoisesta 59yetistä, joka on hyvä etenemään ja pesee esim. vanhan 5900 ja Forest Foxit helposti. Mutta kun verrataan nykyaikaiseen vuoriporaan, niin ei 59yetillä ole mitään jakoja. Ainoat tilanteet missä se on parempi menemään, on kun laitetaan raskas reki perään tai pakkaantuva paksu soselumi tihukossa, jossa ei saa pidettyä yhtään vauhtia yllä. Muuten ei puhettakaan että kannattaa vuoriporaa vastaan laittaa.

    IMG_20180225_120850.jpg

    Kuvasta näkee kuinka vuoripora etenee loivaa ylämäkeä pintakaasulla reilun metrin pehmeässä hangessa. Toki on erinäköinen jälki kun mennään kaasupohjassa, mutta jos ei kaasulla aja niin pintoja menee halutessa.
     
    Viimeksi muokattu: 19/3/18
  17. Nalle

    Nalle Commander 900, GLX5900, Cobra Racing 583RAVE

    Ja siinä vaiheessa, kun kelkkaan lastataan kuormaa päälle.. Levemattoinen on painon suhteen paljon tunteettomampi tuolla pehmeässä.. Niin päälle lastatun. kuin koukkuun kytketyn.

    Mutta kuten todettu, niin varsin monella on kokemuksia ja ajatuksia aiheesta. Umpisen kulku ei ole lainkaan yksinkertainen asia, vaan sitä aihetta voi maustaa monella eri aineksella. Kuka tykkää mistäkin ja kellä on minkäkinlainen tarve.

    Tärkeintä on koittaa muodostaa oma ajatus aiheesta ja hankkia juuri sellainen kelkka, joka parhaiten palvelee niitä omia tarpeita.
     
    makek87, petes88 ja pezq^ tykkäävät tästä.
  18. FFoxi

    FFoxi X-trim & 5900 LTS

    Juuri näin. Ja vielä parempi jos erilaisia kelkkoja ajaa itse niin saa jotain käsitystä mitä ne ovat ja mihin pystyvät. Tässäkin toki vielä sellainen juttu että päivän koeajolla ei laitteen kanssa pääse sinuiksi. Jos vaihdat työkelkasta vuoriporaan on aluksi hankalaa, kun vaihdat 2-tahdista nelariin on aluksi hankalaa. Vasta kun uuden kelkan kanssa pääsee sinuiksi voi muodostaa jonkinlaisen käsityksen niistä ja erot alkavat tulla selviksi.
     
  19. Hemmo

    Hemmo Paluu Tulevaisuuteen -

    Ei suomessa tarvi vapaa ajan kelkkailuun 345 pitempää telaa.

    20180317_115617.jpg
     
    M.E.A, Hemikoo, Nenone ja 1 muu henkilö tykkäävät tästä.
  20. Jii.Pee

    Jii.Pee Kelkaton.

    Ei ainakaan jos haluaa reilusti haastetta.
     

Suosittele tätä sivua