Nyrkki sääntöjä alustan säätöihin?

Keskustelun 'Korjaamo' on aloittanut käyttäjä janka, 6/3/06.

  1. andyman

    andyman Well-Known Member

    Itse lähtisin siitä että ne iskarit ihan ekana jollekkin asiantuntevalle ammattimiehelle HUOLTOON.Ihan turha niitä olemmattomalla kokemuksella pyöritellä ja kiristellä,jos edellisestä huollosta ei ole tietoa.Etukäteen voisi kysellä mistä löytyisi kaveri joka tuntee hyvin juuri kyseisen merkin/mallin alustan.
    Jos löytyy sellainen kaveri joka tietää juuri kyseisen mallin alustan,niin sitten voisi vaikka käsi sydämmellä tunnustaa muutaman asian:Oma paino,ja omat kyvyt ,ja omat tarpeet.

    Esimerkiksi minä vuosi sitten: "Terve,pitäs kattiin huoltaa ja mahdollisesti simmittää alustaa,painan 80kg ja ajokokemusta ei ole paljoa.Ajan reitillä ja välillä radalla ja ainakin yritän mennä reipasta vauhtia." Ammattimies ehdotteli paria juttua ja sovittiin että tulen hakemaan alustan seuraavana päivänä.Ja kappas,alustahan tuntui heti ihan hyvälle.

    Kilsoja tuli ja vauhti alkoi nousta.Pikkuhiljaa etupukki alkoi pohjaamaan useammin ja huolto lähestyi. Taas ammatimiehen pajalle."Terve,alusta tuntui ihan hyvältä mutta etupukki pohjaili jonkunverran kun vauhti vähän kasvoi,voisko sitä sisäänmenoo vähän tiukata?Sitten vielä perushuolto kaikkiin" Ammattimies nyökytteli ja ehdotti että haluanko kokeilla edessä oleviin ilmaiskareihin sellasta juttua että hän vähän lisää öljyä sinne,jolloin ne pitää voi herkemällä,niiden kuitenkaan pohjaamatta. Sovittiin hommat ja eikun hymykorvissa taas alustaa alle. Taas mentiin parempaan suuntaan.
    Pikkuhiljaa alkoi termit tulla tutuiksi ja alkoi ymmärtämää edes vähän mistä täällä zätissä puhutaan.
    Myös vauhti nousi mukavasti verrattuna paljon kokeneempiin ukkoihin verrattuna

    Tälläisia piipahduksia ammattimiehen pajalle tuli vielä myöhemminkin. Ja tulee tänä vuonna varmasti lisää.

    Noissa väleissä sitten voi vaikka vähän itse kokeilla muutella esaria sinne jouseen, sun muuta pientä.Myös klikkereitä voi pyöritellä ja ihmetellä.
    Olen käsittänyt isojen poikien jutuista että simmittämällä ne iskarit säädetään ja sitten hienosäätö noilla naksuilla.

    Mutta kaikki tyylillään :)
     
  2. Perttu

    Perttu M8 -08

    Mitäs sillä nyt sitten oikeastaan tarkotetaan ku puhutaan suksipaineista? :-\
     
  3. Anioldur

    Anioldur Polaris xc 600 sp

    Oisko sitä, että kuinka paljon se antaa keulaan niille suksille painoa, joka tottakai vähennetään telaston paineesta. Eli mitä enemmän keulalle painoa, sitä suurempi suksipaine ja telastolla vähemmän painoa päällä?
     
  4. Leader Dog

    Leader Dog ROTAX 440x-06 +R8 -63+R8 -64+912-ULS

    Kova suksipaine tuntuu yleensä ohjauksen raskautena , jolloin kelkkasi ns. makaa suksillaan jota taasen voit kevetää etupukin remmiä pidentämällä jonka jälkeen säädät etupukin jousen esijännityksen uudestaan kohdalleen.Tai löysäät suksien jousia jolloin suksipaine pienenee. :)
     
  5. polle.

    polle. Ski-doo mxz 600ho sdi -05.

    No jo on 05 revin etupukin iskarin jousi komiasti muotoiltu... Oiiikeein harvalla kierteellä että on mahollisimman komia, haha eihä sitä nuin harvakierteisellä jousella tee mitään. Vieläki pohjaa suht kevyessä patissa vaikka iskari on huollettu muutama satakilometriä sitte. pitää vissiin tiukkoa vielä jousta niin loppus pohjailu. Ekaa kertaa ku kiristin niin eipä ollu esijännitystä yhtään saapi sanoa että jousi helisi siellä kepukassa.

    Edit. Miten päin muuten toun 05 revin etupukin iskari kuuluu olla. Mulla se näyttäis olevan niin että säätö tapahtuu alhaalta jossain kuvissa säätö tapahtuu ylhäältä vetoakselista käsin. Tämähän ei varmaankaan suuresti vaikuta iskarin toimivuuteen tai geometriaan.
     
  6. JariR

    JariR Well-Known Member

    En tunne doota mutta jos jousessa ei langan paksuus ja kierteen halk. muutu niin harvempi nousuinen on jäykempi kuin tiheänousuinen, mitä tark. että harvakierteisellä ei tee mitään ? Älä kirraa jousta loputtomiin, kelkasta tulee keinutuoli joka keikkuu etupukin jousen varassa, pohjaamista vastaan pitää saada iskariin lisää puristusvaimennusta.
     
  7. polle.

    polle. Ski-doo mxz 600ho sdi -05.

    tuohan on tuommosta siimanpaksusta lankaa tuo jousi ;D jokku puhunu että telaston kierrejousia ku kiristelee vähän niin ei pohjais niin helposti. Ärsyttää alakaa taas aukomaan tuota telastoa jos pitää huollatushommiin alakaa, ku vasta liu'ut nakkasin paikoillensa. Vasta ne nuo iskarit kylläkin on huollettu että säätö puuhiin.
     
  8. ViRi

    ViRi Well-Known Member

    Kirraappa takapukin jousta 10-15mm niin hoksaat selvimmin mikä vaikutus on pelkän jousen esijännityksen lisäämisellä  ;)
     
  9. Grazy

    Grazy Guest

    Meinaakko hakaneuloja, vai mitä jousta tarkoitat takapukista ???

    Ainoa kunnon säätö tuohon on vaihtaa iskarit, ellei halua huoltaa iskareita 500km välein, (riippuu tietenki ajotyylistäki)
     
  10. terace

    terace Well-Known Member

    Muistakaa että sillä esijännityksen lisäämisellä pienenee se jousen progressiivisuus....mutta toisaalta jos on lineaarinen jousi niin tuolle esijännitykselle on aivan sama montako milliä sitä kiristää ku vaikutusta sillä ei ole mihinkään.

    ja tässä lyhyesti mitä nämä hienot sanat takoittaa:

    Progressiivisien jousien jäykkyys kasvaa jyrkästi kun niitä puristetaan kasaan. Näin ajomukavuus pienillä nopeuksilla on hyvä, mutta nopeuden ja epätasaisuuksien lisääntymisen aikaansaamat joustoliikkeet saavat jousituksen jäykistymään.


    Lineaarisen jousen puristuma kasvaa sitä mukaan kun sitä puristetaan kasaan, jousivakion mukaisesti. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että jos jousi puristuu kasaan yhden senttimetrin kun sen päälle laitetaan sadan kilon paino, se puristuu kasaan toisen senttimetrin kun painoa kasvatetaan kahteen sataan kiloon


    ja vielä tämä:

    Aivan ensimmäiseksi kuskin tulee tietää, mitä hän iskunvaimennukselta ja jousitukselta haluaa. Onko mieltymys enemmän löysiin jousiin yhdistettynä tiukempaan vaimennukseen, vai tiukempiin jousiin ja nopeampaan vaimennukseen. Tekniikassa puhuttaisiin ominaiskulmanopeudesta ja vaimennetusta ominaiskulmanopeudesta. Helpompi asia lienee kuitenkin ymmärtää vain taajuutena. Mitä jäykempi jousi, sitä suuremmalla taajuudella se samaan massaan yhdistettynä värähtelee. Mitä jäykempi jousi, sitä paremmin se seuraa liikenopeuksia jousituksen sisään-ulos –liikkeessä, sillä yleensä liikkeet ovat moninkertaisesti ominaistaajuutta nopeampia. Vaimennuksen puristussuuntaiseen liikkeeseen vaikuttavat niin kohdattavan esteen muoto kuin kohtaamisnopeuskin, yhdessä valitun jousivakion ja vaimennuksen kanssa. Mitä nopeampi liike, sitä enemmän simmipakka iskunvaimentimen sisällä aukeaa, sen yli syntyvän paine-eron ja siten simmejä taivuttavan voiman kasvaessa liikenopeuden mukana. Ajomukavuuden kannalta on myös ensiarvoisen tärkeätä löytää omaan ajoon ja jousiin sopiva simmityksen toiminta. Vaimennuksen ulosliikkeeseen vaikuttavat jousivakio ja vaimennus ulospäin


    No vielä:

    On siis ajotilanteita, joissa vaimennuksen tulisi vaikuttaa merkittävästi nopeisiin liikkeisiin, sekä ajotilanteita, joissa vaimennus ei saisi juuri vaikuttaa. Ainakin toiset ”iskarigurut” saavat aikaan kohtuullisia kompromisseja simmitystä peukaloimalla. Kannattaa siis ensin miettiä mitä haluaa, valita sen mukaan jouset itselleen ja esittää toivomuksensa sitten valitsemalleen virittäjälle. Vaimentimien virittäjääkin kannattaa kuunnella jousivalinnassa, muistaen kuitenkin, että osaavalla virittäjällä on jokin tausta jonkun lajin parista, jokin henkilökohtainen mieltymys ja ajotapa, joka vaikuttaa heidän näkemykseensä. Halusipa sitten jäykempiä tai löysempiä jousia, on tasapainoisesti toimivan alustan kannalta välttämätöntä, että etujouset ja takajousi ovat tasapainossa keskenään.
     
  11. polle.

    polle. Ski-doo mxz 600ho sdi -05.

    hyvähän siittä tuli ku hakaneulajousia vähän kirras. samoten etupukin iskarin jousta. Vanahat kisa miehet sanoo kyllä että tuota skiidon alustaa ei saa koskaan mieluisaksi.
     

Suosittele tätä sivua