Polaris AXYS RMK 800 ( RMK, PRO RMK, ASSAULT RMK) 2015 ->

Keskustelun 'Polaris' on aloittanut käyttäjä Maunusjokke, 11/4/15.

  1. Rautane

    Rautane Catti ja 600 xp-summit

    Oman näkemykseni mukaan pääperiaatteet variaattoreiden säädössä on että kytkinsäädöt mitoitetaan koneen vääntömomentin mukaan (joka on siis käyrä) ja kakkosvariaattorilla säädellään, miten matolta tuleva ajovastus "tuntuu" moottorilla. Tähän vaikuttaa esim. Maton pituus ja harppu, vetopyörien koko, alennusvaihteen välityssuhde + muut vastukset (lumen rakenne, telapyörien määrä, maton kireys jne).

    Helixin kulma vaikuttaa sen voimansiirron kokonaistoimintaan aika paljon kaikilla välityssuhteilla.
    Vakio helix on suora 40 ja sehän on aika mieto, tosi helppo ajaa kun ei syötä liian agressiivisesti missään vaiheessa, myös remmi kestää kun kuorma ei kasva liian nopeaa ja pystytään hyvin ajamaan ryömittelevää ajoa.

    Nyt kun lähetään kasvattamaan helixin kulmaa, kakkosvariaattori syöttää eli kasvattaa välityssuhdetta herkemmin ja "vaimentaa" vähemmän matolta tulevia kuormitushuippuja. Toisaalta kaasun löysätessä pykältää myös alas nopeammin. Eli voimansiirto alkaa toimia aggressiivisemmin. Tässä ei ole mitään ongelmaa niin kauan kuin remmi pitää ja moottorin vääntö riittää.

    Nyt jos laitetaan muuttuvakulmanen helix esim. 56 alkukulma ja 42 lopusta, niin tällä saadaan rakennettua "pommikonemaisuutta" kelkkaan. Eli helix syöttää alusta niin kovaa, että sutimatta lähteminen menee vaikeaksi, varsinkin jos kytkentäkierrokset on säädetty korkealle. Moottorissa ei kuitenkaan riitä voima, jos tuolla 56 kulmalla välitettäisiin variaattorit loppuun saakka, sen takia kulma muuttuu hyvin pian tuohon 42 kulmaan. Toisin sanoen tuo 56 alkukulma vaikuttaa vain hitaissa nopeuksissa, muuten se helix toimii kuin suora 42.

    Hemmo tarkoitti tuolla suoralla helixillä varmaan sitä, että jos haluaa säilyttää kelkassa sen ominaisuuden, että sen menohaluja pystyy säätelemään portaattomasti, niin kannattaa pitäytyä suorissa tai ainakin lähellä suoraa olevissa helixeissä. Rattimiehet ja leffastarat niinku A-J on sitten erikseen, kun ne ajelee kynttilänä samoihin paikkoihin mihin ite joutuu lipsutteleen :D

    Tällasia mietteitä, täysin kokemusperäisiä niin saa kyseenalaistaa. Oma setuppi tosiaan on 2016 sks:n voimansiirrossa 64peak matto, 19-40 välitys, kakkosessa suora 44 ja 140-200 jousi, kytkimessä 10-70 ja 140-330 jousi. Pelaa aivan hyvin, kiersi nyt kovilla pakkasilla hitusen yli mutta tilasin harrastamisen vuoksi itekkin pari viikkoa sitten ne ylistetyt 11-70 painot. Kytkyt on siinä rajoilla onko ne liian kovat omaan makuun, mutta pitää painojen vaihdon jälkeen puljata vielä jousta muutenkin varmaan. Pitää laittaa kommenttia kun saa ne paikalleen, että vieläkö tällä pystyy kaverit kiskoon metästä pois vai menikö pommikoneeksi :D
     
  2. _Metal_

    _Metal_ Well-Known Member

    Kun painot ja jousi tulee taidan vain koittaa laittaa rojut paikoillen ilman tuota kytkimen simmausta ja kokeilla miten toimii.
     
  3. Kode

    Kode Member

    Kiitos seikkaperäisestä selostuksesta. Itelle tämä voimansiirton säätäminen vielä aika vierasta.
     
  4. Rautane

    Rautane Catti ja 600 xp-summit

    Niin ja se spiderin simmaus on kyllä semmonen homma että kerran sen tehneenä en ite ainakaan alkais jos vähänkään pelaa, eri homma tietysti jos tarkotus ajaa kiihytyskisoja tms. Kaveriksi joku semmonen joka on tehny sen ennenkin ja erikoistyökaluja tarvii paljon. Suuri riski tehä isoa vahinkoa jos ei tiiä justiin mitä tekee. Niin ja itte en ainakaan uskaltanu vääntää sitä auki ilman että anto pillillä lämpöä, elikkä kytkimen korjaussarjan joutuu laittaan samalla kun muoviset liukunastat sulaa poies.
     
  5. A-J

    A-J -22 155" Matryx Slash world on fire

    Jos nyt ei sekoteta rattimiehiä ja minua keskenään, rattimiehet ajaa minne haluaa ja minä ajan sinne minne millonki kelkka sattuu menemään :D

    Mutta kuitenki hieno selvennys voimalinjan toiminnasta jokaiselle :)
     
  6. Zanne81

    Zanne81 Axys Pro rmk 155

    Hyvä selostus, mutta ainakin minun käsityksen mukaan jyrkempi helixi vaihtaa hitaammin alaspäin kuin loiva.. tämän takia loivakulmaisessa helixissä voi käyttää löysempää jousta kuin jyrkkäkulmaisessa.

    Voin olla väärässäkin mutta noin se niinkuin minun mielestä menis :rolleyes:

    Luin myös snowestiltä että axyksessä käytettäis suoraa helixiä koska moottori on räväkämpi alakierroksilta kuin proridessä joka voi aiheuttaa remmin luistamista variaattorissa jos alkukulma on liian jyrkkä. Proridessähän oli jo vakiona joku 5x alkuinen helixi
     
  7. Rautane

    Rautane Catti ja 600 xp-summit

    Niin, olen kyllä itsekkin jostain joskus lukenut, että jyrkempi helixi vaihtaisi hitaammin alas, muttakun sitä variaattoria pyörittelee palasina pöyällä, niin samalla lailla se ramppi jarraa minun mielestä lautasten liikettä molempiin suuntiin. Tai sitten en vain hoksaa jotain. Ei ole kyllä itellä ollu koskaan muita kun polleja tss-04 varilla, ja ihan sama mitä on ollu kakkosessa sisässä, aina on pelannu alasvaihtojen osalta. En tiiä esiintyykö niitä ongelmia sitten enemmän esim. siinä Q:lla alkavassa variaattorissa :rolleyes:
     
  8. Jmp2002

    Jmp2002 Khaos 2.6/155

    Jos jollain on jouten vm18 käytös oleva mid-tanko, ni tänne voi laittaa yv...
     
  9. K.V

    K.V New Member

    mulla on pro rmk ( 2018 ) 800 163 3" - pitäs päästä ojan yli eikä keula vaan nouse . tilasin tarvikkeelta painot 10-7 0 ja gould jousen.tilattu ei paikoillaan. Mitä säätöjä olette laittoneet.
     
  10. Zanne81

    Zanne81 Axys Pro rmk 155

    Tuo 10-70 ja gold jousi on ihan hyvä lähtökohta. Menee se ojien yli vaikkei katolleen keulikaan..

    Mulla on slp mtx 77 gr painot, 160-340 jousi kytkimessä ja vakio variaattori.. jengaa sen 8200-8250 ja pelaa ihan hyvin muutenkin mutta enpä tiiä onko yhtään silti vakiota parempi..
     
  11. Hemmo

    Hemmo Paluu Tulevaisuuteen -

    Oho jaa ompa vain ollu tarinaa. Suoraa kämiä suosittelen siitä syystä että se pelaa ajettiimpa hitaasti jossaki keppihelevetissä tai isolla kaasulla rinteessä. Muuttuvakulmaisen etu on siinä että se potkaisee reilusti jengaa mutta taas voi hitaassa möngertämisessä tarjota liian isoa pesään ja se taas sitten löysää remmiä helpommin ja terävä kone sutasee remmiä kytkimen kaulalla.

    Mutta jokanen rassatkoon niinku haluaa. Oma ainakin pelaa joka paikassa hyvin vakiokämillä.
     
    Rautane ja pezq^ tykkäävät tästä.
  12. IJN

    IJN Guest

    Onko kukaan vielä kokeillu näihin fix/durability kittejä tai big boreja? Esim rktek, bdextreme, mtntk tai bikeman firmojen tekeleitä.
    Jaa paljonkos näissä pitäs olla motissa puristuspaineet?
     
  13. Hemmo

    Hemmo Paluu Tulevaisuuteen -

    Tuossa vielä selkeyttämään säätöajatuksiin oma härveli(163) ja ajomaastot missä pääasiassa tulee sekoiltua. Eli kovin vähän tuola kaasu on pohjassa ja enempi ajellaan maisemia katellen.

     
  14. kaahari

    kaahari Well-Known Member

    Jos siinä muuttuva kulmaisessa on se helixi .36 loppu esim.. Niin se on vaan alle sentin matkalla sen helixin alusta se jyrkempi osuus. Hyvinhän se pelaa sulla ja muutenkin, joku toinen haluaa että nollasta hyppää paremmin liikkeelle, tosin nämä mallit pitäis olla pituuden mukaan eroteltu paremmin muutenkin. 163 ja 174 alkaa olla jo sen verran pitempiä verrattuna 155" että pitkissä alkaa olla jo pito oleen semmonen ettei mitään viitosella alkavaa helixiä kannata laittaakkaan.
     
  15. Hemmo

    Hemmo Paluu Tulevaisuuteen -

    Tuossa vielä team helixin mittaaminen. Eli "vain sentti" on koko vaihdosta todellisuudessa kolmasosa. Mutta niinkuin totesin, jokainen säätää oman mielen mukaan. Tossa mun videossa näkyy hyvin miten kuitenki näillä joutuu tämmönen perus pullakuski ajelemaan ihan kytkennän rajalla möyrien, jossa tuolla 5x kulmalla on iso merkitys.

    [​IMG]


    Valmiina kaupasta ostetun umpisen kuninkaan voimansiirtoa ei oo kiinnostanu paljon raplata ennenkuin nyt oli pakko 18 mallin susivoimalinjan kanssa. Suurin ongelma remmipaineessa on just tuo kytkennän seutu missä pumppukaasulla risukkoviistossa joutuu paljon tekemään työtä kytkennän alueella, siitä pitää päästä nopeasti ohi kovalla ja tasapainoisella remmipaineella ja ratkaisuna itse suosittelen siihen vakio kämiä ja 11 sarjan punttia, joko 11-70 tai 11-72 ja pelkkää umpista kaivattavien kannattaa laittaa myös 18 yläratas tai vastaavasti isompi alaratas. Eli remmi pääsee aiemmin vaihdossa pitemmälle, paineen ollessa tasainen kytkimellä ja variaattorilla.

    Mitä tulee noihin 155-163 malleihin niin niissä ei ero ole aivan hirveä. Mulla on porukan ainoa 163 ja loppusakilla noita 155 malleja, helixit ukkeleilla taitaapi olla aika lailla alkaen 40 -> päättyen johonki 46-42f asti käytössä, jouset helixin mukaan (jyrkemmässä jäykempi). Kytkimet aikalailla 11-70 tai 72 niputettuna paitsi yhdessä daltonit jollaki 74g punnuksella. Välityksiäkin joissaki vakioita ja suurimmassa osassa 18 rieska ylhäällä.

    Ja edelleen ettei tarvi kenenkään mielipiteistä suuttua, jokainen duunaa niinkuin parhaaksi näkee ja itsesta tuntuu. Minä perustelin vaan oman näkemykseni aiheesta.
     
    M.E.A ja Driver tykkäävät tästä.
  16. kaahari

    kaahari Well-Known Member

    Kuvassahan on .46 helixi joka tekee 1,2 cm .36 on 0,9 cm. Rmk:eek:issahan on ollut kauan käytössä 56/42.36 helixi. Kelin ja ajomestojen mukaan tehä se voimansiirto. Tuossa kytkennän lähellä lipsuttelussa on hyvät mahdollisuudet juurikin polttaa se remmi, jos se ajo on hidasta räppäilyä niin valittee alempaa kytkevän jousen, silloin ei haittaa myöskään mitään se jyrkempi alkuinenkaan heliksi,mikäli haluaa sen tuoman räväkkyyden. Nykyään kun on villitys että laitetaan 150 alkuinen jousi joka kytkee melko korkealta, ilmeisesti juurikin siksi että alkuun tulisi räväkkyyttä. Hitaassa ryömittelyssä voi taas kostautua. Mutta ajajia ku on monenlaisia ja mieltymyksiä sen mukaan monia, niin säädöt oman tarpeen mukaan :rolleyes:
     
    pezq^ tykkää tästä.
  17. Hemmo

    Hemmo Paluu Tulevaisuuteen -

    niin, kokonaisvaihto on 1.125 ja 0.36 tuosta on ~kolmasosa.
     
  18. MattiM

    MattiM SKS 850 146

    Viime talvena tuli kokeiltua repullinen osia eikä merkittävästi helpottanut ojan ylitys. 11-sarjan säätöpainot ja jäykempi kytkimen jousi vaikutti eniten.
    Maton vaihdolla korjautuis helpoiten. Niin notkea lappuinen ilmeisesti tuo vakio ettei keula kevene.
     
  19. Driver

    Driver Freeride 146" Turbo

    11-sarjan painoja ollaan käytetty että ollaan saatu vaihtoakin siihen kytkimelle. 11-68 vastaa kuormaavuudeltaan aikalailla 10-70. 11-70 kanssa joutuu käyttämään aika jäykkää jousta että jaksaa mennä ja 11-68 on päästy parempaan lopputulokseen. esim. 46 alkuinen heliksi ja loppukulmaltaan 42 on varsin toimiva jokapaikanajossa ja saa hauskuuttakin ajamiseen, mutta fullia en laittaisi ainakaan täyspitkään se kuormaa jo melkoisesti ja hankalmpi saada säätöihin. Jos ajo on puhdasta syvänlumen kaivattamista ja etenemispainotteista niin 10-sarja lienee parempi kuin 11, mutta 11-sarjalla saatu myös hauskuutta ulos noista. Nämä siis omia kokemuksia ja saa olla eri mieltä.

    Remmivetoisista jos haluaa väliyksiä lyhentää niin laittaa ne proride-runkoisen rattaat, helpoin ja varsinkin halvin päivitys.
     
  20. FFoxi

    FFoxi X-trim & 5900 LTS

    Viime viikonloppuna kokeilin -17 155" pro rmk ja tuntui tosiaan pidot aika pehmeiltä, eikä oikein saanut vetoja kun löi vain sutia. Lappuhan tuossa on todella notkea. Toisaalta hyvä niin ei murru helposti, kun antaa periksi. Keulaa ei nostele samaan tahtiin kilpailevien kanssa, mutta minusta vain hyvä. Voi keskittyä etenemiseen, eikä tarvi varoa yli keulimista.

    Taitaa olla joku muotijuttu menossa, että kynttilänä mennään pitkin pitäjiä. Tämähän on suoraan pois etenemisestä, kun voima suuntautuu taivaan tuuliin, eikä eteenpäin.
     

Suosittele tätä sivua