Trafin tiedote E-bensasta .

Keskustelun 'Jutustelua' on aloittanut käyttäjä Leader Dog, 25/11/12.

  1. Leader Dog

    Leader Dog ROTAX 440x-06 +R8 -63+R8 -64+912-ULS

    Bensiiniin lisätyn etanolin vaikutukset ilmailukäytössä
    EASA on julkaissut tutkimusraportin bensiiniin lisätyn etanolin vaikutuksista ilma-alusten polttoainejärjestelmille. Raportti

    Ilma-aluksissa käytettävän polttoaineen alkoholipitoisuus ei saa ylittää moottorin ja lentokoneen tyyppihyväksynnän haltijoiden, tai lisätyyppihyväksynnän haltijan, jos ilma-alukseen sellainen on asennettu, viimeisimpien ohjeiden sallimia määriä, tai tyyppihyväksymättömillä ilma-aluksilla vastaavasti valmistajan ja mahdollisen muutostyöluvan haltijan ohjeiden sallimia määriä. Useimmissa moottoribensiinin käytön mahdollistavissa lisätyyppihyväksynnöissä on rajattu suurin polttoaineen sallittu alkoholipitoisuus enintään yhteen tilavuusprosenttiin. Harrasterakenteisen ilma-aluksen tapauksessa hyväksyttyjen polttoainelaatujen lisääminen edellyttää muutostyölupaa.

    Esimerkiksi nelitahtisille Rotax –moottoreille sallitaan tämän kirjoitushetkellä enintään 10% etanolia sisältävän bensiinin käyttö (viite: Rotax SI-912-16R3 ja SI-914-19R3) ja kaksitahtisille Rotaxeille enintään 5% etanolia sisältävän bensiinin käyttö (viite: Rotax SI 13 UL 94). Viitatut asiakirjat on julkaistu moottorin tyyppihyväksynnän haltijan/valmistajan internet-sivuilla.

    Jotta alkoholia sisältävän polttoaineen käyttö näillä moottoreilla varustetuissa ilma-aluksissa olisi sallittua, täytyy myös ilma-aluksen tyyppihyväksynnän haltijalta/valmistajalta olla vastaava hyväksyntä, jotta voidaan varmistua myös ilma-aluksen polttoainejärjestelmän yhteensopivuudesta alkoholin kanssa. Etanoli vahingoittaa joitain kumilaatuja ja moottoribensiinin lentobensiiniä korkeampi höyrynpaine voi aiheuttaa höyrylukkoja polttoainejärjestelmän kohtiin, joissa on matala polttoaineen paine ja/tai korkea lämpötila.

    Etanolia sisältävän bensiinin käyttäytyminen
    Niissä ilma-aluksissa, joissa alkoholia sisältävän bensiinin käyttö on sallittu, on polttoaineen käytössä syytä kiinnittää huomiota alkoholin tuomiin eroihin polttoaineen käyttäytymisessä. Erityisesti veden suhteen alkoholia sisältävän polttoaineen käyttäytyminen poikkeaa merkittävästi alkoholittomasta bensiinistä. Alkoholi nimittäin liuottaa vettä, jolloin polttoaineen sekaan päässyt vesi ei erotu säiliön pohjalle. Vesipitoisuuden noustua riittävän suureksi, suuruusluokkaa muutama prosentti riippuen polttoaineen alkoholipitoisuudesta ja lämpötilasta, ei bensiini liukene enää alkoholiin, vaan vesipitoinen alkoholi erottuu säiliön pohjalle erilliseksi faasiksi. Tällöin säiliöstä voi tulla moottorille pelkkää vesipitoista alkoholia.

    Koska etanolilla on oktaanilukua kasvattava vaikutus, laskee erkaantumisessa jäljelle jäävän bensiinin oktaaniluku. Siten kumpikaan erkaantuneista faaseista ei välttämättä enää täytä polttoaineen laatuvaatimuksia, eikä jäljelle jäänyttä bensiiniä voi käyttää, vaikka vesi-etanoli poistettaisiinkin vedenpoistoventtiileiden kautta. Alkoholin erkaantumisia on raportoitu ainakin venekäytössä varsinkin talviseisonnan jälkeen. Vesipitoisen alkoholin erkaantumisia lentokorkeudesta johtuvan viilentymisen vaikutuksesta havaittiin myös Ilmavoimissa 1940 –luvun alkupuolella tehdyissä alkoholillisen bensiinin käyttökokeiluissa.

    Kenttäkelpoisia menetelmiä alkoholia sisältävään polttoaineeseen liuenneen veden määrän selvittämiseksi ei tunneta. Alkoholia sisältävää polttoainetta käytettäessä onkin syytä estää veden pääsy polttoaineen joukkoon erityisen huolellisesti ja huomioida tämä seikka erityisesti pitkien seisonta-aikojen, ulkona pysäköinnin ja polttoaineen säilytyksen suhteen.

    Alkanut vesietanolin erkaantuminen on havaittavissa polttoaineen sameutumisena. Jos polttoainenäytteessä havaitaan sameutumista, ei kyseinen polttoaine-erä ole enää kelvollinen käytettäväksi.

    Alkoholipitoisuus vaikuttaa myös polttoaineen höyrynpaineeseen ja siten höyrylukkojen muodostumisriskiin polttoainejärjestelmään. Alkoholin höyrynpainetta nostava vaikutus on suurimmillaan noin 1-2 til-% alkoholipitoisuudella. Siten sekoitettaessa esimerkiksi 5 til-% alkoholia sisältävää bensiiniä alkoholittomaan bensiiniin, saattaa syntyvän seoksen höyrynpaine nousta suuremmaksi kuin kummallakaan polttoaineella erikseen olisi ollut.

    Etanolin vaatima höyrystymislämpö on suurempi kuin bensiinillä. Etanolia sisältävällä polttoaineella onkin mitattu muutaman asteen verran suurempia lämpötilan pudotuksia kaasuttimen kurkussa, kuin puhtaalla bensiinillä. Tämä lisää vaaraa kaasuttimen jäätymisestä ja on syytä huomioida etenkin niillä moottoreilla, jotka tiedetään muutenkin herkiksi kaasuttimen jäätymiselle.

    Lisäksi kaksitahtimoottoreissa on syytä huomioida, että kampikammiohuuhdelluissa moottoreissa alkoholipitoinen polttoaine saattaa huuhdella suojaavan öljykalvon pois laakeripinnoilta, mikä altistaa laakerit ruostumiselle seisonnan aikana.

    Suunniteltaessa ilma-aluksen muuttamista alkoholia sisältävälle moottoribensiinille sopivaksi on myös syytä tarkastella polttoainejärjestelmän materiaalien yhteensopivuutta alkoholin kanssa. Lentobensiinissä ei sallita alkoholia lainkaan, josta syystä lentobensiinille tarkoitetuissa ilma-aluksissa on usein käytetty tiivisteissä ja vanhemmissa letkuissakin nitriilikumia, joka ei kestä alkoholia. Nämä tiivisteet ja letkut haurastuvat alkoholin vaikutuksesta, mistä voi seurata polttoainevuotoja ja tulipaloriski. Irtoavat kumimuruset voivat myös tukkia polttoainesuuttimia, mistä voi seurata moottorin käyntihäiriöitä.

    Komposiittimateriaaleista valmistetuista polttoainesäiliöistä voi alkoholi liuottaa hartsia, joka voi saostua suodattimiin tai muihin polttoainejärjestelmän osiin häiriten siten järjestelmän toimintaa. Säiliöiden alkoholinkestävyys riippuu niiden valmistuksessa käytetystä hartsilaadusta.

    Oikean polttoaine-ilmaseoksen saavuttaminen vaatii etanolia kaksinkertaisen määrän bensiiniin verrattuna. Siten alkoholia sisältävä polttoaine muuttaa seosta laihemmaksi, jos polttoaineen syöttöä ei muuteta rikkaammalle. Seoksen laiheneminen nostaa pakokaasun lämpötilaa ja saattaa vaurioittaa pakoventtiileitä tai mahdollista turboahdinta niissä moottoreissa, joissa laihentaminen ei ole sallittua suurilla tehoilla. Paras tieto siitä miten paljon mikäkin moottorityyppi seoksen laihenemista sietää on aina moottorin tyyppihyväksynnän haltijalla.



    18.7.2012

     
  2. Jukkis

    Jukkis Sidewinder L-TX 137, SRX 137

    Vs: Trafin tiedote E-bensasta .

    Karua tekstiä!
     
  3. Masai

    Masai Well-Known Member

    Vs: Trafin tiedote E-bensasta .

    Jotku vielä juo moista joka ei ees hääviin sovellu moottoreille :eek:
     
  4. Sape

    Sape Polaris indy 400, Axys RMK & Winha

    Vs: Trafin tiedote E-bensasta .

    onneksi ei tuu harrastettua edes ilmailua rotakseilla :)
     
  5. bavo

    bavo Sidewinder 137" -18

    Vs: Trafin tiedote E-bensasta .

    Nonni, mähän sanoin. En oo laittanut sitä etanolipaskaa mihinkään bensavehkeseeni vaikkei rotaxia olekaan
     
  6. Sape

    Sape Polaris indy 400, Axys RMK & Winha

    Vs: Trafin tiedote E-bensasta .

    mitä oot tankannu jos ei etanolia ole seassa?

    Kyllähän tää suomi on sarvikuonojen maa! ;D Viimetalvi mentiin 95e10 bensalla ilman mitään ongelmia missään vehkeessä. Etecci rotaksi, nelari lumilinko ja kesällä ruohonleikkuri, kaikki lähtee hyvin tulille kesän/talven seisonnan jälkeen ja pelaa ilman mitään kikkailuja.
     
  7. Puppe

    Puppe BackyardKing

    Vs: Trafin tiedote E-bensasta .

    Sape sun motorit on pilteriuusia takuupelejä, ei taida olla bensaletkut yli 10 vuotta vanhaa kuttaperkkaa?!
    Mites se kiilakorko 400, kulkeeko se pelekästään racefuelilla?
    ;D
     
  8. Yamppa

    Yamppa Assault 800 &1050

    Vs: Trafin tiedote E-bensasta .

    Viina on hyvä polttoaine ei siitä pääse mihinkään. En tiedä itse yhtään ongelmaa minkä voisi varmasti sanoa johtunern e10 bensasta. Tankkaan sillä vanhaa fiestaakin hyvällä menestyksellä. Jäärien kotkotuksia.
     
  9. Kiertokanki

    Kiertokanki Evo 500

    Vs: Trafin tiedote E-bensasta .

    Niihin aikoihin kun e5-pensa tuli niin töissä yhestä husqvarnan moottorisahasta liukeni tankin sisäpinnalta oranssia mössöä joka tukki kaasarin, jälkikäteen on tullut mieleen että oisko voinu johtua etanolista. Muuta vahinkoa en tiedä etanolibensasta aiheutuneen.
     
  10. wolle

    wolle Speedot '15

    Vs: Trafin tiedote E-bensasta .

    Onko sellaisia tapauksia mitkä mahdollisesti vois johtua E10 bensasta?
     
  11. tunppi

    tunppi Polaris 700 Pro X -03 - Polaris XCR 600 -95

    Vs: Trafin tiedote E-bensasta .

    Autopuolelta semmosta kokemusta, että Saab 9-5 2.3T oli sillon kun tämä e10 tuli myyntiin. Pitihän sitä kokeilla kun valmistaja sano että pelaapi. Pelasikin kyllä, aina sillon ku lähti käyntiin.. Ysikasia jos oli tankissa ni aina lähti välittömästi kun avaimesta käänsi, e10:llä sai hinkuttaa vaikka kuin kauan. Nyt on autona V40 2.0T ja olen ajanu uhkarohkeasti eekympillä ilman mitään ongelmia. Tuohon kiitoon en oo uskaltanu edes kokeilla 8)
     
  12. PakkanE_

    PakkanE_ lynx BD 3900 -13

    Vs: Trafin tiedote E-bensasta .

    laitoin kerran lynxiin vahingossa e10. Paukutti kaasupohjassa. 98 tai 99 ei ikinä tehny semmosta.
     
  13. Larska

    Larska Alpha 154,äskooäs155,indy500

    Vs: Trafin tiedote E-bensasta .

    Tiiättäkö että viinalla tehhään voimaa sekä mieheen että moottoriin. jännäkö tämä saabin-mies sahannu saabbiaan ja meilläpäi järkiää turbo-saabin kuskit aijaa E85 litkulla,jopa joku riisseli bemarilla... ;D
     
  14. tunppi

    tunppi Polaris 700 Pro X -03 - Polaris XCR 600 -95

    Vs: Trafin tiedote E-bensasta .

    Kyllähän se E85 toimiikin kun laittaa koneeseen flexifuel-softan ;) Toimii jopa kuulemma hyvin. Tiiä sitte oisko tuo E10 toiminu myös paremmin kyseisellä softalla mutta ei oo enää koko autoa ni ei tarvi murehtia :)
     
  15. nv85

    nv85 Well-Known Member

    Vs: Trafin tiedote E-bensasta .

    Eikös VTT:n raportti sanonut että e10 on ihan turvallista käyttää ja kulutus on sama kuin etanolittomalla bensalla, huolimatta pienemmästä energiasisällöstä. Miten se EASA menee nyt tommia valheita julkaisemaan totuuksina? ;D
     
  16. Patte

    Patte Well-Known Member

    Vs: Trafin tiedote E-bensasta .

    Joo ihan höpönlöpöä tuosta ressailu. Jopa dieseli jatke rokkas vallan mainiosti sopivalla seoksella ;D

    Ps. Sillä ei oo asian kans mitään tekemistä että pimiällä tumman sininen ja musta pistooli näyttää erehdyttävän samalta ;D
     
  17. Yamppa

    Yamppa Assault 800 &1050

    Vs: Trafin tiedote E-bensasta .

    en tiedä yhtään missä se olis edes epäiltynä.
     
  18. HJR

    HJR Well-Known Member

  19. pz491

    pz491 Yamaha Phazer II -91

    Vs: Trafin tiedote E-bensasta .

    tutulla rokkas diisseli 940 volvo jäteölyjjäki :D
     
  20. bavo

    bavo Sidewinder 137" -18

    Vs: Trafin tiedote E-bensasta .

    Jos VÄHEMMÄN etanolia sisältävää polttoainetta saa 5 sentin hintaerolla niin sitä käytän varmuuden vuoksi. Niistä mahdollisista ongelmista vanhemmissa moottoreissahan täällä on jauhettu jo ihan riittävästi että ei siitä sen enempää. Lumilinkoon ja ruohonleikuriin voisin laittaa vaikka 95:sta ;D
     

Suosittele tätä sivua