Yamaha SR Viper XTX SE vm:2014

Keskustelun 'Arvostelut' on aloittanut käyttäjä Kamppi, 29/9/14.

 1. Kamppi

  Kamppi Well-Known Member

  Merkki ja malli:
  Yamaha SR Viper XTX SE. Ajomäärä nyt: n.650km

  Omat kokemukset:
  Edellisen kelkan ollessa Lynx N-duro X-trim 800 Power Tek -07 (R-evo runkoinen) niin tähän oli ladattu suuria odotuksia. Ei edellisessäkään ollut niin moitittavaa. Oli kuitenkin tietyt syyt mitkä tämän version valintaan johtivat.

  Ajo-ominaisuudet tuntuivat hiukan samalta kuin Lynx:ssä. Toki ajogeometria oli erilainen johtuen kuljettajan sijoittumisesta. Viper:ssa kuljettaja istuu hiukan ryhdikkäämmin ja korkeammalla sekä hiukan enempi etupukin päällä. Sen havaitsin heti ensimmäisillä ajokilometreillä.

  Alustan toimivuus vakioasetuksella ei vaikuttanut huonolta. Viperin alustassa on takapukilla Fox Float 2:nen sekä suksilla Fox Float 3:nen. Niiden paineisiin en tähän mennessä ole puuttunut. Tuntumallaan kelkkaa oli helppo ajaa niin patikossa kuin turistipatikossa. Varsinkin todella isossa patikossa kelkalla oli selkeesti helpompi ajaa kuin X-trim:llä. Viper ”rullasi” todella helposti patikon ylitse eikä ”pudottanut” etupukin päälle. Nyt tarkoitan sellaisilla nopeuksilla millä itse kykenen ajamaan. Voisin kutsua nopeutta kelvolliseksi matkanopeudeksi. Verrattaessa X-trim:iä ja Viperia keskenään niin Viper on keveämpi ajettava kuin X-trim. Toki X-trim:in ohjaus on keveähkö mikäli käytetään alkuperäisiä suksia. Itsellä oli PP:eet jotka on tunnetusti hiukan raskaat ohjattavat tuossa R-evo runkoisessa. Ajotuntuman perusteella ei uskoisi ajavansa tämän kokoluokan nelitahtisella vaan keveämmällä esim 600:lla puolipitkällä.


  Eräs ominaisuus oli kuitenkin yllättävä. Hyvin monesti nelitahtisia moottorikelkkoja on sanottu hiljaisemmiksi kuin kaksitahtiset. Nyt tarkoitan kuljettajaan kohdistuvaa melua. Paikalla käydessä selkeä ero kuitenkin 800:seen on havaittavissa nelitahtisen eduksi. Mutta, kuitenkin ajossa kummatkin tuntuvat yhtä meluisilta. Viperissa kuulostaisi suurimman melun tulevan ketjukotelosta. Vaikka se on öljysäiliön ”takana” niin selkeesti normaali ajonopeuksissa ääni on aistittavissa. Siten itse ainakin tulen käyttämään korvatulppia ajellessa (joudun käyttämään). Käyttämäni versiot suodattaa sopivasti ketjukotelon ääneet ja korviin kantautuu pelkästään miellyttävämpi nelarin pakoääni.

  Penkki ja ajoasento:
  Penkki vaikutti ensin jopa pehmeeltä. Mutta kuitenkin ajossa en niin tuota pitänyt haitallisena. Ajoasennon tässä Viperissä löysin helposti (pituuteni n.180cm). Hiukan vein sarvia eteenpäin mutta nyt olen tuonut sen alkuperäiseen kohtaan. Ohjaustangon korkeus on ainakin itselleni hyvä eivätkä kädet ole puutuneet tms kertaakaan.
  Negatiivisena voisin mainita ainoastaan penkin päällysteen joka on kovemmilla pakkasilla todella kylmän tuntuinen. Sen materiaali saisi olla täysin toinen. No, onhan siihen saatavana lämmityselementti.

  Myös ensimmäisillä ajokerroilla pistin merkille ettei käsille aiheutunut juuri minkäälaista tärinää. Edellisessä kelkassa se oli erittäin paha, jopa häiritsevä tekijä.

  Moottori ja voimansiirto:
  Moottorin ja voimansiirron toiminnassa ei ole tähän mennessä ilmaantunut juuri erityistä mainittavaa. Moottori käy suhteellisen värinättömästi eikä se välity ohjaustangon kautta kuljettajan käsille. Muutamia kertoja on havaintoja että moottoria on täytynyt pyörittää hiukan pidempään käynnistyäkseen. Kylmäkäynnistyksistä ei vielä juuri ole kokemusta. Lienee parinkymmenen pakkanen ollut kylmin jossa ei ongelmia.
  Voimansiirto tässä versiossa on hiukan outo. Lähinnä tarkoitan kiihtyvyyttä ja huippuja. Muuten sen toimintaan on oppinut eikä aikaisempien Yamahalla ajoista mieleen jääneet kytkimet äkkinäiset toiminnot häirinneet. Toki Viper:in kytkin ei ole niin äkäinen alunperinkään. Liikkeelle pääsee siististi mikäli niin haluaa. Muutamia kertoja umpisessa kruisailin ja ei se sieläkään huonosti toimi. Toki remmin tuoksun sai äkkiä aikaan jos niin halusi. .

  Kulutus:
  Kulutus tähän mennessä on pelkästään noin luokkaa laskettu. Se on ollut 16-20l/100km tuntumassa. Ajokelit ovat olleet pääsääntöisesti melkoisen pehmeet. Myös uutuuden kankeus saattaa vielä vaikuttaa. Niin tietysti kuljettajan kokemattomuus tähän tyyppiin.

  Laatu ym seikat:
  Laadullisesti verrattuna Viper ei ihan ole samaa tasoa mitä Yamaha on yleensä esittänyt, esim Nytro. Sinänsä en tätä nyt pitänyt erityisesti negatiivisena pointtina. Mutta toki sekin vaikuttaa kokonaisuuteen. Esimerkiksi katteet on pysyneet hyvin paikoillaan eivätkä ole irtoilleet. Hiukan vuolin pois muutamasta reunasta valupurseita. Sivukatteiden irroittaminen on jopa hiukan hankala mutta pysyvätpä kiinni jopa ilman varmistusruuveja. Muutaman kerran unohtunut ruuvata varmistuksia kunnolla.
  Vararemmille on erillinen pussi telatunnelin takaosassa. Se on hiukan olemattomasti kiinni ja vaatiisi hiukan isompaa vahviketta sekä useampaa niittiä. Vararemmin kun voisi vielä sijoittaa muualle niin ei tunnelin päällä olisi enää mitään. Reissuvermeetkin sopisi vielä paremmin mukaan.
  Harmittavasti Viperin telatunnelissa ei ole valmiina mitään reissuvermeiden kiinnityksen tarvitsemia apuja. Toki se on saatavissa erikseen hankittuna. Itse valmistin 2mm alumiinista kiskot jotka niittasin kiinni. Näihin kiinnikkeisiin pystyn kiinnittämään esim BRP:een lisäpolttoainesäiliö ja/tai pienen repun taikka sitten huomattavasti isomman varustepussin (esim kanoottipussin).

  Alussa mittaristo antoi ensin hiukan halvan fiiliksen. Kuitenkin se täyttää sen tehtävän johon se on tarkoitettu. Harmiksi mittarista ei voida tarkastella polttoaineen keskikulutusta lainkaan.
  Hallintalaitteiden (katkaisijoiden) sijoittelu noudattaa nykyistä trendiä elikkä lämmittimien, valojen ym katkaisijat ja painikkeet ovat ohjaustangossa. Niiden toiminnassa en ole havainnut ongelmaa eikä mitään heikkoutta.


  Parannuksia:
  Ensimmäisen ajoreissujen jälkeen siirrettiin telasto toiseen kiinnityspaikkaan. Muutoksen vaikutus ei ollut ainakaan negatiivinen. Kelkka ei enää niin maannut suksien ja takapukin varassa vaan etupukkikin tuli ”mukaan”. Ajo-ominaisuudet paranivat entisestään. Hiukan havaitsin aliohjautuvuutta irtolumisella reitillä ja varsinkin kurvissa. En sitä pidä itselleni niin haittaavana. Pysyy kuski ainakin hereillä ;D . Tällä muutoksella ajavat lähes kaikki Viper:in omistajat.
  Alustalle tulossa alkavalle kaudelle muutosta joten niistä kommenttia ja kokemuksia sitten kun on kerrottavaa. Samoin voimansiirrolle tullaan tekemään muutosta.


  Ostopaikka:
  Kesmotors Jokiniemi Oy, Seinäjoki

  Hinta:
  Kauppa tehtiin vaihdokin kanssa kevät ennakossa.

  Toimitukseen sisältyi:
  Tinkimiset tingitty välirahassa ;) .Vararemmi (lisähinta), Garmin navigaattori (kevätetu), korkeampi tuulilasi (lisähinta)

  Takuu ym tapahtumia:
  Tähän mennessä on ainoastaan ensihuolto tehty sekä valmistajan päivitys pakkiservolle. Viimeisin päivityskutsu bensaletkun vaihdolle odottaa aikaansa.

  Arviointikokonaisuudesta:
  Vaikka ajomäärä jäi vähäiseksi niin itse on todettava jotta kelkka vastasi odotuksiani. Se täyttää sen mitä kriteerejä kelkan vaihdolle olin asettanutkin. Voidaan sanoa omalla kohdallani jotta tämä versio tuli markkinoille oikeaan aikaan.

  Mikäli arvostelu laitetaan pisteiden muotoon:
  - Hyötykäyttö: 2 (vetokoukku puuttuu, saatavana lisävarusteena)
  - Ummessakulku: 3
  - Reittikäyttö: 4 (jaksaa kruisailla pitkänkin päivän)
  - Laatu: 3.75 (kylmä penkinpäällyste, purskeita katevaluissa, ajovalot)
  - Ajo-ominaisuudet: 3.75 (säätö mahdollisuudet suppeat ilman simmityksiä)
  - Liikkeenpalvelu: 5 (mm takuu päivitykset tehty kotona heidän asentajan toimesta)

  Päivitykset
  - Alustan päivitys tulee Bikefox:in toimittamilla iskunvaimentimilla.

  Jatkoa seuraan kunhan päästään kruisaileen ;D .

  a) 30.9. lisätty Parannuksia -otsikko
  b) 1.10 lisätty kommentti mittaristosta sekä hallintalaitteista
  c) 7.10 lisätty Päivitys -otsikko
   
 2. JRT

  JRT Well-Known Member

  Vs: Yamaha SR Viper XTX SE vm:2014

  Hyvin kirjoitettu arvostelu. Tuohon vararemmiasiaan, sen saa laitettua remmisuojan päälle ja pysyy ilman klipsiäkin paikallaan. Omasta otin sen remmilaukun pois, sen verran huonosti on kiinnitettykkin että hankaa tunnelista maalin puhki.
   
 3. Dreamer

  Dreamer A 51

  Vs: Yamaha SR Viper XTX SE vm:2014

  Laitahan iskarit vielä Yampalle niin puhutaan taas paremmasta kamppeesta ;) Hyvä kirjoitus...
   
 4. janzka

  janzka Yamaha SideWinder MTX 162 2018 260hp RJWC/MaptunX

  Vs: Yamaha SR Viper XTX SE vm:2014

  Dreamer ja JRT kans laatimaa arvostelua omasta näkökulmasta ;)
   
 5. Kamppi

  Kamppi Well-Known Member

  Vs: Yamaha SR Viper XTX SE vm:2014

  Heitämpä tännekkin linkit noista kiinnikeistä. Jos ideasta olisi jollekkin muullekkin hyötyä. Toki tapoja on monia ;D

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
   
 6. Kamppi

  Kamppi Well-Known Member

  Vs: Yamaha SR Viper XTX SE vm:2014

  Noista ekoista kirjoituksista on kulunut jo melkoisesti aikaa. Nyt pystyy vielä paremmin sanomaan kokonaisuudesta. Kuluneena talvena on käyty kolmasti pohjoisen lumilla. Viime vuodesta parantunut kummasti kaikin puolin. Suksiksi kun laitoin vintiltä vanhat PP:eet niin jopas alkoi pailakka kääntyyn ja loppui rimpuloinnit. Onhan tuo noilla hiukan raskas puunkierrossa tai hitaassa kruisailussa koska köli on kohtuu korkea. Mutta, se on kuskin saamattomuutta, siis heikkoudesta ;D . Originaali sivakat ovat tosiaan heikot ja arvaattomat. Nyt uskaltaa noilla PP:Llä ajaa tilanteeseen kuin tilanteeseen eikä tule ongelmia. On karannut kurvista syväänkin lumeen vaan keula pysyy pysyy hyvin hallinnassa. Kuorikerroksisssa hangissa ei juurikaan vetele minne sattuu joka on noiden PP:den ominaisuus. X-trim:iä ne paiskoi melkoisesti mutta tämä Viper menee paljon rauhallisemmin. Toki ominaisuus on havaittavissa mutta hyvin hallittavissa eikä aiheuta ongelmia. Mahdollisesti bladet tulee ensi kaudelle.

  Pailakan kulut on parantuneet kilometrien taittuessa huomattavasti (ei voi eres mainita). Vielä mennään originaali remmillä jota on monet moittineet. En ole sitä lähtenyt vaihtamaan enkä testaamaan kun tarkoitus noilla pohjoisen reisuilla on kruisailla eikä ruuvailla. Matkaa tuolla ajaa todella mielellään. Ei ole lainkaan kuskia "väsyttävä". Väliin tuntui tiukassa patikossa vehkeen paino mutta toimeen sillä tultu.

  Alustaan kannattaa todellakin panostaa. Vaikka en ole mikään kovapäinen kuski niin luottoa tulee olla alustaan jottei tule yllätyksiä. Säätömahdollisuuksia on/olisi oltava. Kulutuksen puoleen ei ihan pärjää esim 800 e-tech tai 1200 brp nelarin koneelle mutta ei kauas jää. Nyt noin-luokkaa laskennalla 12-26l/100km on päässy.

  Tuohon ei ole tarvinnut tehdä mitään korjauksia tms. Monet ovat tarinoineet kahvanlämmittimien särkymisestä vaan itellä ei ole yhtäkään vielä pimennyt.
   
 7. Kamppi

  Kamppi Well-Known Member

  Hiukan kommenttia lisää. Keulaa päivitetty Fos 2.0 Zero qs3-r iskareilla. Pieniä säätöjä piti tehdä. Soft asennolla kurveissa kallisteli aika paljon. Säädön muutin keski asentoon ja se auttoi selkeästi. Keula ei tullut liian jämyksi ainakaan pohjosen reiteille. Myös patikossa tuntui toimivan eikä lyöny käsille. Lisätoimena kaverin ajatuksesta kiristin paluu vaimennusta vielä kolme pykälää joka myös auttoi. Hintaansa nähden asialliset iskarit. Lienee winderissa alkuperäis asennuksena vastaavat mutta tyypiltään 1.5:set. Hintaero noilla vajaa 50€:a, riippuen toki tinkijästä.

  Kuten ekassa kommentissani mainitsin niin Viper on meluisa, vanha MXZ 600sdi:kin on selkeästi hiljaisempi. Verrokkina nelarin rene, joka on todella hiljainen. Sen voimansiirrosta ei kuulu mitään. Vaikka käytän tulppia niin viperin ketjukotelo möykkää melkoisesti. En tiedä onko siellä jotain ongelmaa tms. Liekö ketju liian kireellä, vaikka kiristin normisti ruuvin sormikireyteen, siis näillä tikuilla :p .

  Vaikka ite olen kohtuullisen tyytyväinen tähän kelkkaan, niin on kuitenkin todettava, jotta seuraava kelkkani ei tule olemaan nelari. Ei tuo huono ole, eikä normaalissa ajossa se keulan paino niin tunnu, nyt tarkoitan lapin baanoilla ja selkosilla. Mutta, kotopitäjän puunkierrossa, syheröisillä urilla tuo on raskas. Osa syynä tietenkin kiinni olevat sukset. Tuon raskauden johdosta ei yhtään huvita/kiinnosta lähtee lähiurille kruisaileen.

  Toki mielessä pyörinyt turbon laittaminen. Kuitenkaan sen tuomaa lisää ei pääse hyödyntämään. Erityisesti kun ei osaa/kykene mitään umpisen kikkailuja tms, ei myöskään iske mikään rinteiden kaahiminen jne.

  Loppu kommenttina on todettava ettei toista nelaria hankittua.
   
  Viimeksi muokattu: 9/2/18
 8. Kojontti

  Kojontti Piiptek x-rs, CatLynDoo N-Duro 600

  Lyhentele raudat ennen kuin tuomitset, nuo sukset vakioraudalla saa revipuhkustakin raskaan ajettavan, nimimerkillä kokemusta on...
   
 9. Kamppi

  Kamppi Well-Known Member

  Tuota lyhentämista tutkaillu melkoisesti. Ei vain mene jakeluun miten se vaikuttaisi. Pp köli on alussa leveämpi kuin normaalisti suksissa. Noh, verrattuna niihin joita tarkastellu. Ole ehkäpä väärin modannu köliä pyöristäen kulmat siten että muoto kölistä jatkuu raudalle. Tuollai koko muoto on ehkäpä sellainen jotta suksi pureutuu pintoihin voimakkaasti. Pp:een "välitaso" ei ole leveä jolloin pintapaine ehkä korkeahko. Muistelen jotta bladessä on tasainen. Mohawk suksee sais heti höylätä jossa sivukölit kuten pp:ssä. Sen pohja olisi tasainen ja siten kg/mm2 olisi pienempi. Kummankin kölit perusmuodoiltaan sama. Nyt taidan laittaa vanhat raudat jotka alkuosuudeltaa kuluneet sopivan malliseksi. Pp:ee on melko vetelä suksi niin rauta hiukan jäykistäisi.
   
 10. FFoxi

  FFoxi Viper Mtx 162" LE & 5900 GLX lts

  Sormikireys ja 1,5 kierrosta takaisin sanotaan manuaalissa. Taitaa olla liian tiukalla ja ääntää sen vuoksi. Mulla ei ainakaan tule kotelosta ääntä.
   
 11. Kamppi

  Kamppi Well-Known Member

  Juuri torstaina katoin manuskasta. Siinä oli mainittu 1/4 -kierrosta. Avasin kuitenkin kierroksen verran.. Perkele kait se on viä uudestaan katottava. Onneksi tiiviste pysyny ehjänä kun varoen irrottaa. Sitä vaan alkaa kausi oleen lopuillaan.
   
 12. Kimple

  Kimple YamaCatti `15 XF 7000 137" SP

  Manuaalissa on virhe, oikea kireys on 1,5 kierrosta takaisin. Ja se sormikireyskään ei tarkoita niin kireällä kuin sormin saa, vaan sitten lopetetaan ku alkaa tuntumaan selkeää vastusta.
   
  Värjäri tykkää tästä.
 13. Kojontti

  Kojontti Piiptek x-rs, CatLynDoo N-Duro 600

  No mielestäni PP vakiorauta on pitkä ja varsin korkea. PP ja Blade oli käsissä vierekkäin ja melkein uskallan väittää että sivukölit poistamalla PP on erittäin lähellä Bladea käytökseltään. Mutta raudan upotus on Bladessa syvempi..
   
 14. Hemikoo

  Hemikoo ZR 8000 137"

  Joo se raitahan bladessa on oikeasti syvällä vrt pp
   
 15. Kamppi

  Kamppi Well-Known Member

  Perhana.. alkaisko upottamaan rautaa .. kuumentaen rauta ja painaa köliin kunnolla. Materiaalia ei ole niin poistettavissa. Ehkä pari milliä voi kairata mutta ei enempää. No jos riskillä kairaa.
   
 16. Hemikoo

  Hemikoo ZR 8000 137"

  Tai raudan selästä hiukan myös pois?
   
 17. Kamppi

  Kamppi Well-Known Member

  Tuotakin katoin kun vanhoja Totaltek rautoja käsissäni pyörittelin. Viimeksi ollut Woodies:in raudat..
   
 18. Kamppi

  Kamppi Well-Known Member

  No niin.. bladet asennettu. Hiukan holkkeja lyhennetty sekä vaimennuskumia vuoltu paremman sopivuuden saavuttamiseksi. Pitääkin hommata uudet orginaalit varastoon. Sen paikallaan pysyminen hiukan arvelluttaa. Satuloiden prässätyt muodot on mielestäni liian matalat. Muutenkin satuloissa hiukan sanomista. Pitää ottaa varovasti testit ja seurata pääsevätkö liikkumaan. Setin mukana tulleetkin olis käyny jos olisi väkisin laittanu. Mutta mennään nyt noin. Vertailin pp:hin ja eipä niissä paljoa ole eroa. Blade hiukan leveempi mutta selvästi jäykempi. Köli on myös bladessa jonkin verran matalampi. Kokonais leveys modaamattoman pp:n ja bladen on sama. Rauroiksi laitoin samat modifioidut jotka oli pp:kin kiinni. Huomenna tarkoitus käydä testailemas.

  Kesän aikana pitääkin tukivarsien holkit vaihtaa ainakin toiselle puolelle. Löyty välystä joka kuitenkin lisääntyy kun liikkeessä kokoajan hiukan hakkaa.
   
 19. Kamppi

  Kamppi Well-Known Member

  No niin... Testilenkki tuli tehtyä. Tässä hiukan kommenttia havainnoista...

  Tunnustettava on jotta blade on tuossa mallissa keveämpi ajaa kuin powder. Ero ei ole suuri mutta tunnistettavissa. Vanhoja jälkiä ei seuraa niin aktiivisesti. Perus käyttäytyminen hyvin paljon saman kaltainen. Bladen köli on noin vajaa 10mm matalampi kuin verrokki modatuissa pp:ssäni. Haritusta säädin noin 5mm mitattuna olkatapista noin 300mm päästä. Ehkä voisi olla enemmän. Suuressa nopeudessa, >130km/h, käytös oli rauhattomampi kuin pp:llä. Ehkä harituksen säätö auttais.
  Pehmeessä noi lähtee haukkomaan samaan tapaan kuin powder. Se ei kuitenkaan ole niin rajua, sekä on helpommin otettavissa hallintaan. Ohjautuvuus umpisessa mielestäni riittävä, puskee hieman mutta ohjattavuus säilyy kokoajan. Ehkä 10cm uusi lumi polanteella on erilainen mutta odotukset siinäkin on korkealla.
  Kerrottakoon vielä jotta sukset kiinnitin taakse. Elikkä olkatappi sijoittui lähes keskelle kovametalli paloja. Mutta, tää on sitten omat huomioni näistä ja ei välttämättä päde toiselle. Käytökseen kun vaikuttaa myös koko jousituksen säätö, kuljettajan tyyli viedä kelkkaa jne.

  Ajoalustana: kohtuu patikolla ollut ura, koskematon jänkä ja polkeentunu peltoura ja jokiosuus. Pinnaltaan ura ja jokijää ei ollu ihan kova.

  Lisänä seurattu cat:in raappojen vaikutus lämpöihin. Vaikka irtolunta oli niin raapijoita käytettäessä lämmöt olivat noin 10°c alhaisemmat verrattuna ilman.
   
  Viimeksi muokattu: 2/4/18
 20. Hemikoo

  Hemikoo ZR 8000 137"

  Älä odota liikaa 10cm puuteriin reitillä vs powder.
  Jos vaan pääset testaamaan CA XTX lyhyellä raudalla suosittelen kaikkeen muuhun kuin 0-30kmh puunkierto reitillä..
   

Suosittele tätä sivua