GLX 5900

Keskustelun 'Lynx' on aloittanut käyttäjä GLX 5900, 27/12/05.

  1. koneistaja

    koneistaja Member

    Vs: GLX 5900

    Mikunin 32 ryypystä vähän,että mikä sen funktio oikein on.ilmaa,bensaa,mitä?
     
  2. paavojaelvis

    paavojaelvis Well-Known Member

    Vs: GLX 5900

    Molempia. Pesästä lähtee kolme porausta: ilmanottoaukkoon, kohokammioon ja imukanavaan. Kun karaa nostetaan, niin ilmakanavasta tuleva virtaus nappaa bensaa mukaansa ja vie mennessään kampikammioon. On niinsanotusti "käynnistyskaasutin".
    Toimii huonosti, jos kaasuluisti on liikaa auki käynnistettäessä (ilma ei virtaa ryypyn kautta vaan menee "oikotietä").
     
  3. Nalle

    Nalle Commander 900, GLX5900, Cobra Racing 583RAVE

    Vs: GLX 5900

    Telasto eroaa reiluimmin takapukin osalta. Kiinnityksistä en osaa sanoa, mutta äkkiseltään uskoisin, että aika lähelle menee.

    Vanhemmissa malleissa takapukin (telaston ainoa iskari) on sama, kuin suksissa olevat. EasyRidessä on pidempi kepakko.

    Uudemman ja vanhemman telaston välisistä eroista vielä senverran, että ainakin EasyRidessä on ruuvisäätöiset hakajouset.. Vanhassa mallissa on yksinkertaiset teräslovet, joihin jousen voi taittaa.. Lisäksi EasyRidessä ainakin uudempien mallien osalta etupukin remmi on säädettävissä ruuvilla. Eli mänttiremmiä voi säädellä todella helposti. Mutta enpä muista, onko tuo ominaisuus ollut Easyssä aina, vai tuliko se vasta myöhempiin 5900siin/Foxeihin/Yeteihin.
     
  4. Fred Scuttle

    Fred Scuttle Lynxejä ja Ski-Doo

    Vs: GLX 5900

    Myöhempiin.
     
  5. maukebsp

    maukebsp Lynx R 8

    Vs: GLX 5900

    Onko kokemuksia 1997--> 5900 494lce vehkeestä kellään. kone ois kuulemma kuristetumpi malli. tarttuuko jäätä telastoon kuinkapaljon enempi puhkuun verrattuna ja tulee sitte raskaammaks ajettavaks. kiinnostais kyseinen kelkka paremman tehon ja kestävän koneen takia.ehkä jopa pienemmän kulutuksen. samaten lämmöistä kestääkö ajella keväällä kovalla jäljellä vai nostaako heti lämpöjä
     
  6. Nalle

    Nalle Commander 900, GLX5900, Cobra Racing 583RAVE

    Vs: GLX 5900

    No just oli tallin edustalla semmoinen työn alla, eli jotain pystyy kertoilemaan.

    Kelkka itsessään on mainio laite. Kone on hiljainen ja siinä on tehoa ihan sen, mitä tuollaisessa vehkeessä tarvii. Varmasti siinä on eroja esimerkiksi G-typen vastaavaan moottoriin, mutta luultavimmin ne erot on tehty erilaisella pakoputkistolla, sekä kaasareiden säädöillä. Ja kuka ties sytytyksen ajoituksella ja erilaisella luistilevyllä.

    Kelkassa on pari juttua, jotka on suunnittelupöydällä jääneet tarkemmin miettimättä. Ensimmäinen on se, että telatunnelissa mahtaa olla aika vaatimaton kenno, kun astinlautojen alle on jouduttu laittamaan myös kennot. Lisäksi ainakin yksi alavesiletku menee eturunkoon tehtyjen reikien läpi. Tämä ei esimerkiksi letkurikon sattuessa ole yhtään hyvä homma. Mielestäni telastoon olisi pitänyt laittaa ST -mallinen isompi kenno ja jättää nuo astinkennot kokonaan laittamatta. Eikä missään tapauksessa ujuttaa vesiletkua runkorakenteeseen tehdyn reiän läpi.

    Mutta noita paria juttua lukuunottamatta kyseessä on kelpo kelkka. Sitä en tiedä, paljonko telastoon tuota lunta kertyy esim. fööniin verratttuna, mutta ainkaan tuossa minun STssä ei ole moisesta ollut mitään suurempaa ongelmaa. Joskus, oikein pirun kylmällä kelillä puuterilumi pääsee jäätymään ja silloin on kenties joutunut jäänsärkemishommiin, mutta eipä oikein muulloin.

    Itse koneesta senverran, että jos löydät mieleisesi mallin, niin kannattaa harkita koneen perushuoltoa.. Esimerkiksi noiden kiertoluistikoneiden vesi- ja öljypumpun akselin välitiivisteet kannattaa vaihtaa ennenkuin ne särkyy. Appiukon kelkasta kyseinen tiiviste hajosi, mikä johti siiheen, että vesi paineli öljypuolelle ja sitäkautta leipoi koneen kiinni.
     
  7. Art51

    Art51 Member

    Vs: GLX 5900

    Kyseessä on vm. 1991 Lynx 5900.
    Tämmönen vika on ilmenny; moottorin lämmettyä kovissa kiihdytyksissä kellkka yhtäkkiä pätkäsee, niinku sytytys tai bensan saanti katkeais kokonaan, ja heti kun vauhti on hidastunut moottori jatkaa toimintaa normaalisti. Mikä vois olla vikana? Kylmänä en ole huomannut ongelman esiintyvän.
     
  8. Nalle

    Nalle Commander 900, GLX5900, Cobra Racing 583RAVE

    Vs: GLX 5900

    Puolaa harmittaa?

    Tietty, onhan noita muitakin ongelmia.. Tykyttimen letku on saanut jo aikainsaatossa siipeensä ja lämpimällä koneella, kun kiihdytyksessä kone komentaa bensapumppua toimimaan tehokkaammin, voi murtuma letkussa aiheuttaa bensapumpun laiskistumista ja bensapaineen laskua.. Sitten jonkun kriittisen sähköjohdon osuminen runkoon voi myös aiheuttaa koneen kuolemista kesken kiihdytyksen.
     
  9. Art51

    Art51 Member

    Vs: GLX 5900

    Lisätietoa vielä, että on ilmennyt myös tasasessa ajossa (kylläkin bensa oli vähissä, en tiedä vaikuttiko) sillain että nykii säännöllisesti; vetää, hyytyy, vetää, hyytyy. (Kertakaan ei siis ehtinyt pysähtyä ennekuin jo kännistyi uudelleen)Kerran on tuollain käynyt, ja kilometrin nykims ajon jälkeen kelkka alkoi taas toimia normaalisti paitsi kovissa kiihdytyksissä.
    Ps. Kiitos vastauksista, haluttais mennä jo ajeleen kun täällä päin on satanu ~20cm lunta parissa päivässä ;D
     
  10. xc 500 sp

    xc 500 sp Vanhaa rautaa

    Vs: GLX 5900

    Tarkastappa edellä mainittujen lisäksi suodatin ja tankissa oleva imuletku. Itellä aikoinaan yhdestä lynxistä oli tankin imuletkun suodatin irronnu ja letkuun meni moskaa joka takertui siihen tankin läpivientiin. Meno loppui. Kun kelkka oli vähän aikaa paikallaan, niin letku tyhjeni ja taas mentiin vähän matkaa...
     
  11. Fred Scuttle

    Fred Scuttle Lynxejä ja Ski-Doo

    Vs: GLX 5900

    Niin ja jäätäkö letkun pään, eikä saa tankkiin korvausilmaa.
     
  12. Art51

    Art51 Member

    Vs: GLX 5900

    Kiitoksia hyvistä vastauksista, ja kun tämmönen aloittelija näissä hommissa oon, niin miten sinne tankin imuletkuun pääse helpoiten käsiksi? Sitten vielä et jos se on sytytyspuola rikki, niin voiko ajaa, rikkooko muita osia jos jatkaa ajoa?
     
  13. jyrmy

    jyrmy Lynx X-trim 600 und 5900 glx Kittycat

    Vs: GLX 5900

    Mä veikkaan että sulla on pääsuuttimessa roskaa. Kaasu täysillä ei pelaa ja sitten kun kaasun laskee ni vetää taas kunnolla. Mulla oli samoja oireita ja pääsuutin oli bashanen johtuen vanhoista bensoista. Kaasari purkuun ja ultrapesuriin vähäksi aikaa tai putsaus muuten ni jopas taas pelaa.
     
  14. Art51

    Art51 Member

    Vs: GLX 5900

    Muuten saattais olla, mutta epäilen vähän, kun kylmänä en oo havainnu ongelmaa, mutta voishan se sekin olla.
     
  15. Naatti

    Naatti Well-Known Member

    Mulla kans 59 pätki kylmänä, vaihdoin uuden puolan ja taas toimii.
     
  16. Nalle

    Nalle Commander 900, GLX5900, Cobra Racing 583RAVE

    Vs: GLX 5900

    Nooh.. Älä huoli. Kaikkihan me joskus näitten vekottimien kanssa on alettu touhuamaan. Siinä se tietämys karttuu, kun näitä laitteita on ropattu.

    Enste, siihen imuletkuun pääsee helpoiten käsiksi esim. rautalangasta väännetyllä koukulla tankista kaivamalla. Sen letkun pitäis olla senverran pitkä, että sen pään voi kaapia tankin aukosta ulos. Ja jos se letkunpään paino on irronnut, niin ei se siellä tankinpohjalla menoa haittaa.. Ei muuta ku uus painosihti päähän ja kovaa ajoa. Mitä tulee tuohon tankin letkuun, niin suosittelisin senkin vaihtoa ihan samoin tein. Nykybensa on sellaista rapaa, että se syö tuollaisen vanhemman kelkan kumiletkun. Ja kun se letku syöpyy etanolista, niin siitä tulee purkkamaista mäskiä.. Semmoista lakua. Ja sieltä ei bensa halua oikein virtailla läpi, varsinkin jos vähänkään tulee imua. Sen letkun vaihto ei ole avaruustiedettä, mutta tankin läpivientikumi voi olla aika konstikas, varsinkin laittaa paikoilleen. Se tankin läpivienti näkyy konehuoneesta, tankin etuosasta.

    Toinen, mitä aprikoit on se puola. Eihän rikkinäisellä puolalla ajaminen kovin järkevää toki ole, jo pelkästään siitä syystä, että kun se puola sitten lopulta päättää kuolla, niin havemmin se kotipihaan, tallin eteen nyykähtää. Eli kävelymatkaa välttääksesi suosittelen hommaamaan uuden puolan samoin tein. Jo ihan pelkästään vian poissulkemiseksi. Ei nimittäin ole ihan niin turkasen kallis. Ja puolavika voisi sinänsä selittää tuon kelkkasi oikkuilun.. Se kun on siinä pakoputken lähellä, koneen lohkossa kiinni, tuulettimen sisäänoton vieressä, niin on aika herkkä lämpenemiselle.. Ukon Finlandiassa oli aikoinaan samanmoinen vika.

    Mutta jos parhaan tuloksen haluat, niin tarkasta se tankin bensaletku ja tarpeen vaatiessa vaihda se. Tarkista letkun paino ja tarvittaessa asenna uusi paino. Samalla kannattaa vaihtaa bensasuodatin ja vaikka tankin ja bensapumpun välinen letku. Nämä on melkein ilmaisia temppuja... Jos ei vika näillä poistu niin vaihda uusi puola. Ja jos oikein tarkkana haluat olla, niin CDI-boxin vaihtokin voisi olla ajankohtaista. Ko. boxi sijaitsee koneen lohkossa, kaasuttimen alla. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätön temppu, varsinkin, jos tuo nyykähtely poistuu puolanvaihdolla.

    Ainiin, vielä yksi idea.. Jos tuo koneen uupuminen on säännöllistä ja tiedät, miten sen saa esille, niin nosta primerin pumppu yläasentoon.. Saata kone sitten siihen tilanteeseen, että se alkaa uupumaan ja paina pumppu ala-asentoon. Tämä temppu ohittaa kaasarin ja kone saa pakotettua bensiiniä. Jos nyykähdys loppuu tuon primerin painamisen yhteydessä "ennen aikojaan", niin vika on mitä todennäköisimmin bensapuolella. Ja tällöin sytytys on siis ok.
     
  17. Art51

    Art51 Member

    Vs: GLX 5900

    Täällähän saa nopeasti vastauksia ;D
    Kävin vilkaseen lynxiä, niin bensan suodatin olia aika skeidanen, sen vois heti aluksi vaihtaa, ja viikonlopuuna varmaankin ehdin sitä imuletkuakin kattoa.
    Jos tämä nyt mitään vihjeitä antaa, niin tsekkasin tulppien värin, kumpikin oli vaalean maitokahvin värinen, eli ilmeisesti ihan hippusen laihalla käy.
     
  18. Nalle

    Nalle Commander 900, GLX5900, Cobra Racing 583RAVE

    Vs: GLX 5900

    Noo... Maitokahvin väri on ok.. Ei ne kovin tummat kuulu 59ssä olla.

    Mutta koska kyseessä on jo aikuinen kelkka, niin kannattaa tarkastaa kaasarin ja imusarjan välinen kumitötterö.. Voipi löytyä murtumia jo liiankin kanssa ja jos on poikkivikaa, niin kone kyllä menee laihalle seokselle ja silloin männänpäällistä saattaa harmittaa hyvinkin paljon.
     
  19. Fred Scuttle

    Fred Scuttle Lynxejä ja Ski-Doo

    Vs: GLX 5900

    Minä tarkoitin tankin korvausilmaletkua.
     
  20. Art51

    Art51 Member

    Vs: GLX 5900

    Kävin tuossa suolla ajelemassa, niin nyt se sammui reilu varttitunnin ajon jälkeen kokonaan, eikä inahtanutkaan. Bensansuodatin oli täynnä bensaa eli imuletkussa ei varmaankaan ole vikaa. Kattelin konepellin alle, ja kokeilin vielä käynnistää niin sittenhän se hörähti käyntiin ja toimi normaalisti eli muutaman minuutin jähtymisen jälkeen käynnistyi. Selvästi moottorin lämpötila vaikuttaa vikaan.
     

Suosittele tätä sivua