Boschin tulpat paremmat kuin NGK??

Keskustelun 'Korjaamo' on aloittanut käyttäjä Juhooo, 3/2/09.

  1. KKKP

    KKKP Well-Known Member

    Skudaagen!

    Bosch WR3CS ohut kärki-, Nology LOS hopea kärki tulppa tai NGK BR9EYA. Tulppa "katalookista" selviää kirjaimien merkitys eli R=vastus, C=competition jne... Tulpan lämpöarvolla on merkitystä eli lämpimälle kelille kylmempää ja kylmälle kelille kuumempaa tulppaa.

    Nm: kkkp, eiko hei!
     
  2. Sampo

    Sampo Winha 31S

    Vs: Boschin tulpat paremmat kuin NGK??

    En nyt lähtis hötkyilemään tulppien vaihtoon..Sulla on varmaan jotain aivan muutahäikkää vehkeissä.Tai jollet ole jo saanu kuntoon:-Kyllä Boschin kynttilät voi ihan hyviä olla mutta eipä kai toi Iridiumkaan paha ainakaan kokeilumielessä ole,ainakin kokeilemisen arvoinen.Itte en ole niitä nähnyt vielä kuin uudemmissa kaasumoottoreissa.Sivukärki on huomattavan ohut ja kait iridiumista valmistettu? Aikoinaan C kyllä tarkoitti-ei mitään muuta kuin kuparista ydintä mutta se on jo historiaa kait sekin.Niin ja R,oli aikoinaan merkki siitä häiriönpoistajasta,ja käytössä edelleenkin.

    Ja omakohtaisesti sanoisin että mun koneista ei löydy R:ää sitten (periaatteen vuoksi) mistään välistä,ei muuntajista ei piuhoista eikä tulpista.Ja C on käytännössä tarkoittanu riittävän paksuisia kuparikaapeleita 7-9 mm silikonirungolla.
    Naapurin blondi kyllä kertoo aina viimeistään seuraavana päivänä kun telkkarin kuva meni sekaisin,että pitääkö sun niitä koneita aina rassata ja onko ne ihan laillisia.Sitä kun on tarpeeks itsekäs niin ei tule ajatelleeksi mahtollisesti häiriintyviä naapureita kun ei justiin sillä hetkellä itte vihdy telkkarin ääresssä kun kipinat lentelee parin kilsan säteelle.Mukavempi rällätä kelkalla vaikka kiekkaa oman mökin ympäri ;D

    Mutta pointtina kysymykseesi sanoisin että kylmäkäynnistyvyyteen ei tulpan merkillä/lämpöarvolla ole mitään vaikutusta.Yks hailee minkä langan sinne laitat kunhan se vaan on kuiva ja johtaa sähköä-muualle kuin maihin;-)Ominaisuudet tulee esiin vasta kun kansi ja tulppa on lämmennyt omaan normiinsa.Ja senkin jälkeen aika pitkälti ajotilanteesta,bensasta ja koneen vakio-ominaisuuksista johtuen.Ulkoilman lämmön en uskois niin kovin paljon vaikuttavan vaan sen miten paljon koneesta otetaan tehoja ulos.

    Tarpeeks kiinnostunut tulppakauppias vaan kun löytyy niin kataloogista pitäs löytyä vastaavuudet eri merkeille-Googlesta niitä ei taida ihan äkkiä löytää:)

    Tsemppiä vaan tulpanetsintään jos on vielä ajankohtainen :)
     
  3. skspolaris

    skspolaris Well-Known Member

    Vs: Boschin tulpat paremmat kuin NGK??

    ainakin mopo ei lähtenyt kylmänä käyntiin sitten ei millään väärällä lämpäarvon tulpalla oikealla oikein hyvin.. kokeiltu useammilla että siitä lämpöarvosta se siinä oli ainakin kiinni
     
  4. Sampo

    Sampo Winha 31S

    Vs: Boschin tulpat paremmat kuin NGK??

    Tästä on tietty paha lähteä väittelemään vasten parempaa tietoa,mutta kuitenkin...

    Olisin sitä mieltä,että pitäs olla jonkun verran vertailutietoa ja laatikollinen eri merkkisiä uusia tulppia-ja kaikki tietenkin ennestään ajamattomia ja joka kerta tasan samat olosuhteet ja kelit.
    Kun ottaa huomioon,niin lämpöarvon merkitys on pelkästään se miten kuumana tulppa on kyseisessä koneessa silloin kun on ajo päällä ja mennään eikä meinata.Eri viritysasteiset koneet tarvitsevat erilaiset tulpat sen mukaan -että elektrodit pysyisivät puhtaina ja lämpöarvon mukaan keskielektrodi johtaa joko enemmän tai vähemmän lämpöä sylinterinkanteen.

    Liian kylmä tulppa siis johtaa lämpöä liian hyvin kanteen-tulppa aikaa myöten nokeentuu ja kone starttaakin sen jälkeen huonommin eikä tahdo oikein kulkea kuin kunnon revityksellä.Liian kuuma tulppa taas pysyy kyllä puhtaana mutta eriste voi vaurioitua ja pahimmillaan männänpääkin voi sitten kuumentua hieman liikaa..Kylmän-eikä sen paremmin kuumankaan koneen käynnistymiseen ei todellakaan lämpöarvolla pitäisi olla mitään vaikutusta-Jos oletetaan että tulppa olisi uusi.

    Olsiko sulla kuitenkin ollut käytettyjä nuo tulpat joillla epäilit että starttas huonommin?Silloinhan vois arvailla että ne olis olleet "liian kylmiä" ja/tai olit ehkä nokeennuttanut ne edellisellä ajokerralla...esim ajelemalla liian hissukseen ennekuin sammutit mopon tjs..
     
  5. juice_86

    juice_86 Kelkaton + KTM LC4 2004

  6. Sampo

    Sampo Winha 31S

    Vs: Boschin tulpat paremmat kuin NGK??

    No juu,satuin justiin lukemaan tuon,hyvän oppaan NGK:n merkinnöistä.Onhan se kyllä varmaan yleisempi ensiasennustulppa ja muutenkin käytetympi kuin Bosch,jonka varhaisemmissa malleissa tuo C olisi muistaakseni tarkoittanut kupariydintä joka silloin vielä oli uusi keksintö.Olisko ollut 80 lukua tai jotain..
     
  7. Jartsa

    Jartsa Lynx Enduro Sport -05

    Vs: Boschin tulpat paremmat kuin NGK??

    :) Reilu kolmekymmentä vuotta olen tulppia myynyt asiakkaille. Mossesta Mersuun ja Terhistä Lynxiin ja paljon muuta. Kaikki toimii kun on lämpöarvo ja teknillinen kunto kohdallaan. Mekaanista vikaa ei mikään tulppamerkki korjaa, näin on tosi. Robert kielsi jo kauan sitten monikärkitulpat 2-T vekottimista, se siitä. Tulppamerkistä riippumatta hyviä kelkkailukelejä kaikille! :)
     
  8. Jörejussi

    Jörejussi Well-Known Member

    Vs: Boschin tulpat paremmat kuin NGK??

    no mistä se johtuu tuossa summitissa että mie poksutan 10 uutta denson tulppaa ja sitte laitan ngk tulpat ja 1 tulppa menny 600km aikana kun 10 densolla en päässy ku 100km ja kaikki meni aina kylmäkäynnistyksessä.
    mulle skiidoon huoltomies meinas että on liian isot tyhjäkäynti suuttimet tiä sitte kun pelaa ngk polttasko kylmänä bensan paremmin.
    mutta taasen nuissa vanhemmissa meän rotaxseissa kahessa 377 ja 440 niin kaikki tulpat on pelannu
    hyvin eli niissä on ollu ngk,championia,densoa ja boschin tulppia
    tällä hetkellä okkelissa on boschin tulpat ja pelaa hyvin niilä.
    mie ruukaan ajaa tulpilla aina vain 1000km ja sitte vaihan.
     
  9. Sampo

    Sampo Winha 31S

    Vs: Boschin tulpat paremmat kuin NGK??

    Järki sanois että monikärki tarvii enemmän potkua eli onko uudemmissa kelkoissa suurtehopuolat?
    Ja voihan olla että 2T öljykin niitä likaa herkemmin kuin yksikärkisiä..ilmanko "Roope" on ne laittanut pannaan;-)
    Luulen kyllä ettei niitä tehopuolia olis kuin lähinnä kisakäytössä mutta enpä tiedä.Kai sillä kuitenkin olis vaikutusta kylmäkäynnistykseen tai muuten hankalaan koneeseen.Vanhassa autonmoottorissa olen pitänyt Accel suurtehomuuntajaa jossa on 9V ensiökäämi.Startti antaa sille kuitenkin 12V ja sen jälkeen jännite lasketaan ettei öljyt kuumene liikaa vaikka onhan siinä aika hyvät jäähdytyrivat kyljissä. Kylmänäkin vanha rassi pyörähtää tulille niin ettei juuri avaimeen ehdi koskea.Vapaassa ilmatilassa lähtee joku sentin puolentoista kipinä ja miksei jotain vastaavaa voisi soveltaa pikkumoottoriinkin.Ja nykyään noita Acceleita on pienempikokoisia ja ilmajäähdytteisiä esim 45kV ulostuojännitteellä.
    Siihen vielä joku passeli Boschin kynttilä perään niin kyllä lähtee ;D
     
  10. juice_86

    juice_86 Kelkaton + KTM LC4 2004

    Vs: Boschin tulpat paremmat kuin NGK??

    Pieni hetki vierähtäny edellisestä käynnistä mutta...
    Kokemuksia rikkaampana vois kertoa noista iridiumeista sen verran että ne kestää en tiedä monta kertaa paremmin ku eivät hajonnu..

    Kaiken maailman 2t koneisiin suosittelen koska kestää moninkertaisesti.. Normaali tulppa vaatii enemmän virtaa kipinään ja jättää 2-3 10.stä työstä väliin.. Iridiumin pitäisi tehdä työ eli kipinä joka kerta kun pitää.

    Kestävyyden olen todennut käytössä.. 300 2t KTM ja kelkoissa..

    NGK saapui eilen postissa 550 kottaraiseenki.. Paremman kipinän toivossa.. ;D
     
  11. Yamppa

    Yamppa Assault 800 &1050

    Vs: Boschin tulpat paremmat kuin NGK??

    Tuliko iridiumilla se 20-30 prosenttia havaittavaa tehohyötyä?
     
  12. juice_86

    juice_86 Kelkaton + KTM LC4 2004

    Vs: Boschin tulpat paremmat kuin NGK??

    Tuosta en tiedä mutta toimii.. Tehoja mistään en ole kuuluu tulevan, mutta ehkä tuo parempi sytytys vaikuttaa..
     
  13. Seiti

    Seiti AC ZR6000R SX -16 & SnoPro 440@700 146" -04

    No tuotahan se tarkottas, jos sulta kerta 2-3kipinää kymmenestä on hukassa tavallisilla tulpilla vs iridium. Mä kyl huolestusin jostain muusta, jos tuollasta olis...
     
  14. juice_86

    juice_86 Kelkaton + KTM LC4 2004

    Vs: Boschin tulpat paremmat kuin NGK??

    No.. Nyt sitten kannattaa tutustua ks vermeiden hyötyihin..KVG... ;D
     
  15. Yamppa

    Yamppa Assault 800 &1050

    Vs: Boschin tulpat paremmat kuin NGK??

    Tässä toki oletin että tarkoitettiin 2-3 kipinää kymmenestä jotka sytyttävät seoksen. Perinteisessä moottorikelkan 2t twinissähän yleisesti jos kaikenkaikkiaan 2-3 kipinää kymmenestä puuttuisi niin tehoa puuttuisi vain 10-15 prosenttia koska jokatoinen kipinä on turha.

    Olen tutustunut monenlaisiin asioihin, käytän itsekin iridiumeja, muttei mulla ole koskaan ollut tavallisten tulppienkaan kanssa ongelmia. Jos ns. moderni 2t syö tulppia monta kertaa talvessa on siinä vika. Se että normaali tulppa jättää sen 2-3 kipinää kymmenestä pois nyt on pelkkää höpöhöpöä.
     
  16. ITP

    ITP Well-Known Member

    Vs: Boschin tulpat paremmat kuin NGK??

    Suomen suurin ja tehokkain 2t käy perus "karvalakki" ngk tulpilla..
     

Suosittele tätä sivua