Kelkka työhomman ja umpihangen ajamiseen.

Keskustelun 'Jutustelua' on aloittanut käyttäjä Stuka80, 3/1/11.

  1. Stuka80

    Stuka80 Member

    Tervehdys.
    Kelkkakuume on iskenyt. Tarvitseisin moottorikelkkaa harrastus hommiin ja polttopuun ajoon. Reitille ei ole tarkoitus lähteä missään vaiheessa könyämään, vaan suuntana on umpihanki.
    Kertokaahan hyvistä lynxin vaihtoehdoista?
    Hintarajana on n.4000E
    Miten 5900 vaiko forest foxi vai onko muita hyviä vaihtoehtoja?
     
  2. Motopete

    Motopete Well-Known Member

    Vs: Kelkka työhomman ja umpihangen ajamiseen.

    Ite hommasin vasta latukoneen ja puureen vetäjäksi -91 vuosimallin 5900:n LTS keulalla, ja oon kyllä tyytyväinen.. Juuri tulin latupohjia polkemasta. ::)

    Ajaminen on aivan erilaista kuin nykypailakoilla, ei tarvi huudattaa eikä kaivattaa, vaan sillä möyrii hitaasti menemään niinku panssarivaunulla. Ja onhan se kapean raidevälin ansiosta uskomattoman ketterä, viistorinteeseen ajaminen sujuu kun vain seisoo toisella astinlaudalla, ja kelkka menee niinku ajatus.
    Matto vain sais olla vähän karkeampi, ei tuo about 10mm harpulla varustettu lisu sinänsä ole oikein kaksinen. Tokihan se ei ihan heti kaiva itteään kiinni mutta...

    Foxi tai LTS keulanen 39 tietty ois vielä ketterämpi kapean maton ansiosta, mutta ne ei taas ladun polkemiseen ja vetohommiin ole läheskään yhtä käypäsiä.

    Saa nähä miltä tuo pailakka tuntuu kun lumet tulevat, ei vielä näillä 20 sentin puutereilla saa oikein mitään tuntumaa.
     
  3. macro

    macro Well-Known Member

    Vs: Kelkka työhomman ja umpihangen ajamiseen.

    Työajosta on kokemuksia 550 ST Lynxistä, tuotahan on myös 600 nestekoneella. Kuormat oli raskaita, polttoainetta, rautaputkea, kiveä, jne. ja nöyrästi laite kulki kuormienkin kanssa. Umpiselle toki ajoin yleensä jäljen kevyemmällä kuormalla, ennen kuin täyden reen kanssa sinne menin, mutta jokatapauksessa kertaakaan en talven aikana kiinni ollut. Hinnat näkyy olevan budjettiisi hieman yläkanttiin, mutta ehdottomasti kannattaisi harkita, ja yrittää tinkiä/venyttää omaa budjettia.
     
  4. Rautane

    Rautane Catti ja 600 xp-summit

    Vs: Kelkka työhomman ja umpihangen ajamiseen.

    Intissä tuli ajettua 5900:lla ja noilla ST550:llä, en kyllä tuota ST:tä voi paljoa suositella.

    Ainoa plussa viisysiin verrattuna oli suurempi teho, ja siitäkin oli apua oikeastaan vain reitillä ajaessa. Aivan uskomattoman painava ja kömpelö rotisko, joka söi bensaa noin 50litraa satasella. Huolimattomimmat kuskit oli kokoajan kylellään noilla ST:llä jossain pöpelikössä, ja sen jälkeen kaivattivat ne kiinni siihen huolimattomalla kaasun käytöllä.

    Viisysi sata kiloa keveämpänä paljon mukavampi kelkka ajaa, jota on heleppo hallita ja pääsee tosiaan ahtaammistakin paikoista. Kyllä niilläkin puukuormat liikahtaa. Viisysille oikeastaan ainoana miinuksena reittiominaisuudet. Alustat tahtoi kovalla jäljellä paukahdella, mutta eihän tässä mitään patikkohakkuria haettukaan.
     
  5. Stuka80

    Stuka80 Member

    Vs: Kelkka työhomman ja umpihangen ajamiseen.

    Joo tottahan se on että 550 on pirun paljon painavampi ja ihan erillaisella tavalla ajettava kuin 5900. Ja se polttoaine niille myös kelpaa...
    Tuleeko muita vaihtoehtoja lisää mieleen kuin 3900, forest foxi, 5900? mikä on kulutuksen suhteen pieni ruokaisin? Ja mikä on em. paras vaihtoehto? Mielipiteitä ja perusteluja KIITOS.
     
  6. Porokone

    Porokone Well-Known Member

    Vs: Kelkka työhomman ja umpihangen ajamiseen.

    Joo tuo ST550 on melko kömpelö vehjes, mutta rautasen ilmoittama kulutus on kyllä melekosen yläkanttiin. RF Tundra ois varmasti hyvä peli tuohon hintaluokkaan 550F koneella. Ja punakuomunen 5900 LTS keulalla. Forest Foxin Syncro-loota vie painon toispuoleiseksi jonka huomaa pehmeillä keleillä. Skandic 440F on parempi kuin Foxi.
     
  7. ana

    ana nortikki

    Vs: Kelkka työhomman ja umpihangen ajamiseen.

    Harkitteppa tuommosta vanhemman mallin 3900 Lynx GL Syncroa. Meillä ollu vuojesta -91 eikä mitähän vikkaa! ;) Joskus tosiaan nautin sillä ajamisesta tuon summitinki jälkeen. On niin helvatan keviä viiä ja taittuu ummella vaikka mimmosiin asentoihin. Eikä kyllä jää kiinni keveytensä ansiosta ku helposti päästelee hangen päällä eikä turhaan kaivata ja painele kaasua. Tosin eihän tuolla nyt mittään hirveitä mäkiä noussa eikä siihen ole tarkotettukkaan. Tehoaki löytyy yllättävän hyvin ja reitillä suht mukava ajettava. Easyride alustaki aivan hyvin toimiva ainaki omiin ajoihin. Puuhommat ollaan tehty tuolla kelkalla siitä lähtien ku taloon tuli, jaksaa vettää isompaaki rekeä eikä silti tunnu veto loppuvan kuhan muistaa ykkösen lyyä silmään. ;D Kevät hangilla tuolla on tullu monesti parhaimmat ajot ajettua ainaki tunnelman puolesta koko talvena. Luotettavin kelkka millä olen koskaan ajanu. ikinä ei ole välille jättäny paitsi kerran joen jäälle vetolaitteen hetkellisen jumin takia. Suosittelen omien kokemuksien perusteella! :-*

    Edit. En tosin tiiä onko vielä mukavampi ajettava sillä pumppukeulalla(LTS?) Meillä ollu tuo lehtijousitteinen versio, ja aivan riittävän hyvin pelaa silläki.
     
  8. Tuha

    Tuha Vanhan liiton Lynx

    Vs: Kelkka työhomman ja umpihangen ajamiseen.

    6900 Lynx.
     
  9. Salvelinus

    Salvelinus 49 Ranger 900T -23

    Vs: Kelkka työhomman ja umpihangen ajamiseen.

    Itse ostin täksi talveksi Lynxin Rangerin 550f koneella. Mietinnässä oli myös 5900 ja ST550, mutta kun oma käyttö kallistuu enemmän umpisenajoon ja pilkkikäytöön, kuin varsinaiseen työajoon, niin loppusuoralle päätyi Lynxin malleista Rangeri ja Forest Fox. Foxeja ei oikein löytynyt kohtuullisilla kilometreillä, niin valinta osui sitten Rangeriin. Vuosimalli on 2007 ja ajettu reilu 2000km, hinnaltaan mahtui tuohon sinun budjettiin. Kokemuksia ei ole oikein paljoa vielä kerinnyt hankkia, mutta aivan kelpo peliltä vaikuttaisi.
     
  10. Motopete

    Motopete Well-Known Member

    Vs: Kelkka työhomman ja umpihangen ajamiseen.

    Ehkä mun mielestä kannattas painottaa muita ominaisuuksia kelkan valinnassa ja pohtia kulutusta vasta viimeisenä. Millään noista tuskin tulet tuhansia kilometrejä talven aikana ajamaan, joten kulutus on minun mielestäni melko yhdentekevä asia.
    Mikään noista vaihtoehdoista ei ole erityisen juoppo, lukuunottamatta tuota 550 mottia ja kuulemma 440 foxia. Foxiahan taas saa 377 motilla joten ennemmin sellainen kuin 440.
    Foxi tai 39 ovat metsässä ketterämpiä kuin 5900, mutta taas kapea 59:kin pesee metsäpujottelussa ketteryydessä valtaosan nykykelkoista, ja viimeistään siinä vaiheessa kun pensikko alkaa tihenemään. Se kapeus kun on mun mielestä tärkein perusominaisuus metsäkelkalle.
    Vetohommissa raskaampi on aina parempi, joten jos tiedät että tulet vetämään paljon raskasta rekeä niin valitse raskain pailakka, jolloin kannattanee katsoa uudempia työkelkkoja, ne kun jollain ihmeen konstilla on onnistuttu alumiinilla ja muovilla tekemään niin poskettoman raskaiksi.
    Jos taas tarkoitus on pääosin pujotella metsässä kuusenperseitä kierrellen, niin ehkä suosittelisin silloin vanhempaa foxia tai vanhaa kunnon 39:ä LTS keulalla.
    Reittiominaisuudethan noissa jokaisessa ovat aivan perseestä, mutta eipähän noita oo reitille tarkoitettukaan.
    Lisäksi noissa vanhuksissa mukavan lisämausteensa soppaan tuo joidenkin varaosien vaikea saatavuus uutena.
     
  11. KMU

    KMU Watercross team lannistumattomat 93

    Vs: Kelkka työhomman ja umpihangen ajamiseen.

    Jos sulla ei kovin suuret leveranssit ole niin varmaan pärjäät polttopuu hommisa foxillaki. LTS keulasista oikiastaan mikä vain malli käy tuohon käyttöön. -91senähän ne 39 ja 59 tuli myyntiin ja se mikä o erityisesti jääny mieleen, nii olivat pirun hyviä menneen pakilla. Monesti mettähommisa tärkiä ominaisuus. Foxeista paras kuva on jääny -05 ja uuemmista. tahtovat vain olla ylihintasia nykyään. 550set aiheuttaa allergiaa kulutuksen takia. Mulla ne on kaikki syöny sen 40-50l ja onkohan niitä ollu kolme. Vaikka pensat pystys ostaanki niin hiljasesa ajosa se järjetön katku o aika ikävä. 6900sesa on muuten tosi hyvä voimansiirto jos ei koko haittaa.
     
  12. Fred Scuttle

    Fred Scuttle Lynxejä ja Ski-Doo

    Vs: Kelkka työhomman ja umpihangen ajamiseen.

    Tehtaan säädöissä olevista st 550:sistä useammastakin kokemusta, ja tuo 50l satasella on ikävä kyllä totta. Samoin tuon uudemman foxin kone myös huono hyötysuhteeltaan.
     
  13. KMU

    KMU Watercross team lannistumattomat 93

    Vs: Kelkka työhomman ja umpihangen ajamiseen.

    mulla 440 foxi/skandic kulutukset oli keskimäärin 27l
     
  14. Porokone

    Porokone Well-Known Member

    Vs: Kelkka työhomman ja umpihangen ajamiseen.

    En mie saanu -04 syömään 50 litraa satkulle, kahelle satkulle kyllä. ;D
     
  15. Stuka80

    Stuka80 Member

    Vs: Kelkka työhomman ja umpihangen ajamiseen.

    Muilta kelkka merkeiltä tuskin kannattaa lähteä edes etsimään vaihtoehtoja?
    Lyne taitaa olla ainut vaihtoehto, kuusen persuuksien kiertelyyn...
     
  16. Motopete

    Motopete Well-Known Member

    Vs: Kelkka työhomman ja umpihangen ajamiseen.

    Ainakin Skidoolla on, mm. Tundra 2, Nordik ja Scandik varteenotettavia vekottimia. Tundra 2 ei ole kuin puolipitkä, mutta kun kelkka painaa vain 172kg, niin eipä sen tarvi pidempi ollakkaan.. ::)
     
  17. Stuka80

    Stuka80 Member

    Vs: Kelkka työhomman ja umpihangen ajamiseen.

    Lynxi tuntuu itsestä parhaalta ajatukselta. Muutamia 3900 näkyy olevan myynnissä vm 84,86, ja 91. Kokemuksia havaintoja? Uudenpi tottakai parempi...? Vai?
     
  18. Motopete

    Motopete Well-Known Member

    Vs: Kelkka työhomman ja umpihangen ajamiseen.

    Tottakai uudempi parempi. Lähes poikkeuksetta vähemmän maailmaa nähnyt (mikäli se näissä vehkeissä enää juuri merkitsee), ja tietysti sitten 91 lähtien löytyy LTS keula... Itse valitsin nimenomaan LTS keulaisen 5900:n, vaikka halvemmalla ois latikeulasia tarjolla ollutkin.

    Varsinkin noissa 84 ja 86 39 ja 59:ssä on se alusta vielä sitä liukumallia. Uudemmissa parempi easyride.
     
  19. Stuka80

    Stuka80 Member

    Vs: Kelkka työhomman ja umpihangen ajamiseen.

    joo, pitää alkaa kysellä tuosta 3900 vm.91:sstä kyselemään tarkemmin.
    HYVÄ HYVÄ.
     
  20. Ouzei

    Ouzei Well-Known Member

    Vs: Kelkka työhomman ja umpihangen ajamiseen.

    Trapper 500 GL ;D ....Kyl menee....
     

Suosittele tätä sivua