umpisen menijät

Keskustelun 'Jutustelua' on aloittanut käyttäjä -valopää-, 16/12/05.

?

Minkälainen kelkka menee parhaiten ummella?

  1. Leveällä ja pitkällä matolla oleva työkelkka.

    242 vote(s)
    22.9%
  2. Kapealla ja pitkällä matolla oleva työkelkka.

    105 vote(s)
    9.9%
  3. Pitkällä ja karkealla matolla oleva vuoristokelkka.

    596 vote(s)
    56.4%
  4. crossover

    113 vote(s)
    10.7%
  1. ja silleen

    ja silleen Guest

    Vs: umpisen menijät

    yhden kattilan voi laskea mukaan nuihin kuun lopun kinkereihin
     
  2. Motopete

    Motopete Well-Known Member

    Vs: umpisen menijät

    Vissiin 38:n saa menemään jos jaksaa värkätä. Tuskin tuo vehjes 32mm korkeampaa mattoa kaipaa, kokemuksella 503 puhkun suorastaan järjettömistä tehoista en usko että 59 on edes 32mm matolla yhtään innokkaampi sutittaja kuin 250 lynxi vakiomatolla ;D
     
  3. lynssiG-T

    lynssiG-T Lyne, lynssi

    Vs: umpisen menijät

    Täälähän on tinka päällä. hyvä hyvä.
    Onneksi on vaan tällanen 2t loso, ei mittää jakua.
    vai kisataanko tässä kiinnijäämisistä vai perillepääsystä vai ajetaan ameriikan mallliin rinnettä ylös?

    Enivei en pääse oon töissä.
     
  4. tunturinkulkja

    tunturinkulkja polaris dragon rmk 700 -07 lynx 520 -80

    Vs: umpisen menijät

    hyvinhän tuo pollen rakoni etenee lumessa, eipä ole vielä ollu keliä ettei ole sen takia päässy mettään ajeleen, mattoa on 155 tuuman verran ja matossa harjaa 61mm, kuomun alla kehrää 150 heppaa niin jo vain mennään.
    viime keväänä tuossa pääsiäisen tienoilla pokan seutuvilla oli hastavat kelit, lunta liki kainaloon asti ja ei minkään laista pohjaa, kaverilla oli uus Arctic Cat Bearcat ja niin kovasti illalla hehkutti että miten hyvä on kulkeen ummella, no seuraavana päivänä valkeni julma totuus, ei se päässy mettässä mihinkään ilman jälkeä ja niinhän tuo istutti sitten vielä minun jäljelle kiinni sen katin, kävi siinä kuski ja katti kuumana 8) loppu päivän ajeli minun jälkeä, ei minunkaan kelekka menny todellakaan keveästi mutta eteen päin kuiten mentiin ja pensaa palo ;D
     
  5. 700_Tripled

    700_Tripled Oskebo Poro

    Vs: umpisen menijät

    Sukulaismiehellä on porohommissa MXZ jossa on piiiitkä tela ja summitin alusta, etupää on kapia ja korkia. Viimetalvena meni mihin halus nupilla.
     
  6. Emppa87

    Emppa87 Member

    Vs: umpisen menijät

    Meillä töissä on nuita 5900 lynxejä ja nyt tuli tundra sillä 600 nelari koneella ja kyllä se on niin että tuolla tundralla ei tee hevonpaskaa tuolla hangessa verrattuna noihin lynxeihin. ;D Nyt lunta noin 70cm-reilu metri ni 5900 menee nätisti kaikki mäet ylös mistä nyt kelkalla voi ajaa ja tundra kaivaa pohjia myöten ja jää kiinni jopa tasaselle.. :eek: ainut hyvä puoli on että pirun kevyt ajaa ja kone on hiljanen eikä vie bensaa paljon mitään. mikähän se ois yhtä hyvä menemään näistä nykykelkoista ku vanha kunnon 5900..siihen ku laittaa vuotsolaiset ja 15cm koron tankoon ni jo on hyvä ajaa hangessa.. :)
     
  7. Motopete

    Motopete Well-Known Member

    Vs: umpisen menijät

    Mikä Tundrassa sitte haittaa kulkua? Painopiste liian edessä? Liian vähän tehoa?

    Johan siinä pitäs ainaki matossa pituus riittää ja räpylääki olla ihan kiitettävästi ???

    Itteäni on tuo Tundra houkutellu...
     
  8. JRT

    JRT Well-Known Member

    Vs: umpisen menijät

    Jännä homma ku työn puolesta päästelen joka talvi viisyseillä menemään ja oon löytäny hemmetin monta kelkalla ajettavaa mäkeä mistä se kampe ei vaan mene kirveelläkään. Pitäis vissiin opetella ajamaan.
     
  9. Motopete

    Motopete Well-Known Member

    Vs: umpisen menijät

    Menee se, mutta suoraan on turha yrittää, siksakkaamalla menee hienosti ku varoo vaan ettei kaada sitä vehjettä ylärinteen puolelle. ;D
     
  10. JRT

    JRT Well-Known Member

    Vs: umpisen menijät

    Mulla on pari nussakkaa mäkiä mielessä tässä ei niin kaukana Rollon kylästä missä ois kiva nähä ku joku vetomies vetäsis viisysillä ylös. Ite en uskaltais sillä tai millään muullakaan vehkeellä ees yrittää siksakkia, mutta joku muu on varmaan eri mieltä.
     
  11. JRT

    JRT Well-Known Member

    Vs: umpisen menijät

    Tää ensimmäinen on sellanen mistä vetomies pian saattais siksakilla ajaakki viisysillä. Ite en välttämättä, mutta joku muu varmaan veis sen ylös. Ja suuntana pohjosesta etelään, lähtö lammen eteläpuolisesta suppakuopasta. Käyräväli 5m.

    [​IMG]

    Tää toinen on sellanen mistä oon ite joskus yrittäny viisysillä kairata ilman toivoa, sen sijaan molempitahtisilla vuorikelkoilla on menty.

    [​IMG]

    Tää kolmas on sitte sellanen mikä ois itellä pienenä haaveena vallottaa joku päivä, tahtoo vaan olla niitä erehdys -> vakuutusyhtiöön soitto - paikkoja. Viime talvena riitti kun Viperillä tuli ylhäältä ja koukkas takas tossa n. 360 metrin korkeudessa, ei toivoakaan sillä vehkeellä tuolta alhaalta tulla koko matkaa.

    [​IMG]

    Ja ei, en vastaa arvailuihin sijainneista. Varmaan joku tunnistaaki.
     
  12. Hra XC

    Hra XC Well-Known Member

    Vs: umpisen menijät

    ^haha makian näköset mestat, kyllä noisa paikoissa saa 59:llä olla kieli keskellä suuta jos meinaa ylös päästä... ;D
    (epäilen että onnistuneeko...)
     
  13. JRT

    JRT Well-Known Member

    Vs: umpisen menijät

    Joo net alakaa olla sellasia että jos haluaa vilttorinnettä vetää niin matto ei enää monen sentin levystä jälkeä jätä... ja tuossa paikassa 2 ei sitten pysty kiihdyttämään tuon mustalla merkatun tieuran toiselta puolelta vaikka karttakuvasta niin vois ymmärtääkin, siinä on about 4 metrin levyinen pätkä tasaista ennen ku jyrkkä alkaa. Viime talvena siitä pysty ajaan ku tuuli oli yllättäen tuivertanu lumen melko kovaksi, höttölumella tekis tiukkaa joka vehkeellä. Ja näissä kaikissa paikoissa on muuten sitte puita.
     
  14. Motopete

    Motopete Well-Known Member

    Vs: umpisen menijät

    Helekkari että oli mielenkiintosen näkösiä paikkoja, pitikö se juuri hieroa tuo linksi kuossiin ja lähteä kokkeihleen törmän nousua kunhan vekottimen kans tullee tutuksi? ;D

    Noh, saa nyt nähä miten tuo viisysi muuttuu tuolla 32mm harpulla (vai muuttuuko mihinkään, oliko vaikutus lähinnä toiveissa) ja muilla aikomuksena olevilla askareilla, kun vain jaksas kehtais ja viittis ottaa sen työn alle..
    Äkkiseltään kyllä tuntuu että 15mm vs. 32mm ois melkonen ero, vielä ku ruuvaan nastanpaikat täyteen niitä peltiruuveja..

    Eihän tuolla viisysillä kyllä kuuhun mennä, mutta sinne minne mennään niin mennään sen suurempia lumia pöllyyttelemättä.

    Eilen taas totesin tuolla ajamisen erilaisuuden, vauhdilla mäkeen --> alkoi suttaamaan ---> kaasua pois sen verran että sutiminen loppuu ja taas matka jatkuu, ja viimeisen kerran kun sutimisen vuoksi löysäsin kaasua niin mentiin jo kävelyvauhtia, ja sillä kävelyvauhdilla pääsikin sitten viistojäljelle. ;D
    Kerran matkanteko loppui, ei muuta kuin pakin kautta takaisin alaspäin.

    Kyseisessä mäessä ei tehokkaalla karkeamattoisella pätkällä ole kyllä mitään ongelmia, niin kauan kun vauhdilla laulattaa mäkeen, mutta yhtä rauhallisesti sillä pätkällä ei pysty sitä mäkeä nousemaan kuin viisysi nousee ;D
     
  15. Bearcat-97

    Bearcat-97 Well-Known Member

    Vs: umpisen menijät

    Kuinka nuo on sakkeita tai kivisiä/kantosia paikkoja?
     
  16. JRT

    JRT Well-Known Member

    Vs: umpisen menijät

    Paikat 1 ja 2 semiharvaa männikköä, paikka 3 on vähän tiheämpää mäntymetsää.kiviä en oo nähny missään noista mutta paikassa 3 niitä varmaan on. Oli vaan viime talvena niin paljon LUNTA ettei kolissu kertaakaan.
     
  17. Jysse

    Jysse Guest

    Vs: umpisen menijät

    Mikäli oikein arvaan niin tuo ensimmäinen kuva on ajoharjoittelurata ja siellä on hyvät pohjat tolskata ja haastetta löytyy, muttei lunta tällä hetkellä juurikaan. Jyrkimmät rinteet vaatii hyviä kelejä, jotta voi kokeilla suoraan ylös pääsyä. Kesällä enskapyörällä pääsee ylös jos osaa ajaa jos ei niin keulii ympäri.
     
  18. Emppa87

    Emppa87 Member

    Vs: umpisen menijät

    Joku kyseli että miks ei tundra mene niin eppäilen tuota maton kapeutta yhdistettynä voimattomaan koneeseen ja tietysti täällä (Kaakkois-Suomessa) on nyt semmosta tuo lumi että upottaa ihan pohjia myöten.. :-\ kyllä nuo vuotsolaiset jaksaa keulan pitää pinnalla mut ku perä laahaa metrin syvyydessä sillein että multa lentää ku koittaa saaha vauhtia ni ei sillä pääse.. :) 59 taas kestää pinnalla ja saa paljon paremmin vauhtia rinteisiin ni näistä olemattomista kummuista pääsee hyvin ylös.. :) Ei se tundra kyllä paljon kuluta ku 60 kilsaa ajelin metässä umpisessa melkein koko ajan kaasu pohjassa ni 14 litraa sai mahtumaan päivän päätteeks.. ;D
     
  19. 700_Tripled

    700_Tripled Oskebo Poro

    Vs: umpisen menijät

    Kuullut muutamia kommentteja 550 Tundran kuskeilta, siittä ettei taho potku riittää. Ja se että on levetä vuotsolaiset keulassa ja perä polkee pohjia myöten, meinaa vain sitä että se tela koittaa kokoajan mennä ylämäkeen vaikka ajais tasasella. Pitää sen kaulankin hieman upota.

    Varmasti tuo 550 Tundra riittä peruskäyttöön, mutta jos haluaa vuoriavallottaa niin sitten on tilattava eri vehkeet.
     
  20. Motopete

    Motopete Well-Known Member

    Vs: umpisen menijät

    Sitä minen ymmärrä vieläkään että miksi Tundraa ei tuoda suomeen sillä 600:lla nestekoneella? Siis 2-tahtisella.
     

Suosittele tätä sivua