Metsänhoito, metsänomistus, jne

Keskustelun 'Vähemmän kelkkailuun liittyvä jutustelua' on aloittanut käyttäjä Induktanssi, 5/3/13.

  1. PoederJunkie

    PoederJunkie Well-Known Member

    Vs: Metsänhoito, metsänomistus, jne

    Niin siis jos on myynyt metsää, niin siitä pitää maksaa myös veroja. Tai jos hakee metsävähennyksiä, poistoja ym. Metsäveroilmoitus tulee olla täytettynä viimeistään helmikuun viimeinen arikipäivä. Helpoin tosiaan teetättää jollain asiantuntijalla :)
     
  2. Masai

    Masai Well-Known Member

    Vs: Metsänhoito, metsänomistus, jne

    Ei perskeles, onko näin :eek:
     
  3. PoederJunkie

    PoederJunkie Well-Known Member

  4. Masai

    Masai Well-Known Member

    Vs: Metsänhoito, metsänomistus, jne

    No tuo vero hommahan vie ihan täysin kannattavuuden tästä metsä bisneksestä.
     
  5. PoederJunkie

    PoederJunkie Well-Known Member

    Vs: Metsänhoito, metsänomistus, jne

    Semmostahan se on elämä tässä verotuksen ihmemaassa.. Suomeksikin sitä kutsutaan! Mutta onhan se hyvä, että meillä on sitten niinkin varakas valtio, että voijaan rahottaa esim. Kyproksen pankkien riskisijoituksia ja venäläisten hämäriä rahanpesujuttuja niissä.. :-X
     
  6. Masai

    Masai Well-Known Member

    Vs: Metsänhoito, metsänomistus, jne

    Ei se ole helppoa omistaa metsää.
     
  7. MX Z

    MX Z Lynx rave 800H.O

    Vs: Metsänhoito, metsänomistus, jne

    Niinhän se menee, että "joka kolmas" tukki menee valtiolle. ;D
     
  8. Induktanssi

    Induktanssi Guest

    Vs: Metsänhoito, metsänomistus, jne

    Vaikken uskovainen olekkaan, niin viimeisten päivien pohjalta: Ziisus Kraistus, mitä meninkään aloittamaan!!!
    Eipä, vedän yhtälailla offiksi: Oon Belgiassa lomalla ja tosi hyvässä kännissä.
    Herran rauhaa ja hyviä oluita vaan sinne teille kaikille ja palataan asiaan tuonnempana.
    Hyvää asiaa kuitenkin työstätte. Arvostan korkealle metsänhoitoimmeiset.
     
  9. Motopete

    Motopete Well-Known Member

    Vs: Metsänhoito, metsänomistus, jne

    Vähän siltä vaikuttaa.. ::)
    Noh, epäluuloisia riittää.
    Yksikin isäntä epäili huijausta niin kovasti että se tuli leimikkoon puutarhatuolin kanssa. Pyöriskeli sitten sen tuolinsa kanssa milloin missäkin, ja aina ihan liian lähellä konetta.
    Muutaman päivän sitä katteltiin ja varottiin, ja kun isäntä ei uskonut että koneen työalueelle ei ole mitään asiaa, niin jätettiin leimikko kesken ja vietiin koneet pois...

    Nuo arviot saattavat heittää rajustikin.. Juuri äsken tulin työhommista; ajoin loppuun leimikon johon piti tulla vähän yli 200 kiintoa. Loppulukema kyseisessä leimikossa tais olla melko tarkkaan 430 kiintoa..

    Seuraavaan leimikkoon pitäs tulla sitten 400 kiintoa, vaan jos saman verran arvio heittää prosentuaalisesti kuin edellisessä niin... ::)

    Tjooh, enpä ole montaakaan leimikkoa ajanut jossa arvio olisi pitänyt paikkaansa, ja yleensä loppulukemat on olleet selvästi isommat kuin arvioidut lukemat.. Tänä talvena on yks leimikko ollut, jossa saanto jäi vähän alle arvion.
     
  10. PoederJunkie

    PoederJunkie Well-Known Member

    Vs: Metsänhoito, metsänomistus, jne

    Tuosta hakkuun häirinnästä tai sen estämisestä voi saaha aika mukavat sakot, jos ei jopa linnaa..

    Justiin tuon arvion takiahan se viimeinen osa pystykaupan maksusta maksetaankin metsänomistajan tilille sitten vasta, kun mittaustodistus on allekirjoitettu. Tuo mittaustodistuksen allekirjoitushan tarkottaa sitä, että isäntä on hyväksyny käytetyn mittamenetelmän ja saadun puumäärän mittaustuloksen. Jos siellä on arvioitu alkujaan liian vähän, niin siinähän sitten isännän ilme kirkastuu, kun viimeinen maksu onkin odotettua isompi.. Vaan auta armias jos se ostomiehen arvio onkin suurempi, kuin todellinen hakattu puumäärä... ???
     
  11. Masai

    Masai Well-Known Member

    Vs: Metsänhoito, metsänomistus, jne

    Paljonko tuolla katkonnalla saadaan kuitupuuta muutettua tukiksi? Olen kattonut televisiosta tuota ameriikan touhua niin siellähän ei ole katkontaa ollenkaan. Kuinka siellä mettäyhtiöt pystyy pettää isäntiä?
     
  12. SvaR

    SvaR Well-Known Member

    Vs: Metsänhoito, metsänomistus, jne

    Kylläpäs täällä katkonta huolettaa ihmisiä.

    Mikäli olen oikein ymmärtänyt niin puun myyjä saa edelleen itse päättää kelle puunsa myy. :p
    Tämäkin seutu missä itse asun niin äkkiä laskeuttuna ostajia hirveäst. Kaikki isot ja sitten näitä pienempiä sahafirmoja on kuin sieniä sateella niin laskettaessa joutuu ottamaan varpaat avuksi.
    Olen katkonut puita vuosia parille isolle ja sitten myös vuosia näille sahafirmoille. Pöllömpikin tajuaa että isot tarvitsevat myös kuitua niin ei heidän kannata viruttaa sitä tukkisaantoa ihan älyttömyyksiin vaan esim. tukin latvaläpimitta on yleisesti heillä 150mm tai joskus myös 160mm ja pikkutukki on siellä tuntematon käsite.
    Hyvissä tukkileimikoissa he eivät enää hinnoilla pärjää vaan pienemmät sahafirmat vie parhaat päältä, jos niille osataan vaan näitä tarjota.
    Taas sahafirmat ei tee sillä kuidulla itse mitään (tai jotkut tekee vaikka klapia), niin he venyttävät sen sahattavan osuuden maksimiin, esim. tukki sinne 140-150mm ja pikkutukit jopa sinne 90mm ja aitatolpat jopa 80mm.
    Ja jos edelleen epäilet että pahat sedät tulevat ja kusevat muroihin niin älä myy ptl-hinoittelulla vaan runkohinnalla. Niin tarkkailtavat kohteet vähenee sinulta huomattavasti. Katsot että kannot on lyhyet, latvat ajettu minimiin ja sellu minimoitu. + että oikea kohde hakattu laitoja myöten.

    Pikku riipasu kohta lisää...
     
  13. SvaR

    SvaR Well-Known Member

    Vs: Metsänhoito, metsänomistus, jne

    Sitten tullaankin tähän puunmyyjä & puunostaja/apti & kuski sektorille jossa kuski on siellä puun ja kuoren välissä, toiselle kumarrat niin toiselle pyllistät. Mutta aina itsellä ollut arvojärjestys tuossa järjestyksessä. Annettujen kriteerien rajoissa koitan palvella puunmyyjää niin hyvin että kylillä morjestetaan ja jatkossakaan ei ole työnjälki uuden kaupan esteenä. Ja nykyään helppoa kun vapaat kädet muokata aptia mieleisekseen sillä ehdolla että tukkiprosentti on mahdollisimman iso ja mahdollisuuksien mukaan tehdään pitkää tukkia! ;D
    Siltikin apti ehdottelee välillä mitä ehdottelee (koska joka puu on yksilö), mutta edelleen kuski määrää mitä tehdään ja joskus virheitä tulee esim. et saakaan sitä kahta tukkia mitä lähdit hakemaan vaan olisikin pitänyt tehdä yksi pitkä. Joko tulee mutka, poikaoksa tai esim. vaan läpimitta loppuu kesken. Mutta virheitä tulee myöskin toiseen suuntaan (voitteko kuvitella) eli ikinä ei pääse eikä pidäkään päästä siihen 0% raakkiprosenttiin vaan se pöyrii siellä 2-5%.
    Vuosia tuolla kun pyöriny niin se "motomiehensilmä" kehittyy uskomattoman hyväksi eli tiedät tasantarkkaan esim. mihin koura ylettää, erotat 20-30cm heiton pölkyn pituudessa, huomaat jos kuidun latvaläpimitta heittää muutaman millin kouranilmoittamasta mitasta tai että 150mm tukki näyttää ohuelta tai paksulta. Eli vinkkinä suosikaa jo vuosia kopissa istuneita, toki poikkeusia on meissäkin ja toki koulunpenkiltä tulee joskus muitakin kuin niitä äkkiä nopeesti paljon yksilöitä. ::)

    Mutta huonompaan suuntaan tuntuu menevän koko metsäala ...
     
  14. SvaR

    SvaR Well-Known Member

    Vs: Metsänhoito, metsänomistus, jne

    Tuohon voin sanoa että tuo oli joku aika sitten todella räikeää toimintaa, mutta onneksi suunta parempaan päin.

    Joku aika sitten nimittäin tilanne oli sen kaltainen että; Metsänmyyjä jätti leimikon myyntiin MHY:lle valtakirjalla. MHY pyyti tarjoukset kaikilta ja teki lopuksi sitten myös oman tarjouksen ja arvata saattoi kellä oli paras tarjous ja kun vielä sama MHY luonnollisesti hoiti hakkuun valvonnan niin hohhoijjaa. Hankala siinä oli muitten kilpailla, toki kaikilla alueilla ei onneksi MHY:llä ollut omaa korjuupalvelua...
     
  15. LaDris

    LaDris Well-Known Member

    Vs: Metsänhoito, metsänomistus, jne

    Onhan MHY:llä vielä tänä päivänäkin tällainen valtakirjakauppa?
     
  16. SvaR

    SvaR Well-Known Member

    Vs: Metsänhoito, metsänomistus, jne

    On valtakirja edelleen, mutta tuo kilpailutus ja valvonta muuttunut. Esim. täällä nyt eri henkilö tekee leimikot ja kilpailuttaa ne ja toinen sitten valvoo. Mutta siinäkin huonopuoli että kun valvova tulee käymään koneella ja kysyy jotain leimikkoon liittyvä esim. laania tai ajouraa yms. nii hänhän ei tiedä mistään mitään kun ei ole sitä suunnitelut ;D
    Tullut melkein joka päiväikseksi puhelin rumba että kuka tietää mitä tietää ja mistä vai tietääkö kukaan mistään mitään ja kenelle se edes kuuluu tai kenen kuuluisi tietää. ;D
     
  17. PoederJunkie

    PoederJunkie Well-Known Member

    Vs: Metsänhoito, metsänomistus, jne

    Katkontahan tuli jo kerrottua tuossa. Eli ei kukaan ole niin tyhmä, että menee möläyttämään oman myyntivalttinsa, oli sitten kysymys pankkipalveluista tai puukaupoista. Ei metsätalous ole mitään hyväntekeväisyyttä. Ei ole sitä ollut, eikä koskaan tule sitä olemaan. Pystykaupan tekevät metsänomistajat saavat kyllä muutakin palvelua pelkän hakkuuaukean lisäksi ja KYLLÄ sillekin palvelulle täytyy jostain ottaa kate.

    Sie kun tunnut olevan tuosta katkonnasta ja yleisestä kusetuksesta nuin hyvin selvillä, niin mikset perustaisi omaa yhtiötä, jossa ei todellakaan yhtiö vie välistä, vaan tekee puukaupat juuri oikealla hinnalla ja hakkaa metsän varmasti puulleen oikealla tavalla. Täyttää metsänkäyttöilmoituksen ja touhuaa+istuttaa taimet. Mie luulen, että saat heti monta asiakasta! Mutta vähemmän yhtiökumppaneita ;D
     
  18. Motopete

    Motopete Well-Known Member

    Vs: Metsänhoito, metsänomistus, jne

    Ei kai tässä kukaan isäntiä hauku? ???

    Tässä hommassa vaan näkee niin monen sorttista isäntää että huhhuh. Enemmistö tietysti hyviä tyyppejä, ymmärtävät että siellä on ihmiset töissä, raskailla koneilla jotka eivät osaa lentää.
    Loput ovat sitten tämän alan suola... "kaikki yrittää ryöstää mut" -isäntiäkin jonkin verran näkee. Osa taas saa hjärttaslaagin kun näkee että ajokone on tehnyt jänkkärapakkoon urat..

    Tokihan siinä vaiheessa kun tienhoitokunnan puheenjohtaja kuulee että hakkuut on tulossa, alkaa puhelin soimaan että "tie on pilattu, tarvitaan ainakin 2 kasettia sepeliä.."
    Parhaat on soittaneet ennenku leimikkoa on edes aloitettu. ;D

    Ainakin meillä menee tukiksi kaikki joka on tukiksi tehtävissä, vaikea siitä on enää arvoa nostaa. Se mikä ei mene isoksi tukiksi, menee sitten mahdollisuuksien mukaan pikkutukiksi.
    Joka ei sitten pikkutukiksikaan sovi, niin siitä tulee sitten kuitu.

    Tottakai saha haluaa vaihtelua pituuteen, ikävä se ois lautatarhalle mennä jos suurin osa puutavarasta ois vaikka 3 metristä...


    Kuten sanottua, minä en tekemiseen sen tarkemmin edes osaa ottaa kantaa. Pelkkä moton jälkien korjaaminen ja tekemisen seuraaminen ei siihen pätevöitä. :)
    Sen verran uskallan sanoa että hyvin vähän tukkikelpoista puuta kuitukasaan menee ja ainakin meillä motokuski pyrkii tekemään tukiksi kaiken mahdollisen, joskin täydelliseen tukkimäärän maksimointiin ei ole aikaa kenelläkään jonka täytyy metsästä saada palkka.

    Ja äkkiseltään tuntuu että en välttämättä sinun leimikkoosi ajohommiin haluaisi... ;D

    Eikä sitten herneitä turhasta. ::)
     
  19. SvaR

    SvaR Well-Known Member

    Vs: Metsänhoito, metsänomistus, jne

    http://www.mhy.fi/mhy/puukauppa/fi_FI/valtakirja/_print/

    Niin, tommosia leimikoita hakataan paljon.
     
  20. Motopete

    Motopete Well-Known Member

    Vs: Metsänhoito, metsänomistus, jne


    Olenko taas vastapelurina asiassa jossa en edes yritä pelata? Sahateollisuuden paha paha kätyri? ;D

    Olen sanaton. ;D
     

Suosittele tätä sivua