-07 RE ergonomian parannus

Keskustelun 'Esittele kelkkasi' on aloittanut käyttäjä Puunkiertäjä, 18/12/16.

 1. Mulla on ollu 2011 vuodesta asti tämä kelkka. Kelkka on muuten kiva ajettava, mutta liian jyrkkä polvikulma (189cm) on haitannu ajamista. En halunnu pelkästään paremman ajoergonomian takia ostaa uutta kallista kelkkaa, joten kokeilin tehdä seuraavat muutokset:

  Vanhat jalkakotelot pois ja uudet tilalle. Kokonaisuudessaan nilkka siirtyi eteenpäin 18-20cm. Kotelot on tehty 3mm teräksestä, noin 1kg lisää painoa/puoli. Halusin niistä mahdollisimman jäykät, koska astinlaudat tuetaan niiden avulla. Ketjukotelo ottaa turhan paljon tilaa, mutta sopii hyvin kuitenkin 45 kenkä sen viereen.

  Toinen muutos oli penkin siirto eteen noin 8cm ja ylöspäin noin 4cm. Penkin alle tein pultattavan korokkeen. Penkisstä on lyhennetty etureunasta noin 5cm pois. Sivuihin aion tehdä muovilevystä suojat. Huomaa että etuosassa oleva alumiikieleke on pitänyt siirtää ja hieman taivuttaa.

  Sitten vaihdoin alustaan xtrim Re -liukurungot, 160€/kpl. En halunnut ostaa erillisiä jatkoja koska nuo eivät tuota kalliimmat olleet. Samoin takarungon jatko tuli pokattua.

  Lyhyen piha-ajelun jälkeen vaikutti ihan hyvältä muutokselta ergonomiaan, jolla sai 10v vanhalle kelkalle taas lisää käyttöikää.
   

  Lisätyt liitteet:

  Viimeksi muokattu: 20/12/16
  rupsu, Hemikoo, Jani Sipola ja 1 muu henkilö tykkäävät tästä.
 2. Reverend_

  Reverend_ Nytro /brpmod, X-Rs 850 137"

  Ollut mielessä tehdä kanssa tuommoinen muutos paitsi vähän pienempänä, ite summailin että n. 10cm saisi jalkaa eteenpäin. Tälle vuodelle tuli laitettua ensihätään re:n kovempi penkki (kyseessä xtrim) mikä auttoi jo huomattavasti tuon vakioon verrattuna.
   
 3. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Otappa sivukuva niin että ukko on kelkan päällä. Hamottas paremmin.
   
 4. Lisäsin sivukuvan pelkästä kelkasta ja monosta, siitä saa arvioida miten polvikulma asettuu alkuperäiseen verrattuna.
  Tätä enempää ei ainakaan helposti saa jalkakoteloita eteenpäin, vaatisi variaattorin siirron ja siten myös toisenlaisen toisiovedon. Myös vakioäänenvaimennin tulee vastaan. Oikean puoleiseen jalkakoteloon lisäsin myös tuuletuskanavan äänenvaimentimen ohi, jottei varpaat sula nollakelillä.
   
  Jani Sipola tykkää tästä.
 5. JS63

  JS63 Well-Known Member

  Asiallisesti tehdyt muutokset!!:cool:
   
 6. Reverend_

  Reverend_ Nytro /brpmod, X-Rs 850 137"

  On kyllä erittäin hienoa työtä!
   
 7. T-Cat

  T-Cat Well-Known Member

  Kyrväkkään oloinen toteutus, me likes.
   
 8. Hemikoo

  Hemikoo Sidewinder xtx se 137"

  Ei voi olla tykkäämättä
   
 9. M.E.A

  M.E.A Well-Known Member

  Hienoa on jälki.
   
 10. Noppe

  Noppe Well-Known Member

  Mikä tuolla seinustalla roclan päällä on?
   
 11. Reverend_

  Reverend_ Nytro /brpmod, X-Rs 850 137"

  Kuvia katoin tarkemmin niin tarttui silmään pari juttua.. Eihän vaan oo kirkkaat pultit etupukin linkun akselilla? Jos niin vaihda heti kovat tilalle.. ei kestä pehmeät tuossa paikassa. Lisäksi etupukin alapään pultit on väärinpäin, pitää olla sisältä ulospäin.

  Miten muuten xtrim re:n liukurungot sattui paikalleen, porasitko takapukille uudet reiät?
   
 12. ABB roottori. Inertiapenkkiä varten.
   
 13. Piti oikein tarkistaa vanhoista kuvista, niin mulla on ollut 8.8 pultit viime ja edellistalvena ainakin etupukin linkussa ja myös etupukin pultit on ollut noin päin. Ja varmaan aiempinakin vuosina, mutten löydä kuvaa. Miksi mutterit pitäisi olla ulospäin, osuuko ne johonkin? Viime talveen ainoa ero pulteissa että rajoitinremmin akselin pultit oli viime vuonna 10.9 ja nyt 8.8.

  Xtrim Re liukurungot on ihan samoilla paikoilla kuin -07 pukit. Vähä eri kokoisia reikiä siellä täällä, mutta käytännössä bolt-on.
   
 14. Reverend_

  Reverend_ Nytro /brpmod, X-Rs 850 137"

  Siinä etupukin kiinnityksessä pulttiin kohdistuvat voimat on suurimmat puslan ja liukurungon välissä. Pulttina pitää olla sellainen jossa on kierteetön tyvi jolloin se on huomattavasti paksumpi tuolta kohdin missä voimat vaikuttaa ja siis kestää niin päin asennettuna paremmin... kovia pultteja käyttäisin pps telastossa _ehdottomasti_ etupukin ja takapukin liukurunkokiinnityksissä!!

  Onko minkä mittainen tela ja miten sattuu kirivara? Nimittäin viime talvesta ollut mietinnässä samat liukurungot..:)
   
 15. Tuo kuulosti hyvältä perustelulta. Se jäi sanomatta että mulla on etupukissa ollut M12-pultit useamman vuoden, niin varmaan sillä on kestänyt normi-8.8 ja näissä -16 mallin liukurungoissa oli myös M12. Mutta taidanpa kääntää vielä lisäksi toisinpäin :)
  Tela on 345. Kirivaraa en ole mitannut, oletuksena kun jatkettuja pps 307 --> 345 on tehty jo vaikka kuinka paljon, eikä suuria ongelmia sen suhteen taida olla. Ja vielä kun tuo xtrim re pukit oli samoilla paikoilla niin eiköhän ne tehtaalla ole sen kirimisen miettiny.
   

Suosittele tätä sivua