2008 MXZ 600sdi latausprobleema

Keskustelun 'Korjaamo' on aloittanut käyttäjä Oksanen, 2/2/16.

  1. Oksanen

    Oksanen Member

    Tuli tuossa eilen mittailtua huvikseen kelkin latausjännite (tyhjäkäynnillä ajovalo vilkkuu, huomasin että kaasua antaessa valo himmenee, mielestäni viime vuonna se vielä kirkastui kun kaasua painoi). Kun kelkan nyppäsi käymään, oli tyhjäkäynnillä jännite 10,3V. Kun kierroksia nosti, jännite laski. Takavalopolttimoksi oli vaihdettu joku kiinalainen ledi joka vilkkui kuin diskossa, takavalon kopauttaminen johti aina kirkkaaseen ledin välähdykseen. Muistaakseni tuo takavalo oli tuollainen jo viime ajokaudella. Jokatapauksessa, takavalopolttimo irti ja kelkka uudestaan käyntiin, tällä kertaa jännite oli jossain 11V tienoilla. Nappasin etuvalojen sulakkeen irti, jännite laski takaisin 10,3V, ja kierroksilla 9,9V. Pistin lennosta etuvalojen sulakkeen kiinni ja yhtäkkiä latausjännite tyhjäkäynnillä (1800rpm) nousi 13,8V:n. Kierroksia antaessa laski 11V tienoille. Joku maadoitus huono?

    Otin sulakerasialta releet irti, alimmaisen harmaan releen (R3) virtapinnit oli ottaneet joskus lämpöä sulaketaulussa, oli kummankin virtapinnin ympärystä aivan mustunut. Purin releen auki, kontakti oli ihan ok, ei hapettumia. Kiristelin hieman sulaketaulun kontakteja ja löin takaisin nippuun, latausjännite tyhjäkäynnillä edelleen 10,3V. Akun napajännite kun kelkka ei käy on luokkaa 11,7V, pistin nyt yöksi laturiin. Kyseisessä kikastuksessa ei ole sähköstarttia.

    Onkohan missään tuollaisen XP-koppasen 600sdi:n sähkökaavioita? 2007:n löytyy mutta ainakin releiden merkinnät on muuttuneet, tässä ei esim ole R4:sta ollenkaan.

    Missähän tuossa vehkeessä on jännitteensäädin? Ei viitsisi koko kelkkaa purkaa tuota etsiessä (tiirailin kaikista luukuista mutta ei ainakaan osunut silmään, brp:n varaosakataloogin perusteella saattaisi sijaita jossain kuskin vasemmalla puolella, onko tuon päälimuovin alla mittariston ja stongan välillä?), voisi tsekata sen liitokset ja maadoituksen. Akun ja moottorin maajohdot oli ainakin paikallaan kun niitä ihmettelin. Onkos missään ohjetta tuon jännitteensäätimen mittaamiseen, jossakin välissä siellä oletettavasti joku diodisilta löytyy jonka voisi mitata?
     
  2. Kamppi

    Kamppi Well-Known Member

    Vs: 2008 MXZ 600sdi latausprobleema

    Jännitesäädin ja tasasuuntaaja on samas paketis. Mutta tosi oudosti käyttäytyy.
     
  3. Oksanen

    Oksanen Member

    Vs: 2008 MXZ 600sdi latausprobleema

    Näköjään skidoon linjalla ripustetaan ilmaan ensin jännitteensäädin ja sitten aletaan kasaamaan kelkkaa ympärille... Vielä kun tuosta saa jonkun tolkun jollain mittauksella että onko paskana vai ei.
     
  4. Oksanen

    Oksanen Member

    Vs: 2008 MXZ 600sdi latausprobleema

    Olipahan harvinaisen perseestä tuo projekti, mutta toisaalta oli ihan hyvä että tuli vähän auottua ja katseltua paikkoja. Pyramidi ja kaikki oli ehjiä, tankin päällysputkien pultit oli vähä löysässä, kasaamisen jälkeen tuli ohjausakselistakin taas timmi tukeensa.

    Tosiaan tein vielä lisämaajohdon jännitteensäätäjän jalasta suoraan akkuun. Se mitä yleismittarin diodinmittauspuolella sain mittailtua, niin kaikki tuntui ainakin loogiselta, eli tulopuolen liittimestä kuso kulki aina vain yhteen suuntaan kun ulostuloja vasten mittaili. Noh, vehkeet nippuun ja tulille, latausjännite oli edelleen sama 10,3 alussa. Akkujännite kelkki sammuksissa 12,2V. Siinä sitten hetken kirosin ja pärräsin, mittasin piruuttani kondensaattorilta jännitteen ja oli 14,7-14,9V. Kun kelkki oli tikittäny itsensä lämpöiseksi oli jännite akunnavalta 14,5V. Tuli mieleen olisko toi säälittävä pikkuakku tiensä päässä, vai onko tuollainen käyttäytyminen jonkunlainen ominaisuus. Täytyy jossain vaiheessa tyypätä laittaa uus akku, kai tonne joku perusmallin moponakku sopii.

    Jaa niin, hivenen repesin kun sain sen säätimen käteen. Kyljessä luki Ducati ;D. Ei ihme jos voltti etsii kaveriaan italianpoikien tekeleestä....
     
  5. Oksanen

    Oksanen Member

    Vs: 2008 MXZ 600sdi latausprobleema

    Pistetään nyt tähän vielä loppulausuma, jos joku joskus kiroaa samaa vikaa ja haulla sattuu löytämään tämän topikin. Eli ostin bilhelvetestä uuden akun, 80812-numerolla. Oli n. 5mm pidempi kuin paikalla ollut 3ah exide. Uudella akulla latausjännite oli heti 14,7V ja homma rokkaa. Olis vaan pitäny uskoa aikasempia hakutuloksia samasta viasta. Erikoista on se että vanhan akun lepojännite oli 12,2v minkä pitäs olla viä iha ok...
     

Suosittele tätä sivua