583 MXZ:sta Skandic 159'' -> 144''

Keskustelun 'Esittele kelkkasi' on aloittanut käyttäjä Deippa, 17/4/12.

 1. Deippa

  Deippa Yamaha Phazer FX -07

  Pitkän jahkaamisen ja yleisön - tai no ainakin yhen kohtalotoverin - pyynnöstä aattelin laittaa vähän tarinaa tännekin omasta kulkupelistä.

  Syntyjään kelkka on vuosimallin -98 Ski-doo MXZ583. Meidän yhteinen taipaleemme alkoi joulukuussa -99 eli pari talvea ajettuna. Mittarissa oli tuolloin n. 4tkm. Vakiokuntoisena tuli lätkyteltyä useampi talvi, kunnes tämä varustelukierre alkoi eikä loppua näy vieläkään :D

  Ensimmäisenä vaihdoin siihen aika rieskaksi ajetun (halvalla kun sain) 32mm korkean maton vakion kassahihnan tilalle ja sehän olikin jo sitten huippumenijä taas pari talvea. Iskareiden huoltokin tuli opeteltua, mutta simmaamisesta en edes yrittänytkään ottaa selvää. Ohan nuilla pärjänny tähänkin asti.

  Sitten tultiin pauttia rallaa talveen 2007 ja oli tullu muutettua Oulusta pohjoiseen (eli Haukiputtaalle) ja tartti ruveta polttopuita kulettelemaan. Foorumilla "kaikki" kelkat oli enemmän tai vähemmän jatkettuja, joten niin se vain kipinä iski kun taas löytyi kohtuuhintainen ja hyväkuntoinen 345 matto 32mm ripsawin kuviolla. Eli jatkot alkuperäiseen telastoon ja samalla kirimisefektivaroittelujen seurauksena läpivetävät 8-piikkiset läpivetävät vetarit, jotta kestää pitää mattoa löysällä. Näillä toimenpiteillä vetokyky parani kummasti ja rankaa sekä halkoja alko siirtymään mukavemmin. Tosin taisi olla jo sillon pätkä aikaan suurin savotta ku mettästä tien laitaan kuskattiin pöllejä ja rankoja pari rattorikuormaa. Jossain tässä vaiheessa oli havaittavissa että takapuskurin kiinnitys vaati lisää vahviketta kiinnityspulttien alle. Rosterilevyä ja töistä popparipyssy lainaan ja "muuan" niittiliitos kelkan takalistoon, ja niin taas mentiin pitkästi.

  Viime talvena alkoi sitten kyrsimään riittävästi tuo kelkan pakittaminen manuaalisesti. Aktiivinen etsintä tuotti tulosta ja yhdestä puretusta -96 ravesta löytyi sopiva pakillinen ketjukotelo. Sen laitto olikin helppoa, kun vanhasta ei tarttenu ees pohjaa irrottaa, kun siihen vain latoi pakilliset rattaat ja muut tykötarpeet paikoilleen ja vivullinen kansi paikoilleen. Lopuksi vielä piti tehdä sopiva vaihdevipu ja eikun pakittelemaan ;-)

  [​IMG]


  Kevät tuli ja lumet suli, mutta palstan seuraaminen toi seuraavan löydön kohdalle. Illalla nukkumaan mennessä näin resun 384x40,5x59 maton myynnissä - halavalla tottakai ;D - ja se rupes mietityttään niin paljon että piti palata vielä sängystä lähettämään myyjälle viestiä että tehään kaupat. Sitten alkoikin koko kesän kestänyt maton paikkaus ja sopivan telaston rakentelurojekti.

  Maton paikkuuta onkin käsitelty täällä laajemmin: http://kelkkalehti.com/keskustelu/index.php?topic=81136.0

  Mutta tässä lähtökohta:

  [​IMG]

  Ja tällanen siittä tuli ekalla paikkuulla:

  [​IMG]

  [​IMG]

  Mattoa piti vielä madaltaa n. 50mm nurkille, jotta mahtui pyörimään mutta se ei ollut peltisaksilla kovakaan homma, kun suurin osa harjoista oli jo valmiiksi poikki tai murtuneet.


  No sitten alusta. Tuossa joskus pari talvee sitten jo kerran taittui nuo aiemmat 345 jatkot ja tuli hommattua -04föönisummitin telasto varalle. Sillon en kuitenkaan laittanu alle, kun sain korjattua entisen ja vahvemmat jatkot hommattua. Tuo ostamani alusta oli 345, joka oli jatkettu joustavalla jatkolla 4m matolle. Niinpä näistä kahdesta:

  [​IMG]

  [​IMG]

  sopivasti yhdistämällä summitin alusta ja vanhat jäykät n. 20cm jatkot sain sopivan mittasen telaston aikaiseksi.

  Seuraavaksi telan ja telaston löydettyä oman paikkansa täytyy ruveta jatkamaan telatunnelia. Telatunnelin jatkolle löytyi tekijä foorumilta ja tunnelin sivuille hain paksumpaa alulattaa romikselta, jotta kestää vetokoukkuun puurekikin laittaa. Tähän kun löysin vielä (jälleen foorumilta) passelin tarakan, niin kaikki alkoikin oleen jo valmista.

  Ja tokihan sitä joutui talvella voimansiirtojumppaakin tekemään:

  [​IMG]

  Kytkimeen tuli lopulta 70-200 jousi ja kakkosessa muistaakseni esijännitykset n. 9kg:n kohdilla. Välit lyhentyny kans alkuperäsesta, ollen nyt 21-44. Nyt kytkentä n. 3500rpm kohilla, kovalla jälellä kiertää yli, mutta ummessa jauhaa sopivasti hieman alle 8000rpm kierroksilla, enkä huomannu puutumista vähäisillä ajoilla.

  Niin ja tosiaan tuli siihen laitettua tankoonkin korotusta n. 60mm. Huomasin sen jälkeen eka kerran että kelkkaahan voi ummella kääntää myös kallistamalla ;-)

  Myös tuulilasin vaihdoin työmalliin, niin suojaa sormet ja 5v-apukuskin naaman.


  Ja tällanen työkelkka se nyt sitten tällä hetkellä on:

  [​IMG]

  [​IMG]


  Maton paikkaus on revenny ja kerran keitti hankikeleillä, niin pahasti että paisari halkes, mutta se on jo vaihdettu.

  Tämmönen on maton kunto tällä hetkellä:

  [​IMG]


  Seuraavaksi talveksi tarttis vaihtaa matto ehjään ja ehkä myös lisäjäähdytystä viritellä paikoilleen. Lämpömittarinkin hommasin ja se löytää ainakin paikkansa. Ja ehkä keulaa vois korottaa, mutta sitten pitäs puottaa telastoakin keulasta ja siitä taas seuraa antistabien laitto. Eli rakentelulle ei loppua näy, jos ei pijä taukoa ;D  En tiedä jaksoiko kukaan lukea, mutta tulipahan muisteltua ja kerättyä kelkan tapahtumat yhteen paikkaan. Voipa ainakin ite katella joskus.

  Janne
   
 2. arctic cat

  arctic cat rave

  Vs: 583 MXZ:sta Skandic 151''

  Siisti mxz:ta :p vielä ku sais pikkusen keulaa nostettua niin vois olla vielä vähän parempi meneen? vai tulisko sitten niin kiikkerä ettei ois enään hyvä.
   
 3. Jauho

  Jauho Rmk 155" ja CFI800RR 128"

  Vs: 583 MXZ:sta Skandic 151''

  Mahoton komia kampe ! Tosiaan tuo keula näyttää aika matalalta mutta meneeköhän turhan kiikkeräksi ajaa jos tuota nostaa?

  Ei sulla muuten ois sattumoisin jääny tommosen mxzetan etupukin iskaria jouten? :p
   
 4. Tric

  Tric Guest

  Vs: 583 MXZ:sta Skandic 151''

  Mites jos korottaa keulaa ja etupukkia siirtää( telakulma menee jyrkaksi)
  mutta jos lyhentää jatkoja ja siirtää alustaa taakke päin, telakulma loivenee ei tarvi välttämättä antistabeja,
  ja umpisen ajo paranee.

  Anteeksi huono kirjoitus kieli, mutta toivottavasti joku ymmärsi.
   
 5. Deippa

  Deippa Yamaha Phazer FX -07

  Vs: 583 MXZ:sta Skandic 151''

  Skiidokset kehuista! :)

  Keula tosiaan näyttää matalalta ja saa ny nähä mitä sille tapahtuu, jos tapahtuu.

  Ja kyllä se melkeen ne antistabit vaatis jo nykyisellään ku alustaa on siirretty vähän alas ja taaksepäin alkuperäsestä kiinnityspisteestä. Saatikka jos vielä siirtäs.

  No tavallaan on, mutta ei kuitenkaan ;D Katoppakö tuossa summitin alustassa on mehupumppu etupukissa ja siihen sais askartelemalla tuon mxz:n kaasuiskarin paikalle. Piru vaan että noissakin iskareissa pitää silmukoita olla monen kokosia. Toisessa päässä on toisessa leveempi ja toisessa kapeeempi ja taas päin vastoin. Ja olikohan vielä erinkokosilla pulteillakin. Mutta iskupituuden puolesta sen sais passaamaan. niin en sitä myy.
   
 6. lynssiG-T

  lynssiG-T Lyne, lynssi

  Vs: 583 MXZ:sta Skandic 151''

  Hieno umpisenmeniä sulla. Paljon siistimmän ja laitellumman näköinen mitä itellä.
  Oot varmaan katellutkin omaa projektia, joka nyt on tauolla. http://kelkkalehti.com/keskustelu/index.php?topic=61610.0
  Suunnittelen et jos ottais taka-askeleen ja laittas g-typen pätkäpenkin ja uusis nuita etumuoveja ja kuomun.
  Tuo 144" 550 fooni summitin alusta olis itellekki bueno, sais suoraan lätkästä kii ja ajaa huolettomasti.
  Mahollisesti jos ei napaa niin jatkaa tota linjaa hamaan tulevaisuuteen.
  Lähinnä kakkoskelkaksi, toimivaksi ja luotettavaksi. ulkonäkö on jo raiskattu että ei oo paljon alkuperäiseen paluuta.

  ainakin itella kelkan korottaminen keulasta ja alustasta ei vaikuttanut muuhun kuin että syvemmissä lumissa pystyy ajamaan ja ajonautinto oli taattu.
   
 7. Deippa

  Deippa Yamaha Phazer FX -07

  Vs: 583 MXZ:sta Skandic 151''

  Jaahas syksy saapuu ja tekee kohta mieli ulkoa tallliin puuhailemaan. Tai ainakin pitäisi ;D sillä menopeliin on hommattuna ameriikoista asti "halavalla" matto 159" x 15 x 2 1/8" eli tutummin 4m x 38cm x 54mm. Harjoja joutuu katkomaan, mutta tossa on lopusta kapeat challengeri tyyppiset laput, jotka saa helposti (?) poikki että mahtuu pyörimään. Toinen vakavampi huono puoli on että sen mallinimi on: 159" Polaris Series IV. ;D Mutta jospa tuosta selvitään

  Eli tuo matto vaihtuu kapeampaan ja pitempään joten joutuu telastoakin muokkaamaan. Tallista löytyvä retkuperä löytää takas paikalleen Summasen telastoon ja lisäksi laitetaan anti-stabit keulaan. Nyt sitten voi laskea telastoa keulasta lisää alas.

  JA jotta suksetkin yltää vastaisuudessakin maahan, niin löyty zx-mallin etuiskarit, jotka näyttää olevan n. 10cm pitemmät ku entiset, niin eiköhän se keulakin ala nousta vähän ja viimeisetkin ajo-ominaisuudet katoa sen siliän tien :eek:

  Toki käynnistin pitäs kans entrata, kun siittä on peltikopasta keskitappi irronnu. Saa tarjota jos löytyy!

  Myös lämpömittari tarttis antureineen asentaa ja lisäjäähdytyskin vielä kummittelee mielessä.

  Eli "pikku laittoa" ennen ajokautta 8)
   
 8. paavojaelvis

  paavojaelvis Well-Known Member

  Vs: 583 MXZ:sta Skandic 151''

  Varsinainen hirmuhan sulla on tekeillä... ;)

  Mä voisin lahjoittaa sulle käynnistimen, kunhan keksit mistä löydän täydellisen käynnistimen typ 248 ja 294 rotaksiin. Siis kakspyttynen Elan ja vastaavat...
   
 9. Deippa

  Deippa Yamaha Phazer FX -07

  Vs: 583 MXZ:sta Skandic 151''

  Just. Kiitti tarjouksesta, mutta kuulostaa siltä että halvemmalla saa marmorilta käynnistimen omaan ku tuossa vaihtokaupassa, ku ei moisista ole muuta hajua kun että taitavat olla harvinaisia ;D

  Ja muuten tunnelin jatkoon sopivaa lisäjäähytintä saapi kans tarjoilla. Pituus n. 30cm ja leveys n.40cm. Tai muitakin hyviä ideoita jäähdytyksen parantamiseen hankikelillä. Raapat on jo, ei auta tarpeeksi, kait.
   
 10. Deippa

  Deippa Yamaha Phazer FX -07

  Vs: 583 MXZ:sta Skandic 159''

  Tästä siis pitäs lähtä jatkamaan:

  [​IMG]

  Ensimmäisenä yritin alottaa laittamalla pitemmät (+70mm) iskarit eteen, mutta sehän ei sitten ollutkaan ihan bolt-on ja menny niinku strömssöössä. Eli raidetanko ei yllä enää riittävän alas:

  [​IMG]

  Jää sellasen 60-70mm vajaaksi pystysuunnasta kun ottaa jo rungon läpivientiin kiinni. Nyt tarttis hyviä ideoita miten tosta jatkaa. Sisällä ei oo hirveesti tehtävissä. Ehkä 20mm vois nostaa ylemmäs raidetangon sisäpääätä, mutta siltiki pitäis myös ulkopuolelta saada kiinnitystä ylemmäs, mutta miten? Ja sillä tavalla että se kestäskin?

  Sisältä tämmönen:

  [​IMG]


  Tuommonen siittä tulis jos iskarit sais paikoilleen:

  [​IMG]

  Eli etupukkia pitäs laskia, mutta takapäätä pitäis siltiki ehkä hieman nostaa ettei tuo nyt ihan suksien varassa pelkästään kulje.
   
 11. Creek

  Creek Well-Known Member

  Vs: 583 MXZ:sta Skandic 159''

  Levystä ja putkenpätkästä uusi ohjauksen linkku tuon nykyisen, alaspudotetun tilalle? Siis tuo, mihin raidetangot sisällä kiinnittyvät.
   
 12. Deippa

  Deippa Yamaha Phazer FX -07

  Vs: 583 MXZ:sta Skandic 159''

  Se ei riitä, kun siihen mahtuu vain n. 20mm korotusta kun sitten alkaa ottaan sarvilta tuleva tanko kiinni poikittaiseen. Se ei ole tuossa kuvassa nyt paikoillaan, mutta se tulee tuosta yläpuolelta korvakkoon joka tuossa samassa raudassa näkyy. Uudemmissa vuosmalleissa tuokin kohta on erilainen, siten että tuolla sisällä liikku tanko sivuttain jonka päistä vasta raidetangot lähtee taittumaan, jolloin ne voi olla enemmänkin vinossa.

  Jätin sitten tuon asian vielä hautumaan ja purin vaihelootan, telaston ja maton pois paikoltaan.
   
 13. lynssiG-T

  lynssiG-T Lyne, lynssi

  Vs: 583 MXZ:sta Skandic 159''

  TS:llä oli pitemmät tangot nuissa olkatapeissa, siitä pystys sommittelemaan että yläpuolella olis pitemmälti tankoa johon kääntösydeemi kii ja kovaa ajua, piiiitkä tanko, holkkersonni ja kääntövarsi päähän ja WOT!
   
 14. Hemikoo

  Hemikoo Sidewinder xtx se 137"

  Vs: 583 MXZ:sta Skandic 159''

  Kelkkakaveri korotti tuollaisen mettäohjukseen keulaa n40mm olkatappeja pidentämällä alapäästä 30mm sekä hiukan pidemmät iskarit
   
 15. Deippa

  Deippa Yamaha Phazer FX -07

  Vs: 583 MXZ:sta Skandic 159''

  Tuo ohjaus nyt odottelee vielä inspiraatiota vaikka ajatus siihen kyllä nyt olis. Elikkä laittasin 60x40 suorakaide putkea tuohon aluvarren päälle niin että tuolla putkella saa korotusta sen 60mm. Putken pätkä alalaipasta pultilla entisestä reijästä (ehkä porattava toinenkin) ja ylälaippaan samalla kohalle tuolle pallonivelelle reikä. Kun putki paksuseinämäistä niin luulis olevan riittävän jäykkää, mutta toisaalta jossain määrin joustaakin niin ei väännä tuota alumiinia solmuun. Jos tuntuu liian vetelältä niin ainahan voi hitsata jäykkäriä sen putken sisään. Tuollasta putkea saa tarjota jos jollain pyörii tallin lattialla pikkupätkä (20cm) haittona.

  Alustaan lisätty keulaan antistabit, välille parit rullat ku ei oo ollu ja perään retkuperäjatko. Siinä se oottelee alle laittoa kunhan saan pari taittopyörää uusittua:

  [​IMG]

  Niin joo onhan tuo 54 mattokin tuonne mahtunut. Vetoakselin kohilla mahtuu pyörimään oikein koskematta runkoon. ;D Tosin ei sinne kovin paksusti mahdu yhtään mitään väliin. Tiedä sitten tuleeko tuosta ongelma jos väli liian tiukka. Nythän siinä on 8 tuuman vetarit (2,52) eikä varmaan pienempiä viitti enää hankkia vaikka 7 piikkisiäkin näyttää kyllä olevan olemassa. Niiden vierintähalkaisija vain 136mm.

  Tunnelia on porailtu etupukin kohilta siihen malliin että siihen tarttee jo uutta vahviketta. Sisäpuolelle helpoin laittaa. Tallista löytyi sopivahko palanen 1,5mm rosterilevyä, joten siitä värkkäämään. Tosin se aihio oli muutaman sentin liian pitkä, josta ei millään raskinu moista suikaletta roskiin leikkoa ku ei niin pienellä palalla mitään myöhemmin tee. Siittäpä ajatus sitten lähti että tarttee saada reuna kantattua astinlaudan alle. Eli ensin piti rakentaa omatekoseen rässiin särmärin terät:

  [​IMG]

  Yllättävän hyvin taipui, tosin pelkät L-teräkset terinä ei toimi kun pitäs saada vähintään 90 kulma. Jää vähän auki:

  [​IMG]

  Tarttee vielä ohuesta terästankosta tekasta painimeen kärki ja oikeestaan alaterän reunoille kans jos hitsais tangot niin sittenpä sillä saiskin jo särmättyä riittävän hyvin. Nyt oli alaterän välissä tollanen profiilin pätkä ku oli niin lyhyt taitos että L oli liian iso. Tosin telatunnelia tuolla ei vielä tee kun tohon mahtuu ehkä max. 30cm levy 8)
   
 16. Ahkera

  Ahkera Xrs 800

  Vs: 583 MXZ:sta Skandic 159''

  Hyvin tuolla keksinnöllä maiskahteli laakerit ketjukoppaan paikalleen. Minä vissiin käytin sitä vain väärinpäin?

  [​IMG]
   
 17. Jauho

  Jauho Rmk 155" ja CFI800RR 128"

  Vs: 583 MXZ:sta Skandic 159''

  Tyylikästä !
   
 18. Deippa

  Deippa Yamaha Phazer FX -07

  Vs: 583 MXZ:sta Skandic 159''

  Eikun sulla se just näyttää olleen oikein päin 8) Minen vaan jaksanu kyykkiä lattialla niin käänsin kehikon ylösalasin.
   
 19. Kaarlonen

  Kaarlonen TBO Nytro mutteriläjä

  Vs: 583 MXZ:sta Skandic 159''

  Hei.
  Itse kohtasin saman ongelman tuon oman SRX kanssa kun laitoin pitempää iskaria keulalle.
  Tärkeät pointit on, että nivelien suhteelliset kiinnityspisteiden mitat ei muutu. ( jos nostat toista kiinnitystä niin pitää nostaa myös toista saman verran )
  Muuten ohjauksen aurauskulma muuttuu jouston aikana koska ripustus ja ohjaustangot ei mene enää samassa kulmassa.

  Itse päädyin ratkaseen ongelman korotuskokeiluiden jälkeen pienessä hopussa ihan vaan taittamalla ohjausvarren pienelle S kurville niin,
  että se mahtuu läpiviennistä ja samalla pallonivelten kiinnityskulma tulee suotuisammaksi.
  (Eli taitat ohjausvartta alaspäin sopivasti noin puolivälistä ja sit 3/4 kohdalta taas ylöspäin samassa suhteessa. Syntyny mutka kiertää läpiviennin alareunan ja homma toimii.)
  Vähän epäilytti mutta sellaisella baut 5 asteen S mutkalla se jammin tanko mahtui liikkumaan ja kesti ajot ja tällin ilman lisämutkistumista.
   
 20. Yamppa

  Yamppa Assault 800 &1050

  Vs: 583 MXZ:sta Skandic 159''

  AIka makia suksipaine tulee noin korkealla keulalla ;D
   

Suosittele tätä sivua