Ehdota naiselle sopivaa ensikelkkaa?

Keskustelun 'Minkä kelkan ostaisin?' on aloittanut käyttäjä Empivä, 2/4/13.

  1. Empivä

    Empivä Member

    Elikkäs menin nyt hurahtamaan kelkkailuun ja pohdin jopa oman kelkan ostamista:) Ehdottakaa tällaiselle nuorelle äiti-ihmiselle sopivaa menopeliä ensihankinnaksi! Mihin pitäisi kiinniittää huomiota ajokkia ostaessa?

    En ymmärrä kelkoista oikein mitään, joten kaupassa mulle voitaisiin myydä mitä tahansa. Etsin kelkkaa, joka sopii reitille, mutta myös esim pilkkireissulle, eli umpisessakin pitäisi jotenkin päästä huonoilla ajotaidoilla. Pääsiäisenä ajoin SkiDoon Renegadea (600) reitillä about 60km ja lisäksi järvellä ja vähä metsässä umpisessakin. Tykkäsin ajokokemuksesta, mutta peli olikin vm 2012 ja minun budjettini ei tollaseen taivu:(
     
  2. Mr. El Maco

    Mr. El Maco Yamaha SW440

    Vs: Ehdota naiselle sopivaa ensikelkkaa?

    Puolipitkä lienee hyvä tuohon käyttöön, mutta suosittelisin kattelemaan myös puhallinjäähdytteisiä. Ski-Doo, Lynx ja liekö Polariksellakin jotain tarjota ja hyvänä vaihtoehtona puolipitkä yamaha Phazer. Jälkimmäinen nestekoneella, mutta nelarina vaan jonkin verta tehokkaampi kuin puhallinkoneet, kulkee vähällä ja on erittäin varmatoiminen sekä omaa aina sähköstartin.

    Puhallin/phazer siksi, että se on selkeästi kevyempi ajaa kuin nestekoneiset, jos kiihtyvyys ja huippunopeus ei ole niin tärkeitä. Kyllä nuokin suht kivasti kiihtyy alkuun, mutta 70:n tietämissä ero isompiin nestejäähdytteisiin alkaa näkyä.
     
  3. Nalle

    Nalle Commander 900, GLX5900, Cobra Racing 583RAVE

    Vs: Ehdota naiselle sopivaa ensikelkkaa?

    Tervetuloa meidän kelkkailijoiden kasvavaan joukkoon. Hienoa, että tulee uusia naamoja.

    Sinulla tuntuu olevan varsin realistiset kriteerit. Hintatasokin taitaa olla valmiiksi mietitty, joten heittelenpä omia ideoitani. Nämä ovat sitten vain minun ideoitani, joten eriä mieltäkin saa olla (ja jotkut ovatkin....) ;D

    Reittiajoon ja satunnaiseen ummenajoon, sekä pilkkireissuille, jopa jälkikasvun (?) kanssa suosittelisin mieluummin pitkää, kuin puolipitkää kelkkaa. Pitkällä tarkoitan esimerkiksi jotain 2003-2005 vuosimallien Lynx Rangeria. Ne puoltavat paikkaansa todella hyvän ja yksinkertaisen perustekniikan vuoksi. Lisäksi nuo kelkat, vaikka ovatkin ns. vanhanliiton kelkkoja (perinteisen mallinen kelkka, jota ajetaan ns. jalat edessä) omaavat varsin ryhdikkään ajoasennon, joten noiden kelkkojen puikoissa ei esim. selkä väsy kovin helposti. Noissa Rangereissa on tilaa kuljettajalle ja matkustajalle, sekä varsin hyvästi tavaratilaa, esimerkiksi pilkkireissuja varten. Lisäksi niiden ajettavuus on hyvän jousituksen ansiosta varsin miellyttävä.

    Toki muitakin vaihtoehtoja on, esimerkiksi uudemman malliset Lynx Rangerit. Näissä uudemmissa Rangereissa on jo ns. uudemmantyylinen moottoripyörämäinen ajoasento, mutta niissä on taas hinnat jo hieman kovemmat. Lisäksi noissa pyöreälamppuisissa "Mopsi-Rangereissa" on aika kehno etujousitus.

    Puolipitkää en itse ihan helpolla suosittelisi ihan noinvain. Toki, hyviäkin vaihtoehtoja varmasti löytyisi, kuten esimerkiksi Ski-Doo GTX -mallistosta. Ne ovat kaksi tai jopa kolmepaikkaisia Touringeja, joissa on myös tavaratilaa ja ihan siedettävät ominaisuudet ajatellen esimerkiksi pilkkireissuja. Ihan umpiseen en kokematonta soisi GTXän kanssa.

    Mutta listailen tähän alle jälleen kerran omasta mielestäni hyviä vaihtoehtoja ensikelkoiksi..

    Pitkät:
    -Lynx Ranger 550, hyvä yksinkertainen peruskelkka sähköstartilla ja hyvillä tavaratiloilla.
    -Lynx Ranger 600, kuten edellinen, mutta 600 koneella.
    -Lynx ST550, leveätelainen, mutta varsin säyseä moottorikelkka. Pienikokoiselle kuljettajalle leveä istuin ja tankki, sekä runkotunneli tekevät epämukavan ajoasennon.
    -Lynx ST600, kuten edellinen, mutta 600 koneella. (Oman emännän suosikki)

    Oikeastaan muita pitkämattoisia ei äkkiseltään tule mulla mieleen, muttei se tarkoita, etteikö sellaisia olisi.. Vanhemmat Yamaha Venturet ja Enticerit, sekä Vikingin teleskooppikeulaiset mallit ovat varsin helppoja vaihtoehtoja. Ajokilometrit ja kelkkojen yleinen kunto ratkaisevat paljon.. Nuo aiemmin mainitsemani Lynxit ovat mulle tuttuja kapineita. Hinnoistaan Rangerit kohtuuedullisia ja nuo STt taas puolestaan edelleen melko kalliita, plus että varsinkin ST-malleissa tulee esim. vaihteiston huollon suhteen jossain vaiheessa investoida hieman kalliimpi huolto.

    Puolipitkiä:
    -Lynx Ranger 600 365cm pitkällä matolla. Kestävä ja luotettava peruskelkka. Kohtalaisen helppo ajaa ja tässäkin mallissa on lyhyemmästä matostaan huolimatta hyvät säilytystilat.
    -Lynx X-Trim -mallisto.. Konevalikoimat väliltä 550-800.. X-Trimmejä on halvemmassa hintaluokassa käytännössä kahta eri vaihtoehtoa. Vanhemmat 2006-2007 mallit ovat aika painavia ja kolsoja kapineita, mutta kuitenkin varsin luotettavia laitteita. Nuo tuoreemmat 2008-2010(?) malliset puolestaan hieman edeltäjiään sirompia ja keveämpiä. Aloittelijalle suosittelisin joko 550stä tai 600sta. Nämä mallit ovat Ski-doo Renegaden tyylisiä pelejä. Mattojen mitat ovat 365cm, eli hieman puolipitkää pidempiä.
    -Ski-Doo Renegade, sulla lie kokemustakin. Hyviä peruskelkkoja kaikinpuolin.
    -Ski-Doo Summit. Vanhemmat REV-runkoiset Summitit ovat mukavia peruskelkkoja. Yleensä ovat varustettuja yhden istuttavalla satulalla ja tavaratila on niukanlainen.. Repun toki saa kyytiin helposti ja jonkunlaisen tavarankuljetuslaatikonkin suht pienellä vaivalla. 550 koneella alkavat olemaan jo ihan kohtuuhintaisiakin..
    -Ski-Doo GTX, hyvä perustouring.. Itse suosittelisin kenties jopa 550stä. Varma perustekniikka ja kohtuumiellyttävä ajettavuus.
    -Lynx Adventure, kuten edellinen, mutta kenties hieman kolhompi versio GTXstä.

    Sitten on tietty nuo Yammun, Polariksen ja Arctic Catin versiot, mutta niistä puhukoon joku, joka niitä paremmin tuntee..
     
  4. paikkari

    paikkari Kelkat on myyty!

    Vs: Ehdota naiselle sopivaa ensikelkkaa?

    Ruisku Warrior ehdottomasti! Pääsee autteleen jumihommeleissa ;D ;D
     
  5. T-Cat

    T-Cat Well-Known Member

    Vs: Ehdota naiselle sopivaa ensikelkkaa?

    Noista Nallen esittämistä malleista en oikein suosittelisi aloittelijalle tuota mopsi Rangeria, on todella kiikkerä ajettava. Töissä on Catin T 570 ja viime viikolla pidetyn kelkkakurssin suosituin kelkka naiskuskeilla oli juurikin tuo -10 T 570, verrokkeina -99 Lynx 5900, -09 Lynx Yeti Pro 550, -07 Lynx ST550 sekä -04 AC Bearcat 570. Tuo menee kohtuudella umpista ja reitillä kevyt ajaa. Miinuksena täytyy mainita säilytystilojen puute mutta ison rinkan saa kätevästi selkänojaan kiinni. Tuo Bearcat menee paremmin umpista ja siihen saa tavaraboxin mutta on raskaampi ajaa.
     
  6. Nalle

    Nalle Commander 900, GLX5900, Cobra Racing 583RAVE

    Vs: Ehdota naiselle sopivaa ensikelkkaa?

    Ja niihin asioihin, joihin pitäisi kiinnittää huomiota...

    No peruskunto ihan enste.. Paljon ajettu kelkkakin voi palvella käyttäjäänsä hyvin, jos on hyväkuntoinen. Toisinpäin tämä yhtälö ei toimi, eli vähän ajettua, romuksi ajettua ei kannata hankkia, ellei sitten halua opetella tekniikkaa uusiksi.

    Moottoripuoli alkaa näissä nykykelkoissa (siis Ski-doossa ja Lynxissä, kun muita en tunne) olemaan hieman ongelmallinen, varsinkin toista tai kolmatta käyttäjää ajatellen. Moottoreissa on sellainen riettaallinen piirre, että niiden kampiakseleiden laakerointi ei välttämättä alkuperäisenä ole enää luotettava yli kymppitonnin ajetuissa kelkoissa. Kampiaksellilla kun on kestovoidellut laakerit, joiden kestovoitelu aikain ja kilometrien saatossa ottaa ja katoaa, jolloin laakeri jää ilman voitelua. Tuloksena on loppujenlopuksi moottorivaurio, joka on aika kallista lystiä korjauttaa. Tämä ei ole pelkästään ruiskumoottoreiden (600SDi, 800SDi, 1000SDi, 600E-Tec ja 800E-Tec) ongelma, vaan tuo kestovoideltu laakeristo asuu myös uudempien 550sten ja kaasuttimilla ruokittujen nestekoneiden uumenissa (Rotax500, 600, 700 ja 800) uumenissa. Vanhemmissa moottoreissa on läpihengittävät laakerit, jotka siis ottavat voitelunsa kampikammiossa kulkevista öljy- ja bensahuuruista. Tämä on noppologiaa, mutta valitettava totuus käytetyn kelkan ostajalle. Hyvin usein uusi tekniikka on ensimmäiselle käyttäjälleen vaivatonta, mutta jo toinen käyttäjä voi joutua tutustumaan uuden tekniikan tuomiin murheisiin kilometrien kertyessä.

    Yleiskunnon ja koneen lisäksi kelkasta kannattaa tutkia tarkkaan sen alusta ja jousitus kaikkinensa. Telastosta kannattaa tutkia telastojen pukkien kunto. Ratkeamisia ja repeämiä voi esiintyä jo kohtuu nuorissakin kelkoissa, riippuen tietty kelkan käytöstä.. Toisaalta paljonkin ajetussa kelkassa voi telasto olla ihan virheetön. Repeämien lisäksi telastosta kannattaa katsoa liukurunkojen kunto. Halkeamia ja repeämiä voi esiintyä. Näiden lisäksi telapyörien laakereiden kuntoon kannatta kiinnittää huomiota. Laakerit eivät ole pahan kalliit, mutta ne kannattaa vaihtaa tai vaihdattaa ennen, kuin rikkoontuvat.

    Taipumien, ratkeamien ja repeämien tarkastelu kuuluu myös etujousituksen tarkastamiseen..

    Helpommalla pääsee, kun kelkan ostoon ottaa mukaan kaverin, jolla tämä kelkan tekniikkapuoli on hallussa, mikäli kelkan tekniikka ei itselle ole tuttua. Mutta asiantuntijoiden suhteen kannattaa olla tarkkana ja luottaa vain sellaiseen kaveriin, joka oikeasti tuntee kelkkoja. Sellaisella "asiantuntijalla" ei kelkkakaupoilla mitään tee, joka vain luulee tietävänsä. Mutta onneksi nämä ovat senverran yksikertaisia laitteita, että niistä pääsee loppujen lopuksi perille vähemmälläkin tietomäärällä. Tietty, nykykelkkojen ruiskutekniikka on jo aika monimutkaista, mutta peruskaasaripelin ostaminen on kohtuu vaaratonta hommaa, jos vain tietää, mitä hakee.
     
  7. Nalle

    Nalle Commander 900, GLX5900, Cobra Racing 583RAVE

    Vs: Ehdota naiselle sopivaa ensikelkkaa?

    Joo.. Tuo mopsi on vähän niin ja näin.. Tosin, onpa tullut nähtyä, kuinka ihan vanhempikin nainen on vienyt mopsia varsin eleettömästi ja hyvin. Mutta on sen etujousitus hieman onneton esitys.

    Nuo Catit ovat varmasti hyviä vaihtoehtoja myös. Minä kun en polleja ja katteja enää nykyään tunne lainkaan.
     
  8. Empivä

    Empivä Member

    Vs: Ehdota naiselle sopivaa ensikelkkaa?

    Kiitos vastauksista. Täytynee alkuun todeta, että todella paljon luettevaa ja tutustuttavaa näin alkajalle:) Vähän tässä googlailin taas lisää ja yritin päästä jyvälle neste-/puhallinkoneen eroista ja plussista ja miinuksista sekä katselin nettimotossa ehdotettujen mallien hintoja. Äkkiseltään budjettini (about 5000eur) ei tunnu mahdottomalta, vaikka toki rajoituksia raha aina aiheuttaa. Ulkonäöllisesti tuo Yamahan Phazer miellytti silmää sporttisuudellaan;) Testasin muuten pääsiäisenä myös SkiDoon Summittia (800, vm 2003 tai 2005) ja siinä oli minun makuuni ohjaustanko liian korkealla. Muutoinkin kyseinen ajokki oli melko raskas ajettava verrattuna tuohon Renegadeen.

    Mutta nuo Touring-mallit... Äkkiseltään karsastan ajatusta ihan Touring kelkasta, mutta liekö se 90-luvun kelkkojen ajokokemuksen perusteella tehtynä turhaa...? Lapsosena nimittäin tuli ajeltua isin Touring kelkoilla (mm. Polariksella, mallia en muista, mutta uusi oli tuolloin) ja niiden perusteella en lähtisi Touringilla reitille ajelemaan. Pilkille ovat verrattomia, mutta todettakoon, että reitillä ajaminen olisi nyt se ykkönen. Touringeista Nallen ehdottama uudehko Lynx Ranger vaikutti kuitenkin ulkonäöllisesti ok:lta. (Joo, alkaa vaikuttamaan juuri siltä, että nainen tekee valinnan ulkonäön perusteella)

    Ajoasennosta sen verran, että voi olla "uudemman tyylinen", kun reitit harvemmin istuaaltaan ajattevassa kunnossa. Ja (lihas-)kunto minulla lienee ihan ok, etten usko siitä jäävän kiinni, kun ensin hieman kroppaa parilla reissulla totuuttelee. Pääsiäisen aikana ajetut kilometritkin meni lähes täysin seisaaltaan ajaen eikä ongelmia lihasten tai selän kanssa ilmennyt, vaikka reitti ei todellakaan ollut lanan jäljiltä. Kilometrejähän nyt ei silti valtavasti ollut, jos aktiiviajoa ajattelee. Tosin tuskin nyt ihan voin asua kelkan selässä, kun työt ja pienet tenavatkin hoidettavana.


    Mutta muutama kyssäri vielä:
    - Mikä on "paljon", kun puhutaan kelkan ajetuista kilometreistä?
    - Vaihtelevatko maksiminopeudet kelkoissa kuinka paljon ja onko mitään nopeutta, jota niiden voi olettaa vähintäänkin kulkevan?
    - Kuinka paljon eri kelkoissa vaihtelee bensan menekki? Suotavaa toki olisi, että ostaisin ennemmin hieman vähempi ruokaisen kuin täydellisen syöpön.

    Niin ja kyllä kelkan tulisi jokseenkin kuitenkin kiihtyä, aloituksessa mainitsemani SkiDoo Renegate esimerkiksi oli aivan riittävä ja hieman laiskempikin varmaan menisi, mutta kyllä kelkan tulee kiihtyä ennen kuskia;) Jos jotain merkitystä tiedolla, niin semmonen 80-100km/h oli jäällä minulle soppelia menoa , reitillä menin 50-80km/h ja testasinpa, että ajokki kiihtyi 140km/h vauhtiinkin. Varmasti tyhmänrohkeutta tällä ajokokemuksella, mutta kelkan maksimi täytyy ehdottomasti olla yli 100km/h.


    Jos tässä nyt kauppaan saakka pääsee, niin kyllä minulle ehdottomasti lähtee apujoukkoa mukaan. Sen verta näitä kelkkailun harrastajia tässä lähipiirissä on, mutta kyselen täälläkin, koska olisi kiva, kun olisi itselläkin jokin mielipide tai edes hitusen ymmärrystä. Helposti lähipiirin kesken kun menee siten, että "sulle toimii toi, osta se" ja enempiä perusteluja on turha udella ;D
     
  9. T-Cat

    T-Cat Well-Known Member

    Vs: Ehdota naiselle sopivaa ensikelkkaa?

    Tuo kertomani T570 Catti on tuplapenkillä ja 365 cm? matolla, lepposa ajaa reitillä ja umpeakin kulkee jos ei kaikista pahimmalla kelillä ole liikkeellä. Kulutuksesta en osaa oikein kertoa, töissä kun kelkat tankataan ennen kuin bensa loppuu, kilometreihin katsomatta :). Tuossa on myös lasikuitu apujouset jotka on helppo vääntää paikalleen kun ajaa "apumiehen" kanssa, lisää alustan patinsietoa huomattavasti. Enpä ole tuosta huippuja kokeillut mutta mittarin mukaan ainakin luulisin kulkevan jäällä tuon 80 - 100 km/h kohtuu lumessakin ja tasaisella reitillä varmasti saat sakot tuolla. Ajoasento on jo tuota uudempaa tyyliä, leveämmät astinlaudat myäs eli mahtuu myös isompikin jalkine astimelle.
     
  10. Mr. El Maco

    Mr. El Maco Yamaha SW440

    Miten paksusti sitä umpista on.. reittiajoon en itse ottais kuin pätkän, mutta jos umpisella tulee ajeltua ja pehmyttä lunta alkaa olemaan 60-70cm niin puolipitkä alkaa olemaan kiva.

    Käsiteltävyyden suhteen paino ratkaisee aika paljon. Puhallinlaitteet kevyitä, mutta kuluttaa reilun puoleisesti. Kulkee kyllä päälle satkun. Nestepelit kiihtyy sen satasen jälkeenkin, kuluttaa vähemmän mutta on raskaampia ajaa. Phazer kulkupuoleltaan tuossa välissä ja kuluttaa vähän. Moottori kestää todennäköisimmin kelkkaa pidempään.

    Suosittelen kokeilemaan eri vaihtoehtoja.
     
  11. Empivä

    Empivä Member

    Vs: Ehdota naiselle sopivaa ensikelkkaa?

    En ainakaan nettimotosta löydä T570 Cattia kuin (lähes) uusia, vm 2011 ja 2012. Noiden perusteella hinta pysyisi budjetissa, mikäli jonkusen vuoden vanhempi olisi.
     
  12. Perttu

    Perttu M8 -08

    Vs: Ehdota naiselle sopivaa ensikelkkaa?

    Bläääääh kun on tylsiä kelkkoja ehdoteltu.. Sporttista kelkkaa kuitenkin haetaan, ja jos pilkille haluaa ajella ajamatonta hankea niin puolipitkä olisi hyvä olla. Eli maton pituus olis hyvä olla luokkaa 345cm-365cm. Jos haluat varmatoimisen kelkan joka kuluttaa kohtuullisesti niin tosiaan tuo Yamaha Phazer voisi olla hyvä vaihtoehto, -07 vuosimallista eteenpäin ovat nelitahtisella koneella missä on 80hv tehoa ja kone on tosi luotettava ja kestävä. 10tkm ei ole vielä mitään 4t koneelle toisinkuin 2t kone vaatii noilla kilometreillä jo vähintään mäntien vaihdon. Phazer on myös reitillä mielestäni aika kevyt ajettava. Tässä yski esimerkki puolipitkäksi jatketusta phazerista: http://www.nettimoto.com/yamaha/phazer/1463034

    Sitten nopeeta vilkuilin vähän muiden merkkien tarjontaa niin tällänen siisti katti sattui silmään, matto tosin vain 325cm pitkä mutta uskoakseni se riittää noin kevyessä kelkassa. Kone on pirtsakka 500cc nestejäähdytteinen 2t: http://www.nettimoto.com/arctic-cat/sabercat/1475799
     
  13. Empivä

    Empivä Member

    Vs: Ehdota naiselle sopivaa ensikelkkaa?


    Kyllä täällä lähes Lapissa tuota hankea riittää, että minun ajotaidoilla ei pätkällä taida montaa metriä umpisessa päästä. Pätkä itseäni kiinnostaisi muussa tapauksessa aivan ehdottomasti:) Tosin talossa on jo yksi kelkka entuudestaan, että sikäli toinen voisi olla puhtaasti reitille tarkoitettu..ehkä...

    Pitäisikö tuo vuokrata kelkka päiväksi ja testata pätkääkin. Parisen vuotta sitten tosin testasinkin uudehkoa pätkää (olisko ollut Yamahan joku malli), mutta hyvin vähäisessä määrin ja tuolloin ei vielä kärpänen puraissut, niin ei taltioitunut ajokokemus mieleen. Kokeilemallahan se tosiaan selviäisi ja vaikka vuokrat ovatkin suolaisissa hinnoissa, niin joskus voi kannattaa maksaa.

    Ei, kun sänkyyn pyörimään ja asiaa pohtimaan.
     
  14. T-Cat

    T-Cat Well-Known Member

    Vs: Ehdota naiselle sopivaa ensikelkkaa?

    Tuo töissä oleva T 570 ostettiin reilu 3000 km ajettuna liikkeestä viime vuonna, hinta jäi alv 0% hieman alle 4 t€ ja takuutakin oli muutama kuukausi jäljellä, oli halpa ja siisti yksilö. Eipä noita tosiaan näy paljoa myynnissä, itsekin olen puoli vakavissaan suunnitellut jossain vaiheessa ehkä hankkivani naisväelle kotiin tuollaisen.
     
  15. Mr. El Maco

    Mr. El Maco Yamaha SW440

    Kysele mieluummin tutuilta koeajoon. Vuokralaitteet on monesti alustaltaan heikossa kunnossa. Ja lapin suunnalla varmaan voi pätkät unohtaa.
     
  16. JRT

    JRT Well-Known Member

    Vs: Ehdota naiselle sopivaa ensikelkkaa?

    En halua pelotella tuoretta kelkkailijaa, mutta merkistä riippumatta kelkkoja joutuu esimerkiksi autoon verrattuna sangen usein korjailemaan ja huoltamaan. Tämä on syytä tiedostaa sillä se on loppujen lopuksi osa harrastusta ja sen kuluja.

    Mikäli et ole kauhean innokas rassailemaan, suosittelen lämpimästi nelitahtista moottorikelkkaa. Niissä pääsääntöisesti moottorin kestoikä on verraten kaksitahtisia suurempi, vaatteet ei haise pahalle ajopäivän jälkeen ja moottori ei kuluta öljyä, vain vaihto kerran vuodessa riittää. Lisäksi ne ovat lähes kaikki sähkökäynnisteisiä. Nykyisin lähes kaikki kelkat ovat peruutusvaihteella varustettuja, kannattaa sekin asia varmistaa.

    Puhallinkoneella varustetut kaksitahtiset ovat myös aloittelijalle oikein sopivia kelkkoja mikäli edellämainitut tekijät eivät rassaa. Ne ovat keveitä ajaa ja yleensä myös irrotella jos (kun) sattuu umpihangessa kiinni jäämään. Lujaa jos haluaa mennä niin myös niillä onnistuu, kisaa ajavat miehet ja naiset vetävät uskomattoman kovaa puhallinjäähdytteisilläkin.

    Muutamia ehdokasmalleja:

    http://www.nettimoto.com/polaris/550-rmk/1462339
    http://www.nettimoto.com/polaris/iq/1411683
    http://www.nettimoto.com/polaris/550-trail-touring/1475746
    http://www.nettimoto.com/yamaha/phazer/1434051
    http://www.nettimoto.com/lynx/adventure/1474038
    http://www.nettimoto.com/lynx/x-trim/1468262
    http://www.nettimoto.com/ski-doo/grand-touring/1462346

    Hyviä neuvoja olet mielestäni jo muiltakin saanut.
     
  17. Nalle

    Nalle Commander 900, GLX5900, Cobra Racing 583RAVE

    Vs: Ehdota naiselle sopivaa ensikelkkaa?

    Vastailenpa noihin ranskalaisiin viivoihin hieman:

    Kelkan kilometreistä puhuttaessa voidaan ajatella, että nykykelkalle alkaa 10TKm olemaan jo sellainen etappi, että aletaan puhua huollon tarpeesta. Männät ja kampiakselin laakerit on hyvä noissa kilometreissä jo oikeastaan vaihtaa. Toki, kestäähän ne tapauksesta riippuen enemmänkin, mutta jos noin -kilometrejä mietitään, niin kenties se on siinä kympin hujakoilla. Ja minun mielestäni pääpointti noiden koneiden kanssa on se, että kerralla kaikki kuntoon. Eli ei kannata vaihtaa tänään toista mäntää, huomenna toista ja viikon päästä kampiakselin laakereita.. Tietty, jos kotona on seppä, joka nuo pystyy tekemään itse, niin miksipä ei, mutta jos pajahommiin menee, niin kerralla kuntoon vaan. Ja parastahan on, jos kelkan ostaa esimerkiksi liikkeestä, niin kaupanteon yhteydessä neuvottelee tuon koneen huollon jo valmiiksi. Koneen lisäksi myös esimerkiksi iskunvaimentimien (jos ovat huollettavat) kuntoon tulee ajoittain kiinnittää huomiota. Huonoilla kepeillä pilaa reissunsa ja ajohalunsa melko helposti.. Onneksi niiden huollattaminen ei ole kovin älyttömän hintaista.

    Noihin nopeuksiin.. Noh, itselläni on kelkkana mörkö, joka kulkee hyvällä jäljellä kenties sen 130km/h ja toinen kelkka kulkee hikisesti 100km/h.. Emännän MXZ kulkee kenties 120-130 ja sitärataa.. Kyllä nykykelkka vähimmillään kulkee ihan kohtalaisen helposti sen 80-100km/h. Tällöin puhutaan 500-550 koneisista ilmajäähytteisistä, noin 50-60 hevosvoimaisista kulkineista. Yli satasta kulkevat varmaan jokainen nykypäivän 500 fööni, mutta ei hirmu paljon sen päälle. Sitten kun mennään nestekoneisiin, ja vaikkapa 600siin, niin varmaan jotain 130-150 alkaa olemaan sellainen realistinen nopeus. Eli kulkuja riittää jo vaikka ja vallan mihin. Kasisataset sitten kulkevat vielä tuonkin yli. Mutta uskallan väittää, että jos esim nykymittapuun 500 föönin hankit, niin ei se huippunopeus sinua varmaan harmita. Huippunopeutta tärkeämpää mielestäni on se, että sikäli mikäli pilkkireissulla löydät esimerkiksi jäälle noussutta vettä ja sosetta, niin kelkassa on potkua siitä selviämiseen. Ei sen vettenpäällä tarvi Jessen tavoin liitää, mutta lumen ja soseen syrjäyttämiseen pitää hieman olla tehoreserviä. Ja nyt ei kannata mennä siihen lankaan, että isot pojat huutaa, kuinka noilla "hiustenkuivaimilla" ei tee mitään, kun ne on niin mopoja. Ei ne mopoja ole. Kuten todettukin, niin fööni viissatku riittää melko monelle kisakuskillekin, niin kyllä niissä on normikäyttäjällekin tehoja riittämiin, varsinkin, kun puhutaan kuitenkin aloittelevasta kelkkailijasta.

    Polttoaineen kulutus on aika varteenotettava seikka. Nykykelkka menee nätillä ajolla jo kohtalaisen helposti sinne 20litraa/100km.. Osa menee jo allekin. Siis nyt en puhu nelitahdeista, enkä ihan viimeisimmistä ruiskupeleistä, vaan nykykäytetyistä yleensä. Joku SDi koneinen 600nen menee kohtuudella luokkaan 16-18 litraa/100km, E-Tec menee sinne 13-16 litraan ja esimerkiksi tämä nykyinen referenssi, 600ACE -nelitahti noin litran-pari alle E-Tecin kulutuksien. Ja nyt en puhu ihan hiivittämisistä, mutten myöskään sinkki tiukalla paahtamisesta, vaan ihan normaalista ajosta vaihtelevissa olosuhteissa.

    Ajatuksena voidaan pitää aika helposti sitä, että mitä vanhempi kelkka, sitä enemmän se kenties syö. No, tämäkään totuus ei ole ihan yksiselitteinen. Vanha, mutta hyvin hoidettu ja huollettu kelkka voi mennä ihan kohtuupienelläkin kulutuksella.. Eli ei se ikä sitä koko totuutta kerro. Enemmänkin kertoo se, kuinka se kuski sitä kelkkaa oppii ajamaan. Esimerkiksi nyt tämä janoiseksi mainostettu bensakrematorio Rotax 550.. Meidän perheessä vaimolla on 550 MXZ, joka menee tuonne 17-18 litran kulutuksiin reissuajossa. Kelkkaan on toki vaihdettu kaasuttimiin hieman pienemmät suuttimet, mutta turvarajoissa se on silti pidetty. Eli konetta ei ole säädetty niin laihalle, että olisi pelkoa kiinnileikkautumisesta tai koneen liikakuumenemisesta. Sitten olen kyllä kuullut, kuinka mikään bensamäärä ei ole 550lle riittänyt.. Väkisin tulee mieleen, että miten sitä kelkkaa on kuskattu. Olosuhde toki kertoo paljon. Mitä raskaampi keli, sitä enemmän kelkka syö. Ja tämä pätee myös isompikoneisiin kelkkoihin.

    Mutta niihin kelkan valintajuttuihin kannattaa todella perehtyä. Mikä miellyttää? Aina se uusin ja hienoin ei välttämättä kuitenkaan ole se, mikä loppujenlopuksi tuntuu parhaimmalta, vaikka ominaisuuksien valossa se paras kenties oliskikin.. Esimerkiksi, mikäli helppoa kelkkaa haaveilee, niin keveys ja hallittavuus, sekä jossain määrin myös tuulensuojaavuus on niitä seikkoja, joita kannattaa pohtia.. Samoin, kelkan huollettavuus on seikka, johon kannattaa kiinnittää huomiota.. Onko esimerkiksi öljyn lisääminen sellainen toimenpide, jota varten koko kelkka pitää pilistellä pitkin pihamaata.. Ja miten hihnan vaihto onnistuu? Löytyykö sitä hihnaa sieltä muovin ja katteiden alta ensinkään.. Ja voiko hihnan vaihtaa itse työkaluilla, vai pitääkö variaattorin lautasia repiä auki apinanraivolla kynnet verillä (no onneksi näissä uusissa kelkoissa lähes poikkeuksetta hihnanvaihto onnistuu ilman hikeä ja kyyneleitä).. Sitten kannattaa kiinnittää huomiota tietty ajoasentoon, istuimen kokoon, tavaratilaan, sekä mahdollisten matkustajien tiloihin... Eli kaikki riippuu kaikesta.

    Tuohon vauhdin hurman kokeiluun tekee tähän väliin mieli lausua varoituksen sanaa... Itse en suosittele kokemattomalle sitä riemua, että kokeilee kovin paljon noita suurempia nopeuksia. Vauhdin hurma on toki asia, josta itsekin välillä nautin, mutta se vahingon marginaali yleensä kyllä kasvaa sitä mukaa, kun vauhtia nostetaan.. Eli olehan varovainen, kun aloittelet taivaltasi tässä jo muutenkin vaaralliseksi luokitellun lajin parissa. Kelkkailu on puuhaa, jossa aika kuluu kivasti ja maisemat vaihtuvat, mutta valitettavasti siinä on myös se kääntöpuolikin, johon ainakin itse joudun aika-ajoin tutustumaan.

    Ja sori.. Minun vastaukset pakkaavat olemaan aikamoisia romaaneja, mutta jospa noista saisit vinkkejä valintojasi tukemaan.
     
  18. tunppi

    tunppi Polaris 700 Pro X -03 - Polaris XCR 600 -95

    Vs: Ehdota naiselle sopivaa ensikelkkaa?

    Minäpäs lisään myös oman (puolueellisen) näkökulman asiaan. ;D
    Tämän talven oon ajanu tuommosella föönisummitilla, eli 550F Rotax on kuomun alla. Kovasti peloteltiin sillon kun tuota olin ostamassa että elä sitä, se on ihan mopo. No kyllähän se joissakin olosuhteissa onkin, jäällä jos ajaa niin 70-100km/h välillä vaivaa tehonpuute eikä se juuri sen kovempaa kuljekaan, mutta minusta tuolle koneen tehottomuudelle antaa paljon anteeksi että kelkka on kevyt ja mukava käsitellä. Vaihtelevassa ajossa, välissä umpisella ja välissä kovalla pohjalla nopeuden ollessa siellä 60-80km/h riittää ainakin minulle tuossa kelkassa ihan kohtalaisesti kulkua. 345 pitkällä matolla en tässä Oulun korkeudella ja vähän pohjoisempana ole vielä tälle talvea kiinni jäänyt ummellakaan, tosin en kyllä mitään aivan mahottomia paikkoja ole yrittänyt valloittaakaan.

    Kestävyydestä sain kokemusta kun kelkka oli ajettu hieman yli 12tkm ja leikkasi kiinni meren jäällä. Tulipahan sitten koneremontti tehtyä kesken ajokauden, mutta ei se vienyt kuin ehkä kolmisen viikkoa talvesta eikä se mitään rakettitiedettä ollut. Tuo bensan syönti tuossa föönissä on kieltämättä aika kova tehoihin nähden, mutta sehän on harrastus ja harrastukset maksaa :)
     
  19. Liisku

    Liisku Member

    Vs: Ehdota naiselle sopivaa ensikelkkaa?

    Olin samassa tilanteessa vuoden vaihteen tienoilla, kriteereinä mulla oli kevyt käsitellä, huoleton = yksinkertainen tekniikka, rankojen ajoon käypänen, ja nätti ::)

    Noh, ostin sitten Lynx forest foxin. Vuosimalli - 99, mittarissa 3800km. Ja kilometrit ovat oikein, ikä-ihmiseltä ostin Etelä-Suomesta.. verkkokelkkana käyttänyt oli hän. Ja vielä kun käytin huollossa - kaikki hemmot siellä uskoivat myös kilometrien olevan oikein kun näkivät kelkan kunnon..

    Ja tykkäänpä tuosta kun hullu puurosta, pääsiäisenä pohjoisen hangilla ensimmäistä kertaa! ajelin. Ja miten namusti pysyi sukset hangen päällä, vaikka rakeista pakkaslunta oli keli! Toki kaksi kertaa olin lapiohommissa, mutta menköön kokemattomuuden piikkiin. Pitkä tela on tuossa.

    Kevyt käsitellä, menee nätisti puiden välistä, kiva puikkelehtia kun on kapea. Tuossa ei ole edes levikesuksia vaan alkuperäiset muovisukset kylläkin. On kyllä pikkuisen kiikkerä (en vielä osaa sillä ajaa?!) ja kallisteli välillä umpiseen kylelleen, mutta lähti joka kerta pintaan ajamalla kun seisoin vastapuolen astinlaudalla.

    Moottorina rotax 377, ei pitäisi viedä paljoa bensaa. Myöhemmin voin kertoa enempi siitä, nyt tankannut vasta yhden kerran ja mittariin tuli parin päivän aikana vasta 100km.

    Jäällä ja reitillä ajanut vasta hyvin vähän, mutta tuntuu minun tarpeisiin kulkevan ihan riittävää nopeutta. Max. 60km olen tainnut ajaa jäällä. Reitti oli jo niin patilla etten oikein tykännyt ollenkaan siellä ajaa..

    Mutta siis, umpinen on se mun juttu. Ja tuommosta suosittelen, vaikkakin on ns. kevyt työkelkka - ei mikään reittikelkka. Ja vielä sekin, jossain keskustelupalstalla joku moitiskeli sitä alustaa huonoksi. No, riippuu siitä mikä on kenenkin tarve ja kuinka kokenut kelkkailija on. Esim. minä ihan ummikko aloittelija en tod osannut huomata että olisi huono - nautiskelin vaan menemään ihanasta ajosta umpisella, auringon paisteessa, yksin mettässä.
     
  20. Mr. El Maco

    Mr. El Maco Yamaha SW440

    Pakko vielä lisätä Nallen juttuun moottoreiden kestosta. Nuo motä Nalle kirjoitti koskee 2-t koneita. Itselläni on 15000 ajettu -07 4-t phazer ja moottorillehan ei tartte kuin öljyt vaihtaa kerran vuoteen. Suodatin kun huvittaa.

    Mutta. Ennen kautta tein täyden laakeriremonti voimansiirtoln ja tarpeeseen tuli. Osa vaihteiston laakereista oli jo vaihdon tarpeessa. Keula on myös totaalisen väljä, eli puslat vaihtoo ennen ensi talvea. Samoin kytkin/ vari vaatii huomiota. Mutta moottori ei.

    Kulkee n. 115-125. Kiihtyy kivasti. Kuluttaa reippaalla ajolla 16-22l/100km. Osaavat pääsee kuulemma vähemmällä.
     

Suosittele tätä sivua