Gl250 syncro II-variaattori hajosi?

Keskustelun 'Lynx' on aloittanut käyttäjä jorma-pena, 25/2/20.

 1. jorma-pena

  jorma-pena Member

  Tuollainen laite 377 koneella varustettuna. Ajoin viimeviikolla töihin normaalisti reittiä pitkin viittäkymppiä ja laite toimi hyvin. Illalla töistä lähtiessäni käynnistin koneen ja vaihde oli vahingossa päällä kun annoin heti käynnistymis hörähdyksen jälkeen kaasua. Lämmittelin konetta vaihde vapaalla jonkin aikaa ja kytkin kakkosvaihteen ja laite ei liikkunut minnekkään. Konekopan avattuani huomasin että vaihde vapaalla vaihteiston ja II-variaattorin välinen akseli ei pyörinyt ollenkaan. Kelkka kyllä liikkui vaivalloisesti vaihde päällä paukkeen saattelemana, mutta jotain sieltä nyt hajosi. Sain sitten lopulta kelkalle pakettiauto kyydin ja pääsin kotiin.

  Katselin myöhemmin asiaa tarkemmin ja huomasin seuraavaa. Kakkosvariaattorin akselin päässä on metallimujua lentänyt jostakin ulos reilusti. Vaihteisto oli aikaisemin kunnostettu ja olin siihen öljyt pariin kertaan vaihtanutkin että varmasti on puhdasta kamaa sisällä oikea määrä. Kelkassa on myös uusi variaattorin hihna. koneeseen vaihtelin tässä talvella uuden tuulettimen hihnan, tulpat johtoineen sekä bensalinjoja vaihtelin uusiin. Hyvin rokkasi tähän asti.

  Tässä tapauksessa jotain muuta taisi kyllä hajota kuin vaihteisto. Löytyisikö täältä apua ongelmiin mitä tuolta on mahdollisesti mennyt ja mistäkö ehjät osat löytyisivät. Offroad autojen yms koneiden rassaamisesta on vuosien kokemus mutta tälläinen kelkka variaattoreineen on uusi kiintoisa aluevaltaus.

  Onko tuossa purkamisessa muuta ihmeellistä kuin hihna pois ja variattorista 13mm pultti auki ja koko roska purkautuu käsiin.

  Kuvissa näkyy akselin pää ja metallihilettä.

  [​IMG]  [​IMG]
   
 2. Redtag

  Redtag Member

  Eiköhän tuossa lienee ole lentänyt helixin rengassokka mäelle ja sorvannut helixistä lastua laakeripesää vasten. Hihna pois, pultti irti ja nyppäset variaattorin pöydälle. Aika pian varmaankin selviää että mikä siellä mättää.
   
  ELhope tykkää tästä.
 3. jaskap

  jaskap Iso vehje jalkain välissä jo vuodesta seitenkaks

  Helixin lukkorengas irronnu ja sorvannut tukilaakeria vasten. Aina kannattaisi laittaa uusi lukkorengas...nimim. viikonloppuna kävi itsellä ihan identtinen homma...merkki oli toki eri ja kakkosvari muutenkin valmis.

  Alumujut pois ja uutta lukkorengasta kehiin ja kovaa ajoa.
   
 4. jorma-pena

  jorma-pena Member

  [​IMG]
  Juu lukkorengas näköjään se syyllinen on. Irroitin variaattorin päässä olevan pultin, mutta itse variaattori molo ei irtoa akselista. Mitenkä tuon pitäisi irrota? varovasti lekalla taputtelemalla? Vai vieläkö tuota pitää joku muu paikallaan.
  Ruikin irroitusöljyä jo valmiiksi joka reijjästä ja välistä liitoskohtiin. Mistä tuollaista lukkorengasta mahtanee sitten saada? Pitäisi tuo variaattori ensin varmaan irti saada.
  Siitä jousen tyvestä irtosi myös metallinen avainpalikka mikä sopi vastaanvanlaiseen koloon. Vissiinkin joku lukitin joka pitää sen pyöriessään paikallaan.
  Onko suositeltavaa tuo laakeripesässä oleva laakeri vaihtaa tässä samalla vai vaatiiko se sitten vaihteiston irroituksen jo? Toisaalta tähän päivään mennessä on tuntunut seuraava sääntö toimivan paremmin että älä korjaa jossei ole rikki.
   
 5. julli

  julli rmk

  vari ruostunu akseliin kiinni, siksi ei lähde kovin helposti irti. lukkorenkaan uusimisella tuskin selviät, lienee se lukkorengasura kulunu paskaksi ja vaatii hitsiä ja sorvia tai uuden variaattorin
   
 6. jorma-pena

  jorma-pena Member

  [​IMG] [​IMG]
  Lukkorengashan se siellä on irronnut. Lähti irti nätisti kun kumivasaralla naputteli ja käsillä veti.
  Ei näytä tuo ura eikä variaattori vaurioituneen, pitääpi pistää kasaan ja katsoa kestääkö.
  Jos variatttorien linjauksessa on heittoa niin voiko se aiheuttaa tuon?
   
 7. jaskap

  jaskap Iso vehje jalkain välissä jo vuodesta seitenkaks

  Laitettu vanha vääntynyt lukkorengas tai väärän kokoinen,rengas ei ole ollut urassaan tai aluslevy puuttunut. Tokkopa väärä linjaus, mutta nythän sekin on helppo tarkistaa ja korjata.
   
 8. jorma-pena

  jorma-pena Member

  Uus lukkorengas laitettu ja sama aluslevy mikä siellä olikin. Kasattu ja koeajettu, nyt näyttäs toimivan hyvin.
  Oli näköjään se variaattorin jousi raskaimmassa vitos asennossaan niin laitoin siihen samaan takaisin. Onko siitä mitään haittaa jos se on jäykässä asennossa jatkuvasti?
   
 9. jaskap

  jaskap Iso vehje jalkain välissä jo vuodesta seitenkaks

  Pitää pientä vaihdetta ns. pesässä jatkuvasti. Eli hyvä vetohommissa ja raskaissa keleissä. Kannattaa kokeilla vaikka keskiasentoa, muuttuuko. Toki, jos on nyt mieleinen, niin antaa olla. Vetää narusta ja nauttii lumesta.
   
 10. jorma-pena

  jorma-pena Member

  Mikä perkele tossa ny vielä mättää. Kävin tänään tossa ajelemassa umpisessa ja reitillä. Ja ajon päätteeksi katsoin kakkosvariaattorin seutua niin pientä alumiinipölyä taas havaittavissa. Irrotin varin ja katsoin että vissii se jousi osuu siihen koppaan mitä lukkorengas pitää paikallaan.


  [​IMG]


  [​IMG]
   
 11. julli

  julli rmk

  väänsitkö esijännitystä jouseen ennenkuin painoit heliksin paikalleen?
   
 12. jorma-pena

  jorma-pena Member

  Juu sehän se vikana oli. Tajusin virheen heti kun katsoin kirjasta että "HUOM jousta esikiristetään 1/3 kierrosta kuormitussäätimen paikalleen panon yhteydessä"

  Ennen [​IMG]

  jälkeen [​IMG]

  Olin mä ennen purkamista kynällkin merkinnyt asennon, mutta en ensimmäisellä kasauskerralla sitä tajunnut laitaa samaan takaisin.
  Näköjään näinkin yksinkertaisen kapistuksen kasaamisen voi monella tapaa tehdä väärin :D
   
  T-Cat tykkää tästä.
 13. Jii.Pee

  Jii.Pee Axys pro rmk -18

  Kestääkö näissä tarvike likunastat variaattorissa vai pitääkö olla alkuperäiset? Vai onko näihin edes enää mitään alkuperäisiä.
   
 14. Jerppaa

  Jerppaa Well-Known Member

  Mulla meni ainaki tarvikenastoja melkee setti reissuun, vaihoin sitte variakselin ja variaattorin ni alko pelittään.
  Edit. toki mulla oli joku 440 resu moottorina, kuiten hieman enempi voimaa mitä 250
   
 15. Jii.Pee

  Jii.Pee Axys pro rmk -18

  Joo tuossa on 377. Otin papalta lainaan ja ajattelin hieman kunnostaa kun ei varmaan ole mitään tehnyt koskaan. Kytkin pitäisi käyttää auki ainakin. Vaimentimesta oli vissiin sisukset ottanut aikoinaan pois kun taisi koneen vaihdon jälkeen ahdistaa. Ehkä tai sitte jokin muu syy. Minkälainen vaimennin tuohon kannattaisi laittaa? Melko tympeät äänet nyt.
   

Suosittele tätä sivua