IRBIS - Koottova ihmekelkka idästä

Keskustelun 'Muut merkit' on aloittanut käyttäjä Jani Sipola, 21/10/16.

 1. T-Cat

  T-Cat Well-Known Member

  Eivät ole Catin penkinlämmitintä kopioineet kun on kalkkunalla persus irti penkistä;)
   
 2. N.Opee

  N.Opee Well-Known Member

  Tai sitte on niin koeajettu peli, ettei pysty istumaan :confused:
   
 3. T-Cat

  T-Cat Well-Known Member

  Sodiksen koeajo tapahtumassa ei näkynyt tuota irmeliä eikä penkki ollut liukkaan näköinen irbiksessä, taisi olla eri kelkka eikä esileikkisarjan yksilö:D En käynyt kojolla, testasin kylläkin toista merkkiä:cool:
   
 4. Lynx 530

  Lynx 530 '71 200, '80 530, '87 GLS3300, '92 Giant Special

  Joulun välipäivinä pääsin kasailemaan tuollasen Dingon näytille. Sen yksilön mukana ei tullut tuollasta mainoksissa näkynyttä Irmeliä, liekö joku karvalakkimalli sitten. Helkkarin hankala koottava laitos ja karkeaa tekoa. Ei ainakaaan 50m mittainen koeajo jaksanut vakuuttaa. Ennemmin paasaan 3k€ vaikka ladolliseen Velsalaisia Lyniä, Winhoja tai Ockelia kuin Irbikseen.
   
  Naatti ja Busse- tykkäävät tästä.
 5. ruiseri

  ruiseri Voiko kelkassa olla liikaa varusteita?

  Naurakaa vaan, mutta laitoin junnulle (11v) tuollaisen. Laatuhan nyt ei varsinaisesti silmille pomppaa, siksi en puhukaan hinta-laatu suhteesta vaan hinta-ominaisuus suhteesta, joka on tähän käyttöön kyllä oikein passeli.

  Plussaa:
  • Sähköstartti ja kuulemma sähkölämmitteinen kaasarikin. Aamulla -20C ja lähti käyntiin napista painamalla ilman mitään kommervenkkejä. Ei niin kuin palmun alta mutta kuitenkin. Eli mun ei tartte olla koko ajan nykimässä narusta kun liian jäykkä pojalle. (Narustartti tietty löytyy).
  • Nelari, eli kaikki kamppeet ei haise samalle kun mun kelkkakamppeet. Tällä on merkitystä kun ei joka talvi kuitenkaan hommata erikseen kelkkapukua ja laskettelu/ulkoilupukua vaan saa pärjätä samalla eri aktiviteetit. Niin ja siis puku kuin puku, ihan sama, ei aa kestä kehta talvea ja bee jää kuitenkin pieneksi, eli siksi ei viitsi useampaa hommata.
  • Kevyt. Poika jaksaa jopa jonkun verran riuhtoa suksesta itsekin, samoin perästä, kun tulee tiukka paikka. Samaten hankalissa paikoissa astimella roikkuminen tai tukivarren/suksen päällä seisominen tuottaa pääsääntöisesti halutun tuloksen, eli kelkka kaatumatta eteenpäin. (Tai taaksepäin)
  • Etenee ummella [tuolla kuormalla] hämmästyttävän hyvin, niin etu kuin takaperin. Lähes joka jumista peruuttamalla pois. Ei kaivata perää hankeen vaan ummelle ajettua tuoretta omaa jälkeä voi peruutella vaikka huru pitkälle. Ojista ei tietenkään hypitä yli, mutta pohjan kautta möyrien kiipeää nätisti ylös eikä jumittele. Väitän että menee siitä missä moni puolipitkä istahtaa syvälle ja tiukkaan. "Peukku tangossa keula pystyssä metristä uraa tehden mäkeä ylös" on tietty eri juttu, mutta kun puhutaan runsaslumisesta tiheästä metsästä/pusikosta missä vauhdilla ei pääse kuin seuraavaan puuhun, niin tää idän ihme on kyllä aika mainio. Loistopeli pinnassa hiipimiseen. Niin ja lunta täällä Kainuussa siis on, ei oo mitkään nilkkaumpiset.
  • Kevyt ohjaus, eli junnukin saa sukset kääntymään tiukassa puunkierrossa
  • Varsin inhimillinen ääni, ei tarvitse korvatulppia, sellainen pörisijä/papattaja/puksuttaja
  • Moottori-voimalinja yhdistelmä toimii todella hienosti hitaassa puunkierrossa. Ei hyöki eikä nyöki eikä kaivata paikalleen, mutta kun antaa hanaa niin vetää kuitenkin hämmästyttävän hyvin, eli voima ei lopu kesken ja menee kauniisti todella vaikeista paikoista. Iso ylämäki jossa pehmoista on toki tekemätön paikka noilla tehoilla ja tuolla matolla.
  • Kulkee kovalla jäljellä GPS:n mukaan 45+ km/h, mikä on ihan riittävä vauhti vielä jonkun vuoden
  • Mittaristossa ulkolämpömittari, jolla poika pääsee brassailemaan mulle kun mulla ei tietenkään moista ole ;)
  • Penkin alle mahtuu hyvin kamaa
  • Sukset lähtee irti ilman työkaluja, jolloin mahtuu bussin perään poikittain. Kyytiin nousee nostamalla kahden miehen voimin niin ei tartte ees ramppeja viritellä paikalleen.

  Miinusta:
  • Kahvanlämppärit taitaa elää vähän omaa elämäänsä (tutkimatta vielä) kun poika väittää että välillä lämpiää ja välillä ei
  • Tappokatkaisija on aivan väärässä paikassa kaasukahvan yhteydessä tangon päällä. Naru tahtoo olla tiellä koko ajan. Pitää asentaa toinen sille kaveriksi ja sijoittaa se jonnekin mittariston tai penkin etureunan tietämille. Lisäksi se kierrenaru menee pakkasessa niin pirun jäykäksi, suorastaan tönköksi, ettei tahdo joustaa ollenkaan.
  • Kaipaa ehdottomasti pohjapanssaria (metallista koska pakoputken kupeessa). Avoin putkirunkorakenne on omiaan haukkaamaan kannon tms putkien väliin ja siinä se sitten istuu, ei mene eteen ei taakse ainakaan ilman aikuisen apua. Niin ja varmaan ottaa aika pian se pakarikin kipeää.
  • Vaihdeloota ei aina ota eteenpäin vaihdetta heti sisään vaan jää kurraamaan hetkeksi ja loksahtaa vasta sitten pesään. Pakki sentään pelaa moitteetta.
  • Tuulilasi on junnulle turhan korkea, sen kun saa lumiseksi/märäksi/huuruun/jäähän niin ei nää enää ajaa. 2018 mallissa se on lisävaruste niin siksi en edes ottanut sitä. Pitänee viritellä itse joku vähän matalampi
  • Ei mitään tuulensuojaa käsille/jaloille. Vajaa 10km -15C pakkasessa neljääkymppiä ja pikkumies alkaa olla jäämies
  • Kyllähän tuo runko- ja alustarakenne kaikkiaan aika rimpulalta vaikuttaa. Toisaalta, painoa on vähän samoin kuin vauhtia (ja kuormaa), joten tämä on pelkkä mutu-tuntuma eikä perustu mihinkään hajoamiseen tai muuhun vastaavaan faktaan.
  • Bensakorkki saisi olla tiiviimpi. Kun kelkan kippaa kyljelleen (juu, kyllä sekin pojalta onnistuu..) niin vuotaa välistä. Ei lorota vaan tihkuu, mutta saisi kyllä olla visu.
  • Astinlaudat saisivat olla "ilmavammat". Koska eivät lämpene etuosasta yhtään niin puuteri ei soseudu ja jäädy siihen vaan häipyy tiehensä, mutta kunhan nuoskakelit tulee niin veikkaan että lunta kulkee mukana jalan alla enemmän kuin tarpeeksi

  Laadusta keston suhteen en osaa sanoa vielä mitään kun tuolla on puksuteltu vasta pari päivää, mutta tähän mennessä olen kyllä hankintaan varsin tyytyväinen, vaikka kuinka onkin venäläiskiinalainen. Suurin ongelma tuossa lienee sama kuin aikanaan yhtäläisyys Skodalla ja kylpyammeella: Kummastakaan ei kehdannut nousta julkisella paikalla.

  Saa nähdä muuttuuko mieli ja milloin & miten paljon...
   
  Viimeksi muokattu: 19/2/18
  Joske, 3xj, T-Cat ja 1 muu henkilö tykkäävät tästä.
 6. ruiseri

  ruiseri Voiko kelkassa olla liikaa varusteita?

  P2183937.JPG

  P2183953.JPG

  P2183954.JPG
  Ei oo jumista tietookaan, tasapaino vaan vähän hakusessa.
   
  rupsu ja Joske tykkäävät tästä.
 7. Jii.Pee

  Jii.Pee Kelkaton.

  Yksi vähemmän kelkkaillua harrastanut väitti että tuolla pääsee 80kg ukko paremmin kuin monella muulla oikealla kelkalla, oli kuulemma nähnyt :D En tietenkään usko, mutta ei tuo aivan susi taida kulkujen puolesta olla.
   
 8. Joney

  Joney Well-Known Member

  Lastenkelkka sanoi sopparin irti viime talvena niin tuli hoppu jotain tehdä. Menin ostamaan 200 pikkujammua mutta eihän niitä mistään saanut. 9-v kuski siis kyseessä. Katse pikkukinukkeihin jos sillä tämä talvi ja ens talvelle sitten jammua katsois. Isorunkoinen fööni ei ole vaihtoehto pikku kuskille mun mielestä. Vaihtoehtoina sitten snomax tai irbis, ensimmäinen jopa liian kiinalainen no thanks, toinenkin kyllä mutta selvästi tukevampi.

  Perhana että aika positiivinen! Näyttää vähän isokokoiselta pojan alla mutta sanoo sen olevan kevyt ajaa ja suu on näkkärillä. Koska se on kapea, korkea ja kevyt, on se pienessä vauhdissa sopivan kiikkerä, pikkumies pystyy hyvin treenailla donitsia yhdellä suksella ja vähän pientä sivurinnettäkin. Ja irbis nousee sitä hämmästyttävän hyvin. Kovemmassa vauhdissa ei ole ollenkaan kiikkerä, korkeintaan niin että opettaa aktiiviseen ajotapaan ja painonsiirtelyyn. Vauhti riittää, 45, junnuilla se taitaa olla pääasia että saa ajaa täysillä. Ohjausgeometria hyvä, sukset ei hauko ja kevyt. Isot astinlaudat jees, ei jää jalka kaniin kun kaatuu. Ajoasento seisten pikkukuskilla hyvinkin vuorikelkkamainen. Erilainen kelkka, pössöö ja hassu, kevyt kuin mopedi. Jousituksesta ei ole mitään mielipidettä mutta kyllä siellä jousetkin on.

  Ihme juttu kuinka se menee umpisessa, paremmin kuin pätkäkelkka, sanoisin yhtä hyvin kun 141". Siinä on myös koukku ja vetää latuhöylääkin pois tiehensä. Se näytti olevan jätkistä hauskaa hommaa kun toinen höylän päällä painona ja sitte vaihdetaan. Ja latua syntyy, 50 km kuningasmatka puolen hehtaarin pellolla.

  Huonoa? Kinukkien ja ruskien yhdessä väsäämä laite, ostaessaan pitää tietää että jotain on nieltävä. Kone tärisee sarviin ärsyttävästi ja on laiska, vaikka huiput riittäiskin. Öljynlauhdutin tihkuu kylmänä tiivisteestä mutta en tehnyt mitään kun ei vanaa tule perässä kumminkaan. Akku antautui kohta mutta en korjannut sitäkään koska ei iskänkään kelkassa ole starttia ja me opetellaan tykkäämään nyppimisestä. Kaikkiaan sanoisin silti että idän poijat ovat ylisuorittaneet tämän kanssa, ainakin verrattuna mitä kinukkeja mulla on ollut esim ruohonleikkuri

  Ajoasento sopii lapsille ja aikuisille vaikka 2 päällä. Ulkonäkö toiset sanoo susiruma, minä sanon persoonallinen eikä sitä ainakaan ole kopioitu keltään. Paitsi hyttyseltä. Mutta ei kuitenkaan Ankalta.

  Miksei se käy myös aikuisille! Jos olis sopiva fiilis, lämmin karvalakki, hyvää musaa peltsaareissa esim. Kikkaa ja kevätaurinko niin kyllä sillä pilkille ajelee. Isomman tasapainoakselin jos sais koneeseen ja vähän voimaa, saiskohan siihen turpon?

  Kaikkiansa hintansa arvoinen kovastikin, karkkipussin hinnalla hauskaa pitkäksi aikaa!
   
  Joske ja ruiseri tykkäävät tästä.
 9. ruiseri

  ruiseri Voiko kelkassa olla liikaa varusteita?

  Kaiken Joneyn yllä mainitseman voin allekirjoittaa.

  Itse vetelin tuolla sekä isoa jyrää että autonrenkaista tehtyä pikkulanaa kun tein hiihtosuunnistuksen SM-kisan uria. Varsinkin kapeiden, ahtaissa paikoissa mutkittelevien pikku-urien ajo oli yhtä juhlaa. Ensin tein niitä 800 Commanderilla, mutta sillä piti olla kaasun kanssa ihan pirun tarkkana ja eihän se tiukkoja mutkia kääntynyt joten otin Irbiksen alle. Se ei hyökkäillyt mihinkään vaan veti tasaisesti ja sen käänsi vaikka paikallaan yhdellä kädellä. Loistopeli tuohon hommaan!

  Mahtoi toki näyttää lystiltä kun 100 kiloa yli 190 senttistä ukkoa puksutteli menemään, vähän kuin olisi Honda Monkeyllä ajanut... :D
   
  Viimeksi muokattu: 22/4/18
  Jack796, Fudge, Joske ja 1 muu henkilö tykkäävät tästä.
 10. AnselmiAlakelmi

  AnselmiAlakelmi Well-Known Member

  Mitkä lie telan mitat ja jako? Meniskö bolt-on noihin vanhoihin mm. lynxeihino_O
   
 11. FFoxi

  FFoxi X-trim & 5900 LTS

  Irbiksestä ensi savut otettu. Perheen pienimmälle hommattu harjoittelukelkaksi ja miksei tuota voi itsekin käyttää kevyessä hyötykäytössä ja pilkillä. Ajo tuntui hyvin samalta kuin pikku mönkkärillä ja meno on rauhallisen tasaista ilman yllätyksiä. Tuntui tyttökin tykkäävän ja lunta nyt odotellaan lisää, että saadaan kunnon ajorata tehtyä lähimaastoon. IMG_20191027_150450.jpg
   
  rupsu ja Snowmare tykkäävät tästä.
 12. Yamaha enticer

  Yamaha enticer SxViper

  Ei varmaan käyttötarkoitukseensa huono vehje ole. Mutta aika halvalla saa jo pakkauusia pelejä, alta kahden tonnin. Muistaakseni männätalvena pyynnit oli uusilla kolmen tonnin luokkaa.
   
 13. japsa

  japsa Tundra 300f

  Irbis nyt ollut tallissa hetken,Menee mökki ajelussa ja pilkkihommissa hyvin.Jäällä isompien kelkkojen kanssa jää jalkoihin:)Pitää tulla omaa tahtia perässä:D
  Tankin korkki ei itselle sattunut väljä yksilö vaan visusti tiivis kun ei korvaus ilmaa taho saaha.
  Pohja panssari pitäisi laittaa alumiini levy ja kulutus muovi pala riittäneepi.Näkyi olevan raudoissa 4millin reijät valmiina niin poppareilla sitasta kiinni.
  Pienellä kokemuksella voi suositella.
   
 14. FFoxi

  FFoxi X-trim & 5900 LTS

  Sen mitä tuolla rullannut niin on kyllä yllättävänkin hyvä kevyeen ajoon. Mettässä kevyt pyöritellä ja etenee kuitenkin aika hyvin. Pikku vastaisetkin nousee 95kg ruholla ylös. Vajaa 100km ajettu ja ei mitään vikoja vielä ilmennyt. Öljyt vaihdoin ja se kannattaakin tehdä heti. Oli jostain vihreänharmaata kuraa laittaneet koneeseen. Nyt käynnistyykin paremmin pakkasesta.
   
 15. ruiseri

  ruiseri Voiko kelkassa olla liikaa varusteita?

  Ketjunkiristin on vähän semmonen ja tämmönen. Ensin luulin että tela hyppi vetopyörillä mutta se olikin ketju. Vähän kun näpertää niin taas puksutetaan....
   
 16. jp10

  jp10 Well-Known Member

  Ihan hyvä ajaa tuntu että tehoa ois saanu olla enemmän.
   
 17. FFoxi

  FFoxi X-trim & 5900 LTS

  Toisaalta hyvä ettei ole tehoa yhtään enempää. Ei jaksa kaivaa itseään edes kiinni kovin helpolla, eikä särje teholla paikkoja.
   
 18. japsa

  japsa Tundra 300f

  Teho on tuohon runkoon ihan passeli.Sain värkättyä pohja panssari tai sen tapaisen:D1millin alumiini levy ja sit 3millin talousmuosi pala,yllättävän jämäkkä tuli saas nährä kuin pysyy pop niiteillä kiinni.
  Tankin korkin ilman ottoa paransin luulis ny pelaavan.
  Ens viikolla pidemmälle reissulle testille.
   
 19. ruiseri

  ruiseri Voiko kelkassa olla liikaa varusteita?

  Laittasitko kuvia panssariviritelmästä?
   
 20. japsa

  japsa Tundra 300f

  Tuossa pari kuvaa saako lie selvää ku tallissa otin.laitoin tuon muovin tuohon eteen asti puskurin ruuveihin.Aika näyttää kuinka kestää luulis että ajaa asiansa mun käytössä.
  Materiaalit oli aika halvat:14.90e millin alumiinilevy
  Muoviksi laitoin rikki menneen rakennus pakjun pohjan 3millistä.
   

  Lisätyt liitteet:

  ruiseri ja FFoxi tykkäävät tästä.

Suosittele tätä sivua