Kalastavat kelkkailijat.

Keskustelun 'Vähemmän kelkkailuun liittyvä jutustelua' on aloittanut käyttäjä FFoxi, 16/2/21.

 1. FFoxi

  FFoxi Khaos, Ski-Doo Renegade & 5900 LTS -91

  Metsästykselle on oma hyvä topikki, joten miksei kalastuksellekin.

  Alkaa pilkkikelit olla kohta kohdillaan:cool:. Jakakaahan onnekkaat kalakuvia ja juttuja muillekin kannustukseksi.

  Täällä ei vielä pilkkimään innostuttu/keretty, mutta sen verran on jo sekin mielenpäällä, että muutamaan uuden setin ostin ja virittelin vanhojen lisäksi. Vapoja on reppu pullollaan, mutta onpahan jäällä helppoa, kun setit valmiina joka lähtöön.
   
 2. Harri_82

  Harri_82 Ac m800 sno pro -12

  Itellä ei juurikaan tuu pilkillä käytyä mut kesällä tulee jonkin verran kalasteltua. Pari kesää on menny jigihommia ja kaikuluotaimen käyttöä opiskellessa. Ahven on ollu se pääasiallinen tavoitekala.
   
 3. FFoxi

  FFoxi Khaos, Ski-Doo Renegade & 5900 LTS -91

  Samoin, pari kesää tullut opeteltua jigaamista vähän vakavammin. Lähivedet sai näin ihan uuden mielenkiinnon. Veneen hommasin 6hp moottorilla ja Lowrancen kaikun käyttöön tutustuttu, mikä lähtee nyt myös pilkkivesille.

  Pidempään ollu toiveessa rikkoa kilon raja ahvenen kanssa, mutta se on vielä jäänyt saavuttamatta. 870g toistaiseksi suurin.
   
 4. Joutojätkä

  Joutojätkä Member

  Pilkillä tulee käytyä ja välillä uittelen verkkoa jään alle kylän vanhimpien apuna, kesällä kyllä kalastelen enempi, moottoritta soudellen, yhellä vavalla uistellen, se on mieluisinta.
   
 5. Harri_82

  Harri_82 Ac m800 sno pro -12

  Mä oon kans tykästyny tohon touhuun. Saa valtion luvalla uistella suurimmassa osassa vesistöistä eikä oo uistimet pohjassa jos useampi ois perässä ja kala tarttuu.

  Mulla pitäs alottaa veneprojekti ku sain pitkäaikaislainaan 520 kalapaltan sillä eholla et korjaan sen. On joskus jääny huolimattomasti rantaan ja hierautunu kiveä vasten puhki noin pään kokoselta alueelta. Siinä mielessä helppo korjata ku on niin ku rälläkällä hiottu reikä eikä oo samanlainen ku kiveen ajettu lohkeillu. Sen perään hommasin pikku vikasen 10 heppasen kakspyttysen vanha tohatsun. Moottori on jo kunnostettu ja koeajettu.

  Kaijuksi hommasin raymarinen dragonfly 7. Koittanu opetella säätöjä ku ei oo minkäänlaista kokemusta kaikuluotaimesta eikä oikeen kellään oo lähipiirissäkään. Kyllä sillä jo pohjanmuodon ja syvyyden näkee mut kalojen kans on vähän enempi opettelemista.
   
  Joutojätkä tykkää tästä.
 6. TS82

  TS82 Hullulla hullun mieli..

  Ite enemmän katiska ja verkkohommissa. Pilikillä joskus kyllä ku hyvä keli yms. Meinaa vain lähimmissä vesistöissä kalat uijja sen verran väljässä veessä et saaliit on meleko vähissä.
   
  Joutojätkä tykkää tästä.
 7. Jii.Pee

  Jii.Pee Kelkaton.

  Jigihommia oli itselläkin yhteen väliin vaan siihenkin hieman kyllästyi sitten. Aika hyvin opittiin löytämään lähivesistä niitä reilu kilon ahvenia. Se ei ole kuin karttaa katella ja lähteä kokeileen. Eikä nämä edes ole mitään suurahven vesiä. Tässäkin hommassa on tietyt sesongit milloin sitä isoa saa helpoiten.
  Yhdellä reissulla 11-12ahvenen keskipaino oli jotain 600-700g paikkeilla. Parempia reissuja voinut olla ruotsin puolella vaan niitä ei ole laskettu. On se kyllä melko tehokasta hommaa. Ruotsin puolelle olisi jännä lähteä etsimään niitä 2kg ahvenia. Ihan pelkästään ahvenet mielessä ja jigi + perho välineillä.

  Nykyään tullut panostettua enimmäkseen siian perhokalastukseen. Ahvenen perhokalastukseen voisi jossain vaiheessa välineet hommata. Tietyllä kelillä tai oikeastaan tietyllä veden lämpötilalla perho pyytäisi varmasti jigiä paremmin.

  Pilkkikausi pitäisi myös pian aloittaa.
   
  Joutojätkä tykkää tästä.
 8. Jii.Pee

  Jii.Pee Kelkaton.

  Iso vesistö on just hyvä ahven hommiin. Pitää vaan järkeillä että mihin niitä kerääntyy tiettyyn aikaan. Isoissa vesissä yleensä isompaa kalaa ja ne isotkin tulee lähelle rantoja jossain vaiheessa.

  Ollaan vuosien aikana löydetty melko paljon erinlaisia huippu paikkoja. Alkukesästä on lyhyt aika milloin ne löytää tietyistä matalista lahdista ja joskus kesä/heinäkuun aikoihin jotku virtapaikat on hyviä.
   
 9. TS82

  TS82 Hullulla hullun mieli..

  Joo. Toissa kesänä sattu verkkoon kohtuu hyvän kokonen ahven. 1.23kg. Kuhie on ollu suurimmat alle 6kg jonnekki 8kg. Hauvet samaa luokkaa. Siikoja muutama 1kg molemmin puolin. On vain nuo vesistöt meleko sameita ku ojitettu jokapaikka muinoin.
   
  FFoxi tykkää tästä.
 10. Harri_82

  Harri_82 Ac m800 sno pro -12

  Meillä päin tollaset yli puolen kilon ahvenet alkaa oleen harvassa. Vesistöt on nii pieniä ja vailla kalastusta nii ahvenet tahtoo olla tosi pientä. Oulujärvestä joskus pesnkana saanu liki puolen kilon ahvenia. Jännä tunne oli ku kumikalan keskikoukussa oli puolen kilon ahven ja takakoukussa saman kokonen taimen
   
 11. ErkkiXC

  ErkkiXC Polaris Widetrak IQ 750

  Vähemmälle on viime vuosina jäänyt tuo kalastaminen, aikoinaan tuli eteläisellä Kallavedellä ja varsinkin mökkisaaren liepeillä virvelöityä ja sittemmin uisteltua enemmänkin ja myös muita kalastusmuotoja tuli harrastettua, verkkokalastusta, tuulastusta ja talvella pilkkimistä. Paras uistelusaalis Kallavedestä on n 5,1kg taimen, joka iski jo siinä vaiheessa kiinni, kun neljättä vapaa olin vasta laskemassa vetoon. Verkkosaaliista taitaa n 1,6kg ahven olla paras. Tänä talvena ollut kolmen hengen talviverkkoporukassa ja pari 60m jataa pyynnissä, kuhaa tullut varmaan jo kohta 50 kpl, isoimmat olleet siinä kolmen kilon kieppeissä.
  2021-01-26 10.07.48.jpg
   
  Zombie ja FFoxi tykkäävät tästä.
 12. FFoxi

  FFoxi Khaos, Ski-Doo Renegade & 5900 LTS -91

  Kuvat on kivoja.

  Omia kohokohtia viime kesän reissuilla pitkin lappia ja lofooteillakin päästiin onneksi reissu käymään "koronatauon" aikana. IMG_20200912_194645_077_copy_4800x3600.jpg IMG_20200926_180843_436_copy_4800x3600.jpg IMG_20200803_141831_345_copy_4800x3600.jpg IMG_20200818_195910_663_copy_4800x3600.jpg IMG_20200801_092647_033_copy_4800x3600.jpg IMG_20200927_073640_653_copy_4800x3600.jpg
  Inarin pilkkireissu varattu perinteisesti huhtikuulle ja sitä onkin taas pitkään odoteltu. Pitää käydä pari mielenkiintoista lähijärveä sitä ennen ahvenia narraamassa jahka kelit suosii.
   
  Joutojätkä tykkää tästä.
 13. Jii.Pee

  Jii.Pee Kelkaton.

  Eihän niitä kaikkialla ole, mutta harvemmin niitä isoja aivan summassakaan tulee. Pitää oikeastaan erikseen yrittää. Ja tiettyyn aikaan vuodesta parempi mahdollisuus saada niitä isoja. Ei mekään niitä ennen saatu, vaan sitten kun alettiin hommaan enempi keskittyyn niin niitä tullut kyllä ihan kohtalaisesti.

  On muuten mukavaa hommaa alkukesästä jossain tulvassa olevassa lahdessa heitellä jigiä kun kesän ensimmäinen lämmin jakso lämmittänyt matalan lahden pintaveden noin 15 asteeseen. Saattaa hyvällä tuurilla käydä useampi kilon ahven veneessä.
   
 14. Fiiberi

  Fiiberi Wintage Weikko

  Sen verran v*tun paljon olen Inarilla soutanut kalanahneen isäukon verkkoja (15 vuotta, joka kesä kolmesti päivässä kelillä kuin kelillä) että eipä tule juuri enää verkkoihin koskettua.
  Pilkkihommia keväisin, kun hallille ehtii, pääasia tosin tehdä rannan suurimpaan kellon tulet ja paistella paremmat eväät kuin muilla.
  Virvelillä mökkisaaren rantoja tulee joskus vielä naarattua, mukavampi on maata kämpän sängyllä selällään tai lämmittää savusaunaa.
   
  Joutojätkä ja paikkari tykkäävät tästä.
 15. Yamaha enticer

  Yamaha enticer SxViper

  Itse en ole ollenkaan kiinnostunut isojen kalojen saamisesta. Tärkeintä on saada ruokakalat. Nuorena sällinä kalastin tosi paljon vapavälineillä, mutta kyllä pyydyskalastus on kuitenkin se mun juttu. Jopa niin paljon, että opettelin rysäntekemisenkin - yksi lahtirysä on tullut pauloitettua. Rysäkalastus on kuitenkin työlästä ja pyydykset meinaa likaantua varsinkin lämpimien vesien aikaan. Merellä vaatii tukevaa ankkurointia, että rysä pysyy edes jotenkin pyyntikunnossa. Vähemmälle se on rysähommat jääneet, verkot on nykyään se tärkein kalastustapa. Kesähelteillä taktiikka on verkot veteen, tunti odottelua ja tadaa - soppakalat on kasassa. Kokeilin myös merellä katiskapyyntiä ja ihmeesti ne eksyivät isohkotkin ahvenet Lokka-katiskaan. Sitä täytyy olla reippaasti sitä kalaa, jos tuollaiseen pikku häkkiin menee vuorokaudessa 1- 2 kg ahventa.
   
  Joutojätkä tykkää tästä.
 16. TS82

  TS82 Hullulla hullun mieli..

  Ei se isot ole tärkein. Mutta muuten ei tuu ku niitä sinttejä mitä ei saa edes siivottua. Tai niistä ei jää mitään jäljellle.
  Oon tehny kopiota yhestä verkon uittajasta jään alle jolla sais verkot jään alle yhestä avannosta. Eipä sekään oo menny niinku elokuvissa. Muutamie testejä ja ekalla kerralla ku verkot oli perässä katkes se uittonaru. Onneksi tuli tollonkoppina laukasunarun perässä takasi. Toisella kerralla pysähty ja ei mihinkään. Eipä se auttanu ku vetää taas tollonkoppina takas. Ekalla meni ehkä 20m ja toisella kerralla jäi varmaan 15m.
  Taas todettu että pussillinen uusia ideoita ei ole parempi kuin yksi vanha. Pitää uittaa ens kerralla iha lauvalla naru ja mennä perinteisellä 2 avannolla..
   

  Lisätyt liitteet:

  Joutojätkä tykkää tästä.
 17. PakkanE_

  PakkanE_ lynx BD 3900 -13

  ite kuljen paljon porttipahtaalla jigihommissa, maanmakiaa puuhaa suht keveillä vehkeillä veivata semmosissa paikoissa missä sen mörönki saattaa tartuttaa! :D on sielä varmaan monet ohimenevät taimenen uisteliat ollu kummisasan ko vetävät pitkin selkiä 60 virveliä pyynnissä ja kattovat ko pari pöljää sestoaa pitkin rantajänkiä. Ahvenen ja hauen pyynti on mulle se juttu. omat ennätykset kyseiseltä järveltä on Ahven 1.89kg ja hauki 11.5kg.
  kelien varassa pyörimistähän se vähän sielä on ko ei ihan joka aaltoa vasten viitti pukata 4heppasen jamahan ja 520 suomivenneen turvin. sitä on joskus pietty tuulta vuorokausiki ennenkö on uskaltanu koitella takaspäin! :)
   
  Jii.Pee ja Joutojätkä tykkäävät tästä.
 18. ErkkiXC

  ErkkiXC Polaris Widetrak IQ 750

  Muutama vuosi sitten, kun tuli itsekseen laiteltua talviverkkoja, niin uitin vetonarun tavan uittolaudalla, mutta uitin samalla koku- ja päätyavannon välille uppovan narun ja siihen toisen pään avantoon kakkoskakkosesta tehdyn hiukan V:n muotoisen viritelmän johon alas ruuvattu iso silmukkaruuvi. Ja tuo ylimääräinen naru kulkemaan tuon silmukan läpi ja kokuavannolla narun toinen pää samaan kepukkaan kiinni, missä verkon toisen pään narukin. Näin sitten sai koko talven kokea verkot helposti itsekseen, kun ei tarvinnut avata toisen pään avantoa ja sai myös vetää verkon takaisin pyyntiin siitä kokupaikalta, hyvä varsinkin pakkasilla, kun tahtoo se verkko aina välillä jäätyä kiinni tms. Ja näin oli kaksi 60m jataa samasta kokuavannosta ja hyvin pelas ja joku kalakin tuli.
   
  Joutojätkä ja pezq^ tykkäävät tästä.
 19. TS82

  TS82 Hullulla hullun mieli..

  Tuoki on käyny mielessä. Ei oo vain saanu aikaseksi kokeilla..
   
 20. Jii.Pee

  Jii.Pee Kelkaton.

  Onko tuolla jotain erityisen hyviä ahven alueita vai onko sitä vähän joka puolella? Eikö tuo ole keväällä ihan hyvä pilkkipaikka?
  Oletko koskaan alkukesästä käynyt jigittään kun ahvenet ovat vielä kutupaikoilla?
   

Suosittele tätä sivua