Maastoliikennerikos?!?

Keskustelun 'Jutustelua' on aloittanut käyttäjä -valopää-, 28/11/06.

 1. -valopää-

  -valopää- 800x summit `14

  Nonni, tulipa tuossa pähkäiltyä että millasta rangaistusta saa jos ajaa luonnonpuistossa kelkalla?
  Tai edes kansallispuistossa, onhan sielä sentäs vähän "sallitumpaa" ajaa.
  Siis tarkoitan ilman syytä tapahtuvaa ajamista tai vaikka jos on menossa jonnekki ja oikasee vähän puiston kautta..?

  Näkyyhän tuo kelkkareittikin menevän vähän matkaa luonnonpuiston nurkan sisäpuolella kun mennään Tulppioon Routsukaisen suunnalta.. ???

  Editti: Siis Savukosken suunnalla jos vaikka jollaki muistuu mieleen kyseinen paikka..
   
 2. kop-O-nen

  kop-O-nen 2004 440 Pro-XR 700Mod / 2021 Xterrain 900 Turbo

  Normaalisakko reitin ulkopuolella ajamisesta taitaa olla joko 25 tai 50€.. En nyt unenpöpperössä muista, voin vaikka kaverilta varmistaa kun se niitä on pari kertaa joutunu makselemaan.. En sit tiedä miten toi luonnonpuisto/kansallispuisto vaikuttaapi asiaan.
   
 3. -valopää-

  -valopää- 800x summit `14

  Kyllähän mulla lupa on aina ollu liikkua umpisilla, nyt varsinki ku ihan kirjallinen. ;D
  Mutta joo nimenomaan puistoissa ajelemisesta tarttis tietää. Tai siis ei TARTTIS mutta kiinnostais.
  Ei sillä että oisin menossa.. ::)
   
 4. Fiiberi

  Fiiberi Guest

  Luonnonpuistossa ajaminen ilman erityislupaa on rikoksen ajo aika vakava. Ei selviä pelkällä maksulapulla, vaan sitte mennään jo käräjien kautta.
   
 5. Ike

  Ike RossiMaksi

  Muistaakseni se reitti ei mene puiston puolella.

  Ja sinne puistoon ei ole mitään asiaa normikaverilla.

  Ike
   
 6. Mr Cool

  Mr Cool Aina ei voi olla ensimmäinen

  Jos tarkkaan ajaa.... saattaa suksi lipsua puiston puolelle... Menee se reitti niin liki rajaa ;D
   
 7. Odin

  Odin Well-Known Member

  Luonnonsuojelulaki 18 §
  Liikkumisen rajoittaminen luonnonsuojelualueella

  Luonnonpuistossa saa muualla kuin erikseen osoitetuilla teillä, poluilla tai alueilla liikkua vain sen viranomaisen tai laitoksen luvalla, jonka hallinnassa alue on.

  Kansallispuistossa ja muulla luonnonsuojelualueella voidaan joko alueen perustamispäätökseen tai aluetta koskevaan järjestyssääntöön otettavalla määräyksellä kieltää tai rajoittaa liikkumista, leiriytymistä, maihinnousua sekä veneen, laivan tai muun kulkuneuvon pitämistä. Liikkumis- ja maihinnousukielto tai -rajoitus edellyttää, että alueen eläimistön tai kasvillisuuden säilyminen sellaista vaatii.
   
 8. Odin

  Odin Well-Known Member

  Luonnonsuojelulaki 58 §
  Rangaistukset

  Rangaistus vastoin tätä lakia tehdystä ympäristön turmelemisesta tai luonnonsuojelurikoksesta säädetään rikoslain 48 luvun 1–5 §:ssä.

  Joka tahallaan tai huolimattomuudesta

  1) rikkoo tässä laissa olevaa tai sen nojalla luonnon suojelemiseksi annettua säännöstä tai määräystä taikka ostaa tai ottaa vastaan jotakin, mikä on saatu sellaista säännöstä tai määräystä rikkomalla,

  on tuomittava, jollei teko ole luonnonsuojelurikoksena rangaistava, luonnonsuojelurikkomuksesta sakkoon.

  Ja tämän tulkinta herättää kysymyksen rikosvälineestä:

  Luonnonsuojelulaki 60 §
  Haltuunotto-oikeus

  Luonnonsuojelualueen hallinnasta vastaavan viranomaisen tai laitoksen palveluksessa olevalla luonnonsuojelualueen valvojalla ja muun kuin julkisoikeudellisen yhteisön omistamalla luonnonsuojelualueella myös alueen omistajalla on oikeus ottaa haltuunsa metsästys-, keräily- tai muut välineet, joita on käytetty tai ilmeisesti aiotaan käyttää vastoin luonnonsuojelualueella noudatettavia säännöksiä tai määräyksiä. Sama haltuunotto-oikeus koskee luonnonsuojelualueelta luvattomasti pyydystettyjä eläimiä ja luvattomasti otettuja kasveja sekä kaikkea muuta sellaista, mitä luonnonsuojelualueella on kielletty ottamasta tai siellä käyttämästä.

  Ko. tapauksessahan kelkka on se rikoksentekoväline...
   
 9. Keke

  Keke Well-Known Member

  Muistaakseni eräs virkamies sanoi että luonnonsuojelualue yms on merkittävä maastoon jos on määrätty liikkumisrajoituksia.
   
 10. Odin

  Odin Well-Known Member

  Monet onkin merkitty maastoon, mutta merkinnät ovat kuluneet aikojen saatossa. Metsähallitus on kai aloittamassa suururakan nuiden kaikkien alueiden merkkaamiseksi, mutta pääsääntöisesti vastuu on kulkijalla samoin kuin metsästystilanteissakin. Ei voi vedota siihen että en olllut kartalla, en tiennyt olevani jne. vaan alueen käyttäjältä pitää löytyä valmius tietää missä menee. Näin säästyy mahdollisesti monelta harmilta. Esim Kevon luonnonpuiston merkitseminen avoimeen tunturimaastoon on hitusen haastava tehtävä ja silloin oletetaan että kulkija pitää itse huolta missä liikkuu.
  18§ ei kai puhuta maastoon merkkauksesta mitään, vaan siitä että liikkuminen on sallittu vain siihen osoitetuilla reiteillä ja niiden ulkopuolella asianmukaisilla luvilla (esim. kullankaivajat Lemmenjoella).
   
 11. Keke

  Keke Well-Known Member

  En muista kenen vastuulla liikkumisrajoituksien merkkaamiset oli mutta rajoitukset on merkittävä koska ihmiset liikkuvat maastossa jokamiehenoikeudella.. Sehän rajoittaisi merkittävästi liikkumista maastossa jos liikkujan pitäisi selvittää mahdolliset rajoitukset.
   
 12. Fiiberi

  Fiiberi Guest

  Onhan nuo puistoalueet kyllä aika hyvin nykykartoissa merkitty ja kyllä metsästäjä/vaeltaja tietää millaiset rajoitteet alueella on.
  Jos on niin uusavuton ettei karttaa osaa lukea, sillon pitää pysyä tienpenkoilla tai merkatulla polulla.
   
 13. Mr Cool

  Mr Cool Aina ei voi olla ensimmäinen

  Eppu Normaali: Poliisi ajaa sinisellä autolla.... pillit katolla... ja kelkkailija raukka ajaa ojan pohjalla, kun ei osaa erikä ymmärrä kartasta mitään. ;D
   
 14. Fiiberi

  Fiiberi Guest

  Voe helevetti... 8)
   
 15. Odin

  Odin Well-Known Member

  Jos nyt en ihan väärin muista niin ainakin luonnonpuistoissa liikkuminen merkittyjen reittien ulkopuolella on AUTOMAATTISESTI kielletty sekä jalan että konevoimalla ja kansallispuistoissa liikkuminen on YLEENSÄ AUTOMAATTISESTI sallittua vain kävellen, polkupyörällä, hiihtäen etc ei kuitenkaan moottoriajoneuvolla. Ja vielä niin että kansallispuistoissa on erikseen erämaaosat joissa näitä jokamiehen oikeuksia voi käyttää ja joissain osissa reiteiltä poikkeaminen on kielletty.
  Valopäähän pähkäili puistossa kelkkailua ja ainakaan minulle ei ole vastaan tullut yhtään puistoa joissa kelkkailu olisi sallittu poislukien kultamiesten ja poromiesten oikeudet...
   
 16. AJV

  AJV Indy 500 SP EFI -92 & RMK 800 -14

  Eikös se nuuksio ole kansallispuisto???
   
 17. Keke

  Keke Well-Known Member

  Luulin että luonnonpuisto ja kansallispuisto on sama asia koska täällä noita luonnonpuistoja ei juuri ole.. Kuitenkin veikkaan että alueet ja niiden rajoitukset ovat merkitty maastoon ja/tai karttaan olkoon puisto mikä tahansa versio (ainakin täällä etelässä on näin tehty). En ole kuitenkaan missään vaiheessa maininnut että kelkalla saisi ajella vapaasti varsinkaan ilman maanomistajan lupaa.

  "Luonnonpuistot ovat tieteellisiin tarkoituksiin perustettuja luonnonsuojelualueita. Luonnonsuojelun ohella ne palvelevat tukimusta ja opetusta. Luonnonpuistot ovat luonnontilaisia vertailualoja tutkittaessa luonnon omaa muutosta. Luonnonpuistot sijaitsevat valtion mailla ja ne perustetaan lailla tai asetuksella. Luonnonpuistojen suojelumääräykset ovat kansallispuistoja ankarammat. Suurin osa niistä on suljettuja muilta ihmisiltä kuin tutkijoilta. Ossassa puistoista on yleisölle avoin retkeilypolku. Polkujen ulkopuolella liikkuminen vaatii erillisen luvan ja se myönnetään vain tieteellisiin tarkoituksiin.

  Kansallispuisto on valtion omistama alue, jonka käyttö kansallispuistona on säädetty lailla. Vaatimuksena on alueen merkitys yleisenä luonnonnähtävyytennä tai muutoin luonnontuntemuksen lisäämisen tai yleisen luonnonharrastuksen kannalta. Vähimmäispinta-ala kansallispuistolle on 1000 hehtaaria."

  Lähde: Wikipedia.org
   
 18. Moizio

  Moizio Lynx RE 800

  Mites jos erehtyy ajeleen jonku maille ilman maan omistajan lupia, ja kaveri onki sitten sen verran weeittumainen että nostaaki mölyn asiasta... Mitäs siitä voi seurata? ???
   
 19. Fiiberi

  Fiiberi Guest

  No käräjien kautta voi hakea maanomistaja korvauksia mm. aiheutetuista vahingoista esim taimikolle.
  Ja polliisi se kyllä sakottaa.
   
 20. Moizio

  Moizio Lynx RE 800

  Niin mä vähän arvelinkin... Paljonkohan sakkoja kertyy?
   

Suosittele tätä sivua