Mig hitsauskone harraste käyttöön?

Keskustelun 'Vähemmän kelkkailuun liittyvä jutustelua' on aloittanut käyttäjä ÄmJii, 10/5/18.

  1. ÄmJii

    ÄmJii X-RS Iron dog -19

    Joo eli tarttis hommata hitsauskone pieneen askarteluun ja romujen korjaukseen, mm. traktorin linkoa ja kuormaajaa pitäs parsia ja löytys yksi vanha iäisyysprojekti toyota joka olis joskus ajatus korjailla kesäautoksi. Käytettyjä jonkin verran seurannut ja ainakin kempin koneet menevät hetkessä jos hinta/kunto kohdallaan. Mutta mites jos uusia kattelee noin tonnin luokassa, mitä merkkiä/mallia sitä kannattas ajatella? Kempin minarcmig 170/200? Wallius 2200? Migatronic 273? Vai joku esab? Joku muu? Ja tosiaan koneen säilytykseen ei ole lämmintä tilaa, vain kylmä vanha navetta...
     
  2. perttuni

    perttuni Lynx Xtrim 900 ACE

    Itsellä Kempin 200 Evo automaattisäätöisenä ja paras kone millä olen itse hitsannut. Testaillut kuitenkin joskus työpaikan isojakin manuaalisäätöisiä Kemppejä. Toki niilläkin palaa kun saa säädöt kohdalleen, mutta tuon Evon automaattisäätö on niin hyvä, että en ole koskaan tarvinnut manuaalisäätöjä tuolla koneella ja sillä on niin helppo hitsata, että helpompaa ei voi olla. Varmasti Esabin automaattisäätökin pelaa samalla tavalla
    MUTTA MUTTA kylmä navetta säilytystilana ei toimi migille, koska lanka ottaa herkästi ruostetta ja sitten kun se ruostuu pinnasta niin kone ei yleensä toimi huonostikaan kun lanka alkaa etenemään töksähdellen siinä spiraalissa. Kone itsessään varmaan pärjää kylmässäkin, mutta toki se parempi olisi lämpimässä sekin säilyttää. Puikkokoneellakin toki vähän paksumpia levyjä hitsaa, tosin vaatii toki enempi harjoittelua, jotta hitsaaminen sujuu ja puikot pitää tässäkin tapauksessa lämmittää lämpimässä ja ehdottomasti kuivassa paikassa.
     
    ruiseri, ÄmJii ja epeli tykkäävät tästä.
  3. Mik4--

    Mik4-- Freeride 146"

    Evo 200 Kemppiä lähtisin itsekkin suosittelemaan. En mikään ammattihitsari ole, mutta aika hyvin tuolla onnistuu silti työt. Jaksaa paksuun ja toimii huonommankin töpselin nokasta.
     
    ÄmJii tykkää tästä.
  4. DooDoo

    DooDoo Well-Known Member

    Itsellä Kempin 170 ja on hinta/laatusuhteeltaan varmasti markkinoitten paras kone. Muutamissa ollut uutena korttivikaa mutta takuuseen saaneet luonnollisesti korjattua. Silloin ei ollut tehekkaampaa tarjolla mutta nyt ostaisin tuon 200:sen.
     
    ÄmJii tykkää tästä.
  5. petes88

    petes88 Well-Known Member

    Täältä kans kempille ääni...
     
    ÄmJii tykkää tästä.
  6. juhispahis

    juhispahis AC PORO

    Kemppi. Ostin 170 minarcmigin kuutisen vuotta sitten ja ei juuri ole pahaa sanottavaa. Aika monta pullollista ja kelaa on surruuteltu.
     
    ÄmJii tykkää tästä.
  7. ruiseri

    ruiseri Voiko kelkassa olla liikaa varusteita?

    Kemppi 200 Evo täälläkin.

    En ymmärrä hitsaamisesta juurikaan yhtään mitään, mutta niin vaan syntyy ihan asiallista saumaa. Rohkenen epäillä, että manuaalisäätöisellä en saisi aikaan muuta kuin satunnaisia räkäistyjä roiskeita.

    Köyhän ei kannata ostaa halpaa...
     
    ÄmJii, petes88 ja Fudge tykkäävät tästä.
  8. ÄmJii

    ÄmJii X-RS Iron dog -19

    Kovasti kyllä tuota kemppiä kehutaan muillakin keskustelupalstoilla. Omatkin hitsauskokemukset kyllä aika vähäisiä joten tuo evo200 automaattisäätö on varmaan hyvä. Tuo kylmäsäilytys ja monimutkaisemman tekniikan kesto lähinnä mietityttää mutta taitaa olla turhaa pelkoa, koneenahan tuo on kyllä näppärän kokoinen että sen suhteen johonkin nukkaan saattasi mahtuakkin lämpöseen säilöön. Tai voisko vaan lankakerän ottaa pois jos tietää ettei tule hetkeen käyttöä?
     
  9. Jukzz

    Jukzz XP

    Tottakai, 2min homma nyppästä irti.
     
    ÄmJii tykkää tästä.
  10. jarkki86

    jarkki86 Well-Known Member

    Itselläni on esab caddymig joka on tuota kempin minarcmigiä vastaava, ihan yhtälailla saumaa saa tälläkin ja automaattisäätö toimii ihan ok. Evo 200 on myös huippukone mutta aikalailla kalliimpikin. Käytettynä kannattaa katsella noita vanhempia 170a minarcmigejä, niissä on myös automaattisäätö vaikka uudessa 170a koneessa sitä ei ole.

    Tuon esabin ostin juuri siitä syystä kun kokeilin kaverin vanhaa automaattisäätöistä 170a kemppiä ja minunlainen idioottikin sai sillä nättiä jälkeä aikaiseksi. Käytettyinä noita ei silloin löytynyt ja päädyin tuohon esabin kone+pullotarjoukseen.
     
    ruiseri ja ÄmJii tykkäävät tästä.
  11. TS82

    TS82 Hullulla hullun mieli..

    Itellä oli kempin adaptive 170. Muute iha hyvä mutta ei se vain valovirralla riitä virta jos paksumpaa alakaa hitsaa. Aikalailla maksimi 4-5mm levyt. Serkulta sain vaihossa kempin vanhan valkonaamasen kempomat 200. Voimavirta ja ei voi ees verrata. Palaa paaaljo paremmin. Työläämpihä sitä on siirellä ku toinen on salakkumalli ja toine iso ja painaa ku synti. Mutta 5m kaapelilla ei iha tarttee olla koneen vieressä. Itellä ku pääsääntösesti paksumman rauvan hitsuuta aina. Lämmin tai lämmön puolella se säilytys kannattaa aina olla jos sähkökoneesta kyse.
     
    ÄmJii tykkää tästä.
  12. perttuni

    perttuni Lynx Xtrim 900 ACE

    Kempin evo 200 mallin paksuin automaatilla oleva "pellin" paksuus on 5mm. Isoilla virroilla ja levynpaksuuksilla huomaa, että kone pelaa paremmin lyhyen, mielellään vain sen oman roikan perässä. 16A sulakkeen toki vaatii ja monissa vanhoissa taloissa on ehkä vähän turhan ohuilla kaapeleilla toteutettu talon sähköt ja sitten jos haja-alueella talo niin taloon tulevat syöttökaapelitkin on usein alimittaisia jos niitä ei ole vaihdettu viime vuosikymmeninä.
    Mutta kyllä noilla sitä 5mm levyä vielä hitsaa ja pienillä virroilla pelaa pitkänkin roikan nokassa.
    Itsellä oli käytössä ennen tuota evo200 mallia 190 amppeerinen voimavirta Telwin ja kyllä tämä evo paremmin paksuakin levyä hitsaa kuin se telwin. Koneiden erosta kertoo jotain se, että kun telwinillä teki autopeltitöitä niin hitsattavat pinnat piti olla älyttömän puhtaita, jotta kone pikkuvirralla pelasi. Tällä Evolla ei niin väliä, vaikka olisi hieman jotain pikkulikaa tms. välissä niin liekki palaa ihan ok silti. Hiilidioksisilla itse hitsannut, mutta toki se vielä paremmin palaisi jos misonilla esim. hitsaisi.

    Harrastekäyttöön ei mielestäni tarvitse isompaa konetta jos ei ole tarve hitsata järeitä rautoja. Sitten migin pitäisi antaa jo 250-300A hitsausvirtaa ja lankakin olla paksumpaa. 0,8mm on ihan toimiva yleislanka tuollaiseen salkkukoneeseen.
     
    ÄmJii tykkää tästä.
  13. rainbow6

    rainbow6 KRT

    Wallius i1800. MIG/MAG/puikko ja optiona vielä TIG jos viitsii hommata TIG-polttimen. Hintaa jäi karvan alle 600 rahaa. Paikallisesta teollisuuspalvelusta halvempi kuin Puuilo / Kärkkäinen.

    Sen verran tuore tapaus vielä etten osaa kestävyydestä sanoa. Ei oo kuitenkaan enää kotimainen valmiste, taitaa olla voimavirtakoneet enää Lohjalaisia.

    Lähinnä autopelti- ja muihin pikku harrasteräkimisiä silmällä pitäen ostettu laite.
     
    Viimeksi muokattu: 27/12/18
  14. luxa

    luxa Active Member

    Lincoln 305c on ollut Hyvä kone ja menee paksumpikin. Minarcmig oli ennen. Automaatti säätö ei kyllä heitellyt kovin lupaavasti arvoja, manuaali säätö mielestäni parempi, eikä turhan hienoa tekniikkaa. Muutenkin valovirta riittämätön, jos muuta, kuin peltiä hitsaa.
     
  15. lynexi

    lynexi Well-Known Member

    Niissä langoissa on sitte eroa sen ruostumisen suhteen. Itelläki oli ennen kylmässä miggi, niin esabin lanka on semmosta ettei ruostu. Wurthin lanka toimi ennen myös, mutta sitte muuttivat eri valmistajan lankaan ja sepä ei enää toiminukkaa. Ite en muuta osta enää ku Esab.
     
    ÄmJii tykkää tästä.
  16. tontsake1

    tontsake1 Well-Known Member

  17. luxa

    luxa Active Member

    Ja halvempi uusia. Kempin letku/ kahva(minarcmig) maksaa hunajaa, kun joskus kysyin. Euro liitäntää siis suosittelen.
     
    Viimeksi muokattu: 19/12/18
  18. Snowmare

    Snowmare Nordic 300 Nytro rtx144"

    Kemppi o hyvä. Esabiin oon aina päätynnyt ku edullisempia. Voimavirtakone mielestäni pitää olla rattorihommissa. 180 esappi oli ok ,mutta ei jäähdytys flektiä niin ei pitkiä saumoja kerralla pystynyt vetämään. Ostin 250 esabin. flekti ja suht pitkä kaapeli. Tuosta saa muistaakseni 200a version ni huokeempi hinnaltaan. Tuo 250 tais jotain 1600-1700€ olla. Isommissa nestekidenäyttöjä ,ne ei visiin kylmään tilaan oikeen sovellu. 3 esabia ollut ni ei muuta vikaa ole ollut ku ite repinyt kaapelit katki parikertoo.
     
  19. ÄmJii

    ÄmJii X-RS Iron dog -19

    No joo, niinhän siinä kävi että uusi kempin minarcmig 200 evo tuli hommattua vaikka käytetyjä alunperin katselin. Varmaan muitakin hyviä ja halvempia koneita olisi ollut mutta kovasti moni kehui tuota konetta niin aattelin jospa ei ostos ainakaan harmittas...eikä kyllä harmita. On kyllä oikeasti hyvä kone, tuo automaattisäätö on hyvä tämmöselle vähemmän hitsanneelle, todella helppo hitsata ja saumasta saa siistin. Ja tehoakin tunnostas olevan enemmän kuin osasi odottaa, riittää ainakin omiin tarpeisiin. Kaasuna on misoni ja esabin lanka ja päätin kokeilla että pidän ne tuolla kylmässä eikä vielä ainakaan ole ollut ongelmia, lanka huilaa ja henki haisee... Ajattelin että jos siirtelee konetta (ja lankaa) lämpimän ja kylmän välillä eestaas niin onko tilanne vielä pahempi. Mutta joo, vahva suositus ainakin itseltä tuohon kempin suuntaan, ehkä kallis näin harrastuskoneena mutta eipä näitä joka vuosi olla ostamassa...
     
  20. Kojontti

    Kojontti 600R RE, x-rs pessimisti-evo

    On huonompi, minä kokeilin kun on kylmässä tallissa avoimella langansyöttimellä tuo oma kone. Pakkasesta kun viet kelan lämpimään sisätilaan niin kosteus tiivistyy pintaan ja kela on ruosteessa muutamassa tunnissa...
     
    ÄmJii tykkää tästä.

Suosittele tätä sivua