Missä lailliset umpisenajelualueet?

Keskustelun 'Baana' on aloittanut käyttäjä vaarikka, 27/3/16.

 1. vaarikka

  vaarikka Well-Known Member

  Tällanen tuli mieleen kun jossain palstalla mainittu laillisista umpisajelualueista.
  Ite en oo törmännyt täällä kotiSuomessa lailliseen umpiseen muualla kuin poromiestuttujen perässä ajellen.
  Siis onko jossainpäin vaikka maksullisia alueita.
  Tänne mainostamaan niin varmasti löytyy asiakkaita.
  Itellä vaan sellanen kutina, ettei paljoa muualla oo kun järvien jäällä.
   
 2. HerraO

  HerraO Polaris axys Pro Rmk 163" Turbo

  Vs: Missä lailliset umpisenajelualueet?

  Ylläksellä on testissä pari aluetta. Ylläksen omasta topicista löytyy tarkempaa tietoa asiasta. Ja ainakin pari firmaa on jotka järjestää umpisen ajoa. Oisko stellapolaris adventures ollut ainakin toinen ja kuusamossa sijaitsee. Nimikin on saattanut muuttua.
   
 3. Mr. El Maco

  Mr. El Maco Yamaha SW440

  Joutsenossa oli viime kaudella kaksi tiedossa minulla, yhteensä n. 65ha, osin metsää, osin peltoa. Mutta eihän moista voi ilmoittaa, kun lupa on kausikohtainen. Toisen läntin omistajalta joskus kysyin ja sain luvan, tänä talvena hän huikkasi ohimennen, tampatkaa vaikka koko pelto.

  nih..
   
 4. Mileleo

  Mileleo Lynx X-Trim 600 Etec 2013

  Vs: Missä lailliset umpisenajelualueet?

  Tossa Ylläksen alueesta, ni ei tarvi kaivaa
  http://kelkkalehti.com/keskustelu/index.php?topic=89338.msg1152177#msg1152177
   
 5. vaarikka

  vaarikka Well-Known Member

  Vs: Missä lailliset umpisenajelualueet?

  Hienoa!!!
  Näitä tarvitaan lisää.
  Varsinkin Levin ympäristöön olisi tervetullut lisä.
  Laittakaa hyvät paikaalliset ihmiset kunnanisille purtavaa tästä.
  Vois olla taas hyvä mangneetti.
   
 6. Lumisiipi

  Lumisiipi Lynx Boondocker 3900

  Vs: Missä lailliset umpisenajelualueet?

  Villi Pohjola taitaa olla sama firma, useamman kerran kaudessa noita järjestävät ja pari taitaa olla ladies only -settejä.

  Eipä noita testialueita ole paljoa hehkutettu, Kelkkalehden lappilaisessa julkaisussa näin maininnan että noissa pohjoisen isoimmissa keskuksissa selvitetään asiaa mutta muuten ei ole näkynyt. Eli tietoja nyt tänne jos jossain saa ajaa!
   
 7. Arwid Käkivaara

  Arwid Käkivaara Well-Known Member

  Vs: Missä lailliset umpisenajelualueet?

  Ylläs on ykkönen tässäkin asiassa; Ylläsjärvi vetää pisteet kotiin Cafe Pasilan kelekkakuppilalla ja luvallisilla freealueilla!
  PS. Äkäslompoloa tämä ei koske.
   
 8. Murre

  Murre Hardcore 162", 600 RE +GLX 5900+SnoSport125

  Vs: Missä lailliset umpisenajelualueet?

  Niin ja ruka-kuusamo suunnalla jos on niin passin ja viisumin hankkimalla löytyy umpista naapurin puolella vähintäänkin riittävästi
   
 9. Jukkis

  Jukkis Sidewinder X-TX 137, Viper 141

  Vs: Missä lailliset umpisenajelualueet?

  Reeraidi ollu riesa jo vuonna 1974, jopa Ruotsista ja Norjasta tultu suurin joukoin rälläämään suomen tuntureille! ;)
  19:45 kohdalta alkaa kelkkajupina:
  http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/07/08/jokamiehenoikeudet-kasvattivat-massaturismin-uhkaa-suomessa-1974#comments

  Minkälaisen halvauksen ois nuo ukot saanu jos ois ollu nykyvehkeet tunturissa kaivattamassa ;D
   
 10. Leboef

  Leboef Polaris RMK Khaos 3"

  Vs: Missä lailliset umpisenajelualueet?

  Näytti tuollaki jupisijalla olevan niin ankia elämänasenne että ei ihme jos kaikki vituttaa. Paras kohta tuossa oli kun niillä kelkoilla ajetaan "ristiin rastiin". Herranen aika, mitä siitäki tullee ku lumessa jälkiä ristiin rastiin. Niin ja ne porot, nuo pyhät lehmät millä voi perustella lähes minkä tahansa toiminnan rajoittamista Lapissa.
   
 11. LapinStaalo

  LapinStaalo BD RE850 3700-19,Xterrain 3900-19,Everest 440-79

  Vs: Missä lailliset umpisenajelualueet?


  No tuossa nimenomaisessa tapauksessa täytynee ottaa huomioon aika (1974?) koska tuo on kuvattu. Tuohon aikaan kelkkoja ei ollut kaikilla poromiehillä, eikä porotkaan olleet vielä tottuneet kelkkoihin. Ajateleppa jos olisit hiihtämällä paimentamassa poroja ja joku kävisi suttaamassa alueelle (umpiseen) jälkiä ristiin rastiin. Porot nulkkais sitten niitä jälkiä pitkin helkuttiin, hiihteleppä siinä sitte perässä. Tuo äijä on kuollut jo 70-luvulla, joten ajattelisin että kannattaa rauhottua tuon filmin osalta.

  Jotenki näin minä sen ymmärsin, saatan toki olla väärässäkin. Nykypäivänä sitten eri asia, enkä ota tämän päivän porojuttuihin kantaa.
   
 12. Leboef

  Leboef Polaris RMK Khaos 3"

  Vs: Missä lailliset umpisenajelualueet?

  Joo tokihan tuo on ajan hengen mukasta. Ajatuksena oli enemmänki tuoda esille tuota joidenkin asennetta kaikkeen lähinnä negatiivisen kautta. Sinänsä ihan sama kuka tuossa videolla oli. Lähinnä oli ajatus vetää jonkinlaista yhtäläisyysviivaa tähän päivään, että valittajia löytyy aina, perustelut vain vaihtuu ajan mukana. Poronhoitoa tuntuu vain käytettäneen lyömäaseena kaikennäkösten kieltojen perusteena jo melko pitkään.
   
 13. LapinStaalo

  LapinStaalo BD RE850 3700-19,Xterrain 3900-19,Everest 440-79

  Vs: Missä lailliset umpisenajelualueet?

  Ahaa! No sori, ymmärsin vähän väärin.
   
 14. Lumisiipi

  Lumisiipi Lynx Boondocker 3900

  Onko tästä kuulunu mitään uutta? Eli ollaanko jonnekin muuallekin hommaamassa ja millaisia on kokemukset olleet Ylläksellä?
   
 15. jussi 77

  jussi 77 Well-Known Member

  niin jos nyt asiaa puhutaan niin tuo ylläksen aluehan on kaippa pala tasaista jänkhää... laillisesti porukalla tässä maassa ei saa ajaa missään kunnon mestassa. Yleisesti ottaen voidaan todeta että jättäkää sovinnolla tuo levin ympärys rauhaa kun se on lähes tulkoon kaikki yksityisten maita ja siittä nousee aina se kovin poru. Valtionmaillakin kun ajelee pitää olla tolkku mukana ettei ajele vesakoita nurin, jätä roskia mettään tai härnää poroja. Nuista porostaista sen verran että kun poromies on niitä koko päivän koonnu yhteen ja sinä meet täräyttään se tokan hajalle niin siittä nousee ilo varmasti. Loppujen lopuksi voitaneen todeta että mestaa on varmasti missä voi ajaa kunhan ne ajopaikat jaksaa itse hakea tuolta jostain muualta kuin hiihtokeskuksen kupeesta....
   
 16. ruupanen

  ruupanen Lynx Rave RE 600r E-TEC

  Miksi ei vain mene ajamaan suoraan Ruotsiin, jos on kova polte umpisen rälläämiseen? Eihän kunnon laillisille mestoille ole edes juuri pidempi matka mitä esim Leville.
   
  Värjäri tykkää tästä.
 17. Bete

  Bete Well-Known Member

  Esim. Oulu - Arvidsjaur vajaa 400km matkaa ja on mestoja ajettavaksi asti. Toki päivän reissulle vähän turhan pitkä matka, mutta majoituksiakin on kohtuuhintaan ruotsissa jos viikonlopuksi menee.
   
 18. Jii.Pee

  Jii.Pee Kelkaton.

  Telasta jää mättääseen jälki ja rämemänty saattaa mennä nurin mutta se ei haittaa kun moto lyö kaiken siliäksi ja jäljet näkyy vielä satojen vuosien päästä. Ei ainakaan minulla omatuntoa paina jos joskus valtionmaiden läpi ajan. Ärsyttää tämä Suomen touhu että kaikki vanhat metsäs sileäksi ja mäntypelto tilalle.
   
  ITP, lapiska, Lumisiipi ja 1 muu henkilö tykkäävät tästä.
 19. Lumisiipi

  Lumisiipi Lynx Boondocker 3900

  Tuo sitten edellyttäis että ollaan valmiiksi Oulussa. Kivempi olis mökin pihasta suhauttaa umpisille :) Paljonko säästää viikossa jos majottuu Ruottissa eikä kotomaan puolella?

  Vähän ihmetyttää miksei ole ratkaisuja 'vapailla markkinoilla' vaikka ongelma ollut keskustelussa ainakin 10 vuotta. Stella Polaris melkein ainoa kaupallinen taho joka tuota tuotteistanut eikä sielläkään ole ratkaisu että osta ajolupa kännykällä. Keksiikö kelkkailijat 'luovia ratkaisuja' sen verran että esim. yhteismetsille ei ole mitään järkeä mainostaa ja myydä ajolupia jos maksavia asiakkaita olisi noin 1-2 kpl per vuosi?

  Mietin miksei kelkkailijat perusta yhdistystä tai mene mukaan johonkin olemassa olevaan että saadaan asiaan ratkaisu? Tosi aktiivinen lobbaus, tai sitten pistetään pystyyn oma ajolupien välitystoiminta - neuvotellaan keskitetysti maanomistajien kanssa, luvat myydään kelkkailijoille, 50/50 tulot maanomistajille ja yhdistyksen toimintaan/hallituksen päivällistarjoiluihin - ja ajoluvan kera jaetaan kelkkailijalle pdf-muotoiset kartat missä saa ajaa ja missä on taimikot, älä mee tuonne. Luulisin että 99.9% kelkkailijoista jättää ne taimet rauhaan jos lusikalla syötetään tiedot että missä ei saa mennä, luvat on ostettu omalla nimellä ja yleensäkin valmiiksi jo kiinnostaa sen verran että miettii jotain lupia.

  Metsähallitukselta voit tyyliin ostaa tekstarilla luvan käydä joulukuusi metsästä!

  Onko tää nyt oikeesti vain ihan pienen porukan oikea ongelma, joka jaksaa itkeä foorumilla?
   
 20. Bete

  Bete Well-Known Member

  En oo suomen puolelta tutkinut hintoja, mutta meille maksoi rajan takana 8hlö/viiden vuorokauden majoitus vajaa 100€ per ukko. Kaks rivitalokämppää joissa 4hlö/huoneisto mahtuu asumaan. Sisältää saunan sekä lämpimän huoltohallin missä saa rapistella laitteita mikäli tulee jotain damagea.
   

Suosittele tätä sivua