Moottorikelkkojen kehityspuu

Keskustelun 'Jutustelua' on aloittanut käyttäjä Tasala, 30/3/16.

  1. Tasala

    Tasala Sidewinder MTX 153" Maptune stage 4

    Ei löytynyt haulla aikanaan vastaavaa mihin voitais kerätä moottorikelkkojen historian virstaspylväät.

    Eli mitä merkittävää tapahtui ja milloin kehityksen kannalta?

    Nestekoneet?
    Erillisjousitus?
    Liukutelasto?
    Nelitahti?
    Ruiskutusjärjestelmä?
    Turbot?
    Iskunvaimennus?

    Kaikkea näitä mitkä ovat vaikuttaneet nykypäivän kelkan kehitykseen?
     
  2. Catiska

    Catiska Well-Known Member

    Tuosta listasta taitaa puolet olla Catin julkaisemia. Kuka jaksaa muistaa mallit ja vuodet? -02 taisi tulla ensimmäinen vakavasti otettava tuotantokelkka nelarilla, Catin mallistoon. Muutama vuosi myöhemmin toivat turbon.
    Erillisjousituksella tarkoittanet risukeulaa, eli poikittaisilla tukivarsilla toteutettua etujousitusta? Erllisjousitettuja nuo on olleet aina... Catti toi tuon jousitusratkaisun -90 luvun alussa??
    Liukutelaston Catti toi kait kymmenen vuotta aikaisemmin?
    Ruiskuista en muista oliko Pålle vai Catti eka.
     
  3. Puppe

    Puppe BackyardKing

    Vs: Moottorikelkkojen kehityspuu

    Risukeula, Pollen IFS.
    "The first Polaris production model with IFS was the 1980 TX-L Indy."
     
  4. Yamppa

    Yamppa Assault 800 &1050

    Vs: Moottorikelkkojen kehityspuu

    Ski-Doo Rev ja rider forward ajatusmaailma muutti koko lajin. Itse pidän tätä yhtenä suurimpana kehitysaskeleena koko historiassa.
     
  5. Catiska

    Catiska Well-Known Member

    Vs: Moottorikelkkojen kehityspuu

    Minä ajattelin enemmänkin tätä nykyaikaista "risukeulaa", en tuota vanhaa pitkittäistukivarrella toteutettua.
     
  6. Nalle

    Nalle Commander 900, GLX5900, Cobra Racing 583RAVE

    Vs: Moottorikelkkojen kehityspuu

    Noo... Tuo Rider Forward:han kehittyi itseasiassa jo kelkkailun aamuhämärissä.. Katsotaanpa vaikka esimerkiksi noita 70-luvn kelkkoja, joissa ohjauspylväät jo matkasivat moottoreiden etupuolella ja koneet olivat variaattoreiden takapuolella.. Tuolloin ainoastaan kelkkojen jostain syystä matala konstruktio esti sen, että kuljettaja olisi kenties voinut istua melkein munat moottorissa ja loppujenlopuksi hyvinkin nykyaikaisesti.

    Kehityskaaret ovat käyneet laidassa jos toisessa ja jossain vaiheessa kehitettiin uudenlainen tapa asemoida esimerkiksi moottori ja tungettiin se variaattorin etupuolelle, suksien päälle ja sitäkin pidettiin jonain maailman aikana oivallisena ratkaisuna. Ja miksei se sitä jopa ollutkin, kun ottaa huomioon, että tuolla tavalla edettiin helposti se parikymmentä vuotta.. Toki sen jälkeen kelkat alkoivat tiettyjen rakenteellisten ratkaisujen myötä lähentyä alkujuuriaan.. Siis lähinnä komponenttien sijoittelun suhteen.

    Mutta totta on, että Ski-Doo REVin esittelyn seurauksena moni asia muuttui.

    Vähätellä ei kuitenkaan voi oikeastaan mitään kehityskaaren haaraa.. Osa kehitelmistä on osoittautuneet erinoimaisiksi innovaatioiksi ja osa puolestaan.... no, ei nyt niin erinomaisiksi. Mutta yhtä kaikki, nuo kelkkoihin matkan varrella kehitetyt jutut ovat keksintö ja ajatus kerrallaan johtaneet siihen lopputulokseen, joka on nähtävillä mm. ensi mallivuoden kelkkamallistoissa.

    Mitä taas tulee noihin innovaatioihin, niin ruisku esiteltiin Polaris 650 RXLssä muistaakseni vuonna 1990 tai jotain sellaista. Oli aika puhuttu laite siihen maailman aikaan, mutta innovaation erikoisuudesta huolimatta siitä vaiettiin jostain syystä aika nopeasti. Onneksi itse keksintö jäi elämään ja kehittyi.

    Liukutelastohan taidettiin esitellä joskus 70-luvulla Arctic Catin toimesta.. Olikohan joku senaikainen Pantera tai vastaava, jossa matto luisteli ilman rullien kannattelua.

    Mutta yhtenä hienoimpana ja ajatuksena yksinkertaisimpana keksintönä pidän sähköpakkia. Ilman sitä keksintöä kelkkojen periä edelleenkin revittäisiin parkkipaikoilla, tai vaihtoehtoisesti kuljetettaisiin muuten kevyen kelkan mukana muutamaa ylimääräistä hammaspyörää ja parin kilon verran siirtäjiä ja muuta sälää..
     
  7. Catiska

    Catiska Well-Known Member

    Muuten allekirjoitan tekstisi paitsi tätä kohtaa. Tuo ride forward on ihmeen väärinymmärretty vielä nykyäänkin. Se tulee usein ilmi kun vanhaliiton vehkeitä modaillaa (vaikka RX/APEX ja noista vieläkin vanhemmalla ajoasennolla olevia).

    Jotenkin luullaan että kun tanko on ylhäällä, edessä ja penkki korkea niin se on sitä mitä nykykelkkojen ajoasento pitää olla.

    Idea on enemmänkin siinä että kuljettajan paikka suhteessa etupukkiin muuttui. Ennen istuttiin takapukin päällä tai pukkien välissä. REV muutti tuon ja kaikki muuttui sen jälkeen missä otettiin uusi ajogeometria käyttöön. Tangon paikka siirtyi sitten luonnollisesti mukana, pakostakin.

    Noissa vanhoissa on kyllä moottori lähellä kuskia mutta tyyli on pikemminkin ride backseat...
     
  8. Nalle

    Nalle Commander 900, GLX5900, Cobra Racing 583RAVE

    Vs: Moottorikelkkojen kehityspuu

    Juu.. No tuota, hieman oli kenties kärkäs tuo meikäläisen kirjoittama ajatelma tosiwanhojen ja nykyaikaisten kelkkojen välillä...
    Ja tuo mitä sanot, on kyllä totta.

    Wanhemmissa kelkoissa moottorin asemointi suhteessa voimansiirtoon todennäköisesti haki sitä ajatusta, että kelkan alla olisi mahdollisimman pitkälti sitä telamattoa. Vetopyöräthän noissa wanhuksissa oli useinkin siinä moottorin etupuolella ja siten kuvitteellinen etupukkikin oli suhteettoman edessä, kuskin napottaessa sitten kuitenkin varsin takana siinä keksinnön päällä, vaikkakin erilaisella istuinratkaisulla kuljettaja olisi voinut istua melkoisen paljon edempänäkin. Ainakin kelkan rakenne sinänsä olisi sen mahdollistanut. Se oli sitä aikaa, kun moottorikelkan perusolemus ilmeisesti miellettiin enemmänkin telakoneen malliseksi, jossa se tela kulkee liki koko laitteen mitalla ja siten matosta saadaan se täysi hyöty irti.

    Mutta se taas, mitä tulee esimerkiksi painojakaumaan, voikin jo olla lähempänä tuota minun ajatelmaa. En ole koskaan mittonut, mutta voisinpa helpostikin uskoa, että noissa wanhuksissa painopiste saattoi olla kohtalaisenkin lähellä kelkan keskipistettä, kun se taas 80 luvulla alkoi muotoutua hyvinkin erilaiseksi ja tultaessa taas "heinäsirkka"-kauteen, alettiin pikkuhiljaa palailla sinne alkuperäisille juurille.. haluttiin sitä eli ei.
     
  9. Stig

    Stig Well-Known Member

    Vs: Moottorikelkkojen kehityspuu

    Samaa mieltä, kerrassaan hieno keksintö ja taitaa edelleen olla käytössä pääasiassa kelkoissa. Mikä valmistaja saa ottaa sulan hattuun tästä? Jotain juttua luin joskus että olis ollu Ski-Doon keksintö, mutta sittemmin myivät P.E.R.C -patentin Polarikselle, joka esitteli sen ensimmäisenä joskus 2000-luvun alussa?
     
  10. Kamppi

    Kamppi Well-Known Member

    Vs: Moottorikelkkojen kehityspuu

    Tuosta aloitus listasta otan esille pari. Ensinnäkin ruiskukoneiden kehitys ja jousitus. Vuoden 2003 keväällä tuli ensimmäiset brp sdi koneet. Nuo toivat kulutuksen aivan uudelle tasolle. Sen jatkona e-tech koneet eri versioina. Alustoista sit tulee mieleen pps joka omalla tavallaan toi ihan uutta lynen puolelle. Nyt en ota kantaa noiden kestävyydestä tms. Kuitenkin kaikki kehityskaaret on hyväksi olkoon tekijänä kuka tahansa. Se pitää suunnittelijat ja valmistajat hereillä. Eihän mikään taho halua jäädä allevastaajaksi.
     
  11. sokerikukko

    sokerikukko Greenpeace E-Tec

    Vs: Moottorikelkkojen kehityspuu

    Telamatot vaihtu muovista kumiin kenen toimesta ja koska? Vai oliko niitä jo lähtöjään?

    Läpivetävät vetopyörät? Brp otti ainakin nämä käyttöön varsin aikasin melkein koko mallistoissa.
     
  12. Mr. El Maco

    Mr. El Maco Yamaha SW440

    Vs: Moottorikelkkojen kehityspuu

    En tiedä, mikä on varsin aikaisin vuosilukuna, mutta meidän -72 jammussa on läpivetävä rillukka ja kuminen matto.

    nih..
     
  13. Nalle

    Nalle Commander 900, GLX5900, Cobra Racing 583RAVE

    Vs: Moottorikelkkojen kehityspuu

    Tuotanoin... Eikös ekat sähköpakit, olleet Ski-dooissa, nimeltään RER (no mikäs muukaan...) ja ne taidettiin esitellä ihan 90-luvun lopussa. Lynxin ensimmäinen RER-malli tais olla Ranger 2000.

    Polariksen PERC tuli minun käsittääkseni myöhemmin.. Toki, Polariksella oli käytössä joku oma sähkötoiminen peruutusvaihde, mutta se muistaakseni oli ihan pelkkä solenoidi, joka ohjasi normaalia suunnanvaihdinta.. Ja ainakin se, millä minä vuonna 2006 tai 2007 ajoin, oli aivan paska.. Eli ei toiminut huonostikaan. Mutta olihan se kiva painella sitä nappulaa ;D
     
  14. Fred Scuttle

    Fred Scuttle Lynxejä ja Ski-Doo

    Vs: Moottorikelkkojen kehityspuu

    Polaris osti BRP:ltä oikeudet sähköpakkiin, näin muistelen lukeneeni.
     
  15. Lumisiipi

    Lumisiipi Lynx Boondocker 3900

    Vs: Moottorikelkkojen kehityspuu

    Vuorikelkat ominaisuuksineen ja sähköstartti vielä mukaan.

    Onko muuten aiheesta kirjoitettu mitään kattavampaa edes englanniksi? Googlaamalla kai jotain löytäis, muuten on sattunut silmiin lähinnä jotain vanhoja kuvasarjoja Kalevan sivulta. Noita kelkan edeltäjiä kehitettiin ainakin jostain 20-luvulta ja taisi olla jotain 50/60 lukemia kun itse moottorikelkka keksittiin.

    Tuossahan olisi muuten oiva idea pieneen artikkelisarjaan lehdellekin, jos joku tykkää kaivella ja kirjoitella. Onhan siellä hiljankin muisteltu vanhoja ja kelkkamuseosta varmaan löytyisi käyttökelpoista tietoa ja materiaalia melko suoraan.
     
  16. Hemmo

    Hemmo Paluu Tulevaisuuteen -

    Vs: Moottorikelkkojen kehityspuu

    Kyllä se merkittävin muutos nykyaikaan on Revi kaikkinensa. Ajoasento ensimäisenä, lisäksi kelkassa oli peruutusvaihde ilman ihmeellisyyksiä (sähköinen) ja ennenkaikkea TALOUDELLINEN ruiskukone SDI. Noista koostuu kyllä virstapylväs missä nykyaikana pitäisi jo olla. Reittikelkka missä on hyvät ajo-ominaisuudet eikä selkä ole ekana jumissa, joka kuluttaa järkevän määrän polttoainetta ja jolla voi peruuttaa ilman älytöntä hammasratashemmettiä ja on muutenkin yksinkertainen platformi rakentaa koko mallisto samoihin kuoriin.

    Kauan meni että muut valmistajat pääsivät tuohon.

    Mitä tulee museovehkeisiin niin suosittelen ajamaan vaikka XCR440 jostain ysärin alusta ja miettimään sen koeajon jälkeen olisiko kuskiksi paukuttamaan Gianttia läpi. Veikkaan ettei kovin moni nelikymppinen kelkkailun kaikkitietäjä sitä lähtisi tekemään. On ne niin kaukana nykyajasta vaikka ajallisesti siitä ei kauaa olekaan ;D


    Mitä Markkoon listaukseen tulee niin tsetkaa tämä linkki http://snowgoer.com/snowmobiling-features/snowmobilings-10-most-important-designs/
     
  17. Jii.Pee

    Jii.Pee Kelkaton.

    Vs: Moottorikelkkojen kehityspuu

    Toimivat astinlaudat summitteihin tuli kyllä yllättävän myöhään. Miksi ongelmaa ei ollu korjattu kuin vasta muutama vuosi sitten? Ovat ainakin minun mielestä melko tärkeä osa kelkkaa.
     
  18. Nalle

    Nalle Commander 900, GLX5900, Cobra Racing 583RAVE

    Vs: Moottorikelkkojen kehityspuu

    No se, mitä tulee itsessään moottorikelkkaan keksintönä, niin eikös nuo ensimmäiset tekeleet olleet enemmänkin "moottorirekiin" rinnastettavia laitoksia. Moottori oli takana, telamattoa rullasi kelkan alla ja ohjaaminen hoidettiin suksilla.

    Perinteisemmän mallisen kelkanhan toi markkinoille Bombardier, eli yllärpipylläri Ski-doo Olympiquen muodossa vuonna 1961, jos oikein muistan. Ja tuo kelkanrakennusmalli rulla-alustoineen, pirun pitkine suksineen, tankki kuomun alle piilotettuna, taisi hyvinkin pysyä aina 70-luvun lopulle saakka, kunnes varmaan lähes kaikki valmistajat siirtyivät joko istuimen alle tai vähintään istuimen etupuolelle siirrettyyn polttoainetankkiin..

    Tiesittekö muuten, että "Ski-doo" merkkinä on kirjoitusvirheen tuotosta. Perimätiedon mukaan tuon hassun keltaisen kelkan nimen piti olla Ski-Dog.. :)
     

Suosittele tätä sivua