MYSKI

Keskustelun 'Muut merkit' on aloittanut käyttäjä Hiikeri, 3/2/06.

 1. challenger

  challenger challenger

  Myskin esitteitä ja tietoja mm. telamatoista www.teolehtimaki.fi ja siellä kotimaiset telat.
   
 2. Poikanen

  Poikanen BoonDocker DS4100 850 E-TEC -18

  Jälleen muuten tänään myski kaupan tervolan huutokaupassa.
   
 3. challenger

  challenger challenger

  No niin, nyt löytyi se kaivattu kelkka, ensimmäinen Myski eli Lynx TPK 635 vuosimalli -75, valmistettiin Velsalla vain yksi vuosimalli
  Käy vilkaise www.teolehtimaki.fi/files/Lynx 1975.pdf
   
 4. Toni__92

  Toni__92 Lynx rave 670, Forest Fox -96, Lynx 300

  Jaa lynksinkö net on tekosia nämäkki ummen menijät ;D ;)
   
 5. challenger

  challenger challenger

  Tarkennus, kyllä se kehittäjä ja keksijä oli Pentti Karhi. Lynx = Velsa teki Kurikassa yhden 16 kpl sarjan. Senjälkeen teki Karhi itse tai teetti muualla.
  Tämä TPK 635 jälkeen tuli Lynxille se 600 sarja, siis 60 cm matolla olevat kelkat.
   
 6. julli82

  julli82 Well-Known Member

  Tuolla näkyy olevan sotakone vuosimallia -84

  http://www.nettimoto.com/702652
   
 7. Fred Scuttle

  Fred Scuttle Lynxejä ja Ski-Doo

  Oikein muistin.
   
 8. challenger

  challenger challenger

  Myytiin sitä mutta vain ensimmäinen vuosi, 1975. Sitten vaihtui nimi.
   
  Fred Scuttle tykkää tästä.
 9. mkmk

  mkmk Well-Known Member

  Vs: MYSKI

  Bongasin nettimotosta myskin? Tosin vähän erilaisen...

  http://www.nettimoto.com/muu-merkki/muu-malli/1035950
   
 10. Janson

  Janson Belarus

  Vs: MYSKI

  heleventtiili! tuo etuosahan on niinkuin nykypäivän lakaisukoneet!! :)
   
 11. ollikarhi

  ollikarhi New Member

  Vs: MYSKI

  Myski oli isäni Pentti Karhin kehittelemä "lumimaasturi" Ensimmäiset protot tehtiin 60-luvun puolivälissä Oulujoen kirkonkylällä Oulussa. Ensimmäisissä protoissa sukset olivat takana, joiden päällä oli penkki. Etupäässä oli tela ja moottori. Ensimmäinen moottori oli 12hp ILO-merkkinen. Silloinkin oli jo runko-ohjaus. Seuraava kehitysvaihe oli korvata sukset telalla.
  Oulussa oli tuolloin kaksi pioneeria alalla isäni Pentti Karhi ja Jorma Pohjola, joka oli kehittelemässä Fincatia. Molemmat halusivat kehittää kelkan ohjattavuutta, varsinkin kuorman kanssa. Vetokyky oli myös keskeinen kehityskohta.
  Alkuaikoina ohjaus oli raskas koska se suoritettiin ihan käsivoimalla. Kun kelkka oli liikkeessä se ei ollut ongelma, mutta paikoillaan ollessa kääntäminen oli yhtä tuskaa. Jossain vaiheessa ohjaus muutettiin hydrauliikalla toimivaksi, joka poisti sen ongelman. Lisäksi viimeinen kehitysvaihe oli muuttaa eturungon 60 cm tela kahdeksi 40cm:n telaksi. Se lisäsi selvästi kelkan vakautta ja vetokykyä. Eli lopulta kelkassa oli siis kolme vetävää telaa!
  Moottoreita oli ajansaatossa useita: Sachs 220 (yksipyttyinen), ILO440, Sachs 400, Kohler 440 ja loppuvaiheessa Rotax 503. Ne olivat aikansa suurimpia moottoreita. Hevosvoimia oli lopulta peräti 40
  Myskin etu kilpailijoihin verattuna oli myös kesäkäyttö. Siihen aikaan ei ollut vielä juurikaan liukuteloja. Myskejä valmistettiin noin 200kpl, suurin osa niistä meni Valtion eri tutkimuslaitoksille, Ilmailulaitokselle, Puolustusvoimille.
  Tässä hieman kelkkailun historiaa, isäni on nykyisin 83-vuotias ja muistaa kaikki kaikki nämä asiat paremmin kuin minä. Meillä on vielä jotain osiakin varastossa.
   
 12. nunavut

  nunavut Guest

  Vs: MYSKI

  Kerro isällesi terveisiä,saatoin tavata itärajan maastoajoneuvo näyttelyssä v 1986 -1990
   
 13. antsu

  antsu Venture tfT Nytro rtxT Phazer gtT RX1 Viper MTXT

  Vs: MYSKI

  Myös täältä terveisiä. En ole koskaan tavannut, mutta arvostan suuresti sellaisia henkilöitä jotka kyseenalaistavat perinteisiä ratkaisuja ja tekevät uudistuksia.
  Niistä ei välttämättä tule myyntimenestyksiä, mutta rohkaisevat seuraavia tekijöitä.
   
 14. Hiikeri

  Hiikeri - Ei kelkkaa -

  Vs: MYSKI

  Kiitokset ollikarhi:lle ko.laitteen tarkemmasta historioinnista, kaikki tieto kun on tervetullut näistä varsin mystisistä Suomalaisista lumen-kulkijoista eli sarjassa Myski, Finncat (oma osionsa forumilla) sekä Terri (oma osionsa noillekkin).

  Kaikki vähäinenkin info, mikä asianomaisilta voisi tuntua vähäpitoiselta on tärkeää meille niin asiaan vihkiytyneille kuin muutenkin vanhoja (lumi) vehkeitä harrastaville.

  Esim. kaikki vanhat tarinat esim. kehitystyöstä, vanhat valokuvat yms. ovat arkistoimisen arvoista tietoa, vaikkakin näin kelkkailu forumin kautta, nettiin säilötty tieto kun säilyy kohtuu hyvin eikä katoa noin vain...

  Kiitos.
  T. Hiikeri
   
 15. s0jranta

  s0jranta New Member

  Vs: MYSKI

  Morot kaikille foorumilaisille!

  Kyseessä ensimmäinen viestini tällä foorumilla. Mielessäni on pyörinyt ajatus saattaa tuo Lehtimäenkin luettelossa esiintyvä isälleni kuuluva tpk 635 entisaikojen loistoon. Kelkka on viimeksi käynyt muutama vuosi sitten, mutta pitäisi kyllä edelleen olla ajettavassa kunnossa pienellä vaivalla.

  Autotallissa olisi tällä hetkellä juurikin kelkan mentävä aukko ja tuollainen projekti olisi oikein sopiva. Tämä olisi tietysti tarkoitus pitää täysin alkuperäisenä.

  Ensimmäisenä kiinnostaisi tieto siitä, että onko kenelläkään tiedossa muita yksilöitä tämän lisäksi noista 16:sta valmistetusta.

  Myös kiinnostaisi valokuvat tai esitteet kyseisestä laitteesta, mutta sellaisten löytyminen taitaa olla jo mahdotonta.

  -Juha-
   
 16. Joutojätkä

  Joutojätkä Member

  [​IMG]

  En tiedä saako tänne linkata tällasia kämpän myyntilinkkejä mutta olen näkevinäni ylläolevassa kuvassa Myskin.

  Ei, en tiedä talosta enkä Myskistä kuvassa mitään enkä ole missään yhteydessä myyjään tms.
   
 17. Tomppa82

  Tomppa82 Well-Known Member

  Jotain outoa tuolla oikeassa laidassa näkyy..
   
  Joutojätkä tykkää tästä.
 18. Joutojätkä

  Joutojätkä Member

  No siellä juurikin, oikealla kuvan laidassa on ihan Myskin oloinen vekotin, aivan kuin kuomua jo peittäis jokin sammalhuntu.
   
 19. Salonius

  Salonius Myski - kulkemisen vapautta hangella ja ilman

  Aivan selkeä Myski kuvassa, noita uusimpia kun on Junturan konepeitolla. Olisko armeijan vanha kun kokovalkoinen, vaiko maalattu. Itselläni on oranssi-harmaa Myski 3x3H, noita viimeisiä on ollut myös valko-punaisia ainakin valtion laitoksilla.
  Huomenna pitäisi hakea varaosa-Myski kotiin, Luonnonvarakeskus myi 2 Metlan vanhaa Myskiä, halvempi (eli varmaan huonompi) jäi käteen. Saa nähdä mitä sieltä varaston perukoilta löytyy, täytyy varautua vinssein ja vipstaakein että saa aparaatin päivänvaloon ja kärrylle... Tämä oli oranssi-harmaa kanssa, siellä oli myös toinen valko-punainen kaupan.
  3x3H:lla tehdään latuja omaksi ja kyläläisten iloksi sekä ajetaan vähän puita ja muuta mitä kelkalla yleensä tehdään. Toissa keväänä kerättiin lumen katkomia puita, keli oli etelän puolella hyvin keväinen, kaikki lumet sulanut ja pohjoisen varjopaikoissa 50cm lunta. Optimikeli Myskille, reessä kun oli muovisukset niin kulkee vaikka paikka paikoin paljas maa alla.

  Joku kuva kaunokaisesta. Lumiaura omaa rakentelua, nousee vinssillä. Jäänyt aika vähälle käytölle...
  [​IMG]
  [​IMG]
   
  Viimeksi muokattu: 10/2/21
  Zombie ja Joutojätkä tykkäävät tästä.
 20. Joutojätkä

  Joutojätkä Member


  Todella hienokuntoisen oloinen siisti laitos.
   

Suosittele tätä sivua