Paras työkelkka?

Keskustelun 'Arvostelut' on aloittanut käyttäjä Kelkkatonttu, 2/2/11.

 1. Kelkkatonttu

  Kelkkatonttu Member

  Mikä on mielestäsi paras työkelkka? Itse harkitsen uudemman ostamista ja kaipaisin vinkkejä. Kerroppa mielipiteesi ja samalla voit arvostella kelkan.

  Käyttötarkoitus lyhyesti: Pitäisi saada raskaita puukuormia keskeltä ei mitään. Käyttöä harvakseltaan. Pitkä matka kaikkialle hakemaan varaosia jne.

  Työkelkan vaatimuksia:
  -Kulkeminen umpihangessa.
  -Kääntyykö tiehämmässäkin metsässä.
  -Raskaan puukuorman veto. Pehmeällä ja kovalla.
  -Toimintavarmuus! Kylmäkäynnisys, varaosat, kesävyys.
  -Huollon helppous.


  Mielestäni ei niin tärkeitä ominaisuuksia:
  -Melu. (tietysti kohtuu kaikessa)
  -Kiihtyvyys, huippunopeus
  -Ajomukavuus
  -Kaikki turha ylimääräinen

  Kommentteja toivoisin erityisesti näistä kelkoista: Vuosimallit n.2004-2006
  Lynx ranger 600
  Yamaha vikign 540
  Ski-Doo scandic 550f

  Tallista löytyy -90 Lynx glx5900 syncro(leveämmillä suksilla) rajavartioston lisäämällä "karjapuskurilla" että voi hieman nojailla puihin! :-* Voiko näitä uusia kelkkoja edes rinnastaa vanhaan kunnon lynxiin?
   
 2. JRT

  JRT Well-Known Member

  Vs: Paras työkelkka?

  Yamahan Viking 540 on ihan saman ajan tekniikkaa kuin se sun GLX5900, joten vallan hyvin voi rinnastaa. Siinä ei uutta ole kuin valmistusvuosi.
   
 3. Bearcat-97

  Bearcat-97 AC Mountain Racer 800 -12, ZR 8000 LTD ES 137 -16

  Vs: Paras työkelkka?

  Bearcatti mahtaa olla ilman järkevää syytä jätetty pois listalta?
   
  Peksi7 tykkää tästä.
 4. eerote

  eerote 800 Switchback Assault 144" -13

  Vs: Paras työkelkka?

  Samoin Polaris WideTrak LX...
   
 5. vilperttti

  vilperttti Well-Known Member

  Vs: Paras työkelkka?

  Skidoo trapper:i on kova sana! menee metässä ja pahimmat mäet ylös leikitellen puukuorman kanssa... umpihangessa kelkka hieman sukeltaa...Kulkee 80km/h ja minust iha hyvä vehje. ja varaosat voit tehä itte,sen verra idioottivarma vekotin kyseessä... tosiaa mökillä on tuollane... ja aina lähtee kesän jälkee hyvin käyntii ku pistää Bensaletkuu suoraaa ainetta ku primeri ei toimi kunnolla. suosittelen 8)
   
 6. JRT

  JRT Well-Known Member

  Vs: Paras työkelkka?

  Mitäs jos otsikon lisäksi lukisit vaikka viestiketjun aloittajan ensimmäisen viestin?
   
 7. Jakelfin

  Jakelfin MtxT

  Vs: Paras työkelkka?

  Ihmettelin kans että miksi nämä ei oo ees listalla.. ???

  Ite ainaki bearcat widetrackiin jokseenki tutustunu ja varsin hyvä kampe vetopeliksi. Ajaa jopa muutenvainki jos siltä tuntuu. Paremmat pumput alustaan tai ainaki keulaan niin vois ajaa reitilläki huolettomammin. Vakiona melkosen pehmeältä tuntuu.
   
 8. Jysse

  Jysse Guest

  Vs: Paras työkelkka?

  Nettimoto työkelkat 2004 -2006vm:

  jamaha 3kpl
  lynx 13kpl
  skido 4kpl
  ac 0kpl
  po 0kpl

  hankala on katella muita kuin niitä joita on tarjolla.
   
 9. Jannne

  Jannne The Un-Known Member

  Vs: Paras työkelkka?

  Eikö tuo 600 Ranger oo vähä enemmän niinq sport-tourinki ku puunajokelppa
   
 10. Roiala

  Roiala Active Member

  Vs: Paras työkelkka?

  Ainakin tuolla v1000 nelitahti moottorilla, joka painaa tietysti jonkinkin verran, Rangeri ei mielestäni ole työkelkka umpihankeen reenvetoon . EI vaihteistoa (tai siis suunnanvaihtaja mutta ei kahta vaihdetta eteen), kulkee kyllä umpisellakin jotenkin mutta pitoa ei kuitenkaan telassa ainakaan vakiona ihan hirmuisesti. Reitillä kiva turruutella ja ei jumi heti vaikka olisi umpea mutta että kilpailisi 5900 kanssa puureen vedossa niin vanhassa lie vara selvästi parempi siihen käyttöön.
   
 11. 230GL

  230GL Lynx ST600-03

  Vs: Paras työkelkka?

  Itsellä ennen Lynx 650, kova vetämään isoja kuormia, "ykkönen" tosi hidas eli voimaa riittää vaikkei tehoja hirveesti. Ummella kulkee mutta tosi raskas punoa ja tahtoo mennä "omia polkujaan". Vaikka vetokoukun säädöllä pitäis saada pitoa suksiin, silti tahtoo puskea. Raskaalla reellä vaati aikalailla jarrua että käänty kunnolla.

  Nykyinen Lynx ST600 tuntuu vetävän myös ihan kohtalaisesti, ykkönen riittävän lyhyt. Parempi ajaa ummella. Kääntyy paremmin ilman jarrua, suksipaine parempi vaikka veto päällä.

  Kumpikaan ei varmaan "paras työkelkka" mutta varteenotettavia vaihtoehtoja ja kohtuulliset puukuormat saa takuulla metsästä pois.
   
 12. perttuni

  perttuni AC XF800 2012

  Vs: Paras työkelkka?

  Kysyjän vaatimuksiin sopivia kelkkoja ovat mielestäni tuossa 2000 - luvun ikäryhmässä

  Lynx ST 550 / ST 600
  Lynx Yeti 550
  Vastaavat Skidoot

  Arctic Cat Bearcat 570
  Polaris Widetrak LX
  Yamaha Viking 3

  Itsellä nyt ei kovin monesta ajokokemusta, mutta uskoisin, että omat mieltymykset ratkaisee tuossa joukossa. Kaikki on luotettua ja yksinkertaista tekniikkaa, joten erot on enempi yksilöstä kiinni. Toki nämä kaikki sopivassa kelissä syö bensaa paljon, mutta mikäli kelkka on työkäytössä ja kilometrejä tulee vuodessa esim. 500km niin ei sillä kulutuksella ole mitään käytännön merkitystä.

  Mielestäni noiden käytettyjen työkelkkojen suurin vika on kova hintataso. Tarjonta on kohtuu pientä ja jos katsoo kelkkapalstalta tarjontaa niin 2004--> kohtuullisesti ajetuilla työkelkoilla hintapyynnit on äkkiä tuolla 6000€ lähellä.
  Mielestäni ei kannata unohtaa uuttakaan kelkkaa pois vaihtoehtojen listalta, mikäli hinta ei ole tärkein tekijä ostaessa.

  Tälle talvelle on mielestäni esim. Polariksen Widetrak LX saanu uutena reiluun 7000 euroon ja vastaavasti lynxin uutta 550 Yetiä noin 8000€.
   
 13. Motopete

  Motopete Well-Known Member

  Vs: Paras työkelkka?

  Ei tuo v1000 rangeri sovellu mun mielestä muualle kuin reitille ja harvapuustoisille sekä mielellään tasaisille umpisille. Umpimetsään en sillä kyllä 2 päivän koeajojen perusteella lähtis. Ja siellä valmiilla jäljellä ja soveltuvin osin umpisilla oikein mukava laite.

  Jos puureen veto on tärkein kriteeri niin ainakin itse koittasin kattoa painavimman mahdollisen kelkan. Ei sillä kuitenkaan umpisilla sitä puurekeä vedetä, ja vetopelin massa on suorassa suhteessa vetokykyyn. ::)
   
 14. Tuha

  Tuha Vanhan liiton Lynx

  Vs: Paras työkelkka?

  Lynx 650:lle suositukset myös täältä.
   
 15. JRT

  JRT Well-Known Member

  Vs: Paras työkelkka?

  onko niitä tehty paljonki vuosien 04 ja 06 välillä?
   
 16. Tuha

  Tuha Vanhan liiton Lynx

  Vs: Paras työkelkka?

  Ei ole. Mutta ylhäällä toivotaankin kommenttia tietyistä kelkkamalleista vuosien 04 ja 06 väliltä, mutta ajattelin oman kommentinkin laittaa.

  5900 Lynxiäkin tehty iät ja ajat, mutta kyllä ne vanhat ihan yhtä hyviä on kuin uudetkin. 650 60cm leveä matto ja seuraajassa 6900 samoin yhtä leveä matto ja oliko se sitten Yeti Pro:ssa vielä tuo yhtä leveä matto. Tämän hetken tilanteeseen en ole perehtynyt onko Lynxillä 60 cm leveällä matolla olevaa kelkkaa tuotannossa.
   
 17. R.D.R

  R.D.R Member

  Vs: Paras työkelkka?

  Lynx Yeti 550
   
 18. Mr. El Maco

  Mr. El Maco Yamaha SW440

  Vs: Paras työkelkka?

  Em syystä kerho päätyi vanhan kelkan sijasta pakasta vedettyyn 570 fööni bearcattiin, 6990.- ja hyvä hyvitys vanhasta. Joten ei paljoa tarvinnu miettiä ja toistaiseksi hyvät kokemukset.
   
 19. Vanahanaama

  Vanahanaama 04Evo600&Lynx rave 150&Evinrude

  Vs: Paras työkelkka?

  Kelkkilehdessä oli just se vertailu niin kallein oli melkeen kaksi kertaa halvimman hinta :D Järkyttävä hintaero, catin saapi todella sopivasti...
   
 20. Nalle

  Nalle Commander 900, GLX5900, Cobra Racing 583RAVE

  Vs: Paras työkelkka?

  No laitetaanpa nyt jokunen ajatus..

  Ensimmäisenä tulee mieleen, kun noita kriteerejä katselee, Lynx 6900. Siinä on erittäin yksinkertaisella perustekniikalla oleva työmyyrä, joka varmasti kiskoo nurkumatta ne kuormat, mitä sen koukkuun tohtii kiinnittää. Ajettavuus työhommissa on yksilöiden korkeahkosta keski-iästä huolimatta varmasti kelkkamaailman parhaimmistoa. Kelkka on teräsrunkoisena erittän lujatekoinen. Sisun vaihteisto on välitetty hitaammaksi, mitä esimerkiksi 5900sissa ja moottorina on perusvarma fööni, joka ei jäähdykyksen puolesta ujostele lumetontakaan olosuhdetta.

  6900set ovat vieläkin kalliita kelkkoja ja usein yllättävän paljon ajettujakin, mutta sehän vain kertoo kelkan erinomaisuudesta jotain. Ei nuo pitäis hintaa noin kovina, jos ne ihan mitääntekemättömiä vekottimia olis. Ja jos ujostuttaa, kuinka 6900nen pärjää vapaa-ajan ajeluissa, niin ainakin sen perusteella, mitä itse on 5900silla, LTS-Yeteillä ja PRO Yetillä ajellut, en moiti 6900stakaan. Painavahan se toki on, mutta jousitus on oikeasti riittävä monenlaiseen ajeluun.

  Toinen, mikä tulee mieleen, kun vaihtoehtoja pohtii, on "uudempi" 5900nen, vuosimallilta lähinnä 1998-2003. Nekin ovat erittäin lujia ja varmatoimisia kelkkoja, joilla luonnistuu vapaa-ajan ajelutkin.

  Sitten on tietty ST:t.. 550nen on föönikoneella kevyempi, kuin 600nen, mutta isoveli on sitten puolestaan paljon riskimpi veturi ja sen polttoainetalous on paljon parempi. Näillä vehkeillä ajelee jo vapaa-ajan ajotkin ihan mielikseen. Hinnat vaan tuntuvat oolevan edelleenkin aika kovanlaiset, mutta syy hinnoitteluun lienee sama, kuin 6900sen kohdalla. Ei kukaan halua hyväksi havaitusta omastaan ilman luopua.

  Asioita, joihin noiden edellämainittujen kanssa kannattaa kiinnittää huomiota: vaihteisto on todella lujaa tekoa, mutta se vaatii huoltoa ihan, kuin mikä tahansa muukin asia. Lootan laakerointi on syytä tehdä vajaassa kymppitonnissa. Laakerointi on muutaman satasen juttu, jos teettää korjaamolla.. Uusi loota kustantaa toistatonnia, joten ei noita kannata huollon puutteen vuoksi varsin tuhota.

  Toinen, mikä noissa vehkeissä tulee ajan myötä, on telaston kunnon tarkastaminen, LTS-kääntölusikoiden vaihto ja moottoreiden tsekkaus. Alle kymppitonnissa ei tapahtu kauheita, mutta kun kelkalla on ajettu 15TKm, niin mäntien kunto kannattaa tarkastaa ja samalla tsekata kampilaakereiden kunto näistä uudemmista malleista (550/600Rave).. Vanhassa 503sessa on kampilaakereissa jatkuva voitelu, joten ne eivät kyrvähdä ihan niin hhelposti, mutta uudempien kelkkojen laakereissa on jo kestovoitelu, joka aikaamyöten kuluu pois.

  Mutta varmasti parhaimpaan tulokseen pääset, kun selailet nettimotoa ja haet kerralla hyväkuntoista yksilöä. Minä puhun Lynxin puolesta.. Varmasti muillakin merkeillä on hyviä vaihtoehtoja tarpeisiisi, mutta mulle nämä kotimaiset tuotteet edustavat ikiliikkujaa.
   

Suosittele tätä sivua