Polaris Fuji 500 oktaanivaatimus

Keskustelun 'Polaris' on aloittanut käyttäjä dirtysalami, 14/3/22.

 1. dirtysalami

  dirtysalami New Member

  Varmaan 100 kertaa keskusteltu, mutta ihmettelen silti. Jenkkiläinen ohjekirja ilmoittaa tuolle jumalaiselle Fuji 2-t moottorille oktaanivaatimukseksi 87MON minkä perusteella Suomalainen 95RON pitäisi olla varsin käypää lientä. Silti suomalainen ohjekirja vänkää, että pitäisi 98 oktaanista tarjota. Tässä omassa tapauksessa kyse Widetrak-työkelkasta, mutta lienee sama pata, mitä käytetty monessa kelkassa 80-90-luvuilla.

  Näinä rankasti kallistuvan bensan aikoina moinen pohdituttaa entistä enemmän. Onko kellään säästeliäällä kokemuksia 95E:n käytöstä?
   
 2. giuzeppi

  giuzeppi Winha 32, Elan, Indy SKS, Lynx 420, 520, 535, 5900

  Pelaisi varmaan muuten, mutta suuri alkoholin osuus pilaa laakerit (liuottaa öljykalvon) ja hapertaa kumiosat. Näin ainakin kerrotaan. Alkoholiton vanhan ajan 95 toimisi kyllä. Teho myös pienenee hieman ja samalla kulutus lisääntynee sen verran, että taloudellista merkitystä ei ole. Eipä mikään estä kokeilemasta, jos kelkka on suht. vanha ja arvoton.
   
  rainbow6 tykkää tästä.
 3. Fiiberi

  Fiiberi Wintage Weikko

  Amerikassa on erilainen bensa, kuin täällä euroopassa eli ei kannata verrata.
  Ysikasia tankkiin ja hymyillen horisonttiin. Makso mitä makso.
   
  Prormkpolle tykkää tästä.
 4. Mora_

  Mora_ Member

  Fuji 500 (XC 500 SP) korjaamokäsikirjan mukaan alle 3000 jalan korkeudessa +5°C - 12°C lämpötilassa pääsuuttimen suositeltu koko on 350, mutta kaasuttimessa vakiosuutin on 370. Eli moottori on säädetty noihin olosuhteisiin rikkaalle tehtaalla. Eli 95:n käyttö osaltaan kompensoi tuota liian rikkaalle säädettyä seosta. Itse aion käyttää 95 E 10:tä noissa lämpötiloissa ja 98 E 5:ttä kylmemmissä lämpötiloissa. 10 % etanolia ei pitäisi vielä haitata sekoitusvoitelua, eikä varsinkaan tuorevoitelua. Seoksen laiheneminen varmasti enemmän kuin kompensoi aavistuksen pienemmän polttoaineen energiasisällön, mikäli ajatellaan polttoaineenkulutusta.
   
 5. Kertturacer

  Kertturacer Well-Known Member

  Käytä vaan 98 bensaa ja säästyt konevaurioilta. Oikea suutinkoko lämpötilan mukaan, ja kone huilaa paremmin...
   
 6. rainbow6

  rainbow6 KRT

  Mikäänhän ei kausikäyttövehkeissä vituta niin paljon kun etteivät ne toimi ja 95E10 käyttö on just sitä mikä on omiaan em. vitutusta aiheuttamaan. 2011 lähtien on tuttujen ja sukulaisten m-sahoihin ja raivureihin ”jokuset” kalvot ja letkut vaihdettu.

  Vaihdoin ite pienkonebensaan jo ajat sitten, etanolia 0%. Säilyy 4 vuotta lupaa Neste. Viinabensa säilyy tuskin vuottakaan. Yhtään letkua tai kalvoa ei ole omissa vehkeissä mennyt. Ei edes kiinalaisissa. Mp ja perämoottorijutuissakin kaasaripokat lisääntyneet. Letkujen ja o-renkaiden käyttöikä puolittunut.

  Nämä omia kokemuksia. Uudemmissa (2011-2012) vehkeissä yhteensopivuus E10 kanssa lienee jo otettu huomioon. Mikäli se ko. moottorille sopii.
   
  Mika_R ja Seiti tykkäävät tästä.
 7. Mora_

  Mora_ Member

  Mikä mekanismi rikkoo kaksitahtimoottorin
  Tuo on ihan oikea ongelma. Viinabensalle luvataan säilyvyydeksi 3 kk. Kyllähän valmistajat ovat viimeistään tällä vuosituhannella tienneet että tulevaisuudessa on kumiosien kestettävä viinaa, mutta ei se aina niin mene. Yhdysvalloissa oli kamala etanolivimma vuosituhannen alussa, ja siellä ei joissain osavaltiossa huoltoasemilla saa muuta kuin E10 bensiiniä. Itsellänikin on iso varasto pienkonebensaa, jota ostin 2,50 €/l, sitä käytän seisotusbensana.
   
  Mika_R tykkää tästä.
 8. Kertturacer

  Kertturacer Well-Known Member

  "Mikä mekanismi rikkoo kaksitahtimoottorin": polttoaineen itsesyttyvyys, kun ei ole tarpeeksi nakutuskestävyyttä...
   
 9. Mora_

  Mora_ Member

  Mikäli moottorin valmistaja ilmoittaa oktaanilukuvaatimukseksi vaikkapa 92 (RON), niin silloin esim. 95 on riittävä. Tässä pitää olla tietenkin tarkkana, koska Yhdysvalloissa oktaanilukuna käytetään (RON+MON)/2, joten saman oktaaniluvun omaava Eurooppalainen bensiini on vähemmän puristusta kestävää. Etanolin oktaaniluku taas on n. 100 (RON), joten se kestää puristusta enemmän kuin mikään muu huoltoasemalta saatava polttoaine.
   
 10. dirtysalami

  dirtysalami New Member

  Ajoin tankillisen 95E:llä. Jotain pätkiä kunnon kuormallakin ja en saanut vielä konetta rikki tai huomannut mitään kummaa. Hintaero 98:n kanssa on kyllä aika pieni.
   

Suosittele tätä sivua