Riksgränsen - Katterjokk - Björkliden - Abisko

Keskustelun 'Baana' on aloittanut käyttäjä Jani Sipola, 7/10/14.

 1. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Joo,

  Oliskohan Riksulle tulossa vähän normaalimpi talvi. Viime vuoden ongelmaha oli lumen puute ja se fakta että alueella ei ollu lumessa minkäänlaisia pohjia. No nyt on talvi alkanu normaalimmin. Eräs paikallinen kertoi, että tuonne ylälaaksoihin on jo alkanut kertyä märkää lunta mikä on jäätynyt pohjakerrokseksi. Eihä sitä vielä paljoa ole ja nyt mennään rajoilla, että sade tulee vetenä. Näitä räntäsateita on kuitenki luvassa jatkossakin. Tämä on hyvä juttu, sillä mikäli tuota räntää tulee ja se jäätyy kovaksi kerrokseksi, eivät porot halua tulla tuonne naakimaan. Ja kun ei tule poroja ei tule kieltoja.

  Mutta omaa mieltä lämmittää tuo räntäsade. Jospa sinne tulis sellanen normaali pohjakerros joka peittää kivet ja kolot. Eihä sitä tiiä, vaikka tässä toistuisi vuosi 2013 ja sen syksy, jolloin olimme Riksulla joulukuun alussa. Sillon oli satanut pari metriä lunta, väliin satoi vuorokauden vettä ja sitten tuli metri lunta. Oliha kelit.
   
 2. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

 3. jannu-71

  jannu-71 Arctic Cat XF 800 vm-12 ja Ski-doo Renegade vm-06

  Tuli käytyä pariviikkoa sitten paikanpäällä,yllätti jo kuinka korkeimmat huiput olivat lumesta täysvalkeita esim Torniojärven
  pohjoispuolella korkeimmat huiput(kielletty alue)
   
 4. Mikki80

  Mikki80 Well-Known Member

  Fb:n puolella oli jotain juttua että vapaa ajaminen olisi jatkossa MAHDOLLISESTI rajoitettua Suomi/Norja tyylisesti myös Ruotsissa. Valitettavasti toi toinen kotimainen ei taivu niin että olisin ihan tajunnut juttua, onko tälläistä muut kuullut vai oliko jonkun ruotsalaisen höpöjä?
   
 5. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  No vihreät lyö rumpua. Mutta kaipa sielä on tulossa rajoituksia niin, että maanomistaja saa halutessaan laittaa maansa ajokieltoon. Mutta Ruotsissa on tosi vähän yksityismaata, joten ei vaikuta sen ihmeemmin.
   
 6. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Aika riskisti lupailee Riksulle lunta. Näinköhä se pitää käydä availeen kausi siellä.
   
  Akimatic ja vapex84 tykkäävät tästä.
 7. Reuhka

  Reuhka Ockelbo 600

  Mietittiin eilen ihan samaa. Jos sais pahimmat poltteet pois. Noh, seurataan tilannetta
   
 8. Shaingi

  Shaingi Well-Known Member

  Nyt kun näyttää riksun suuntaan talvi yllättävän niin heräsi kysymys että miten tuonne noviisin kannattaa lähteä? Uus Kelekka ois ajoa vaille heti joulukuun alusta tallissa ja sitäpä voisi samoilla lämpimillä lähteä jonnekin Oulua kauemmaksi testailemaan. Onko siellä joulukuun alussa ajoporukoita joihin pääsee mukaan tutkimaan seutuja vai kannattaako unohtaa koko homma ja palata aiheeseen ns paremmalla aikaa?
   
 9. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  @Shaingi

  Joops. No tuo alkukausi on semmonen hieman haastavampi homma. Pitää muistaa ensinnäki, että joulukuun alkupuolella tuola on valoa se kolme-neljä tuntia. Eli pitää tuntia paikat jos sielä lähtee kovin kauas. Ja toisaalta, vaikka tuonne huitasis sen metrinki lunta, pitää tietää missä pystyy ajaan ja missä ei. Eli en suosittele tätä alkukautta ekaksi reissuksi, voi tulla vahinkoja. Ellet saa mukaan jotaki aluetta tuntevaa.
  Yleensä tuola ei ole ketään, siis yhtään ketään joulukuussa. Kausi alkaa normioloissa helmikuussa.
   
 10. Shaingi

  Shaingi Well-Known Member

  Kiitos Jani, helmikuussa tarkoitus lähteä kunnon keleillä ajelemaan. Turha riski lähteä kun ei tunne paikkoja näin syyspimeyteen.
   
 11. MM1000

  MM1000 Well-Known Member

 12. vetkulilm

  vetkulilm -21 Freeride Turbo ja -19 Iron dog 600R

  lapiska tykkää tästä.
 13. PuuterinPöllyyttäjä

  PuuterinPöllyyttäjä Active Member

 14. Jakke_

  Jakke_ Lynx Boondocker RE 3900 -22

  Rautane, Fudge ja pezq^ tykkäävät tästä.
 15. hanski-58

  hanski-58 Well-Known Member

  Thomas Lövgren

  15:49 | 12.25.2018
  Kirunan kunta aikoo myöntää Lapin lomakohteiden vuosittain soveltaman väliaikaisen skootterikiellon. Viime vuonna tilapäisten moottorikelkkakieltojen hallintaa käsiteltiin läänin hallintoneuvostossa, joka oli hätäratkaisu, koska lainsäädännössä havaittiin häiriö, joka merkitsi sitä, että aiemmin käsitellyt kunnat eivät saaneet asiaa koskevia valtuuksia. Uusi lainsäädäntö on lisätty, ja nyt kysymys on jälleen kunnissa.

  Tilapäisiä skootterikieltoja on keskusteltu kuumasti ja valituksia on tullut sekä skootterikieltoa hakeneilta että niistä, jotka pitivät itseään koskemattomina. Lapland Resortin hakemuksessa on selvää, että skootterikiellon syy on rajoittaa voimakasta moottorikelkan liikennettä lähinnä korkealuokkaisilla skoottereilla, jotka kulkevat vuoren rinteillä. Lapin lomakohteet haluavat turvata matkailualan alueiden laadun ja estää onnettomuuksia kiellon kautta.

  Hakemuksessa näkyy myös halu, että Kirunan poliisi joutuisi varaamaan enemmän resursseja varmistamaan, että skootterikieltoja ei noudateta, sillä Lapin lomakohteet uskovat, että useimmat heistä jäävät huomiotta.

  Kielto ei koske valtion tai kunnan virkamiehiä tehtäviensä hoitamisessa. Kielto ei koske myöskään kiinteistöomistajia tai matkailualan yrityksiä, jotka voivat saavuttaa omaisuutensa vain skoottereilla. Lisäksi kiellusalueen kartalle on merkitty hyödyllisiä moottorikelkkareittejä.

  Norrbottenin lääninhallituksesta on kysytty kiellosta, eikä se näe esteitä, viranomainen toteaa, että kielto olisi myönnettävä useana peräkkäisenä vuotena sen sijaan, että sitä haettaisiin vuosittain


  Tuossa kääntäjällä tehty käännös..
   
 16. torviscas

  torviscas Well-Known Member

  Google translate on kaveri :D
   
 17. Hemmo

  Hemmo Paluu Tulevaisuuteen -

  niin no tuo rajoitusalue on muutenki kyllä tyhjä arpa, ei vaikuta mihinkään normaalin suomalaisen riksukelkkailuun. Norjalaisten lähialuerossaukseen korkeintaan tulossa nyt täyskielto. Haluavat vaan taata muillekki ihmisille elämyksiä koskemattomista hangista ja lumisesta erämaasta.
   
 18. Hemmo

  Hemmo Paluu Tulevaisuuteen -

  Jos siis kyse on tästä alueesta. Tuo kaakkoon suuntautuva laakso on ollut aina kieltoalue jo muutenkin.
  [​IMG]
   
 19. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Niin,

  Tässä ei ole kyse muustakuin siitä, että tuo hotelli / rinnefirma haluaa saada noista perusrajoituksista pidempiaikasen päätöksen. Nuo alueet jokka näkyy nuissa kartoissa, on ollu rauhotettuja jo iänpäivää. Itekki olen koittanu valistaa aiheesta että niihi ei mennä. Mutta olenpa kerran nähny omin silmin kun eräät suomalaiset rossas Katterjoen länsipuolen rinteessä. Mutta nämä ovat toki poikkeuksia, eikä piä yleistää.
  Toinen rajoitus mistä tuo hotellin väki aina muistuttaa, on tuo nopeusrajoitus. Tuossa kylän alueella ei sais ajaa yli 30 km/h. Tähän ne pyytävät nyt myös valvontaa.

  Tuo viimevuoden pororajoitus tuskin toistuu. Tuonne ylängöille on satanu hulluna lunta jo nyt ja se teki sinne sellaisen jääkerroksen, joten porot tuskin vaeltaa sinne alueille. Toisaalta niiden normaaleilla oloalueilla on tänä vuonna tosi vähän lunta eikä pohjilla jäätä, joten eiköhä kisurat pysys sielä isossa laaksossa niinku pitääkin.
   
  TomppaM ja möykkä tykkäävät tästä.
 20. Sleddy

  Sleddy Active Member

  Tällänen asia pisti silmään kun siellä kävi että voisivat laittaa moottorikelkailu kielletty kylttejä sinne missä eivät halua kelkkojen pörräävän. Esimerkiksi sinne rinteille päin mennessä voisi olla kyltit että kelkkailu kielletty. Ei ainakaan itsellä vuosi sitten pistänyt kylttejä silmään.

  Varsinkin kun monenlaista turistia pörrää osa tietää paikat osa ei. Ja varsinkin ne jotka ei tiedä ja lähtee etsimään mistä pääsee minnekkin niin helposti eksyy luvattomille paikoille. Muutama kyltti siellä missä voi eksyä ei ois pahitteeks. Vois helpottaa kaikkien elämää.
   

Suosittele tätä sivua