Saunan kiuas rantasaunaan

Keskustelun 'Vähemmän kelkkailuun liittyvä jutustelua' on aloittanut käyttäjä Tuplaäksä, 11/3/18.

  1. Tuplaäksä

    Tuplaäksä Well-Known Member

    Rakenteilla rantasauna, pitäisi löytää kiuas vesisäiliöllä.
    Saunan koko 21 m3 eli 2,85 x 2.8 x 2,7 m
    Rakennusmateriaali on 200 mm hirsi.

    Löytyisikö kokemusta tai näkemystä asiasta ?

    Olli
     
  2. giuzeppi

    giuzeppi Winha 32, Elan, Indy SKS, Lynx 420, 520, 535, 5900

    Kovin monesta kiuasmerkistä ei kokemusta, mutta joitakin vuosia ollut ja varmaan 400-500 kertaa lämmitetty Misa 11208 antaa sen verran hyvät löylyt n.20 m3 saunalle, että Misaa ainakin varauksin suosittelen. Tukevaa ja paksupeltistä tekoa, joten saattaa kestää pitkäänkin. Tosin vähänkin isompaan saunaan tarvisi varmaan jo pykälää isomman mallin. Misoihin saa lisävarusteena vesisäiliön, minulla jonkin muun valmistajan säiliö piipun ympärillä. Minulle oli aikaisemmin tuntematon merkki, vaikka on tehnyt kiukaita ja valmishormeja varmaan puoli vuosisataa. Toisessa saunassa pienempi Narvin Mirva-kiuas, jossa ei siinäkään kyllä valittamista, on kestänyt pitkään. Jostain isommasta Narvin mallista huonoja kokemuksia, lämmitti lähinnä hormia eikä saunaa. Harvian Viki-kiukaita tullut poltettua puhki muutamia, ainakin jotkin mallit minusta turhan lyhytikäisiä, vaikka löylyjä tulee hyvin toimiessaan.
     
  3. pezq^

    pezq^ Nykyää Lynxejä

    Misalle ääni täältäkin
     
  4. Kimurantti

    Kimurantti 2021 3700 RE-Ferrari green

    Mulla on rantasaunassa Kastor " kylkipadalla " ja on toiminut. Meän saunamökki ei tosin oo ku n.90mm höylähirttä ja saunan osa hivenen pienempi. Talvella saa eltata ihan huolella, mutta löylyissä voittaa kyllä sisäsaunan. Se hyvä tuossa on vielä ollut että kun pata jäätyy osaksi niin hyvin on sen kestänyt. Jos ei tule saunaan jatkuvaa lämpöä niin kiukaan mitoittaisin yli...
     
  5. Tuplaäksä

    Tuplaäksä Well-Known Member

    Kiukaan kylkeen vai piippuun tuleva vesisäiliö olisi parempi ratkaisu ?
     
  6. Fudge

    Fudge Lynx GL 360 Syncro

    Mahtuisko erillinen pata?
     
  7. Fudge

    Fudge Lynx GL 360 Syncro

  8. Jani Sipola

    Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

    Niin,

    Itellä on mökillä hormissa oleva vesisäiliö. Lämmittää nopiasti ja on helppo käyttää. Ainau että noihin kannattaa teettää sellanen putki, joka yltää lähelle lattiaa. Lisäksi kahvaan vois tehä jatkon vaikka puusta.

    Huonoja kokemuksia sen sijaan on sellaisista vaippamalleista. Eli olikohan se nyt Narvin kiuas jossa on se vesipata siinä kiukaan ympärillä. On sitten niin järkyttävän hidas lämiittään vettä ja koko saunaki lämpiää ihan älyttömän hitaasti.

    Tais olla tämmönen http://www.narvi.fi/fi/tuotteet/saunatuotteet/puulammitteiset-kiukaat.html?prodid=98
     
  9. JanneR

    JanneR Well-Known Member

    Itellä rakenteilla Inarijärvelle ja kius iki orginal plus sekä siihen iki vesipata 80l.
    Kokemuksia ei vielä ole mutta tuttavalla vastaava paketti ja toimii.
    Toki ite ootan miten se jäinen vesi kiehahtaa kylmillään olevassa mökkisaunassa.
    Hinnakkaampi mutta kiukaan runko esim. ihan eri luokkaa paksuudeltaan kuin vaikkapa harvian mallit.
     
  10. xc 500 sp

    xc 500 sp Vanhaa rautaa

    Ens alkuun kannattaa mitoittaa oikean kokoinen kiuas. Laskureita löytyy valmistajien sivuilta.
    Sitten vertailla materiaalivahvuuksia, osa halvoista kiukaista on aika paperia.
    Ja sitten ne kokemukset ja mielipiteet....
     
  11. vetkulilm

    vetkulilm -23 Freeride, -19 Iron dog 600R

    Oliko tarkoitus jatkuvalämmitteinen vai kerta?? Aito-kiuas tosi hyvä jos kertalämmitteinen kiinnostaa. Lämmitysaika tietysti pidempi, mutta vastaavasti löylyt on paremmat.
     
  12. karjal

    karjal Well-Known Member

    Itsellä Kota-merkkinen kiuas, en voi suositella kellekään. Misasta taasen on pelkästään hyviä kokemuksia!
     
  13. carrillo

    carrillo Well-Known Member

    Harvia 20es pro...Älä osta jos ei ole paljon puita ja jos haluat lämmintä vettä.
     
  14. wilsson

    wilsson PRO RMK

  15. Tuplaäksä

    Tuplaäksä Well-Known Member

    Kiitos runsaista kommenteista, nyt homma etenee.

    Olli
     
  16. hanski-58

    hanski-58 Well-Known Member

    Montaa kiuasta on tullut kokeiltua, niin kotona kuin mökillä.
    Tuo saunominen on niin persoonakohtaista, toinen tykkää siitä että kiuas on vihainen ja sähähtää.
    Toiselle taas pitää olla kosteat viipyilevät kuumat löylyt.
    Puilla on suuri merkitys tuolle mitä se antaa, hyvät kuivat kuusihalot on mun suosikkeja.
    Harvian kiukaita on ollut nykyvuosina, 16,20ES ,20ES pro rosteri joka on kyllä paras tähänastisista, siihen tarvitaan tosin pitkät halot, tulipesä on 20cm pidempi kuin normikiukaassa, lyhkäset ei oikein toimi.
    Nyt 9 vuotta palvellu Harvia 20 tuli vaihtokuntoon, tilalle tuli Harvia Legend 150, kyllä sai poltella suojaöljyjä tovin, mutta kun kivet sai tuohon ladottua (120kg), ja kiukaaseen tulet ja pääsi parin pesällisen jälkeen lauteille niin tuli tunne että nyt on kiuas, tuosta saa kaikkea, pienillä löylyvesillä, pikku löylyt, pehmeät, ja taas kun sipadet sinne kiville kunnolla vettä niin kyllä sitä löylyä riittää
    ja tarkenee, suosittelen kokeilemaan, tuo on suomalainen toki vironpoika on kopioinu tuon, en tulipesän tulenkiertoon siinä ole perehtynyt Harviassa tuo kyllä tuntuu kiertävän nätisti,lasiluukku pysyy puhtaana.
     
  17. T-Cat

    T-Cat Well-Known Member

    Työpaikan rantsaunassa on em. Legend. Rasvat poltettiin ulkona ja aikaa kului, löylyt on mahtavat juuri kuten kerroit.
     
  18. perttuni

    perttuni Lynx Xtrim 900 ACE

    Topicin aloittaja lienee jo kiukaan ostanut, mutta jos noin iso saunahuone tehtynä raskaasta hirrestä niin kiuas pitää olla iso. Tällä laskurilla voi laskea saunankiukaan mitoituskokoa http://www2.harvia.fi/content/fi/17/10039/Valitse kiuas.html
    Hirsisessä kun pitää vielä kertoa samantien reilulla kertoimella tuo tilavuus kun ne hirret imee sen lämmön aika tehokkaasti kun ei ole eristystä. Sitten jos palomuuria ja ikkunaa niin vielä laskennallinen tilavuus kasvaa.
    Itse laskin viime kesänä tuolla laskurilla, että laskennallinen tilavuus luokkaa 24m^3 ja laitoin saunaan Kastorin kiukaan joka oli tarkoitettu 20-27m^3 saunaan niin hyvä tuli. Ei yhtään liian äkäiset löylyt tuollakaan kiukaalla. Lämpenee kesäkelissä nopeasti ( 45min), mutta talvella meni jo heti tupla-aika eli ei mikään ylitehokas kiuas siis ole jos kylmillään olevasta hirsisaunasta puhutaan. Kiukaassa itsellä sivulla vesisäiliö. Tehtaalta jostain syystä toteutettu se vesisäiliö silleen, että se on puoli senttiä irti kiukaan kyljestä ja lopputuloksena vesi lämpenee tosi hitaasti. No eihän se toki kiuhuvaa tarvitse ollakaan, mutta tuolla tyylillä se lämmin vesi ei riitä kuin parille saunojalle. Siispä piti itse modata se säiliö kiukaan kylkeen kiinni niin alkoi vesi lämmetä. Piippusäiliö on silti ehkä parempi lämmitysteholtaan ja samalla se jäähdyttää savukaasuja. Sinällään jännä kiuas ja sauna, että mittarin mukaan 65 astetta riittää vallan hyvin ja kiukaasta saa jo siinä vaiheessa kyllä napakat löylyt. Hirsisaunahan ei sitten edes lämpene helposti 70-80 asteen yli vaikka miten korventaisi jos ne hirret ei oo ihan kuivia.
    Tässä topicissa kysyttyyn hirsisaunaan todennäköisesti tuo laskettu koko on jotain 35m^3 eli pitää kiukaassakin olla tehoja. Mitä enempi kiviä niin sitten ehkä vähän lauhkeemmat löylyt, mutta toki lämmitysaikakin kasvaa jos kiviä on 200kg. Isoja kiukaita, joissa olisi itsessään vesisäiliö on aika vähän tarjolla. Sen vuoksi itsekin tuohon Kastoriin päädyin. Siitä saa kyllä vielä pykälää isommankin version eli riittänee sitten isoonkin saunaan, mutta siinä voi tosiaan tuota vesisäiliötä joutua askastelemaan.
     
  19. Tuplaäksä

    Tuplaäksä Well-Known Member

    Hyvä homma, meillä saunanteko siirtyi reilulla vuodella eteenpäin kaikki kommentit keritään ottaa huomioon.
     
  20. Tomppa82

    Tomppa82 Well-Known Member

    Omakohtainen kokemus on, että kesäkäytössä riittää vähän pienempikin kiuas, mutta ei sillä välttämättä pienemmällä puunkäytöllä pääse. Varsinkin jos oikein pieni kivimäärä, niin tahtoo jäähtyä nopeasti. Vallankin jos oikein kunnolla saunoa haluaa, niin jonkuasteista tulta on pidettävä koko ajan. Riittävän kokoisella kiukaalla taas lämpeää talvellakin nopeasti. Ja vähän saa käydä pesä hiilloksellakin, ettei ole heti kivet kylmät. Itse kiuasvalintaan en nyt ala ottaan kantaa, mutta hirsisaunassa muistaakseni se saunan sisätilavuus piti muistaakseni kertoa 1.5:llä vai oliko jopa kahdella, että saa sopivan kiukaan. Kait siihen jo tänä päivänä netistä laskureitakin löytyy. Itsellä kun ei oo tarvinnu pahemmin laskeskella noita vaan mökin saunaan kiuasta vaihtaessa on saanu vanhan tyyppikilvestä katsoa, että minkä kokoiseen saunaan tarkoitetun isä on aikanaan hankkinu ja sen perusteella hakenu sitten uuden. Toki nämäkin makuasioita, joku miedommista löylyistä tykkäävä pärjää varmaan talvellakin pienemällä kiukaalla löylyjen puolesta, mutta tässä kannattaa taas huomata tuo, että se lämmitysaikakin on sitten, varsinkin talvella, pidempi pienemmällä kiukaalla. ja sitä myötä puunkulutus puoletaan suurempi. Niin ja sitten toki kannattaa huomata sekin, että esimerkiksi puulajeissa on eroja siinä, miten lämmittävät. Eikähän toisaalta miedommista löylyistä tykkäävän tarvi tietenkään lämmittää saunaa yhtä kauaa ja/tai kuumaksi, kuin kovan luokan saunojan, vaikka vähän reilummin olisikin kiuas mitoitettu.

    Ja sitten, kiukaan koosta riippumatta jos vaikka edes kahtena peräkkäisenä iltana edes, niin se hirsi varaa sen verran lämpöä, että seuraava lämmityskerta on nopeampi, kuin se ensimmäinen.

    Ja kiukaan yhteydessä olevat kuumavesisäiliöt oman kokemuksen perusteella kannattaa unohtaa. Varsinkin pienehköjä säiliöitä saa olla täyttämässä jatkuvasti kun saunoo ja sitten tietenki pitää olla kiukaan alla tultakin jatkuvasti, että vesi myös pysyy kuumana. Erillinen pata on paljon parempi. Ei tarvi kuin kerran lämmittää yksi padallinen kuumaksi illan aikana ja se riittää huoletta pienehkön äijäjoukon saunoa. Suosittelen kyllä vahvasti harkitsemaan patavaihtoehtoa tuon kiukaan yhteydessä olevan vesisäiliön sijaan. Ainakaan oman kokemuksen perusteella itselle vesisäiliöllinen kiuas ei olisi enää hirsisaunaan vaihtoehto, vaan vaikkapa edes erillinen 50l pata. Ja vieläpä niin, että molemmille omat, mahdollisimman pitkät savupiiput (vaikkei se nyt välttämättä ulkonäöllisesti nätein ratkaisu olisikaan.) Tästäkin omakohtaista kokemusta sen verran, että huomattavasti helpompi pistää tulet alle, kuin jos yhtyisivät samaan piippuun. Meinaan meillä mökin saunassa sen jälkeen kun tuli erillinen piippu padalle laitettua, niin ei oo kertaakaan tarvinnu tuskailla syttämisten kanssa. Aiemmin kun yhtyivät samaan piippuun oli sama, kumpaan pisti ensin tulet, niin jälkimmäinen sytettävä tahto oikutella ja kahta kauheammin, jos oli alipainetta ilmassa.

    Mitä polttopuuhun tulee, niin itse suosin talvisaunassa kunnolla kuivatettua haapaa. Selvästi lämmittävämpi ja kuumempi puu kuin vaikkapa kuusi (oma kokemus tästä, että mäntykin lämmittää paremmin kuin kuusi. Kuusi voi toki palaa kuumasti, mutta ei ei se silti oikeen mitään lämmitä ja kuusella tahtoo kiuaskin alkaa äkkiä jäähtyyn, jos pelkästään laittaa.) Haapa ei kuitenkaan ole niin tukalan kuuma kuin koivu, mutta toisaalta kuumempi kuin mänty, eikä pahakaan nokeaja havupuihin verrattuna. Ei tuota edes paljoa tuhkaa. Vaatii toki sitten hyvän katoksen/ vajan jossa kuivattaa, on sen verran huokoista. Oman kokemuksen perusteella tosin kuivaa kyllä oikeanlaisessa suojassa (ilman pitää päästä kiertään, mutta sateelta pitää olla hyvin suojattu) ihan yhtä kuivaksi, kuin mikä tahansa muukin puu, vaatii toki mahdollisesti enemmän aikaa. Ja tahtoo olla aika hiekkasta, eli tylsyttää esim. moottorisahantaren nopeammin, kuin koivu, mänty tai vaikkapa se kuusi. Kesäaikaan taas palaa sekalainen havupuuhalko, joka tosin pääosin mäntyä ja sienestys-/ marjastusaikana hyvin paljon myös metsästä kerätyt, hieman vahvemmat kuivat oksat (ei tietenkään kasvsvaista puista katkotut, vaan esim. raivausjätteenä metsään jääneet). Ja ovat sitten kuumaa puuta, mutta myös aika nopeasti palavia. onhan nääkin toki makuasioita, itse tykkään, että saunassa pitää kunnolla löylyä, mutta mitenkään tukalan kuuma saunassa ei saa olla. Ja tässäkin olen huomannu eroa eri puulajeilla, eli esim. muutenkin kovan luokan lämmityspuuna pidetty koivu esimerkiksi antaa tukalammat löylyt, kuin joku pienemmän lämpöarvon omaava puu, vaikka sisälämpötila saunassa muuten olisikin sama.

    Ja sitten toinen on, ettei sauna saa olla liian tiivis, vaan ilman pitää päästä vaihtumaan, mielellään toki niin, ettei löylyt karkaa. Meidän mökin saunassa on ilmanvaihto toteutettu hyvinkin yksinkertaisesti, mutta toimii! Eli kiukaan takana, pikkuisen kiuakaan linjasta sivussa on vähän lattiarajan yläpuolella yksi ilmanvaihtoluukku, yksinkertaisesti seinästä läpi reikä sivulle vedettävällä läpällä, jolla reiän saa tarviessa (esim. talveksi) kiinni. Ja pukuhuoneen väliseinässä samanlaiset sivuun vedettävällä läpällä oleva läpireiät ylhäällä ja alhaalla. Ja sitten pukuhuoneen puolella sivuseinässä peräseinämän lähellä ylhäällä myöskin samanmoinen helposti kiinnipistettävä luukku. Hyvin yksinkertaista, mutta toimii.

    Ja sitten pikku vinkki: Tuollainen hirsisauna ja muutenkin puulämmitteiset saunat, joissa ei ole esim. lattialämmitystä, kuivaa saunomisen jälkeen hyvin, kun viimeisenä saunasta lähtevä nakkaa saunasta lähtiessään kiukaan pesään pari, kolme klapia palamaan ja jättää välioven pukuhuoneen puolelle auki. Muutaman hirsisaunan tiedän, jossa ei ole koskaan jätetty tulta pesään saunonnan loputtua ja ovat aika karseassa kunnossa, kun taas meidän mökillä ei vielä 30 vuoden jälkeenkin on sauna varsin hyvässä kunnossa ja aina on viimeinen saunoja pari, kolme klapia pesään saunasta lähtiessään pistänyt. Tietenkään siitä ei ole haittaa, jos lattiat vetelee lastalla kuivaksi, mutta tuo kikka kuivattaa sen saunan muuten.

    edit:näpäly vihreitä
     
    Viimeksi muokattu: 22/3/19

Suosittele tätä sivua