Ski-Doo GTX kipinä hukassa

Keskustelun 'Ski-Doo' on aloittanut käyttäjä mtalo, 5/3/19.

 1. mtalo

  mtalo Active Member

  Ei alkanut hyvin yhteiselo tämän kelkan kanssa. Ekan viikon toimi hyvin, mutta sitten alkasi kummallisia käyntiongelmia. Tänään sitten alkasi pätkimään tunnin ajon jälkeen. Sammui, mutta sai uudestaan käyntiin. Tyhjäkäynnillä pysyi käynnissä, mutta liikkeelle lähtiessä sammui.

  Annoin jäähtyä pari tuntia, minkä jälkeen lähti käyntiin ja hyytyi 30m ajon jälkeen. Sitten ei enään luvannutkaan. Kumpaankaan tulppaan ei tullut kipunää.

  Tämän jälkeen hinasin kelkan lämpöiseen talliin ja availin paikkoja ja ropasin johtoja. Välillä aina kokeillen kipinää. Mitään vikaa en löytänyt, mutta tunnin ropaamisen jälkeen, antoi hyvän kipinän. En tiedä johtuuko tuo liittimien aukomisesta, johtojen heiluttelemisesta vai lämpötilan muutoksesta.

  Miten tuota ongelmaa pitäisi lähestyä? CDI boxille menee 4 liitintä, joista yksi on kytkemättä (olisko ajonestolle, jota tässä ei onneksi ole) ja yksi 3 napainen tulee ilmeisesti staattorilta. Niitten lisäksi on 2- ja 4-napaiset liittimet. 4-napaisen irrotus ei vaikuta kipinään, mutta 2-napaisen irrottamalla katoa kipinä. Osaisko joku sanoa, mitä ne on? Veikkaisin, että 4-napaiseen on kytketty sammutin yms.
   
 2. Porokone

  Porokone Well-Known Member

  Onko mikä moottori?
  550F koneeseen on joutunut muutamaan Cdi boksin vaihtamaan.
  Oireillut kaikki kaksi :) joista omakohtaista kokemuksta, lämmetessään cdi boksi heittää toimimasta.

  Helpoin olisi jos saisit jostain ehjän cdi boksin testiin.
   
 3. mtalo

  mtalo Active Member

  Sori moottori unohtui eli on Rotax 377. Edellisen omistajan mukaan boxi on vaihdettu pari vuotta sitten, mutta eihän se mitään tietystikkään kerro.
   
 4. mtalo

  mtalo Active Member

  Irrotin boxista 3-naapaisen liittimen, josta löytyy musta, punainen ja mustakeltainen kaapeli. Mustan ja rungon välillä on 0. 2 ohmia, mustan ja punaisen välillä noin 7 ohmia. Tulisko nuo kaksi johtoa staattorilta. Niiden välillä on 17V vaihtojännitettä, kun pyörittää stattimoottoria. Onkohan tuo järkevä jännite?

  Tuo mustakeltainen tulee näköjään sammuttimilta eli maadoittuu, jos virtalukon laittaa 0-asentoon, painaa sammuttimen alas tai irrottaa sammutin narun.

  Nämä mittaukset tehty, kun vika ei ole päällä eli kipinää näyttäisi tulevan.
   
 5. mtalo

  mtalo Active Member

  Mistä lie tulee tuo 2-napainen liitin, jossa valkokeltainen ja sinikeltainen johto. Ei yhteyttä maahan ja niiden välillä noin 160 ohmia.

  4-napaisessa samanväriset johdot kuin edellä samanlaisilla mittaustuloksilla. Lisäksi ruskea ja ruskeamusta johto, joista yli megaohmi toisiinsa ja maahan.
   
 6. mtalo

  mtalo Active Member

  Jatketaampas kirjoittelua, niin ei unohdu. Irrottamalla öljysäiliön yläpuolella olevan 4-napaisen liittimen, jossa musta, mustakeltainen, keltamusta js keltainen johdin, sammuttimet lakkaa toimimasta. Tämän irrottamalla on helppo ohittaa sammuttimet, kun vika on päällä. Eli saa rajattua vikaa
   
 7. giuzeppi

  giuzeppi Winha 32, Elan, Indy SKS, Lynx 420, 520, 535, 5900

  Jos siihen on vaihdettu halpa tarvikeboksi, niin ei ne minullakaan ole juuri paria vuotta pidempään menneet halkeamatta. Sitten on alkanut temppuilu lyhyen ajon jälkeen. Jos boksin pohjassa erottuu halkeamaa niin vika on selvä. Muut mahdolliset sitten ne hätäkatkaisijat sun muut. Minun Rotax 377 on kyllä vanhempaa sukupolvea ja varmaan erilaisella boksillakin.
   
 8. mtalo

  mtalo Active Member

  Selvitin tuota kytkentää, niin CDI-boxin nelinapainen liitin on pakkia varten. Yksi johto tulee pakki-napilta ja toinen menee summerille. 2 tulee sitten hall-anturilta, joka siis liipaisee pulssin tulpalle.

  “Mielenkiintoista“ asiassa on se, ettei uutta boxia saa mistään. Alkuperäistä ei enään saa ja tarvikkeena ei ole vissiin ollutkaan.

  Edellinen omistaja sanoi laittaneensa siihen kaksi vuotta sitten Lynx Forest Foxin CDI-boxin. Oli sopinut heittämällä paikalle.

  Jotensakin tämä tuntuu kummalliselta, kun tuota konetta on tehty kai 20 vuotta ja mukamasta tähän kelkkaan tarkoitettua boxia ei löydy. Kuvittelisin, ettei kone ja boxi tiedä, minkä kelkan konehuoneessa ne majailee... Tyhmänä ajattelisin, että ko. koneeseen löytyisi kahta boxia - pakilla ja ilman. Vielä enempi ihmetyttää ettei netin ihmeellisestä maailmasta tahdo löytyä boxia, kun esim olen yrittänyt ebaysta etsiä.

  En ole vielö täysin vakuuttunut, että vika on boxissa, mutta selvittelen hintoja yms. jo etukäteen.
   
 9. giuzeppi

  giuzeppi Winha 32, Elan, Indy SKS, Lynx 420, 520, 535, 5900

  Eiköhän se Rotax 377 sen reilut 30 vuotta ollut tuotannossa.. Jossain vaiheessa, varmaankin sähköpakin takia, CDI-boksi muuttui erityyppiseen ja kalliimpaan. Jos alkuperäisen saisi niin sen hinta saattaisi olla yli 500e, kuten 550cc versiossa. Forest Foxin vastaava on halvempi mutta varmaan käypäinen. Ihmeen lyhytikäiseksi on jäänyt, jos siinä on vika. Sentään alkuperäislaatuinen useamman satasen osa. Tuurissaan on näköjään näiden käytettyjen kelkkojen kanssa mitä sattuu käsiin.
   
 10. mtalo

  mtalo Active Member

  Joo, paikallinen putiikki sanoi alkuperäisen hinnan olleen yli 600 egee, kun vielä sitä sai.

  Pohjanmaan Ylijäämätuotteessa sanottiin, että ovat myyneet näihin uudemman (2010) GTX:n boxeja. Käsittääkseni silloin ei ole edes ollut enään 377 konetta vaan 550cc Rotax. Päällepäinhän se on ihan samannäköinen, mutta ihmetyttää vähän.
   
 11. mtalo

  mtalo Active Member

  Onkohan tuossa koneessa cdi-boxin lisäksi jossain jotain "älyä". Miten esim. startti on toteutettu, kun ymmärtää lopettaa starttauksen, kun kone käynnistyy. Vai onko se tehty jotenkin mekaniikalla?

  Tuleekohan pakille laitettaessa starttauskäsky cdi:ltä samassa johdossa, joka menee summerille?
   
 12. Porokone

  Porokone Well-Known Member

  Uskoisin että käy 377 ja 550 boksi ristiin. Ainakin räjäytyskuvissa on samalla osanumerolla.
   
 13. mtalo

  mtalo Active Member

  Olisko jollain heittää ko. kelkan sähkökuvia?
   
 14. Rajala

  Rajala Retro

  Ei ole sama numero. 512060044 on 377 rotaxiin. 512060040 on taas sitten 550 koneeseen.
   
 15. mtalo

  mtalo Active Member

  Mihin muuten viittaa boxin virallinen nimi "calibrated module". Siis mikä siinä on kalibroitu?
   
 16. Kamppi

  Kamppi Well-Known Member

  Lienee kyseiselle box:lle brp:een yleinen nimitys. Siinä voi olla dess:in koodi, ellei sitten tapponaru ole ihan normi katkaisijalla. Mutta, tämmösen manuskan löysin netistä:

  http://www.snowtravelers.org/download/SledManuals/Skidoo/2006/2006_REV_Shop_Manual.pdf

  Koitas tutkia tuota. En nyt tarkemmin selaillu mitkä mosa tyypit tuosta löytyy. Jos puhallin koneista löytyy niin hiukan tuumien voit apuja saada. Piirikaavio sielä on, sen huomasin, mutta onko puhallin koneisesta, en tarkistanut. Ootko mitannu antaako trikkerit jännitteen kun pyörityttää konetta?

  Niin, tuo manuska kattaa Rev runkoiset. Otaksun jotta sinun GTX on tuolle "sukua". Siten sähkötkin on melkolailla samat.

  Mahdollisesti sivu 497, Fan Cooled.
   
 17. mtalo

  mtalo Active Member

  Tuosta selkis jo paljon, kiitoksia.

  En vain löytänyt kuvista mitään, mikä laittaisi starttimoottorin pyörimään väärin päin. Onko pakki toteutettu niin, että kipinä vain tulee niin aikaisin, että kone "potkaisee vastapalloon"?

  En oo triggereitä mitannu. Ainoastaan vastuksen, joka oli noin 160 ohmia. Pitää mitata, millaisen ac-jännitteen antaaa startilla.
   
 18. Rajala

  Rajala Retro

  Juu ei siinä starttia käytetä.
   
 19. Kamppi

  Kamppi Well-Known Member

  Mittaamasi arvo trikkereiltä vaikuttaa ok:ta. Manuskasta löytyy varmaan arvo jonka puitteissa sen tulee oleen, jännite tai ohmi arvo.
  Pakille käskettäessä kone "sammutetaan" ja toinen triklereistä antaa antaa signaalin sytylle. Itellä joskus normi suunnan trikkeri hajos. Sillonhan ei kipinää tule jos signaali puuttuu.
   
 20. mtalo

  mtalo Active Member

  Pitää laittaa nyt kone taas läjään ja ajella, kunnes sippaa. Sitten kokeilla pakki-liittimen ja sammuttimien irrotusta. Jos edelleenkään ei tuu kipinää, mittais vielä triggerin ja staattrin jännitteet. Jos ne ok, vika olis melko varmasti CDI-boxissa.
   

Suosittele tätä sivua