Yritin jo aiemmin kysyä vaan ei kai onnistunut. Eli onko kellään oikeasti kokemusta tuommoisesta nelarikelkasta? Muutama vähän ajettu tarjolla sopuhintaan ja aattelin Safari-Lynxin vaihtaa vähän modernimpaan ensi talveksi. Onko tuossa vielä vanhanaikainen matala istuma-asento? Toimiiko kone hyvin vai kuumeneeko tai jotain muuta ongelmaa?
TZ 1100 on mökkikelkkana ollu.. Paljo lujempi ku uudemmat versiot. Oikeestaan muuta ei oo 12-tuhanteen hajonnu ku pakoputki (poltti kyllä johtojaki samalla) ja yks telapyörä lentäny kuikkaan.. Uskallan suositella
Lapset ja naisväki pitää ajettavuutta parempana kuin uudemman XF:n. Reitillä pystyy työntään lujempaa mutkiin kuin XF:llä varmaankin matalamman ajoasennon ja hienomman telan ansiosta. XF on paljon herkempi kaatumaan.. Varmaan myös pehmeämpi alusta (penkki) vaikuttaa asiaan..
Oikeen hyvin, paremmin ku uudemman ilmaperseessä.. Takana hakajouset ja eteen kun laittaa ilmaiskarit niin jaksaa paremmin kantaa massaa..
Nostellaan tätä kokeeksi, kun ei parempaankaan aiheesta löytynyt. Miten muilla tz1 omistajilla on remmi haissut kun oikein pienillä kierroksilla edetään. Ajettu n 3000 km, eikä variaattorin huolloista tietoa. On puhdistettu päältä 1- ja 2-variaattoria. Vaihdettu uusi remmi, säädetty n. 2 mm yli kehän. Mitäs sitten voisi kokeilla? Kaikki palasiksi ja uusia hiluja sisään?
Catin voimansiirron säädöt on yleensä ihan ok vakiona. En ole tuollaisella TZ1:lla ajanut, mutta mitä voimansiirron osia katsoin niin olettaisin, että kannattaa ekana vaihtaa kytkimeen ja variaattoriinkin uusi jousi. Ne tahtoo väsyä ajan mittaan vaikkei kilometrejä tulisikaan kauheasti. Toisaalta jos siinä on -09 mallisen räjäytyskuvan mukaisesti 48/38 helixi niin se on alusta sen verran syöttävä, että ihan hiljaa ajaminen voi olla haasteellista. Jollain 42/38 helixillä vaihto muuttuu alhaalta hitaammaksi ja hitaasti ajaminen on siten helpompaa. Toisaalta jos kysyjällä on turbomalli niin siinä on sitten tosi pitkät välitykset, mitkä haittaa tuota hiljaa ajamista.
Vapari peli. Tilattu uudet jouset, helix oli köyhälle kallis. 2-varin pultit tilattu myös. Säädin hihnan tiukuutta spekseihin ja koeajo pihalla paljasti 1-varin voimakkaan kuumumisen? Eli luistaa? Kokeillaan ensin jousen vaihdolla korjata. Paikallaan oleva heliksi kertoi olevansa 48/40. Tilaamalla olisi saanut 0748-662 Bracket, Torque 36°, joka näyttäisi olevan korkeanpaikan leiriolosuhteisiin tarkoitettu. Shift Assist laakeri paketti olis myös odottamassa paikalleen laittoa.
tuskin kannattaa catin tiskiltä sitä helixiä tilata hinnan puolesta. Se 36 asteinen on todennäköisesti liian raju muutos vakioon. En tiedä onko catilla ollut suoraan tuollaista 42/38 helixiä. Aika lailla sama kakkosvariaattori ollut kuitenkin monessa mallissa, joten jos vaikka purkukelkasta löytää sopivalla helixillä koko variaattorin niin sillä on mukavampi kokeilla. Amerikan päästä saa tarvikkeena sellaisen helixin kun haluaa kyllä tarvittaessa. kakkosvariaattoria purkaessa niihin pikku ruuveihin pitää antaa lämpöä niin paljon että ne saa kohtuudella auki. Jos ei ole riittävän lämmin niin lukite pitää kiinni ja ei varmasti aukea ehjänä. Saat sitä vaihtoa hieman hitaammaksi myös kun lisäät sen shift assistin ja et jätä sen sijasta toista niistä muoviprikoista pois. Se jousi pitäisi sopia olemaan siellä vielä täysvaihdollakin vaikka esijännitystä lisäisikin sen shift assistin verran. Mittaa kuitenkin.
Jouset vaihdettu, shift assist-kitti asennettu ja jätetty toinen muoviprikka pois. Tiukka koeajo takapihalla x2 paljasti remontin onnistuneen, ainaki 1-varin lämpeämisen osalta. Kesti käsin koskea vaikka yritin lämmittää sitä koeajolla. Samalla tuli vaihdettua startin solenoidi kylmäkäynnistymisen parantamiseksi, kovilla pakkasillä ei avaimesta käyntiin kylmänä, loppuvaiheessa ei lämpimänäkään.
Itse laitoin 36 asteisen helixin. Vaikuttaa hyvältä. Pidän välitystä edelleen liian pitkänä ja olen metsästänyt 8 hampaisia läpi vetäviä vetopyöriä. Uskon niiden auttavan hidas ajoa paremmaksi. Toki mielessä kävi pikku jatko ja hiukan karkeampi matto. Itsellä on ajo laidasta laitaan. Alusta on mielestäni huippu tuommoiseksi kelkaksi. Keulaan vaihdoin ilma iskarit. Kiinnitys etuiskareille ku sais alapäästä ylemmäs niin olis hyvä. Nyt on saanu kipeää ku ovat niin esillä. CCU:n jouduin vaihtamaan päivitettyyn versioon. Jos ajo ei ole kovin sporttisen oloista niin pärjää hyvin. Hinta laatu kohdallaan. Olen parhaimmillaan ajanut porukan mukana 250km päivämatkoja safarilla ja hyvin se on menny. Toki eihän se keijukainen ole.
Viikonlopun ajelut paljastivat, että luistaa vieläkin jos oikein hitaasti umpihangessa ajelee. Vastaavasti huippunopeus parani entiseen verrattuna. Lumen meno konehuoneeseen väheni laitettuani Mesh-kangasta etuosan sieraimiin. Pitää laittaa konepeiton ja kytkimenpuoleisen sivumuovin reikiin kanssa. Onko minkä laitteen heliksi kyseessä? Miettinyt orkkis suksien vaihtoa Powder tai Blade tyyppisiin. Toisaalta Vuotsolaiset voisivat kannatella keulaa lumen päällä, tai sitten ei Itsellä on keulassa Renegaden iskari 26 nm/mm jousella sovitettuna paikoilleen. Reitillä on kokoisekseen hyvä ajettava, tosin ajokokemusta on muista rohjoista vähän.
Tilasin Ameriikasta sen ohjeen mukaan mikä remmin suojapellissä oli. En ottanut kytkimen painoja, mutta jousen kytkimeen otin. En vain katso tarpeelliseksi vaihtaa. Vartsun jousi vois ehkä olla jäykempi. Vuotsolaiset on keulassa ja kantaa kyllä, kun ei laita liian eteen vaan kantopintaa kasvattamalla. Perä nyt sukeltaa ku lappu on orkkis. Orkkis suksi riittää jos rauta on hyvä.
välityksiä ei kärsi lyhentää pienentämällä vetopyöriä, koska matto ottaa sitten DD:n koteloon ja syö sen huonossa tapauksessa puhki. Esim täältä löytyy kaikenmoisia helixejä tilaamalla. http://www.daltonindustries.com/product_detail.php?product_id=23 Melkein voisin suositella 42/38 helixiä äkkiseltään jos alkuperäinen on 48/40. Itse aikanaan muutin crossfiressa 46/40 helixin suoraksi 38 heliksiksi ja ero oli mielestäni melko iso. Toki jos voimansiirto pelaa isommissa nopeuksissa ok niin silloin suora 40 helixikään ei ole huono vaihtoehto.
Muutama sata kilsaa myöhemmin seuraavia huomioita: - 225mm leveät Vuotsolaiset paransivat kummasti umpisessa kulkua, raudat oli pahasti kuluneet. - tietyissä olosuhteissa kääntyvyys jäljellä huononi Vuotsolaisilla. - Mesh kangas estää tehokkaasti lumen menon konehuoneeseen. - Vastaavasti konehuoneessa on senverta lämmin umpis touhuissa, että alkaa pakoputken yläpuolinen umpio valumaan putken päälle? - - Tämä loppui kun älysi putsata jokavälissä konepeittoa puhtaaksi lumesta. - Remmi haisee kun yrittää hiivittää umpisessaa tai reki perässä kovalla. DD:en ei ilmeisesti niin vain hammasrattaita vaihdetakkaan vs. ketjuveto. Ja onhan se raskas kun sen upottaa kunnolla lumeen jumiin
Laitoin Vuotsolaisen alle muutaman millin paksuisen ja n. 5cm leveän suikaleen muovia köliksi niin parantui kääntyminen jäljellä. Kiitos vinkistä noiden vetopyörien suhteen Perttunille. Täytynee miettiä vielä tuota välitysten muuttamista jollain muulla keinoilla. DD:n välitysten muuttaminen onnistuu, mutta nopeasti kun katsoin niin aika tyyristä hommaa. Toki jos se auttaa hiljaa ajeluun niin hyvä olis. Maton jatko 394 pitkäksi haluttais tehdä. Tarkoituksena pitää kelkka omana pitkään ja käyttää sitä puunajossa/retki/pilkki vehkeenä. Kilsoja ei ole ku reilu tonni mittarissa. Nyt keulan on saanut suht hyvin "kellumaan" ja vieläkö tuon alustan sais.
Laittelin aluimiiniteippiä umpion alle suojaksi, ei ainakaan reitillä ole ruvennut sulamaan muovit. Samalla kairasin toiseen umpioon kokeeksi 8mm reiät ylänurkkiin. Reikiin pistin mesh kangasta kuumaliimalla kiinni. Tämä vähensi huomattavasti vesihöyryn määrää umpiossa. Tuli tilattua ja saatua autotalliin asti Totaltek:in ohjuriraudat, kerkeäisi vain asentaa paikoilleen.
Totaltek:it odottaa edelleenkin asennusta. Akuutein ropleema tuli CCU-valon muodossa mittaristoon. Edellinen omistaja oli jo sellaisen vaihtanut (käytetty) ja noin 1700 km myöhemmin kaput. Ilmeisesti versio 0637-341 on uusin CCU versio, joko tämä kestää tuhansia ja tuhansia kilometrejä? Vai pitääkö ostaa varastoon useampi?