Uusi kuomu lasikuidusta

Keskustelun 'Korjaamo' on aloittanut käyttäjä Tuha, 2/3/06.

  1. Tuha

    Tuha Vanhan liiton Lynx

    Onko helppo homma, jos viitsii vaan töitä tehdä asian eteen?

    Tarkoitus olisi aloittaa ehkä tekemään uutta kuomu Lynx 650 kelkkaan, kun olisi myöskin tarkoitus asentaa siihen tupla-ajovalo umpio.
     
  2. oudie

    oudie Polaris AXYS Pro RMK 163"

    Meniskö projekti tai korjaamo puolelle tää?
     
  3. Tuha

    Tuha Vanhan liiton Lynx

    Modet voi siirtää sinne mihin parhaiten sopii...
     
  4. Ässä

    Ässä G4 RS & REX2 RS

    Itse tein tuon kakspuokin kuomun lasikuidusta siten, että ostin hajalla olevan kuomun ja jätin siitä vain reunat jäljelle. Niihin laminoin kiinni sitten uutta ainetta. Tämä oli siis ensimmäinen kerta kun tein mitään lasikuidusta tai yleensäkään laminoin mitään kuitua. Aikaa meni jonkin verran ja täytettä kului suht paljon mutta lopputulokseen ei kauheasti jäänyt täytettä tai kittiä, vaan lähes kaikki tuli kuitenkin hiottua pois.

    Muotin tekoon kannattaa panostaa enemmän mitä itse panostin... helpottaa huomattavasti kun muotti on riittävän hyvä. Lopputulokseen olen kuitenkin tyytyväinen ja ehkä toistekin vielä tulee hartsiin sotkettua kädet..

    [​IMG]
     
  5. Tuha

    Tuha Vanhan liiton Lynx

    Ei sulla olisi mitään projekti kuvia tuosta kakspuokista????

    Nyt on vaan arvoitus mistä saisin Lynx 650 kuomun halvalla.... :-[
     
  6. Battery

    Battery Arctic Cat ZR600 Efi CC -02

    tuossa on jotain :)
    http://kelkkalehti.com/keskustelu/index.php?topic=1061.0
     
  7. JS34

    JS34 Active Member

    Helppo ja helppo...?  ...miten sen ottaa.
    Moottorikelkan kuomut on itse asiassa aika helppo tehdä itse, melkeenpä lumikolan teko on yhtä helppo.
    Kelkan kuomuissa ei ole negatiivisia kulmia joten sen saa muotistakin pois erittäin helposti.
    Modaat sen vakoi kuomun sille tuplavalolle valmiiksi ja otat muotin siitä kun se on valmis.
    Kuomun modaaminen ja sen viimeistely kannattaa tehdä huolella, muottiin kopioituu kaikki virheet mitä jää modattuun kappaleeseen ja ne taas vastaavasti kopioituu valmiiseen kappaleeseen muotista...

    Lyhykäisyydessään näin:

    -Kuomun uudelleen muotoilu
    -Jos pintaa täytyy teippaamalla korjata niin käytä alumiini teippiä, kallista mutta parhaiten toimivaa, pakkausteipit on hanurista näissä hommissa...
    -Pinnan siistiminen kittaamalla/hiomalla ja maalaminen
    (mahdolliset ilmanotto aukot tai muut aukot kannattaa peittää umpinaisiksi, teippaamalla vaikka sekalevy sisältäpäin reikään)
    -Modatun kuomun vahaaminen muottivahalla 6-12 kertaa
    (ennen muotin teon aloittamista kannattaa antaa maalipinnan kuivaa viikon verran niin siitä pääsee liuottin höyryt pois ja maali on kunnolla läpi asti kuiva, maalit ja kitti ei jää kiinni muottiin)
    -Kuomun ulkopintaan levität gelcoatin ja annat kuivaa/hyytyä sen pinnasta kosketus kuivaksi
    (Pensselillä levitettäessä kannattaa gelcoattia levittää kaksi kerrosta, yksi on liian ohut, anna kuivaa/hyytyä noin 0,5-1h enen uuden kerroksen levittämistä)
    -Hartsin ja maton levittäminen on tehtävä 12-24h kuluessa, ennemmin kuitenkin kuin gelcoat on läpiasti hyytynyt
    (hartsi/matto ei sula kiinni gelcoattiin ja gelcoat irtoaa valmiin kappaleen pinnasta)
    -Mattoa laitetaan 2-3 kerrosta(450g/m2 mattoa)  pensselillä painellen/kastellen tai telalla telaten matot märäksi niin että laminaattiin jää mahdollisimman vähän ilmaa väliin
    -Laminaatin muotin kuivuttua irroitetaan muotti

    -Muotti tarpeen vaatiessa siistitään, ylimääräiset reunat leikataan pois
    -Muotti vahataan 6-12 kertaa
    -Vahattuun muottiin levitetään gelcoat, annetaan hyytyä
    (gelcoatin väri kannattaa valita joko suoraan se väri minkä väriseksi kuomun haluaa tai jos maalaa sen lopulliseen väriin niin kannattaa valita gelgoatin väri mahdollisimman lähelle lopullista väriä, kolhuja jos tulee ja jos maalipinta rikkoutuu ei välttämättä tarvi maalata kuomua)
    -Gelcoatin hyydyttyä kosketus kuivaksi levitetään hartsit ja matto gelcoatin päälle (2-3 kerrosta 450g/m2 mattoa), telataan liika ilma pois laminaatista telalla
    (Ilmaottoaukkojen ympärykset ja kuomun reunat kannattaa tehdä 3-4:llä matto kerroksella, riippuen kuin kapeita soiroja kuomussa aukkojen välit on, muualle suorille pinnoille riittää 2 kerrosta mattoa, kantit/vekit kuomussa kannattaa tehdä kans 3:lla matto kerroksella, niihin helposti kohdistuu rasitusta enemmän, kestää paremmin)
    -Laita tarvittavat kiinnike/tuki osat kiinni maton ja hartsin avulla ennen kuin laminaatti on kuivanut täysin, 12h kuluessa
    -Laminaatin kuivuttua irroitetaan muotista ja leikataan ylimääräiset pois, leikataan ilmanottoaukot auki siistitään, koe sovitetaan
    -Maalataan jos gelcoat ei ole lopullinen väri
    -Reunanauha paikalleen ja kuomuun kiinnikkeet ja muut tarvittavat osta kiinni ja paikalleen

    -Kovaa ajoa
     
  8. JOKO

    JOKO Well-Known Member

    Aika tyhjentävä vastaus tuli jo edellä, mutta onko väliä kuinka tuon hartsin laittaa, eli pitääkö sitä laittaa ensin muotin pinnalle ja sitten mattoa tuo 2-3kerrosta päälle vai laitetaanko ensin hartisa,yksi kerrs mattoa ja taas hartsia ja seuraava kerros?
     
  9. I_me

    I_me Paljon osia, mut ei enään yhtään kelkkaa...

    Matot voi telata hartsilla vaikka jonkun tasonpäällä ja nostaa siitä "kypsyneenä" muottiin, kaikkista helpoin on kun on kaveri telaamassa mattoja ja itse nostelee matot muottiin ja rissailee (alumiinitelalla) matoista ilmat pois, näin olen veneen teko hommissa tehnyt.
     
  10. JOKO

    JOKO Well-Known Member

    Jeps, tuossa yritin lasikuidulla korjata sno pron muovista? kuomua eikä siitä oikein mitään tullut, niin aattelin hakea kunnon tarvikkeet jostain ja tehdä kokonaan uuden kuomun. Ja samalla jos vain tuntuu onnistuvan niin voisi tehdä toisenkin varalle.
     
  11. JS34

    JS34 Active Member

    Tjaa...

    Itse näkisin asian niin että gelcoatin pintaan levittää pikkasen hartsia ennen kun maton levittää, kuivana levität matot muottiin, helpompi käsitellä niitä kuivana eivätkä hajoa käsiin/lattialle...
    ...toisaalta matto tarttuu sopivasti kuivaan gelcoattiin ilman hartsiakin, sitten levitetään vain ekan mattokerroksen päälle hartsia ja telataan.
    Kun telalla telaa ilmat pois niin samalla laittaa telaan hartsia pikkasen lisää, sen verran että se matto menee märäksi, viimeiseen kerrokseen en koskaan laita hartsia, se matto sulaa laminaatissa jo olevaan hartsiin, ja säästää vähän painoa kun ei turhaan tärvää sitä hartsia lisää.
    Jos se ei mene viimeisellä kerroksella märäksi niin sillon on pakko laittaa lisää hartsia että se viimeinenkin mattokerros sulaa laminaattiin...
    Gelcoatin ja ensimmäisen mattokerroksen väliin ei saa jäädä ilmaa yhtään, gelcoat ei kuiva kuin täysin suljetussa tilassa missä ei ole ilmaa, jos ilmaa jää, jää gelcoat siitä märäksi ja siihen jää myös pirullisia ilmataskuja ja ne kaikki on valmiin kappaleen pinnassa...
     
  12. AsLaK

    AsLaK Member

    kannattaa muistaa että kuomuunkin kuluu hartsia ja muita aineita että hintaakin tulee samalla lisää.. lisäksi täytyy jaksaa hioa ja hioa joten ei ole kiireisten miesten hommaa.. itse katsoisin ensin jostain käytettyä kuomua ja laskeskelisen että kumpi tulee halvemmaksi tehdä kokonaan uusi vai ostaa käytetty tilalle... mutta jos vain aikaa ja innostusta on niin ilman muuta kannattaa alkaa tekemään ja ennen kaikkea jos on tilat missä voi tehdä lasikuitua huoletta..

    Nii pari vinkki: muista suojata hengityksesi kun teet lasikuitua ja kun hiot sitä.. (kunnon kaasu maski) voi tarttua keuhkoihin pysyvästi :(...
    Ja suojaa kätesi kovettunut hartsi ei käsistä lähde ihan helpolla...
    Nii kannattaa hioa ulkona jos mahdollista koska sisällä pöly jää joka paikkaan ja siellä ajan myötä altistuu hengittämään sitä..

    Semmosta ei muuta kun työn iloa ja teehän komia kuomu.... 8)
     
  13. JS34

    JS34 Active Member

    Joo, hartsi kuuluu asiaan totta kai, mutta tossa alempana tekstiä siihenkin lisää vinkkiä...
    Määpä laitan tosta autopuolen kuitu jutuista tähän vähän vinkkiä, linkkiä, niistä on varmasti apua tähän kuomu hommaan.



    Tässä on juttua mun auton puskurin teko hommasta...   http://www.rollover-tuning.com/source/lasikuitu.htm



    ...ja tässä copy/paste:na lisää juttua noista aineista mitä on tuolla auto puolella tullu jupistua/neuvottua:

    Mitä gelcoat on:

    Gelcoat on polyesteripinnoite, jolla saadaan lujitemuoville/kappaleelle halutun värinen, suojaava ja kestävä ulkopinta, joka samalla suojaa laminaatti rakennetta ulkoisesti vedeltä tai pieniltä kolhuilta.
    Lasikuitu kappelisiin ei siksi laiteta gelcoattia pintaan että sillä saataisiin "hionta varaa" kappaleen pintaan, vaan em syystä sekä, muita syitä tuonnempana tekstiä...
    Esimerkiksi veneissä ja moottorikelkkojen kuomuissa (lasikuituiset) on gelcoat pinnassa ja valmista kappaletta ei maalata enää, eli kun gelcoat, laminaatti ja topcoat on levitetty muottiin ja se on kuivunut, niin kappale on valmis asennettavaksi ja se ei vaadi enää maalaamista, ainoastaan kappaleen aukkojen leikkaukset ja raunojen leikkaaminen ja siistiminen.
    Voi toki gelcoatin hioa ja maalata kappale halutun väriseksi jos kaupasta ei saa oikean väristä gelcoattia.
    Gelgoatin väriä miettiassä kannattaa ottaa huomionn valmiin kappaleen lopullinen väri, jos kolhuja tulee niin että maali lohkeaa, niin lähes saman värinen gelcoat voi jättää kolhun/naarmun huomaamattomamaksi, eikä välttämättä pienen kolhun tai kiven iskeymän takia tarvi olla kappaletta heti maalaamassa uudelleen.
    Gelcoateissa löytyy valmiita värejä värikartasta niin paljon että periaatteessa on mahdollista saada sama väri kuin esim auton muissa osissa on.
    Mutta tavalliselle harrastajalle tämä on kohtuuttoman kallis, koska nämä speciaali väriset gelcoatit toimitetaan 200l astioissa ja hintakin on sen mukainen ja vähempikin määrä gelcoattia riittää yhteen puskurin.
    Tulee halvemmaksi hankkia perus väri gelcoattia koska sitä myös voi ostaa pienempiäkin määriä. (musta, valkea, harmaa, punainen, keltainen,  yms perus värit)
    Gelgoat on periaatteessa samaa ainetta kuin hartsikin, paitsi että siinä on mukana väri pigmentti.

    Kun gelcoat levittään yleensä penssalillä ilmansen suurempia hieromisia niin gelcoattiin ei jää ilmakuplia.
    Ilmakuplia tulee hartsiin siksi kun maton kanssa joutuu tärväämään jonkin verran telalla tai pensselillä että maton saa kastumaan hartsiin ja sulamaan sen laminaattiin.

    Jos aloittaa tekemään kappaletta muottiin suoraan hartsilla ja matolla niin takuu varmasti on pinta täynnä pieniä nuppineulanpään kokoisia huokosia.
    Silloin ei voi maalata suoraan valmiin kappaleen pintaan koska nämä huokoset tulevat esiin maalatessa ja maali ei tunkeudu huokosiin ellei kappaletta suorastaan uppomaalaa.
    Hartsisen kappaleen pintaa on turha hioa siksi että saisi nämä huokoset pois, ne ei hiomalla katoa mihinkään vaan vaan kun toinen lähteen niin toinen tulee tilalle.
    Eli perus ajatus on se että "lestiin" (millä muotti tehdään) käytetään sitä aikaa ja siitä tehdään mitoiltaan ja muodoiltaan täysin valmis 1:1 malli, josta otetaan ulkoapäin kopio, eli varsinainen muotti.
    Muotin on oltava on niin valmis että sillä tehtävä valmis kappale on lähes valmis asennettavaksi paikalleen ilman sen ihmeempiä kittaamisia.
    Silloin valmis kappalekkin saadaan muotista irti ilman sen suurempaa väkivaltaa.



    Mitä topcoat on:

    Topcoat on valmiin kappaleen sisäpintaan tuleva polyesteripinnoite joka vastaavasti suojaa kappaletta myös sen toiselta puolelta.
    Eli topcoat levitetään viimeisenä muottiin laminaati päälle sisäpinnan mekaaniseksi suojaksi.
    Esimerkiksi lasikuitu veneiden sisäpinassa käytetään topcoattia johon on valmistajasta riippuen pintaan laitettua vielä väri"rakeita".
    Topcoattia voi käyttää myös hartsin siasta laminoidessa jolloin väriä on läpi koko laminaatin kuten esimerkiksi lasikuituisissa jäteastioissa on.
    Topcoatissa on myös saatavana eri värejä.

    Topcoat eroaa gelcoatista siinä että, topcoatissa on paraffiinia joukossa mitä taas ei gelcoatissa ole ollenkaan.
    Topcoatissa oleva paraffiini nousee pintaan ja se muodostaan topcoatin ja ilman väliin kalvon jonka ansiosta topcoat kuivaa täysin kosketus kuivaksi/kovaksi.

    Jos sisäpinnassa käytettäisiin gelcoattia se ei kuivuisi koskaan täysin kosketus kuivaksi vaan pinta olisi tahmea ja märän oloinen aina.
    Kun gelcoat sellaisenaan laitetaan sisäpintaan ei sitä pysty kunnolla hiomaan koska kun se jää märäksi eikä hyydy riittävän kovaksi, vaan se tukkii hioma paperit hioessa.
    Gelcoat kuivaa kappaleen ulkopinnassa siksi kun laminaatti muodostaailmatiiviin pinnan, paitsi jos laminaattiin jää ilmaa, silloin niistä kohti missä on ilmaa jää gelcoat märäksi.
    Siksi on tärkeää telata/painella pensselillä laminoidessa ilma pois laminaatista jotta gelcoat kuivaa kauttaaltaan.
    Telalla ilman saa parhaiten pois ja se samalla se tiivistää laminaatin ja hartsia hieman jopa säästyy kun laminaattia talataan kunnolla.


    Molemmissa aineissa, gelcoatissa ja topcoatissa käytetään kovetetta hieman enemmän kuin hartsissa, mutta aina valmistajan ohjeiden mukaan...
    Hartsiin 1-2%
    Gelcoat ja topcoat 2-3%
    (Neste Chemicals:n suositus heidän valmistamille tuotteille)

    Tässä jotain noista kahdesta aineesta...   


    Lopuksi: netti on täynnä toinen toistaan hyviä/huonoja ohjeita miten valmistetaan mitäkin, onnistumis prosentti näissä on aika hyvä jos tuntee aineet, osaa käyttä niitä ja ymmärtää niiden käyttäytymisen.
    Virheisiin on yleensä monta syytä joista yleisin lasikuitu hommissa on tietämättömyys miten näitä aineita käytetään.
    Monesti näiden aineiden jälleen myyjätkään eivät osaa antaa valmistukseen neuvoja vaan ne on hankittava itse opettelemalla tai kokeilemalla kantapään kautta.




    Ittekin on tulli joskus korjailtua ja modattua noita kelkan kuomuja ja siinä on tullu koleiltua kaiken laista joten laitetaampa siitäkin tähän jotain....
    Tyypillisiä vaurioita kelkoissa on:

    -halkeamat/repeämät, osumista tulleita vaurioita jossa laminaatti on rikkoutunut pahoin

    Helpoin/paras tapa (ehkä) korjata nämä on hiomalla teräsharjalla (porakoneella) pinnasta kaikki pehmentynyt/vaurioirtunut laminaatti pois kokonaan.
    Ulkopintaan teippi tai muu vastaava hioessa tulleen reijän päälle peitoksi.
    Hartsia ja mattoa laminoidaan aukkoon jolla saadaan reikä peitettyä.
    Kittaus ja muu pinnan siistiminen ja maalaminen.


    -pinta halkeamat, gelcoat halki pinnasta

    Gelcoatin halkeamaa on turha kittailla tai maalailla yli, se tulee hetkem päästä taas näkyviin uudelleen
    Paras tapa on korjata halkeama niin että homalaikalla hiotaan gelcoat pinnasta pois kokonaan niin syvälle että tulee hartsi ja matto näkyviin, reilusti molemmin puolin halkeamaa.
    Jos halkeamia on esim. 2cm välein niin silloin kannattaa poistaa helkeillut gelcoat koko korjattavalta alueelta.
    Pintaan levitetään topcoattia niin paljon että hiottu alue on täytetty sillä.
    Kannattaa hioa mataksi sisäpuolelta kans rikkoutunut kohta ja laittaa mattoa 1-2 kerrosta vahvistamaan/tukemaan rikkoutunutta aluetta, riippuu kuinka paljon hiot vanhaa laminaattia pois.
    Ulkopinnan siistiminen ja maalaaminen.


    Eli työnä korjaaminen voi olla jopa isompi kuin uuden tekeminen, jos sen uuden vain itse kykynee tekemään...
     
  14. Tuha

    Tuha Vanhan liiton Lynx

    Joo pistin tuonne osto osioon jo ilmoituksen että ostetaan Lynx 650 kelkan kuomu, niin siitä saisi helpoiten tehtyä uuden. Kun ei viitsi tuota nykyistä nyt pistää palasiksi, kun sitten ei pääse kelkkailemaan... :-\ :-\

    Eli halpoja kuomuja saa tarjota, jotka sopivat Lynx 650 kelkkaan.
     

Suosittele tätä sivua