Oulun reitit

Keskustelun 'Baana' on aloittanut käyttäjä ezco, 16/12/05.

  1. MikaPu

    MikaPu XF8000 HC 153, IQ600 Wt

    Vs: Oulun reitit

    Muutamassa reittitoimituskokouksessa istuneena se on vain niin että maanomistajat pitää kiinni siittä että mk-reitti on perustettu moottorikelkoille lumipeitteisenä aikana, eikä sitten yhtään millekkään muulle kulkuneuvolle. Kesäaikana reitithän rinnastetaan sitten maastoon jossa saa liikkua jokamiehenoikeudella, eli silloin ei sitten millään moottoriajoneuvolla ajella.

    Monesti reittitoimituksessa maanomistajat vastustavat reitin perustamista ja jos kuitenkin yleisen edun nimissä vastoin maanomistajan tahtoa mk-reitti hänen mailleen perustetaan niin onhan se oikeus ja kohtuus että silloin myös reittiä käytetään vain siihen mihin maastoliikennelaki sallii. Eli ei enskoja eikä muitakaan mopoja reiteille ja tämä ei ole sitten kysymys mistään suvaitsevaisuudesta, vaan kunnioituksesta maanomistajan oikeuksille (ja tietenkin lakikirjalle)
     
  2. Zammy

    Zammy Well-Known Member

    Vs: Oulun reitit

    Mua ei ainakaan kauheesti häiritte vaikka joku jossain mopolla tai enskalla ajaakin kelkkareitillä, kunhan mönkkärit pysyvät pois. Mönkkärin jälki paljon pahempi kuin prätkän. Tietty lakihan kyllä määrää, että kelkkareitillä saa ajaa vain kelkalla. Ei mopolla, enskalla tai mönkkärillä, joten kun meitä kelkkailijoita aina mollataan laittomuuksista, jos joskus ajetaan vähän matkaa ravissa tai hiihtoladulla, niin suotaneen ainakin näillä palstoilla "laittomien" mollaaminen. Kunhan näistä päristelijöistä ei aleta Kalevan yleisöosastolla kirjoitteleen kelkkailijoiden toimesta....
     
  3. Vs: Oulun reitit

    pystyykö otulli-muhos välillä ajamaan vielä.?
     
  4. Julma

    Julma Polaris IQ 600 HO -07

    Vs: Oulun reitit

    En ole itse käynyt Ouluntullissa asti, mutta huhujen mukaan Otullin päässä kivet kolahtelee aikalailla. Ennen Pikkaralan tietä olevalla nevalla ei juurikaan lunta ole reitillä, niin kuin ei muillakaan nevoilla. Murron kohdalta Muhostien ylitykseen pääsee kohtuudella. Muutama kohta, jossa hommaa voi sanoa jopa ajamiseksi. Muhostieltä olen käynyt Rokuan risteyksessä, jonne pääsee kohtuudella. Muutama huonompi pätkä välillä. Tänänkin vähälumisena talvena linkomies on käynyt "puhdistamassa" pätkän reittiä ennen Rokuan risteystä, kiitos siitä. Muhoksella en ole käynyt, mutta kuuleman mukaan reitti menee kynnöspellolla, jonne ei vielä kannata mennä. Muhoksen kylille pitää kuulemma ajella jostain kohti tietä pitkin, jos sinne halajaa.
     
  5. Vs: Oulun reitit

    Kiitos infosta pitää käyä kathon..
     
  6. Ice82

    Ice82 New Member

    Vs: Oulun reitit

    Onko kellään kokemuksia kelkkailusta kalimenojaa/jokea pitkin, onko koskipaikkoja/ kivikkoa mikä estää ajelemisen?
     
  7. milohi

    milohi Boondocker RE

    Vs: Oulun reitit

    Ei sitä ainakaan täällä Kuusamontien paikkeilla pysty ajamaan kun risukkoa ja kaatuneita puita oja täynnä. 15 vuotta sitten ajelin vielä jonkin matkaa ojaa pitkin, mutta nyt ei oo näillä main mitään toiveita ajaa.
    Alempana se on kuulema leveämpi, mutta en tiiä mikä tilanne on siellä.
     
  8. tunppi

    tunppi Polaris 700 Pro X -03 - Polaris XCR 600 -95

    Vs: Oulun reitit

    Viime talvena ajoin mereltä ylös päin, ei päässy kovinkaan pitkästi kun alko tuleen sulapaikkoja ja jäljistä näki että oli siinä muutkin käyny kääntymässä tai jatkanu matkaa törmällä. Ilmeisesti aika huono jäätymään.
     
  9. Hemmo

    Hemmo Paluu Tulevaisuuteen -

    Vs: Oulun reitit

    nuo pienet joet on nyt aika mielenkiintoisia tapauksia. Vedet oli jonkun metrin korkealla kun se kansi on siihen jäätyny ja luultavasti nyt koskipaikoissa voi olla metrin ilmataskuja. Olkaahan varovaisia jos lähette seikkailemaan.

    Sitten semmonen homma että leventäkää niitä uria missäpäin nyt sitten liikuttekaan. Kyllä tuola nyt jo jonkinverran ajaa pystyy muttei se nyt ihan mitään älytöntä kiimaa aiheuta ;D
     
  10. Waari

    Waari Lynx Ranger V-800

    Vs: Oulun reitit

    Muhoksen reitti kulkee paikoin metsäautoteitä ja siellä voi näillä lumilla tulla autoja tai enskapyöriä vastaan, maastossa kulkeville reiteille niillä ei ole asiaa, ei edes maanomistajan luvalla, sillä laki kieltää kelkkareiteillä muun liikenteen. Ei silti näytä aina koskevan kaikkia kun farmarit linkoaa traktoreilla lumia ja mettäkoneet myllää, puhumattakaan enskoista ja mönkijöistä. Kiitettävästi on taas enskakuskien toimesta kesän ja syksynmittaan upoteltu kantoja ja reittimerkkejä ja ottettu siltatarpeiksi reittimerkkejä, ei se ainoa harmi ole se jäätynyt syvä urasto, on siinä muitakin juttuja joita ei aina tule ajatelleeksi, joten kun reitistöä ei ole laillista ajaa ja ajateltu kuljettavaksi sulan maan aikaan niin saisivat nuo pysyä poissa. Harmittaa kun istun tuon lajin harrastajien kanssa samalla oksalla jota nämä "rikkurit" sahaavat poikki. Sepä siitä ja asiaan. Ouluntulli- Muhos on alkuosuutta ja Muhoksen loppupäätä lukuunottamatta ajettavissa, noistakin hankalista selviää kun malttaa ajaa hissuksiin. Huomatkaa että Kiimingissä on asutuskeskuksen tuntumassa se 40km/h nopeusrajoitus, Waari ajoi siellä tänään tutkaan mutta kun nopeutta ei ollut liikaa niin homma meni hyvät päivät toivotellessa. Autopartio oli sellaisessa paikassa että tutkasivat sekä autoja että kelkkoja. Kiiminki-Oulu on kyllä heikolla lumella ja edelleen Ylikiiminki- Pudis on ylivoimaisesti paras lumien ja ajettavuuden puolesta. Meri alkaa myös olla paikka jonne kannattaa katseita suunnata, siellä on täydet ajokelit ja etenkin ne joilla on uudet vehkeet odottamassa sisäänajoa niin sehän hoituu tuolla mainiosti. Reppuun eväät ja tutustumaan merialueen saariin, toki kannattaa ensin selvittää väylät mutta muuten tuolla on suhteellisen turvallista liikkua.
    Tuumii Waari.
     
  11. Juha88

    Juha88 8000 RR

  12. MikaPu

    MikaPu XF8000 HC 153, IQ600 Wt

    Vs: Oulun reitit

    Maastoliikennereitti jossa myös kesäkäyttö mahdollista (mönkijät, enskat yms). Kelkkareitti maastoliikennereitiksi reittitoimituksella yms juridiikalla.
     
  13. aoko

    aoko lynx BoonDocker 850 Re

    Vs: Oulun reitit

    joillakin maanomistajilla lukee sopimuksessa et ne saa käyttää kelkkareittiä hyväksi esim mettä hommissa ja saavat ajaa rattorilla reiteillä edellyttäen et se lukee sopimuksessa.
     
  14. Arwid Käkivaara

    Arwid Käkivaara Well-Known Member

    Vs: Oulun reitit

    Niin, mutta heidän tulee ilmoittaa asiasta 3 arkipäivää aikaisemmin reitinpitäjälle, joka tuo varoitusmerkit paikoilleen.

    Useita satoja maanomistaja sopimuksia olen tehnyt viralliselle moottorikelkkareitille ja niissä kaikissa lupa on vain talviaikaiseen ajoon kelkalla.

    Ja siis maanomistajakaan ei saa talvella liikkua muulla kuin kelkalla mk reitillä omalla maallaan, paitsi yllä olevalla klausuumilla.

    Edes kesällä hänkään ei saa rypeä omalla maallaan olevalla mk reitillä; yhtä vähän kuin saisi särkeä hänen maalleen rakennettua moottoritietä. Se reitin pohja ei ole enään hänen omistuksessa.
     
  15. Juha88

    Juha88 8000 RR

    Vs: Oulun reitit

    Kyllä siinä maassa omistus säilyy, kiinteistorekisteriin merkitään kelkkareitti rasitteeksi, samoin kuin tiekin. Jos se reitti jostain syystä poistetaan, niin ei sitä maapohjaa myyntiin laiteta :)
     
  16. Jumitzu

    Jumitzu Well-Known Member

    Vs: Oulun reitit

    Pystyykö ylikiimingin teboililta ajeleen jäätä pitkin tuolle pudasjärven nesteelle menevälle reitille turvallisesti? vai onko parempi lähteä suosiolla juustolan pihasta?
     
  17. Arwid Käkivaara

    Arwid Käkivaara Well-Known Member

    Vs: Oulun reitit

    Sen verran omistus lähtee reittitoimituksessa, että ei voi enää tehdä mitä haluaa. Maapohjasta maksetaan käyvän arvon mukainen korvaus maanomistajalle.

    Se on totta, että ei sinne muutaman metrin välein rautapyykejä hakata mutkiin kahta puolta reittiä ja pyykinumeroja arkistoida mittuulaitokselle lohkomistoimituksella, vaan 5 metriä leveänä lunastetaan reittitoimituksella mk-reittipohja ko palstalta koko reitín pituudelta talviselle kelkkaliikenteelle.
     
  18. Waari

    Waari Lynx Ranger V-800

    Vs: Oulun reitit

    Vamaan hallinta on se sanamuoto jota Arwid tarkoittaa. Omistus säilyy, mutta hallinta on siirtynyt toisaalle. Maastoliikennereitti on hyvä juttu, mutta kelkkareittien muuttaminen sellaiseksi ei ole ongelmatonta. Kelkkareitit kulkee pääosin soilla joille ei ajettavaa uraa saa aikaiseksi ja joista osa on vielä suojeltujakin, myös vesistöjä käytetään paljon ja noiden kiertäminen aiheuttaa päänvaivaa, ainakin niin kauan kun maastokulkuneuvot ei ole rekisteröintipakon alla. Kun tämä rekisteröintiasia saadaan ensin kuntoon ja kaikkiin enskoihin ja mönkijöihin kilvet/tieliikennekelpoisuus, jotta voi niillä ajaa siirtymiä teillä ja näin saataisiin tuo ongelma ratkaistua. Tämä prosessi on ollut käynnissä jo useamman vuoden ja etenee hitaasti, mutta etenee kuitenkin. Maailma on muuttunut niistä ajoista kun Waarikin ensimmäisiä lumia kelkalla kulki ja tänä päivänä maastoa suojellaan ja sen käyttöä rajoitetaan monin eri keinoin ja kaikki nämä vaikeuttavat uusien ajatusten ja käyttömuotojen toteuttamista. Toivotaan että uudistukset toteutuu ja että vaikka uusia reittejä ei saataisikaan niin saataisiin ainakin nämä nykyiset pitää käytössä ja jatkaa mukavaa joskin koko ajan kalliimmaksi käyvää harrastusta jatkaa.
    Ylikiimingistä kannattaa ajella maita myöten, vesistöt voi ylittää turvallisesti mutta en suosittele jokiseikkailuja sillä nyt on poikkeukselliset jääolosuhteet ja sulia on paljon. Maita myöten kyllä pääsee, pitää vain himmailla ojissa ja pattiakaan ei juuri ole kun ei ole sitä patin rakennusainetta tarpeeksi ;D
    Tuumii Waari
     
  19. Arwid Käkivaara

    Arwid Käkivaara Well-Known Member

    Vs: Oulun reitit

    Vaarilla hyviä mietteitä, kannattaa lukea ajatuksella.

    Voipa olla iso työ, jos yrittää Oulunseudun maanomistajat puhua uudelleen ympäri, että kelkkareiteistä tulisi myös mönkimispolkuja kesäksi; ne vedettiin mahdollisimman paljon isoille luonnontilaisille soille juurikin maanomistajien toiveista, rakentamisen helppottamiseksi ja kunnossapidon helpottamiseksi (vähemmän lanaustarvetta). Jouduttais uudestaan linjaamaan, ainakin soidensuojelualueet... ja ne kaikki vanhat 3 kpl / per isäntä laaditut jokaisen maanomistajan kanssa tehdyt sopimukset menisivät uusiksi. Uudestaan nimen saanti käyttöoikeuksien laajentuessa ei ole varmaan helpompaa, kun se teetti töitä jo aikoinaan -90 luvulla.
     
  20. JK83

    JK83 Summitti ja kittycat

    Vs: Oulun reitit

    Juustola- pudis-syöte mahtavaa reittiä menkäähän ajjaan ja lopettakaa tinkaaminen. 2 kelkkaa tuli vastaan vain liekkö foorumilaisia toisella katamaraanisukset jäljistä päätellen ;)
     

Suosittele tätä sivua