Jännitteensäädin antaa liian vähän virtaa

Keskustelun 'Korjaamo' on aloittanut käyttäjä ruikku20, 27/2/18.

  1. ruikku20

    ruikku20 Active Member

    Suoraan asiaan eli koneena 6000 okkeli :D 447 rotaxilla. Tuota nyt tuossa rojektoitu urakalla ja ois sähköjä ja katteitten viimeistelyä vaille valmis. Tuossa sähköpuolessa vaan semmonen kummastuttaa kun siitä jo ennen rojektin alottamista oli tieten jänniteensäädin rikki ku poltti 24v lampunkin melkeen heti. Vaihdoin nyt tuohon säätimen, tuommosen perus tarvikkeen josta tulee tasan yks keltanen johto, aivan niinkö entisestäki. Muuten hyvä muttei anna kun 3,6v ulos. Meleko pimiää on :rolleyes:. Jotain keskusteluja luin niin se tieten tarvis akun tuo uus säädin että antas kunnolla virtaa? No ei siinä mitään mutta miten tuommoseen kytketään akku kun ei ole kun tuo yks johto? Pelaiskohan tuo niin että maa vain rungosta ja virran haarottaa sulakeboksilta tai miksei ehkä suoraan siitä säätimen ainoasta johdosta :confused:

    Ja virtalukko tuosta on kans tiensä päässä ja uuskin tuli ostettua vaan kun se on ennemminki rattoriin tms tarkotettu niin pähkäilyn jälkeen totesin että ainakaan tuota lukkoa en siihen laita. Oikeastaan ois sama kun jättäs koko lukon pois ja sen tilalle vain perus sammutin nappi. Mutta onko tuolla napilla sinänsä merkitystä minkälainen se on? Testailin ihan perus valokatkasijalla tuota järjestelmää ja kyllä se silläkin vaikutti toimivan. Mutta toimiiko pidemmän päälle, että pitäskö olla joku tietynlainen katkasija?

    Tuli muuten hyvän olonen peli tuosta kun levensi raideväliä noin 30cm :p
     
  2. Yamaha enticer

    Yamaha enticer SxViper

    Kyllä se toimii ilman akkua se jännitteensäädin - vaihtovirtaahan se säätelee muutenkin. Vaihda kuitenkin 12 voltin polttimot, niin kirkastuu. Tarkista liittimet ja liitoskohdat. Ja voi niissä itse valokytkimissäkin olla häikkää.
     
  3. jaskap

    jaskap AC m800,RX1, Venture700, Exciter2 ja Esla

    Tuollainen kaksijohtoinen/yksijohtoinen regulaattori ei käy akun kanssa. Se toimii niin, että se tasaa valopuolalta tulevan raa, an vaihtojännitteen noin 12VAC jännitteeksi ja ylimääräisen johtaa säätimen rungon kautta moottorin runkoon. Eli kuuma johto kulkemaan regulaattorin läpi, regulaattorilta hyvä kosketus runkoon ja lampuille myös nollajohto koneen rungosta ( johon tulisi olla kytketty valopuolan toinen pää).

    Tuolla periaatekuva:
    http://www.snowmobilefanatics.com/f...700-headlight-issues-201013202326127_3975.bmp

    Jos koneessa on ollut joskus akkujärjestelmä ja nelijohtoinen tasasuuntaaja/ lataussäädin, valopuolankin kytkentä voi olla eri. Jostain se 0-johto on kuitenkin löydyttävä.

    Sammutukseen voisi suositella hätäkatkaisijaa. Kaasu hirttää ennemmin tai myöhemmin.
     
    Viimeksi muokattu: 28/2/18
  4. ruikku20

    ruikku20 Active Member

    Joo siis 12v lampulla nyt on testattu ja sehän ei juuri edes hehku tuolla jännitteellä :D Ja nuo liittimet ja muut katsellaan tässä kun joutuu jonkuverran tekemään tuota uusiksi. Kytkimen pistän kyllä valoille uuden.

    Tuossa okkelissahan valopuolalta tulee kaks keltasta johtoa. Toinen menee säätimelle ja toisen laitoin suoraan maihin. Sitten tuosta säätimen johdon ja valopuolan johdon liitoksesta haarotin virran sulakerasian kautta valoille. Mielestäni juuri noin niinkuin tuossa linkissä jonka laitoit. Ja virtaa tulee se alle 4V tyhjäkäynnillä. Kai sieltä nyt pitäs pikkukierroksillakin hiukka enemmän tulla? Vai pitäskö tuo maa laittaa nimenomaan moottoriin kiinni että toimis? Nyt se on vaan kelkan runogssa, ja moottorihan lepää tavalliseen tapaan tärinäkumien päällä.

    Tappokatkasijahan tuossa on ja toimiikin, mutta ois mukava kun ei aina tarvis käynnistäessä räpläillä sen kans, niin sillä mietin että kestääkö siinä joku ihan perus valokatkaisija vaikka?

    Kiitoksia vastauksista!
     
  5. jaskap

    jaskap AC m800,RX1, Venture700, Exciter2 ja Esla

    Tere!

    Ota se käämin toinen pää irti rungosta ja mittaa jännite näiden kahde magneetolta tulevan johdon väliltä (keltainen ja keltamusta). Keltaisessa johdossa se regulaattori. Se valokäämi voi olla keskeltä rungossa kiinni.

    Tuolla hakutermillä google löytää kytkiksen kuvan. rotax 447 wiring diagram. Joku vehjettä paremmin tunteva voisi kommentoida.

    Ja sopiva katkaisija käy sammutukseen hyvin.
     
    Viimeksi muokattu: 28/2/18
  6. Yamaha enticer

    Yamaha enticer SxViper

    Tuota jaskap:n mittausta voisi myös testata ilman sitä säädintä(siis vain käämiltä tulevilta johdoista mitaten), pikku kaasuttelulla pitäisi silloin nousta yli 20 volttiin ja enemmänkin.

    Vois myös mielenkiinnon vuoksi mitata käämin resistanssin - pitäisi olla muutamia ohmeja näin hatusta heitettynä.
     
  7. ruikku20

    ruikku20 Active Member

    Tiedä häntä mutta nyt toimii kaikki ja voltteja tulee sopivasti. Toista valopuolan johtoa tinailin kun oli teipillä korjailtu nirhaumaa. Saattaa kyllä olla että lamppu jolla aiemmin kokeilin oli rikki ja mittasin vielä mittari tasavirran mittaukseen asetettuna, niin sen takia tuli kummia voltteja :oops: No nyt kuitenkin kaikki toimii.

    Vähän kyllä haluttais vielä led-työvalo lyödä taakse. Pitää jostain lueskella jotta mitä siihen tarvii. Tieten muutama diodi ja konkka ajaa asian.

    Niin ja virtalukko korvautu nyt perus valokatkasijalla.

    Kiitos auttajille!
     
  8. T-Cat

    T-Cat Well-Known Member

    Tuohon Led-työvaloon et tarvi muuta kuin tasasuuntaajan, nuo valot nielevät monesti (tarkasta) rapian 30 VDC ja lamppu vaikkapa 10W niin sen perusteella tilaat vaikka SP-elektroniikalta tasurin ja tinaat siihen valojen johdoista syötön ja tasurin ulostulosta työvalolle piuhat kiinni katkaisijan kautta. Lumilinkoon laitoin vain tasasuuntaajan, syöttää reilun 30 VAC ennen tasuria mutta lamppu kestää 36 VDC. Muista laittaa tasuriin alumiinin kappale jäähdyttimeksi tai ruuvaa se johonkin peltiin kiinni tahnan kanssa.
     

Suosittele tätä sivua