umpisen menijät

Keskustelun 'Jutustelua' on aloittanut käyttäjä -valopää-, 16/12/05.

?

Minkälainen kelkka menee parhaiten ummella?

  1. Leveällä ja pitkällä matolla oleva työkelkka.

    242 vote(s)
    22.9%
  2. Kapealla ja pitkällä matolla oleva työkelkka.

    105 vote(s)
    9.9%
  3. Pitkällä ja karkealla matolla oleva vuoristokelkka.

    596 vote(s)
    56.4%
  4. crossover

    113 vote(s)
    10.7%
  1. Umpisenkulkija

    Umpisenkulkija Boondocker RE 850E-tec shorty -22

    Vs: umpisen menijät



    No onhan nuo aivan eri mailmankamppeita ei oikein voi verrata ;)
     
  2. Nalle

    Nalle Commander 900, GLX5900, Cobra Racing 583RAVE

    Vs: umpisen menijät

    Tuohon vanhanliiton 5900sen painoasiaan en malta olla kommentoimatta.

    Eli joku vm 90-95 mallinen Viisysihän on ihan oikeasti varmaan yksi keveimpiä leveätelaisia kelkkoja, mitä on ikinä tehty. Vuosimallille 90 luvattiin kuivapainoa muistaakseni jotain n. 235kg, joka on muuten vain 5kg enemmän, kuin viimeisen sarjan Foxissa, joka esitteen mukaan painoi kuivana 230kg.. Eli missään vaiheessa ei voida puhua, että 5900nen olisi painava kelkka.. Tai no onhan se painava, mutta kevein lajissaan. Ja vaikka valmistaja olisi sievistellyt 5900sen lukemaa vaikkapa kymmenen kiloa, niin silloinkaan se ei olis painanut edes 250kiloa, jonka alle ei tämänpäivän leveätelainen pääse kuin isosti purkamalla.

    Tokihan kelkka painaa, kun sen telasto on täynnä lunta tai sohjoa, mutta senpä vuoksi kelkan telastoa pitäisikin pyrkiä puhdistamaan ylimääräisestä sinnekertyneestä painosta irrotustalkoiden tiimellyksessä.

    Noh, kuten tuossa aiemmin tuli todettua, niin kelkan umpisenpääsykyky tuntuu olevan sellainen makuasia, että ei tosikaan. Itse pidän 5900sta edelleen varsin etevänä kamppeena, vaikka onkin menneen vuosituhannen luomus ja vaikka itselläni on tällä hetkellä yksi tunnustetuimmista umpilumen kulkijoista, joka muuten on sekin aivan helevetin raskas, kun sen sopivasti upottaa.  ::)
     
  3. Epi

    Epi Potkukelekka

    Vs: umpisen menijät

    Kovasti täälä tuota 59 suitsutetaan. Uusista kelkoista en sano mitään kun en niistä tiedä mutta minusta 650 lynksi oli puolet kovempi menijä kin 59.
    250 on kovasti kehuttu mutta ei se ainakaan vakio telalla ja välityksillä oodin arvoinen ole, vaikka 503 olisikin varustettu :) Kiitos ja anteeksi  8)
     
  4. Puppe

    Puppe BackyardKing

    Vs: umpisen menijät

    Isäukolla on tommonen ollu uudesta asti. Rungon mukaan tehty 96, ns. ryssävientimalli josta tuoreöljyvoitelu jätetty pois tehtaalla.
    Umpisessa on kyllä kylellään heti kun vaan kropalla heittää. Soiva peli mökkihommissa.
    Jos jollaki tievossa starttisatsi moiseen, niin yvtä mulle! Akku on jo hommattu.
    OT, halapa moottorijääkairaki pitäs löytää!
     
  5. terotin1

    terotin1 Well-Known Member

    Vs: umpisen menijät

    Lynx 650 60cm leviä tela :p
     
  6. hartti

    hartti ockelbo poro

    Vs: umpisen menijät

    en tiiä vanhanliiton kelkoista mutta uusista ainaki commander on kova menemään ummella. kyllä se on aika piäällikkö tuolla metässä :p isot pojat korjailkoot ;D
     
  7. Motopete

    Motopete Well-Known Member

    Vs: umpisen menijät

    Tuon 650:n ja 59:n umpisominaisuuksista on sen verran kokemusta, että väitän omien kokemusten perusteella ettei 650:n ole oikeastaan missään parempi kuin 59. Aikanaan vedettiin latuja aika paljon tommosella 90 luvun 650:llä lynksillä, ja naapuri hinaili joskus -91:llä 59:llä apuna joko jyrää tai höylää, ja kyllä 650 oli huomattavasti useammin kiinni kuin 59, kuskista ja vedettävästä laitteesta riippumatta. Molemmat olivat siis vakioteloilla. Ehkä tasaisella tuo 650:n oli inan verran kovempi vetämään, mutta heti kun tuli pienikin mäki, 59 korjasi potin.
     
  8. Zunnit

    Zunnit Tuntra

    Vs: umpisen menijät

    Meijän talossa oli aina ennen foxeja ja vieläki tuolla on 360gl nii kyllä tuo summitti on paljon parempi umpisen menijä. :) Puunkierrossa, rinteissä, mettässä, vetohommissa ja ihan muuten vaan ajellessa ;)
     
  9. verne

    verne Guest

    Vs: umpisen menijät

    kyllä se on tullu huomattu että nuot vanhemmat kakspuokit (lynx ja nordic) menee hyvin nordiccihan on sellanen v***n korkeaki! mutta eihän nuo nykyajan apexit ja sellaset ede voi jäähä kiinni.
     
  10. kelkkailija

    kelkkailija Active Member

    Vs: umpisen menijät

    kyllä se lynx 250 menee parhaiten umpisessa. :)
     
  11. muuanii

    muuanii Well-Known Member

    Vs: umpisen menijät

    Kakspökä oli kova sana 80 luvulla. Ja kun paremmasta ei tiedä.
     
  12. Tuha

    Tuha Vanhan liiton Lynx

    Vs: umpisen menijät

    650 on työkelkkojen kuningas. Umpisen ajokokemuksiksi ei voida sanoa täällä Länsi-Suomessa olevaa reilua 20 cm kerrosta lunta. Pitäisi tuo 650 joskus raijata jonnekkin Lappiin ja hiukan jumitella sitä.

    Näinhän siinä on.

    Onhan tuo 650 toki raskas kelkka, mutta kyllä sillä lana + muutama kuutio lunta tulee kohtuu kivuttomasti perässä myös mäessä, jossa lanan mukana kuljettama lumi toki vastustaa menoa rekeä huomattavasti enemmän.


    Nimimerkki: eilen viimeksi 650:llä lanaa hinannut.
     
  13. Jörejussi

    Jörejussi Well-Known Member

    Vs: umpisen menijät

    oma summitti on kuiten huono vetähä kun pistää parikuutiota halkoja niin hihna kärys ja tassut nousi aika helposti maasta ilmaan,muuten se on hyvä umpisen menijä ja harvoin sillä ees jää kiinni.
     
  14. Motopete

    Motopete Well-Known Member

    Vs: umpisen menijät

    En suosittele... Ton norsun ku upotat johonki suppaan metrin hangilla niin pääset jatkamaan matkaa kävellen...
    20cm lumilla taitaa se raskain vehjes olla aina paras vetäjä --> Jopa rullatelastoista 535 lynksiä vois sanoa kovaksi vetäjäksi noilla lumilla, pito kun löytyy viimeistään maasta eikä kelkalla taida voida jäädä kiinni noilla lumilla ellei kelkka tökkää johonki kiveen tai kantoon. Kunnon lumilla sillä 535:lla ei saanu vedettyä edes henkilörekeä umpisella..

    Kun lunta on reilummasti, vaaditaan kelkalta muutakin kuin voimaa ja painoa.

    Se 650 jolla itse olen ajanut oli siis kylätoimikunnan omistuksessa, samoin kuin latukoneet, ja pururadalle vedeltiin ladut sillä.
    Kyseiselle pururadalle kun satoi vähänkään reilummasti lunta, oli turha toivoakkaan lähtevänsä vetämään sinne suoriltaan jyrää (vaikka jyrä oli käytännössä vain kaksi onttoa rullaa, ja säädettävä terä välissä). Höyläterä ylhäällä se meni jotensakin kun vauhtia sai kerättyä tarpeeksi. Vähänkään Jyrkempiin mäkiin täytyi jättää jyrä pois perästä ja käydä tyhjällä kelkalla pari reissua mäen päällä jotta sai sen jyrän vedettyä ylös, vaikka sataneen lumen alla olikin jo vedetty baana.
    Umpiselle, ns. metsäladuille, joille ei latuja voinut vetää ennenkuin lunta oli vähintään 60cm, ei edes yritetty lähteä jyrä perässä, vaan vedeltiin ihan suosiolla pelkällä latuhöylällä, ja senkin kanssa oltiin kiinni ihan liian usein.

    Näillä kokemuksilla mitä itselläni on 650 lynksistä (puhutaan joistain sadoista kilometreistä), valitsen umpiselle mieluummin ihan minkä tahansa muun 90 luvun kelkan kuin 650 lynksin...

    Ps. Oot ihan varmasti ensimmäinen jonka kuulen kehuvan 650:stä lynksiä yhtään missään ;D
     
  15. Tuha

    Tuha Vanhan liiton Lynx

    Vs: umpisen menijät

    No en tiedä onko 650 Lynx:istä nyt mitään huonoa sanottavaa... Telamatossa saisi harjaa olla enemmän, jos jotain negatiivista täytyy keksiä. ;D
     
  16. Motopete

    Motopete Well-Known Member

    Vs: umpisen menijät

    Jos et tiiä paremmasta? ???
     
  17. Tuha

    Tuha Vanhan liiton Lynx

    Vs: umpisen menijät

    Joo ei ole tullut uudemmilla työkelkoilla ajeltua, joten en tiedä paremmasta. Uudemmilla ja lähes uusilla (alle 900 km ajettu) urheilukelkoilla sentään on tullut ajeltua. Tosin ei Länsi-Suomessa kannata lumitilanne huomioon ottaen mitään kovin uutta laitetta pitää, jos sitä ei viitsi Lappiin kuskailla. Ennemmin vuokraan Lapista kelkan tai lainaan tuttavan Lapissa olevaa kelkkaa.
     
  18. Motopete

    Motopete Well-Known Member

    Vs: umpisen menijät

    Miks muuten täällä ei oo kukaan huutanu että telamönkijä on paras umpisen menijä? ??? ???
     
  19. skspolaris

    skspolaris Well-Known Member

    Vs: umpisen menijät

    ohjaus tehostin ehoton kyllä telamönkkärissä tai sitten pirusti voimaa käsissä ;D ja on se leveys aika haitta tuolla tiheässä pusikossa vaikka se kyllä menee pakilla toisin kuin kelkka
     
  20. Tuha

    Tuha Vanhan liiton Lynx

    Vs: umpisen menijät

    Ja taitaa telamönkijä jäädä kiikkumaan kannon päälle kohtuu helposti, jos pohjastaan ajaa jumiin.

    Jaksaako nuo mönkijät edes vetää lähellekkään sellaisia taakkoja mitä kelkat?
     

Suosittele tätä sivua