FX Nytro RTX keskustelu

Keskustelun 'Yamaha' on aloittanut käyttäjä Pasi, 25/3/07.

  1. BenZo

    BenZo Well-Known Member

    Vs: FX Nytro RTX keskustelu

    jeps, kerron heti. :D

    Nyt odotellaan niitä saapuviksi sekä Hollannista uutta "olkavartta" Nytroon... saakelin kannot urilla ;D
     
  2. frosty

    frosty Well-Known Member

    Vs: FX Nytro RTX keskustelu

    Sattukos kukaan katsomaan mikä kierre siinä vanttiilin nipassa on toisessa päässä?
    Osais hommata tarpeita sen mukaan..
     
  3. PKE

    PKE Well-Known Member

    Vs: FX Nytro RTX keskustelu

    UNF 5/16-32 molemmissa päissä.
    Ja se nippa on alumiinia. Sen varaan en laittais keikkuun edes pelkkää letkua...
    Mutta esim Kybin lisäsäiliöissä oleva nippa huomattavasti jämymmän oloinen. Mutta siinä sen toisen pään kierre on sitten taas joku muu. Olisko jopa normi M8?

    Ps. vaihda toi hyppivä elukka. 8) ;)
     
  4. frosty

    frosty Well-Known Member

    Vs: FX Nytro RTX keskustelu

    Se elukka vaihtuu heti kun Nytrolla kellotan kotilenkillä paremman ajan kuin emännän Catilla. Eli ihan tuotapikaa :D

    Taitaa olla noi hydrauliikkapuolen pienet helminipat sopivia siihen, joita esim pakolämpöantureissakin käytetään. Olisivat huomattavasti kestävempiä ja mulla on niitä hyllyssä. Pitääkin tarkistaa heti...
     
  5. frosty

    frosty Well-Known Member

    Vs: FX Nytro RTX keskustelu

    Juu ei ollut sopivaa hyllyssä. Pittää tarkistaa töistä onko niissä edes oikea kierre.
     
  6. Catiska

    Catiska Well-Known Member

    Vs: FX Nytro RTX keskustelu

    Minä mainitsin. Ei tuo asia ole rautajousienkaan kanssa noin yksinkertainen.

    Ilmajousessa esijännitykseen vaikutetaan tuolla negatiivijousella syystäkin. Ilmasäiliöön kun nostetaan painetta, jousee paine kyllä ihan lineaarisesti kun jousta puristetaan kasaan. Pienen säiliön kanssa ei vain voi käyttää tarpeeksi esijännitystä ilman että paine nousee liian kovaksi puristuksen loppuvaiheessa, isolla säiliöllä saadaan sama lineaarinen muutos mutta loivemmalla kertoimella, eli samalla esipaineella (esijnnityksellä) saadaan pienempi loppupaine puristuksessa. Eli, kyllä se ilmajousikin on lineaarinen, likimain. Ilma toki kuumenee puristettaessa ja hıeman painekin silloin nousee, mutta tuossakin tulee nopeasti raja vastaan.
    Lineaarinen llmaiskarikin on siitä syystä, että kammion tilavuus muuttuu lineaarisesti suhteessa iskunvaimentajan liikkeeseen. Kammion koolla siis vaikutetaan lähinnä samalla tavalla kuin teräsjousella valitessa jousivakiota. Suurempi kammio on sama kuin pienempi jousivakio... Negatiivisella jousella koetetaan vähentää pienen kammion (jäykän jousen) aiheuttamaa liian korkealle nousevaa keulaa. Tämä tekee jousesta progressiivisen tuntuisen. Kun negatiivisen jousen vaikutus loppuu, kasvaa ilmajousen vaikutus suuremmaksi kun sen ei tarvitse päkistää sitä toista jousta vastaan.

    Teräsjousella tilanne on samankaltainen. Oletetaan iskunvaimentajan liikkeeksi 100mm josta kelkka lepoasennossa kuljettajan kanssa on painumaa 20mm. Ajatellaan halutuksi esijännitykseksi 500N jotta kelkka asettuu tuohon korkeuteen. Jos meillä on löysä jousi, sanotaan vaikka 10N/mm niin jousen painumasta tulee 20N ja silloin tarvitaa esijännitystä 48mm, päästään siis tuohon 500N jousen kuormaan. Jouston lopussa meillä on silloin 1480N. Jäykemmällä jousella, 20N/mm saadaan tarvitaan 5mm esijännitys (20mm x 20N/mm+5x20N/mm) päästäksemme samaan 500N jousen kuormaan tuolla painumalla. Loppujäykkyydeksi tulee 2500N. Eli, varsinainen esijännitys on se mikä on yhteensä painuma + jousen esikiristys. Lineaarinen tämäkin (jos siis lineaarinen teräsjousi).

    Kaikissa Floateissa ei ole tuota negatiivista jousta. Mutta, säädettäessä senkin vaikutus olisi syytä huomioida niissä missä se on. Tuosta yllä kerrotusta selviää myös se, miksi liian suuri esijännitys tekee alustasta pintakovan, muttei kuitenkaan kantavaa... Joskus 0-esijännitys on hyvä, joskus sitä tarvitsee hieman saadakseen aikaiseksi jonkin tietyn ominaisuuden.
     
  7. janim

    janim Kelkaton

    Vs: FX Nytro RTX keskustelu

    Mukava nähdä, että joku jaksaa oikein syventyä teoriaan, mutta eikö tuossa ylläolevassa kohdassa ole pikku virhe. Kaasujousihan toimiin yleisen kaasun tilanyhtälön mukaan pV/T = vakio ja jos tuosta vielä lämpotilan T oletetaan pysyvän vakiona, niin paineen p ja tilavuuden V tulo pysyy vakiona. Kaasujousi ei ole tällöin lineaarinen vaikka tilavuuden muutos joustomatkan funktiona onkin lineaarinen vaan kaasujousi on hyberbelinen (perushyberbeli xy=a, jossa asymptootteina on koodinaattiakselit) eli siis hyvin progressiivinen.

    Kätevimmin tota kaasuyhtälöä voi soveltaa laskentaan kun tietää alkupaineen p1 sekäalku- ja lopputilavuudet V1 ja V2 niin loppupaine p2= p1V1/V2. Kaasujousen tuottama voima on suoraan verrannollinen paineeseen (voima F=pA, jossa A on iskarin rungon ja männänvarren pita-alojen erotus). Jos alkupaine olisi ilmanpaine ja lopputilavuus nolla niin jousivoima kasvaisi joustomatkalla nollasta äärettömään.

    Jotta ei menisi täysin offiksi, niin havaintosi lisäsäiliöiden vaikutuksesta kyllä natsaavat teoriaan eli lisäsäiliö pienetää progressiota, jolloin voidaan käyttää suurempaa alkupainetta eikä paine iskarin pohjatessakaan kasva silti mahottomaksi. Lisäsäiliöllä siis pienennetään tilavuuden muutosta suhteessa alkutilavuuteen, jolloin jousi saadaan lähemmäs lineaarista.
     
  8. juketsu

    juketsu Kolomen lynksin talous.

    Vs: FX Nytro RTX keskustelu

    Rupee menee melko tekniseks tää keskustelu... ;D
     
  9. Catiska

    Catiska Well-Known Member

    Vs: FX Nytro RTX keskustelu

    Totta tosiaan. Olet aivan oikeassa, keskityin ajatuksissani enemmänkin tuohon teräsjousen esijännitykseen ja mitä se käytännössä tarkoittaa (siis kun kelkka on ajoasennossaan eikä pukille nostettuna), ja mitä tuolla negatiivisella jousella Floatissa haetaan.

    Edit: Juketsu, ehdit väliin. Eikö Yamahan hyviksi puoliksi aina mainita sen teknistä hyvyyttä ja edistyksellisyyttä ;D
     
  10. juketsu

    juketsu Kolomen lynksin talous.

    Vs: FX Nytro RTX keskustelu

    juu juu josei floatit miellytä ni vaimenninkauppaa... :D autotallishimmeillä tullu kyllä vakiokepeiiläki melko hyvä ja tasapainone ajettava. Päivityksiä viel keulaa tulossa. 8)
     
  11. juketsu

    juketsu Kolomen lynksin talous.

    Vs: FX Nytro RTX keskustelu

    Ensviikolla pitäs olla yläpallot päivitetty ::) laitan kuvaa jos jaksan... :D
     
  12. PKE

    PKE Well-Known Member

    Vs: FX Nytro RTX keskustelu

    Miks musta tuntuu, että ei jää ihan vaan yläpalloihin? ::)
     
  13. juketsu

    juketsu Kolomen lynksin talous.

    Vs: FX Nytro RTX keskustelu

    kesäl sitte käsitellää alatukivarret :D
     
  14. JVRE800

    JVRE800 LYNX RE 800R E-TEC

    Vs: FX Nytro RTX keskustelu

    Kylläpä tuntui taas magialta pitkästä aikaa vetää Nytrolla pari kilometriä... About kolme-neljä viikkoa sitten pamautin kelkalla kiveen ja nyt olis sitten kuosissa taas. Eturunko uusiks ja poikittais tukivarret. Kyllä menee luotisuoraan! Samalla reissulla laitatin Xenonit ja 30 newtonin jousen etupukin iskariin. Jousen osalta vielä klikkerit täysin säätämättä mutta alku vaikuttaa lupaavalta.

    ASIAAN: Oliko niin, että SLP SLT:t olisi parempi pitää etummaisissa reijissä? Ja mihin se nyt sitten oikeastaan vaikuttaa jos ne sukset on edempänä... Ohjauksen keveys, hakee enempi vai miten??
     
  15. KMV

    KMV ZR 6000 137" SP LTD

    Vs: FX Nytro RTX keskustelu

    Juuri noin kuin mainitsit...takana suuntavakaampi ja raskaampi käännellä, makuasioita kummasta tykkää.
     
  16. frosty

    frosty Well-Known Member

    Vs: FX Nytro RTX keskustelu

    Mikäs ohjausakseli tämä kuvassa esiintyvä on?
    Tumella on 08-kelkka, mutta 08:ssa tuo akseli on se hirvee keltapassivoitu kötöstys.

    (varovasti nuiden tuumasten pulttien kanssa ettei tartu ameriikan pöpö) :D
     
  17. Leader Dog

    Leader Dog ROTAX 440x-06 +R8 -63+R8 -64+912-ULS

    Vs: FX Nytro RTX keskustelu

    Tänään tuli  Frosty mieleen , Neste on keventänyt bensansa hyvissä ajoin , ennen tätä painon pudotus sessiota , jättämällä lyijyn pois !  ;D
    Btw. jokos joku on punnannut sen satulan?
     
  18. juketsu

    juketsu Kolomen lynksin talous.

    Vs: FX Nytro RTX keskustelu

    Lähteekö ulmerin kilkkeillä välykset suksen nivelistä? ??? 3tkm mittarissa ja ylätukivarren välykset kasvanu aika huimiksi! Puslat oottaa tullissa. :p
     
  19. PKE

    PKE Well-Known Member

    Vs: FX Nytro RTX keskustelu

    Niillä lähtee välykset sieltä tukivarsien runkokiinnityksistä. Mutta ei pallonivelistä. Pallojen ikää pystyy jatkamaan ruikkaamalla niihin spray vaseliinia niin usein kun mahdollista. Kuivana ollessaan ei kestä kun hetken.
    Yks paikka mikä klenaa kanssa, on olkakennon ja suksenpultin puslan välissä olevat liukulaakeriholkit. Sinne sopii 5mm pidemmät kuin alunperin, ja ne löytyy ihan laakeriliikkeistä, eikä maksa montaa euroa. --> Kannattaa vaihtaa usein, ettei vaan pääse kulumaan se monen sadan euron hintainen olkakenno.
     
  20. kolli

    kolli Arctic Cat SNO PRO 440-05 HONDA CRF 450R -10

    Vs: FX Nytro RTX keskustelu

    ;D ;D hyvä.repesin ;D
     

Suosittele tätä sivua