Katkenneen maton korjaus?

Keskustelun 'Korjaamo' on aloittanut käyttäjä carrillo, 15/3/13.

  1. carrillo

    carrillo Well-Known Member

    JA sori etukäthen jos en haulla löytänyt, osanut hakea oikeilla sanoilla, mutta onkos kukaan kokeillu tuollaisia--toimiiko kestäääkö etc,,,,,,,
    http://www.nettivaraosa.com/moottorikelkan-varaosat-ja-tarvikkeet/1260738

    Ihan vaan mielenkiinnosta kun on suunnitteilla värkätä enskapyörään telasto ja nurkissa pyörii parikin maton resua joita vois projektiin hyödyntää.
     
  2. bmw888

    bmw888 Active Member

    Vs: Katkenneen maton korjaus?

    Itse jatkoin tämmösillä kelkan matot joista tein mönkijän telat:

    http://www.rubberandaccessories.com/flexco-alligatorfasteners.html

    Aikaa vievää hommaa liittää kun tarvis olla oikea työkalu millä tehdään mattoon liitos mutta onnistui se kotikonteinkin.

    Muovipäällysteisellä vaijerilla liitettiin lopuksi päät yhteen.
     
  3. nipsi

    nipsi Ski-doo ss25, Elan 250, Safari 377, Lynx 535

    Vs: Katkenneen maton korjaus?

    liitelläänhän niitä kuljetinmattojakin tommosilla kelkanmatto vaan tahtoo olla paksumpi joten siinä se juju ja myös käyttöympäristö on karu pakkasta jäätä yms...

    jostain kun sais oiken ammattilaisten liimat kun laittavat pelkällä liimalla turvekuljettimien matoja yhteen ja siellä kuitenkin on rasitusta kun kuljetin lykkää semmosen 20-30m3 minuutissa parhaillaan.
     
  4. YT

    YT Well-Known Member

    Vs: Katkenneen maton korjaus?

    Jos kelkan matto oikeasti pystyttäisiin liittämään, niin telamattoa myytäisiin metritavarana.
     
  5. nipsi

    nipsi Ski-doo ss25, Elan 250, Safari 377, Lynx 535

    Vs: Katkenneen maton korjaus?

    Niin 70 luvulla kun tehot oli luokkaa 0-20hp oli telamatto metritavaraa. mutta nopeus teho ym poisti sen mahdollisuuden.
     
  6. carrillo

    carrillo Well-Known Member

    Vs: Katkenneen maton korjaus?

    jeps, oon jo usseemman vuuen ihmetelly telamaton jatkoa.
    Teollisuudessa jatketaan kaiken maailnan kuljetin kumeja ja ketjuja niin eikö oikeasti joku ole patentoinut telamatin jatkoa? luulis olevan alan ammattilaisille helppo homma, mutta kai tässäkin markkinatalous jyllää=ei haluta tehdä.
     
  7. Deippa

    Deippa Yamaha Phazer FX -07

    Vs: Katkenneen maton korjaus?

    Tuossa tuota omaa ja hieman muidenkin jahkausta maton paikkuusta.

    http://kelkkalehti.com/keskustelu/index.php?topic=81136.0

    Liika vauhti sen lopulta tappoi tuon minunkin paikkauksen vaikka liima periaatteessa pitikin, niin kunhan se lähtee hiemankaan irvottamaan niin sitten se lähtee. Keskipako voima on kääntöpyörillä niin armoton. Tuo "niveljatkos" toimii varmaan jossain työkelkassa kun vauhdit pidetään kohtuudessa.

    Tuollahan muuten oli juttua just noiden kuljetinmattojen yhistämisestä. Olivat turhan rouheita osasia telamattoon.
     
  8. znood

    znood Guest

    Vs: Katkenneen maton korjaus?

    Korjaus kestää pilkkikelkassa .. sporttikelkkaan ei kannata edes harkita turvallisuusseikkojen takia.
     
  9. Hande82

    Hande82 600ace xtrim-21,600rave-10,lynx650-95,winha30

    Vs: Katkenneen maton korjaus?

    asiaa. eihän ehjä telamatto katkea poikki niinku puukolla ois katkastu.
     
  10. Jänkhä

    Jänkhä Ski-Doo Elan 250 Mountain versio

    Vs: Katkenneen maton korjaus?

    Nuissa kuljettimien matoissa voidaan liitokset tehdä limittäin, jolla aikaansaadaan vetoa kestävä liimaus.
    Kelkantelassa kun ei voi telaa limittäin liimata, niin jää aika pieneksi se ala jonka voi liimata, joten se ei kestä.
    "Remmiliimalla" koitin tuossa saada hiukan revennyttä telalappua kiinni, mutta eipä pysyny.
    Jahka tuo vähän revenny lappu lähtee niin paistan raakakumia päälle, niin saa kudoksen piiloon.
     
  11. hidas

    hidas Boonboonpiipdokkeri

    Vs: Katkenneen maton korjaus?

    En tiedä moniko kankaisia kelkan matot ovat. Teollisuudessa olevat kuljetinmaton ovat jotain 3-6 kankaisia? Itse mitä nähnyt niin ovat olleet 4 ja 5 kankaisia. Tarkoittaa sitä että kuljetinmaton runko muodostuu tästä ja tästä tulee matolle ilmoitettu vetolujuus. Oletetaan että on 4 kankainen matto. Kankaiden välissä on aina kerros kumia. Kun mattoa liitettään, matto porrastetaan jokaisen kankaan kohdalta esim 17 cm. Näin ollen maton liitospituudeksi tulee 17*4.
    Sitten rungon ympärillä oleva kumi, maton paksuus muodostuu suurimmaksi osaksi tästä. Yleesä "puhtaalla" puolella eli sillä puolella jolla ei kulje materiaalia niin kumia on vähemmän. Kuormapuolella taasen on enemmän. Jopa 4+12mm mattoa nähnyt, eli selkäpuolella kumia 4mm + runko ja kulutuspuolella 12mm kumia. Alkaa olla matolla vahvuutta n.25mm. Tällä kumimäärällä ei ole muuta vaikutusta kuin kulutuskestävyys ja tieten se että se on hiukan raskaampi pyörimään.

    Voisin epäillä että kelkan maton liiittäminen onnistuu samalla tavalla kuin teollisuuden kuljetinmatot. Mutta silloin joutuu sivaltamaan matostaa lappuja pois että porrastaminen onnistuu (toki sitten siihen voi vaikka jäljestä liimata lappuja lisää) ja paistoliitoksen tekeminen päälle tai liimaaminen. Sittenpä ollaan tilanteessa että rahaa on palanut jo 2-3 uuden maton verran


    En tosin tiedä yhtään mitä maksaa jonkun 400mm leveän maton liittäminen liimalla, mutta 1600mm maton liittämisen paistamalla tiedän, sillä saa n.10kpl jo hiukan karkeammalla harjalla olevaa kelkan mattoa. Jos ei halua maksaa alan yrityksille liittämistä niin ei sole kuin tilata omat paistoraudat, hinnat alkaen
    50t€-> wagnerin raudat saa jo hiukan alle 100t€

    Liimoja myy mm. Rema Tip top, Iin hihnatyö, Euro-Kumi.

    Pakkasta teollisuudenkin matot kestää ainakin sen -38 ja materiaaliakin siellä menee "vain" 1000kg/s, nopeudella 3m/s Vetokireyttä matossa paikotellen 36 000kg + kuorman vaikutus.

    Ai mistäkö tiedän? ;D
     
  12. nipsi

    nipsi Ski-doo ss25, Elan 250, Safari 377, Lynx 535

    Vs: Katkenneen maton korjaus?

    niinpä mutta kelkan vetsoljet on ne jotka määrää sen miten liitos pitää tehdäkuljetinmatossa ei ole vetoreikiä/nystyröitä joten liitosta ei tehdä niiden ehdoilla.

    tokihan pilkkikelkkaan tekee maton vaikka pulttaamalla yhteen 10cm mattoa limittäin hiljaisessa vauhdissa varmaan toimii ok

    nuo saranaliittimethän toimisi kelkan matossa ok mutta kelkan maton paksuuden vuoksi lyhyemmät liittimet ei käy ja paksummalle matolle olevat liittimet taas pidentää maton länkkyväliä joka ei taas toimi kelkan matolla.

    itsekin liittänyt aikoinaan jd remmipaalaimen remmin lyötävällä liitoksella ja kesti hyvin vaikka jokunen sata kiloa vetoakin varmasti tuli kun kiristyssylinterissä noin 120-140bar paine ;D

    Alottajahan ei meinannut telaa kelkkaan laittaakaan eli lienee varmaan aikalailla ainut vaihtoehto tehdä jatkoksella matto jollei perusmatto sovi projektiin. mutta kuten monet jo sanonut tehosta ja vauhdista kiinni tuleeko kyseinen jatko kestämään.
     
  13. loukusa91

    loukusa91 Well-Known Member

    Screenshot_20171128-171108.jpg
     
  14. loukusa91

    loukusa91 Well-Known Member

    Ite kokeilin tuota vasaralla naputeltavaa alligaattori liitintä, kesti useamman reissun vaan sit reunat löysäsi, keskeltä ois kyllä pysyny! 20171119_104745.jpg
     
  15. Kojontti

    Kojontti 600R RE, x-rs pessimisti-evo

    Tuossa nokian liittimessä kiinnipysyminen on varmistettu niiteillä tai ruuveilla. Mulla mahdollisesti on jossain tallilla tuollainen liitin jemmassa...
     
  16. loukusa91

    loukusa91 Well-Known Member

    Juu ja niitä kuuluu saavan vielä pohjanmaan ylijäämätuotteelta. 38, 50 ja 60 matolle. Semmonen se pitää varmaan seuraavaksi laittaa, tällä hetkellä kokeilen taas saisko tuon muovitelan vielä toimivaksi ku hieman kovettunu.
     

Suosittele tätä sivua