Iskareiden kunnon tarkistus ja huolto

Keskustelun 'Polaris' on aloittanut käyttäjä jarih, 9/10/10.

  1. jarih

    jarih Well-Known Member

    Kelkka Switchback 600 HO 2006 ja huolto toimenpiteet jatkuu.. samalla tutustuminen kelkan saloihin. Iskareiden kunnon tarkastaminen ja mahdollinen huolta olisi nyt ajatuksissa. Mikähän on hyvä "mittari" noin näppituntumatarkastukselle. Tietty aivan sudet huomaisi helposti, mutta onko mitään järkevää arviointitapaa olemassa.. muuta kuin kokemus, jota näistä ei vielä oikein ole kertynyt :)

    Yritin myös löytää dataa siitä, että kannattaisiko itse tehdä mahdollinen huolto. Varaosathan löytyy tarvittaessa helposti rapakon takaa, mutta maksaako vaivaa vai olisiko kätevämpää käyttää huollon kautta?
     
  2. jarih

    jarih Well-Known Member

    Vs: Iskareiden kunnon tarkistus ja huolto

    Sen verran vielä, että etuiskarit ja telaston etummainen iskari (FTS, mistähän lienee lyhennys) ovat ilmaiskareita. Oheisessa kuvassa kohdat 9 ja 10 ovat nähtävästi ilman lisäämiseen, poistamiseen ja muuhun mahdolliseen liityviä. Eli jos haluaisi tarkistaa, lisätä paineita, niin miten se tapahtuu tämäntyyppisellä liittimellä? Tiedän, että paine tulisi olla 200psi:tä näissä. Pumppuja olen nähnyt, mutta ihan pihalla mikä malli tai mitä liittimiä se vaatii!

    Korjaussarjassahan ovat nuo numeron 1 tiivisteet.

    Kuva:
    http://parts.polarisind.com/images/9745%5C9745c11.gif
     
  3. Jakelfin

    Jakelfin Nytro MtxT & RTX 136 -RX1 4100 -Titan Adventure

    Vs: Iskareiden kunnon tarkistus ja huolto

    Iskareita on vähän hankala testailla paikallaan jos ei ole kokemusta miltä ne ehjänä tuntuu, mutta periaate on ettei kelkka pompi, perän ko tiputtaa alas niin se läsähtää niinku säkki maahan eikä pomppaa, samoin keula. Ylimäärästä lotinaa ja meteliä ei pitäs myöskään ehjästä iskarista kuulua.

    Kätevämpihän se on käyttää jossaki missä on kokemusta miten nuo puretaan ja kasataan, samoten oikeat kaasupaineet ja oikea öljylaatu. Nuo ei ole ne ilmaiskarit, sinne kaasutilaan tulee typpeä ja sen paine on 10-20 baarin väliltä, että silmile tulee jos meet aukaseen. Korjaussarjaa tarttee aika harvoin, sieltä lasketaan kaasu pois, aukastaan kansi ja tyhjennetään ja putsataan jne. Liikkeet ottaa noitten huollosta 30-60egeä kpl. Muutama foorumilainen myös tekee huoltoja, myös itseltä löytyy nuo välineet, öljyt ja kaasut. ;)

    Tuon näköset on ne ilmaiskarit, niissä on ihan normi iskari sisällä, tuola varren puolella on ilmatila joka hoitaa jousen virkaa, eli tässä tuo paksumpi osa.

    [​IMG]
     
  4. SnoF5

    SnoF5 AC4000RR, Lynx 250, Lynx 150

    Vs: Iskareiden kunnon tarkistus ja huolto

    eikös tuon ikäisessä ole normikaasukepit, tosin jos on vaihdettu ilmapumput niin asia erikseen.
    Mutta laittamasi linkki ja 1.korjaus sarjan tiivisteet ovat kaasukeppiin. Jos olen oikein antanut itseni ymmärtää niin nuitten floattien huoltosatsit ovat jonkun verran kalliimmat kuin kaasuihin.
     
  5. jarih

    jarih Well-Known Member

    Vs: Iskareiden kunnon tarkistus ja huolto

    Haa, kuten sanottu, niin vähän vielä perillä näistä.. voivat hyvinkin olla kaasu- eikä ilmaiskarit. Ilmaa se kaasukin on :) Iskarit ovat juuri noi alkuperäiset sama mitä kuvassa.

    Niin nyt kun oikein miettii, niin eiköhän ne kaasua kai yleensä ole? Ilmahan sisältää kait jäätyvän elementin :)
     
  6. SnoF5

    SnoF5 AC4000RR, Lynx 250, Lynx 150

    Vs: Iskareiden kunnon tarkistus ja huolto

    typpeähän sinne sisälle taidetaan laittaa
     
  7. Jakelfin

    Jakelfin Nytro MtxT & RTX 136 -RX1 4100 -Titan Adventure

    Vs: Iskareiden kunnon tarkistus ja huolto

    Niin nuo ilmaiskarit siis on ihan samanlaiset ko nuo yllä olevatki, noissa on se varsi tuola paksumman osan sisällä ja siellä on siis ilmaa sisällä joka toimii ilmajousena. Tuola toisessa päässä on samanlainen välimännällä öljyistä erotettu kaasutila(typpeä siis edelleenki) joka pitää iskarin öljytilan paineistettuna. Periaatehan sillä on että öljyt pysyy iskarissa ja tuon ilmajousen etuina sitten on keveys, ei tartte painavaa teräsjousta.
     
  8. proxfan

    proxfan PROXR 440,

    Vs: Iskareiden kunnon tarkistus ja huolto

    jos oot kelkan juuri hankkinu, niin kannattaa käyttää iskarit huollossa ihan varmuuden vuoksi. on huomattavasti miellyttävämpi ajaa takaisin kotiin ekalta reissulta, kuin se että iskarit ruikkii öljyt pitkin kairaa, ja tilaat "taksia" tai ajelet hissun kissun ilman vaimennuksia... ja pelkkä huolto huomattavasti edullisempaa kuin se että sisältä hajoo jotain ja sitte viedään seppään.

    ja ilma iskareissa ei ole jousia ympärillä, niinku normi kepakossa.
     
  9. jarih

    jarih Well-Known Member

    Vs: Iskareiden kunnon tarkistus ja huolto

    Viime keväänä kelkan ostin. Ei tosiaan hullumpi idea iskareiden huoltaminen, kelkalla on ajettu noin 4500km, enkä nyt ole yhtään varma, että onko iskareita huollettu kertaakaan. Epäilen että ei ole, kun tässä hissuksiin olen sitä käynyt läpi ja aina esille tulevia korjauskohteita etsinyt ja duunaillut sitä myöden.

    Yksi mikä viittaisi aiempaan iskareiden huoltamattomuuteen oli etummaisen takaiskarin (mikähän suomalainen nimitys sille sitten onkaan) alapään väljyys. Muovipuslat olivat kuluneet käytännöllisesti katsoen kokonaan pois. Eilen vaihdoin uudet etupäänalatukivarret ja samalla huomasin etuiskareiden yläpäiden myös klonksuvan. Camperit ja muut säädöt sitten jossain vaiheessa myöhemmin.

    Yksi ajatus olikin hankkia tarvittavat työkalut ja data noiden huoltamisesti itsekseen. Hiukan olen yrittänyt googlettamalla löytää dataa miten noitten purkaminen tapahtuu jne. mutta ei oikein ole natsannut. Se on selvä, että ilman oikeita ohjeita noita ei lähdetä availemaan. Mutta toisaalta teettäminenkään ei ole poissuljettua. Taitaa vain olla vaikeampaa löytää firmoja täältä pääkaupunkiseuden lähituntumasta. Mutta jos joku tietää, niin kertokaa. Mielellään menen paikanpäälle viemään iskarit ja tapaamaan livenä.

    Uusien iskareiden hankkiminen taitaa olla aivan turhaa, tai ainakin kallista, kun mitään erityisextratarvetta en niiltä vaadi, alkuperäiset riittänee mun tarpeisiin.
     
  10. Jakelfin

    Jakelfin Nytro MtxT & RTX 136 -RX1 4100 -Titan Adventure

    Vs: Iskareiden kunnon tarkistus ja huolto

    Kyllähän nuo iskarit vähintään vuosittain huolletaan. Se on yks normihuolloista, monet motoliikkeet myös pääkaupunkiseudulla niitä tekee ja voi ite miettiä kannattaako hommata iskarinhuoltovehkeitä. Tietenki paljon ajavalle ja rassaavalle ne on jo kannattava hankinta. Helpoin tapa on tilata valmis huoltopaketti jossa tulee tärkeimmät työkalut ja varaosat, kaasut voi käydä laitattamassa jossain liikkeessä tai vuokrata/ostaa itselle typpipullo, painemittari/säädin paketti sekä täyttöneula. Sitten opetteleen hommia, suojalasit, paksut hanskat ja työkalut ulottuville.. ;)

    Niitä tukivarsia ei välttämättä tartte vaihella elleivät ole osumaa ottaneet, monesti niihin saa vaihdettavia palloniveliä ja puslia jos väljyyttä löytyy. Pikkuvälyksiä monesti löytyy eikä niistä kannata turhaa huolestua. Pallonivelmalliset tuppaa vähän lonksumaan ja muut kovalla puslalla olevat nivelet myös ajan kuluessa ja hyvä tapahan onkin vaihdella uudet ajoissa tilalle. Se iskarin puslan väljyys ei sinänsä juorua huoltoa tai huoltamattomuutta mutta kertoo kyllä kelkan pidosta. Jos iskari on vuotanut öljyä niin se tarkottaa tiivistevauriota elikkä huolto olis jo paikallaan. Huollossa yleensä vaihdetaan sitten öljyt sisälle ja tarvittavat tiivisteet, ehjiä ei taida kukaan vaihtaa varmuuden vuoksi uusiin, ovat kuitenki aika arvokkaita. Yleensä ne tiivisteet veloitetaan erikseen, vaikka harvoinpa niitä tarvitsee vaihdella.
     
  11. jarih

    jarih Well-Known Member

    Vs: Iskareiden kunnon tarkistus ja huolto

    Alatukivarret olivat ottaneet ihan kiitettävästi kipeetä, melkoiset kolhut ja v-asento suorassa putkessa. Samallahan vaihtuivat louskuvat alapallot, kun kuuluivat samaan pakettiin. Raidetangon päät vaihdoin myös uusiin, ne uloimmat, menee samaan konkurssiin sitten :)

    Itse duunaaminen on sellainen asia, että se vain noin yleensä kiehtoo, samalla oppii uutta. Pitää vain aina tutustua tarkasti aiheeseen ettei aloita töpeksimällä. Lähtökohtaisesti enemmän siinä on sitä tekemisen iloa kuin taloudellista järjen näkökulmaa :) Pitänee nyt tutkia asiaa, kuitenkin..
     
  12. kari v

    kari v RX-1 2008

    Vs: Iskareiden kunnon tarkistus ja huolto

    Onko kaikki kelkkoihin tarkoitetut Öhlinsin etuiskarit huollettavissa/korjattavissa, vai uuttako tilalle ? Mulle tulleessa kelkassa tuntuu oikea etunen tosi löysältä kun kyytiin istahtaa, iskarit ei kyllä näytä vuotavan...
     
  13. akipalola

    akipalola Well-Known Member

    Vs: Iskareiden kunnon tarkistus ja huolto

    kyllä öhlärit pystyy huoltaa
     
  14. Iiza

    Iiza Polaris Switchback 600 cfi

    Vs: Iskareiden kunnon tarkistus ja huolto

    Gt-motors helsingin puolella,jokunen vuosi sitten huollatin skidoon iskarit siellä eikä valittamista
     

Suosittele tätä sivua