Peräkärryn vetäminen hybridillä

Keskustelun 'Jutustelua' on aloittanut käyttäjä Nenone, 30/8/22.

 1. Nenone

  Nenone BC X-RS 146"

  Dieselihän on se lyömätön veturi, mutta onko porukalla kokemuksia esim kahden kelkan vetämisestä lataushybridillä?
   
 2. Hemmo

  Hemmo Paluu Tulevaisuuteen -

  eipä tuossa ihmeellistä ole. Sähkö kuluu nopeampaa loppuun kuin ilman kärryä ja sen jälkeen menee kuten diisselilläkin. Missään väliasemilla ei itellä kiinnosta kökkiä roikan nokassa, eli käytännössä omat ajot menee kärry perässä kuten diisselillä menis. Bensahybridi on vähän ehkä nihkeämpi, kun niissä tuuppaa se kulutus olemaan sitten bensakoneen mukainen kärry perässä. Toki riippuu minkä kokoinen auto ja kärry, mutta esim joku xc60 volvo ison koppikärryn kanssa on melkolailla niinku ämpärillä kaatais bensaa kurkusta alas.
   
  Arwid Käkivaara ja Nipademu tykkäävät tästä.
 3. perttuni

  perttuni Lynx Xtrim 900 ACE

  Työpaikalta sen verran kokemuksia, että esim. XC60 T8 ottaa 2000kg painavan kuomukärryn kanssa noin 15l/100km. Että jos sitä kärryä meinaa kiskoa Suomen päästä päähän niin kannattaa kyllä pysyä dieselissä. Eikä se Volvo kyllä kulje edes tyhjiltään kuin noin 8l/100km lukemiin sitten kun sähkö loppuu.
   
  Arwid Käkivaara tykkää tästä.
 4. Nenone

  Nenone BC X-RS 146"

  No sepäs siinä vielä on kun ensisijainen merkki tarjoaa vaan bensahybridiä. Olikohan niissä tankin koko jotaki 45 litraa, niin pääsis pohjoseenkin sitten neljän pysäyksen taktiikalla. Eihän tuo kärry perässä huruuttelu toki nyt jokapäiväistä oli, mutta kunhan ääneen ihmettelen.
   
 5. DooDoo

  DooDoo Well-Known Member


  7.2l/100km akku täysin tyhjänä kokoajan vakkarilla sakkorajalla sisältäen ohitukset. Oliskohan Tsadi-Kajaani ollut 98km/h keskikulutuksella eli varmaan alle 7l/100km pääsee tyhjänä. Siihen kun lyö 2000kg eurowagonin ja 3 kelkkaa niin bensaa kyllä palaa mutta vielä ovat myyneet sitä.

  Niin ja kyseessä -22 XC60T8 LR
   
 6. polaris^

  polaris^ Lynx re etec

  Superb farkku plugarilla tuli viime keväänä vedettyä Hyvinkää-Rollo-Hyvinkää. 1300kg kärry perässä ja kaksi pätkä kelkkaa, keskikulutus oli 12,5l/100km eipä järin hyötyä noista pienistä pattereista ole lähinnä vain lisämassaa autossa. Tuli siirryttyä tuosta täysin sähköön ja saa nähdä monellako pikalaturilla pitää stopata ensi talvena reissuilla..
   
 7. Nenone

  Nenone BC X-RS 146"

  Nojoo tässähän se taisi tiivistettynä ollakin. Eli akku tyhjä samontein ja sitten vaan mennään polttomoottorilla loput.
   
 8. Hemmo

  Hemmo Paluu Tulevaisuuteen -

  Nojoo, voi tuota vähän optimoida valitsemalla reitin navigaattoriin ja auto yrittää "älykkäästi" arpoa missä sähköä käyttää koko matkan huomioon ottaen. Eipä se silti sinänsä mitään muuta, akkukapasiteetti on mitä on. Jarrutuksista ja rullauksista se latailee jonkin verran, että pitkällä matkalla sähköä kyllä käytetään enemmän mitä varsinainen range on. Siltikin, kannattaa se hybridi valita sen mukaan mikä käyttötarkoitus on ilman sähköä. Itellä oli kriteerit diisseli, neliveto ja edes jonkinmoinen tankin koko. Valinnanvaraa ei hirveästi ollut.

  Sinänsä normi käytössä hybridi on kyllä hyvä. Kaupunkiliikenteet ajaa sähköllä, eikä tarvi tankkailla. Matkan päällä ei tarvi roikkua missään latauspisteissä vaan kaataa polttoainetta tankkiin. ja sähkökin jeesailee osan matkaa pienentäen kulutusta.
   
 9. M.E.A

  M.E.A Enduro

  Kyllä tehokas (330hv/700nm) nelivetodiesel on varmaan vielä hetken ihan järkivalinta tämmöselle tuhansia kilometrejä talvessa kelkkakärryä vetävälle. Kulutus ei hirveitä kärryn kans nouse ja ilman kärryä on ajamisen iloa:D
   
  Driver, vetkulilm, Jannne ja 2 muut tykkäävät tästä.
 10. ruiseri

  ruiseri Voiko kelkassa olla liikaa varusteita?

  Vähänkin pitempi matka niin noinhan se on ilman kärryäkin, eikö?

  Oma on 170hp diesel ja neljä pyörää vetää (paripyörät) ja kun kelkkakärryn laittaa perään niin kulutus nousee max 0,5 litraa....

  ...siitä normi 21:stä... :D

  No... kärryä tarvii vasta neljännelle kelkalle, ehkä se vähän kompensoi.

  XC90 hybridillä menee talvella satasta ajaen about 10 litraa sadalla ja yhden kelkan kuomukärryn kanssa ~3 enemmän.
   
 11. rainbow6

  rainbow6 KRT

  Lopettakaa nyt isot miehet tuollainen pelleily. 12,5 l ja 15 l.
  516 Sprinter tonnin tai puolentoista mälli kyydissä. 7,8 l / 100 km vauhdilla 83 GPS.
   
 12. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  No jo menee vähällä. Oma 319 Sprinteri ( 270 hv) vie neljän kelkan kärryn kans 13, kahden kelkan koppikärryä vetää niin vähän alle 12. Tyhjänä alle 10.

  Jännä nähä millaisia noi tulevat hybridi sprinterit on sitten vetohommisa.
   
  TeHo tykkää tästä.
 13. Mika_R

  Mika_R Klonks rave enduro 600r, Yamaha RS Vector -06

  Tällainen persaukinen kun laittaa tehokkaan 330hv: n kiesin, niin ei tarte enää sitten kelkkaillakkaan;), eli se siitä järki valinnasta:p
  T: Askona kuski:p:p
   
  Nipademu tykkää tästä.
 14. M.E.A

  M.E.A Enduro

  No ei tuolla minun veturin hinnalla taida saada ees uutta yarista että ei tässä mistään ökyautoista puhuta:D
   
  Mika_R tykkää tästä.
 15. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Villi veikkaus: E6x BMW xDrive 3.0 Diisseli M57 koneella :D
   
 16. M.E.A

  M.E.A Enduro

  No vähän sinnepäin:D F31 xDrive N57 koneella.
   
  Haikku ja Driver tykkäävät tästä.
 17. rainbow6

  rainbow6 KRT

  Mikäli jäi epäselväksi niin kulutuslukemat ilmoitettu pelkällä autolla. Lisäksi 5t alusta siis KA joten vauhdit pysyvät alle 90. Aloittajan viestissä puhuttiin kahden kelkan kuljetuksesta niin kaipa pitkään Sprinteriin ilman välitilaa kaksi jonkun kokoista pulkkaa menee.
   
  ruiseri tykkää tästä.
 18. Nenone

  Nenone BC X-RS 146"

  Nojoo lähinnä speksailua aiheesta.

  Ei ole hybridiä ennen ollut, enkä ole varma onko tulossakaan. Hybridihän jonkun verran latailee akkujaan ajon aikana, mutta onko siitä sähköstä mitään merkittävää hyötyä esim ohituksissa tai ylämäissä tms jeesaamaan bensakonetta vai onko se akku sitten tyhjä kun sen tyhjäksi ajaa? Vai kuinka pitkään se pysyy apuna jos ei aja suoralla sähköllä?

  Nykyisellään alla 320xd ja vitonen pitäisi laittaa tilantarpeen takia. Vaihtoehtona oli ainoastaan 520xd, kunnes automyyjä alkoi kaupittelemaan 530xe:tä. Hintapolitiikkahan niissä on about sama, mutta hybridillä saisi edullisemman autoedun ja +100hv kun akussa virtaa.
  Ei vaan puolla tuota hybridiä tuo tilantarvekkaan kun nykyisellään on nykyisellään 320xd kontti on 500 litraa. 520xd 560 litraa ja 530xe 430 litraa.

  Ajothan on kuitenkin pääasiassa ilman kärryä, mutta pari pohjoisen reissua sitä kärryä tulee vedeltyä.
   
 19. FFoxi

  FFoxi X-trim & 5900 LTS

  Phev mitsun outlanderilla käytiin kesäreissu. Keskikulutus matka-ajossa 8.8/100km. Aika rapsakka hybridiksi :confused:

  Edit. Kaverin mitsu kyseessä ja lyhyessä työmatka/kaupunki ajossa toimii pelkällä sähköllä, kun ollut laturissa yön. Lämmintä tallia suositteli, jos tuollaisen laittaa. Sähkön loputtua noin 40km jälkeen kilometrit ovatkin sitten kalliita.
   
  Viimeksi muokattu: 6/9/22
 20. perttuni

  perttuni Lynx Xtrim 900 ACE

  Hybridin järkevyys riippuu siitä, että millaista ajoa pääasiassa ajaa. Itse ajan käytännössä 80% pitkää matkaa eestaas niin omien laskujen mukaan hybridi ei oikeastaan auta mitään( tai todennäköisesti on polttoainekuluiltaan huonompi kuin dieseli). Toki se riippuu paljon sen hybridin kulutuksesta tyhjällä akulla ajettaessa. Joissain uusissa alkaa olla lähelle 100km sähkörange niin kyllähän se toki sitten alkaa enempi auttaa, varsinkin jos on muuten vielä pihi polttomoottori siinä. Tahtoo vain nuo hybridit painaa isommalla akulla heti sen +300-400 kg verrattuna normaali versioon niin se polttomoottorin kulutus väkisinkin nousee.
  Noissa bensakoneisissa hybrideissä on ilmoitettuna toki paljon tehoa ja vääntöä, mutta ei se mielestäni ole ihan niin leppoisassa muodossa kuin dieselissä. Esim. Nuo Volvon XC60 hybridit niin kyllähän se toki mukavasti liikkuu kun kaasun lyö lattiaan, mutta vähän semmoista vingutuksen oloista se on kun polttomoottori moottori kiertää korkealla ja kovaa. Toki niissä nyt yleensä sen verran on potkua muutenkin, että ei nyt tarvitse kaikkea irti ottaa vaikka kärryäkin vetäisi. Aiemminhan moneenkaan hybridiin ei saanut edes vetokoukkua, mutta uudemmissa alkaa kyllä olla ihan hyvän suuruisia vetomassoja.
   

Suosittele tätä sivua