'92 Phazer II Giant Specialin ihmettelyä ja ehostelua.

Keskustelun 'Esittele kelkkasi' on aloittanut käyttäjä Lynx 530, 6/4/15.

 1. Lynx 530

  Lynx 530 '71 200, '80 530, '87 GLS3300, '92 Giant Special

  [​IMG]

  Jostainsyystä olen natiaisesta asti ihaillut Yamahan Phazer ja Exciter sarjan kelkkoja. Osin ehkä siksi että ensimmäinen kelkka jolla minua on hätinä vuoden ikäisenä kuskattu oli '89 Phazer.

  Talvella 2006 sain lainaan '92 Exciterin, joka Totaltekin putkella oli mahtava laite tuolloin 14v. ikäiselle klopille. Samoihin aikoihin tutustuin ensimmäistä kertaa tämän tarinan Phazeriin, kelkka oli silloin isäni omistamalla pajalla muistaakseni käynnistinnarun vaihdossa ja hämmästelin silloin kuinka hieno kelkka olikaan. Kelkan omistaja, hyvä tuttavani, kertoi silloin ettei kyseessä ole ihan tavallinen kakkos-Phazu, vaan Arwidsonin rakentama erikoismalli. Kelkka syöpyi mieleen.

  Vuodet kuluivat, aina sillointällöin tuttavan nähdessäni tiedustelin Phazerin tilannetta ja koetin kelkkaa ostatella, aluksi hinta oli turhan kova koulua käyvälle pojalle ja sitten kelkka ei ollut enää milläänlailla myynnissä, kuulemma sitten joskus viimeisenpäälle iskuun...

  Sitten tullaan helmikuuhun 2015. Tuttavani oli soitellut isälleni jostain hänen toiseen kelkkaansa liittyvästä asiasta kun isäni oli kysäissyt tietäen kiinnostukseni Phazeria kohtaan jälleen sen mahdollista ostettavuutta. Kävi ilmi että tallipaikka olisi menossa matalaksi ja kelkka olisi pakko myydä pois, todella asiallinen hintapyyntikin kelkalle saatiin. Kuultuani tämän oli pakko päästä kelkkaa oikein taas ihmettelemään. Tallipaikasta kaiken ryönän alta löytyi useamman vuoden huilannut Speciaali, nippanappa 9100km ajettuna ja melkolailla alkuperäisenä. Tunninverran kelkkaa ihmeteltyäni ja paskaa jauhettuani sainoin ostavani kelkan pois, sen verran kauan sen perään oli jo haikailtu. Paria päivää myöhemmin kävimme noutamassa kelkan kotiin. Vuosia ajamatta seissyt kone tärähti käyntiin pienen bensahuikan avittamana, tyhjäkäynti tosin oli totaalisen hukassa. Kelkka pajaan ja kaasarit auki, viherkasvustohan sieltä paljastui. Kaasarit putsasten ja aikalailla antautunutta äänenvaimenninta parsien kelkka saatiinkin parintunnin seppäyksen jälkeen ajokuntoon. Ja kyllähän se oli hieno fiilis painattaa pitkin peltoa iltamyöhällä omalla Giant Specialilla. :D

  Tältä kelkka näytti seuraavana päivänä:
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]

  Jotain videotakin tuolloin piti ottaa:
  https://www.youtube.com/watch?v=Cp2rf63FyAA

  Kelkalla tuli sitten pärräiltyä parin viikon ajan pelloilla kunnes aikainen kevät koitti E-P:lle ja vei lumet mennessään. Phazer sai jäädä hetkeksi odottelemaan jatkoa peitteen alle. Päätin että pääsiäisenä otetaan ja vaihdetaan telamatto, sain kelkan mukana hyvän Lynxistä peräisin olevan maton, alkuperäinen Yokohama kun alkoi olla jo melko sliksi.
  Kelkka talliin ja paloihin.
  [​IMG]

  Telasto:
  [​IMG]
  Yleisimmät Giantin muutokset eli Öhlins vaimentimet ympäriinsä ja Totaltek putki tuntuu olevan kaikkien tiedossa, mutta muista pienimmistä muutoksista ei kauheasti ole tietoa. Telastosta ensimmäisenä paistaa tuo 4 pyöräinen takapyörästö, vakiona se on ollut kolmella pyörällä. Myös ulommaiset pyörät on vaihdettu muovisiin jo Arwidsonilla.

  [​IMG]
  Telapyörät ovat olleet julkisivuiltaan maalattuna punaisiksi, tämäkin jo Arwilla tehty muutos.

  [​IMG]
  Takapukkien yläpäitä on vahvistettu tuollaisilla hitsatuilla pellistä taitetuilla sinkilöillä.

  [​IMG]
  [​IMG]
  Perinteiset etupukin ratkeamat eivät kuulu vakiovarustukseen. :p

  [​IMG]
  Kiristimiin on tuollaiset vahvikkeet hitsailtu

  [​IMG]
  Takapukin kiinnityksiinkin on tuollaiset kolmiovahvikkeet hitsailtu. Silti ne olivat revenneet! :D

  [​IMG]
  Takapukkikin on pikkasen notkolla...

  Maton vaihdossa törmättiinkin hetipian vanhan maton irrotuksen jälkeen ongelmaan, oletetun 308 maton sijaan tässä olikin vanhempi 295(?) pitkä matto. Alkoi kauhea pähkäily miten saataisiin alustaa huomaamattomasti hieman jatkettua jotta saataisiin tuo uusi matto paikalleen. Paras ratkaisu vaikutti olevan kiristimien niittauksien aukaisu ja hässäkän taaksepäin vieminen rautaa käyttäen.
  [​IMG]
  Hommaa alettu hahmottelemaan

  [​IMG]
  Valmiit "jatkot", vannepaukulla viimeisteltynä.

  [​IMG]
  [​IMG]
  Ja kyllähän sen nippuun sai, mattoakin sai kirittyä ja kiristysvaraa jäikin vielä. Viritys vaikuttaisi onnistuneen.

  Syy tähän matonvaihto-operaatioon on 11.4. ajettavat paikallisen kerhon jäsentenväliset, joihin olisi tarkoitus tällä osallistua huvin ja urheilun vuoksi. Vielä pitäisi ennen lauantaita vaihtaa pykälää pienemmät suuttimet ja kasata ketjukotelo loppuun, nyt se jäi tiivisteen puuttuessa vielä tekemättä. Tämän suuren moottoriurheilujuhlan jälkeen olisi tarkoitus starttailla Speciaalin tarkempi läpikäynti niin että se olisi kaudelle 2015/16 lähestulkoon uudenveroisessa iskussa.

  Laitetaan loppuun vielä kuvaa Totaltekistä, johon rustasin rosterisen vaimentimenkuoren kun se orggis alumiininen alkoi olla aikalailla laho.
  [​IMG]

  Näihin kuviin ja tunnelmiin. :)
   
 2. M.E.A

  M.E.A Enduro

  Vs: '92 Phazer II Giant Specialin ihmettelyä ja ehostelua.

  Tätähän joutuu seurailemaan
   
 3. Lynx 530

  Lynx 530 '71 200, '80 530, '87 GLS3300, '92 Giant Special

  Vs: '92 Phazer II Giant Specialin ihmettelyä ja ehostelua.

  Nojoo. Tänään taas tuli turailtua. Nostin kaasarit pois että sain vaihdettua pienemmät suuttimet, siinä ihmetellessä piti kokeilla seuraavaa:
  [​IMG]
  [​IMG]
  Aika nätisti sopisi paikalleen SRX:stä kotoisin olevat TM34 Mikunit. Muuten olisi ihan piece of cake-homma mutta noi on 3mm pienemmät ulkohalkaisijoiltaan imukurkkuihin, siihen pitäisi joku amistelu keksiä. Saisi hieman järkevämmän keskialueen käyttäytymisen ja paremman kaasuunvastaavuuden, nuo vakiokaasarit kun tuntuu olevan kaikinpuolin ahterista, kokoajan saa olla seosruuveja säätämässä. Pitää kesän aikana katella saisko nuo siellä toimimaan.

  Iskin sitten vakiokaasarit kasaan noista SRX:n kaasareista löytyneillä suuttimilla (147,9 --->146,3) ja paketti takaisin paikalleen. Ketjukoteloon veistelin itse tiivistepaperista uuden tiivisteen kun vanhasta sai vielä mallin, sai senkin nippuun. Vielä kun olisi viimeviikolla muistanut hakea öljyäkin sinne niin olisi ollut vallan mahtavaa. ;D

  [​IMG]
  Pakoputkikin tuli putsattua ruosteista ja se sai väriä päälleen. Pitää tuo vaimennin vielä kiillotella ja teettää siihen Totaltek-tarra kuten siinä orggiksena on ollut.

  Eiköhän tuo lauantaiksi ole taas sitten iskussa. :)
   
 4. Lynx 530

  Lynx 530 '71 200, '80 530, '87 GLS3300, '92 Giant Special

  Vs: '92 Phazer II Giant Specialin ihmettelyä ja ehostelua.

  Phazer saatiin kuin saatiinkin lauantaina viivalle vaikka torstaina tankkauksen yhteydessä ilmestynyt kaasarin vuoto-ongelma meinasi aiheuttaa harmaita hiuksia. Variaattorin puoleisesta kaasarista joku edellinen omistaja on onnistunut vetämään pohjapropun kierteen melko sileäksi ja suutinjumppa oli viimeinen niitti sille, ei enää tiivistynyt pohja kunnolla. Pienellä o-rengaskikkailulla se saatiin kuitenkin jotenkin pysymään kasassa ja pitämään bensat sisällään.
  Myös vuosikaudet kiepillä ollut matto tykkäsi venyä ihan kiitettävästi, vissiin 5 kertaa sitä vapaiden harjoitusten aikana kiristettiin ennenkuin hampaalta hyppiminen loppui. Bensansaannissa oli koko päivän ongelmaa, ilmeisesti +12°C lämpötila sekoitti noiden vakiokaasarien sielunelämän lopunkin. Alakierroksilla vuoronperään mooattiin ja röpötettiin ja loppupäivästä kisojen jälkeisissä vapaanajon sessioissa alkoi yläkierroksetkin menemään laihoilla.
  Kunnialla kuitenkin selvittiin, alle 500cc luokassa ainoana osallistujana luonnollisesti voitettiin. ;D Aikojen perusteella 600cc luokassa oltaisiin pärjätty kohtalaisesti, yli 600cc eli käytännössä 800cc vermeiden seurassa olisin ollut pronssilla, siellä ei tosin ollut kuin 3 ukkoa ajamassa. ::)
  No, kausi on nyt paketissa ja Phazer tallissa, jahka pari pikkuprokkista saadaan tuossa taputeltua pois jaloista alkaa kelkan perusteellinen läpikäynti.
  Näihin tunnelmiin.

  [​IMG]

  https://www.youtube.com/watch?v=Ig988aUjaw0
   
 5. Lynx 530

  Lynx 530 '71 200, '80 530, '87 GLS3300, '92 Giant Special

  Vs: '92 Phazer II Giant Specialin ihmettelyä ja ehostelua.

  [​IMG]
  Hain Ylijäämätuotteelta tuollaisen elämää nähneen Phazerin penkin parillakympillä. Ajatus olisi lähettää tuo päällinen malliksi Thaimaalaisella Pit Replicalle, joka valmistaa pääasiassa hyviä prätkien penkinpäällisten reproja. Valikoimissa näytti olevan kuitenkin mm. Snoscootin päällinen joten laitoin tuossa heille viestiä josko taikoisivat Phazeriinkin päällisen, luultavasti muillakin voisi moiselle olla tarvetta kun ei noita "sohvakuviolla" prässättyjä päällisiä saa mistään.
  Katsotaan kuinka käy. :)
   
 6. sledmaker

  sledmaker Xtrim 600 Etec

  Vs: '92 Phazer II Giant Specialin ihmettelyä ja ehostelua.

  Muikean näköinen kilpuri :) Kyssäri aiheesta matto ja vetopyörät. Liekö tässä phazerissa ollu samalla jaolla matto kun samanikäisessä 340 ovationissa? Maton pituus äkkiseltään täsmäis kun on samanlainen extralyhyt.
   
 7. Lynx 530

  Lynx 530 '71 200, '80 530, '87 GLS3300, '92 Giant Special

  Vs: '92 Phazer II Giant Specialin ihmettelyä ja ehostelua.

  Jako on sama mutta Phazerin matto lienee pikkasen Ovationin mattoa pidempi.
   
 8. sledmaker

  sledmaker Xtrim 600 Etec

  Vs: '92 Phazer II Giant Specialin ihmettelyä ja ehostelua.

  Kiitän tiedosta :) Sitten vielä noista vetopyöristä että onko tuohon yamahaan saatavilla läpivetäviä samalla jaolla? Nappulat matosta silenny eikä kulje enää... :(
   
 9. Lynx 530

  Lynx 530 '71 200, '80 530, '87 GLS3300, '92 Giant Special

  Vs: '92 Phazer II Giant Specialin ihmettelyä ja ehostelua.

  [​IMG]

  No joo. Vähäsen jäi päivittelemättä, mutta Yammu olis nyt kutakuinkin valmis talven koitoksiin. Se tuli syksyn mittaan käytyä melko perinpohjin läpi. Tässä listaa tehdyistä toimenpiteistä ja vaihdetuista osista:

  -Kelkan huolellinen pesu
  -Iskunvaimentimien huolto (purku, puhdistus, uudet öljyt ja kaasut)
  -Ohjauksen linkkujen tiivistelyä ja puslien rasvaus
  -Ohjausakselin nivelen vaihto, akselin alapään muoviholkin tiivistys
  -Sylinterinkansiin uudet kierreholkit sytytystulpille
  -Kuomun, sivumuovien, nokkapalan ja lampunkatteen myllytys, kiillotus ja vahaus
  -Telapyörien maalaus ja laakerointi
  -Uudet kahvankumit ja lämpöelementit
  -Vetopyörien vaihto läpivetäviin (tämän vuoksi liukurunkojen lyhennys ja ketjukoteloöljyjen vaihto)
  -Uudet jarrupalat
  -Uudet suksien punaiset muovipohjat (Yamaha Enticerin, vaati hieman lämmittelyä paikalleen sopiakseen)
  -Kaasuttimien vaihto '97 VMax 500:n Mikuni TM36:iin. Vaati ryyppyvaijerin, kaasuvaijerin ja kahvan vaihdon

  Sekä jotain muuta pientä näpelöintiä. Ekat testit on jo vedetty, lupaavalta vaikuttaa, pääsuuttimet vaativat vain vielä raakaa pienennystä. Kasasin kaasarit noilla 147,9 suuttimilla, -27°C pakkasesta huolimatta kone ei kiertänyt kuin hätinä 7500rpm ja senkin todella pahasti röpeltäen. Muuten vaikuttaisi setupit olevan suht. kohdallaan. 138 suuttimilla seuraavaksi testiä.
  Odottelen nyt vielä lisää lunta ennenkuin kilpiä lähden tuohon hakemaan.

  Vielä parit kuvat:
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
   
 10. Hemmo

  Hemmo Paluu Tulevaisuuteen -

  Vs: '92 Phazer II Giant Specialin ihmettelyä ja ehostelua.

  Iso peukku entraamisesta!
   
 11. Mika_R

  Mika_R Klonks rave enduro 600r, Yamaha RS Vector -06

  Vs: '92 Phazer II Giant Specialin ihmettelyä ja ehostelua.

  Hieno peli :) !
   
 12. Lynx 530

  Lynx 530 '71 200, '80 530, '87 GLS3300, '92 Giant Special

  Vs: '92 Phazer II Giant Specialin ihmettelyä ja ehostelua.

  Kiitoksia. :)

  138 suuttimet heitin tänään kiinni, alkoi kiertää varsin puhtaasti. Vielä pitää 2. variaattoria kiristää pykälällä, näin meinasi isäntä kun kävi myös testaamassa. Luultavasti on oikeassa kun kerran 34 vuotta on kelkkoja ja muita rimputtimia ruuvaillut. ;D
   
 13. Lynx 530

  Lynx 530 '71 200, '80 530, '87 GLS3300, '92 Giant Special

  Vs: '92 Phazer II Giant Specialin ihmettelyä ja ehostelua.

  Nojoo. Setupit alkais olemaan pikkuhiljaa kohdallaan, vielä vissiin bensanpinnassa sanomista kun hetken tyhjäkäyntiä käytyään meinaa kiihdytettäessä rötistä niin pirusti ja pudottaa varin puoleista pyttyä pois pelistä, kuitenkin hieman kaasua pumppaamalla saa koneen taas laulamaan. Eli ainakin kerran vielä kaasarit käteen.
   
 14. jp10

  jp10 Well-Known Member

  Vs: '92 Phazer II Giant Specialin ihmettelyä ja ehostelua.

  Joko huippunopeus on kokeiltu
   
 15. Lynx 530

  Lynx 530 '71 200, '80 530, '87 GLS3300, '92 Giant Special

  Vs: '92 Phazer II Giant Specialin ihmettelyä ja ehostelua.

  Eipä oo vielä testattu. Tuossa tuntuu muutenkin nopeusmittari elävän hieman omaa elämäänsä, vissiin koneistoltaan hieman kuiva. Pitää koettaa puhelimen GPS:llä mitata.
  Mutta iloisesti se fööniksi tuntuis liikkuvan.
   
 16. jp10

  jp10 Well-Known Member

  Vs: '92 Phazer II Giant Specialin ihmettelyä ja ehostelua.

  Sitä speciaalia ois mukava kokeilla
   
 17. Rauta

  Rauta Well-Known Member

  Vs: '92 Phazer II Giant Specialin ihmettelyä ja ehostelua.

  Mulla oli 1992 tollanen normaali Phazeri. Ensimmäinen ihan uus oma peli.
  Ihana laite:)


  [​IMG]
   
 18. petes88

  petes88 Well-Known Member

  Vs: '92 Phazer II Giant Specialin ihmettelyä ja ehostelua.

  Siisti phazeri... Mukava kattella ku jokku muuki vielä viittii näitä vanhan liiton vehkeitä laitella eikä vain nuita nykysiä muovi resuja.. Itelläki ollu näitä phazereita useampia ja tälläkin hetkellä löytyy 2kpl jatkettuna yli 4 metriseki on muuten nuilla muutoksilla aika pystyvä kampe metsässä, siinä on 3900, forest fox ja 550/ace tundra miehet ihmeissään ku pittää phazerilla jälkiä niille poljettaa ;D 8)
   
 19. Lynx 530

  Lynx 530 '71 200, '80 530, '87 GLS3300, '92 Giant Special

  Vs: '92 Phazer II Giant Specialin ihmettelyä ja ehostelua.

  Kiitoksia vain. Kyllähän tuossa ihan omanlaisensa fiilis on ajella. Tuntuis nyt huolletulla alustalla olevan jopa ihan oikeasti ajettava laite.
  Kaasarit kävi TAAS( ;D) kätösessä ja bensanpinnat syynissä. Olihan sielä varinpuoleisessa pikkasen sanomista, sai aavistuksen pudottaa. Neulavenat tuli samalla koeponnistettua, ne oli aivan iskussa. Varttikierroksen vedin seosruuvejakin kiinni. Paketti kasaan ja testaamaan. Parani, vieläkin tahtoo olla rötäämistä kun lähtee vedättämään mutta ei niin pahasti enää. Periaatteessa vois vielä pikkasen pienemmät tyhjärit sinne heittää niin olisi setuppi aikalailla kohdallaan. Nyt kuitenkin keskialueella ja täyskaasulla tuntuis olevan säädöt kohdallaan. Mutkista tuo hyökkää nyt makeasti. :D

  Siitä vielä tuorein kuva (toivottavasti näkyy kun naamakirjasta linkin kopsasin). Perjantaina pitäis postipaten kantaa upouusi GoPro, jos viikonlopun mittaan saatais ihan liikkuvaa äksöniä ihmeteltäväksi. :p
  [​IMG]
   
 20. Lynx 530

  Lynx 530 '71 200, '80 530, '87 GLS3300, '92 Giant Special

  Vs: '92 Phazer II Giant Specialin ihmettelyä ja ehostelua.

  Ojoo. Testailtu on ahkerasti ja vielä kertaalleen kävi kaasarit kätösessä, nyt saa olla tuollaisenaan.
  Tässä nyt jotain maistiaista:
  [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=J3SVZIkikIE[/youtube]

  Ensiviikon sääennuste ei ole kovin mieltäylentävää katseltavaa, saa nähdä tyssäsikö kelkkailut E-P:llä siihen tältä talvelta. :-\ No, jotain huhua on liikkunut retrosafarista huhtikuussa jossain pohjoisempana, jos se vain toteutuu niin sinne lähdetään sitten ottamaan miehestä ja kelkasta mittaa.
   

Suosittele tätä sivua