AKTIV

Keskustelun 'Muut merkit' on aloittanut käyttäjä jkomu, 9/1/06.

 1. Ari T

  Ari T Member

  Vs: AKTIV

  Oisko kellään kuvaa tai linkkiä karibon suunnanvaihtajasta?? 3 vuotta sitte purin atomeiksi ja nyt pitäis laittaa nippuun ko keksintö ::)
  saan sen kyllä järkeilemällä suunnilleen nippuun, mutta muutamat simmit voi laittaa moneen paikkaan ja saattaa jotain olla hukassakin.
   
 2. IMu

  IMu Member

  Vs: AKTIV

  Morjens!

  Minusta tuli uusi Aktiv Panther Långin (vm 1984) omistaja. Kelkka ajautui minulle perintönä tänä talvena ja mittarissa oli
  tuolloin 3800 km. Aivan outo tuo kampe ei minulle ole, sillä samalla kelkalla ajelin penskana kovasti papan tiluksia ympäriinsä.
  Kelkkaa on nyt huollettu ja on hyvässä ajokunnossa kuuden vuoden käyttämättömyyden jälkeen. Mukavasti tuo
  kulkee myös reitillä (melkein kaikki ajo reitillä, eikä mitenkään hiljoskellen), vaikkei sinne ehkä kuulukaan.
  Suurin puute taitaa olla etuiskunvaimennuksessa/-jousituksessa.

  Aloittelijalla olisi kelkkaan liittyen kysymyksiä (koittakaa kestää (termitkään eivät ole hanskassa)):

  1. Variaattorihihnan vaihdoin ihan vain variaattorin "lautasen" (isomman) yli nostamalla ja pyörittämällä "lautasta".
  Onko tämä mahdollisesti oikea tapa vai onko parempaa? Varaosaliike myi hihnaksi Carlisle Max 3 1049. Lienee ihan oikea?
  Ainakin se toimi hyvin pienellä koeajolla.

  2. Mikä tähän kelkkaa on oikea tulppa? Paikallaan on (huollossa laitettu) NGK 8, varaosaliikkeessä myytiin oikeana tulppana NGK 9 ja NGK:n tuotehaku antaa 7 (B7ES) tulpaksi (http://www.ngk.de/nc/fi/tuotehaku/produktfinder/SNOWMOBILE/ZUENDKERZEN/AKTIV/PANTHER%2520ROT.%2520503/B7ES/6925/)

  3. Vielä kysyisin tuulettajan hihnasta. Olettaisin, että myös Pantheriin oikea hihna on sama kuin Alaskaan eli Gates 6283 MC, jonka Kelkkajussi on selvittänyt (sivu 14). Onko oletukseni oikea? Osaisiko joku antaa vaihto-ohjetta. Olisiko ohjekirjassa tämä neuvottu, jos sen jostain saisi käsiinsä?

  4. Jos jollakulla olisi käyttöohjekirja tarpeettomana tai voisi ottaa siitä kopion, ottasin mieluusti sen vastaan.

  Kiitos vastauksista jo etukäteen!
   
 3. giuzeppi

  giuzeppi Winha 32, Elan, Indy SKS, Lynx 420, 520, 535, 5900

  Vs: AKTIV

  1049 on monen listan mukaan oikea hihna, joten kaipa se sitä on sitten. Jos paikalleenkin on mennyt kivuttomasti niin hihna ja asennustapa on lähellä oikeaa.

  Rotax 503 pelannee parhaiten NGK:n 8-lämpöarvon tulpalla. Tai onhan niitä parempia tulppamerkkejä ehkä, mutta tuo lämpöarvo on sopiva.

  Tuulettajan hihna varmaan on sama kuin Alaskassa ja muissakin 503-koneisissa. En muista miten hihnanvaihto tapahtui, mutta kovin vaikeaa se ei ole kun minäkin olen sen joskus 503:een tehnyt. Käynnistinlaite pois tieltä ja katso mitä löytyy. Älä pura mitään ennenkuin laitat esim. kuvaamalla muistiin mikä osa on missäkin. Lynx-puolella varaosaluetteloista ja käyttöohjeista ehkä löytyy ohjettakin.

  Winhojen korjauskirja, jossa yhdessä mallissa sama Rotax 503 Scandinavia (mutta kärjellinen versio).
  http://koti.mbnet.fi/jispeg/Ly3zxdss.pdf

  Lynxien -84 ohjekirja, GLX-mallissa 503 -kone,
  http://files.stenmarksmaskin.se/sites/default/files/instrbok_lynx_1984.pdf

  Ruotsinkielisiltä foorumeilta löytyy oikeakin ohjekirja varmaan, Aktiv Panther instruktionsbok tai jotain.
   
 4. Rona

  Rona Member

  Vs: AKTIV

  Morjes Aktiv harrastajat!
  Liityin joukkoonne viime talvena ja riesoikseni tuli Aktiv Karibo. En kerennyt viime talvena ajaa kelkalla kuin yhden lenkin järven jäällä ja kelkka on siitä asti seissyt. Nyt kesällä päätin metsästää virtaa kelkan valoihin, mutta kelkka ei lähde käyntiin.
  Bensaa kyllä saa ja mikuni on käynyt jo pajan pöydällä ja puhdistettu, joten päätin tutustua tuohon sytytys puoleen.
  Vikana tuntuu olevan heikko kipinä. Kokeilin tänään nykiä käyntiin ja huomasin, kun irroitin tulpan ja nyin hihnasta ettei anna kipinää joka vedolla. Välillä kipinä näkyy mutta todella heikkona. Kaikki edellisen omistajien karvaperseliitokset on käyty läpi ja uusi puola ja tulpanhattu+johtokin on paikallaan, vaan ei, kipinä ei siitä parane. Sytytyskin katsottiin että on kohdallaan. Osaisiko joku tietäjä neuvoa mistä kannattaisi enää vikaa etsiä? Itsellä alkaa keinot loppua... :-[ Edellisellä omistajalla, joka on tuttu kaveri, kelkka on pelannut pari talvea mainiosti. Kyseisessä vehkeessä siis Rotaxin 277 kone kärjellisellä sytytyksellä varustettuna
   
 5. giuzeppi

  giuzeppi Winha 32, Elan, Indy SKS, Lynx 420, 520, 535, 5900

  Vs: AKTIV

  Voit vielä kokeilla ohittaa tappokatkaisijan, että tuleeko sitten kipinä paremmin. Muuten vika voi olla magneeton alla, eli ensiöpuola (toisiopuola oli kai se mikä on vaihdettu), konkka tai ne kärjet. Tai miksei vaikka virtalukko. Yksinkertaisessakin koneessa voi olla vaikeasti löydettävä vika.
   
 6. Rona

  Rona Member

  Vs: AKTIV

  Moro.
  Tappokatkaisija ja virtalukko on ohitettu jo. Ei vaikutusta.
   
 7. giuzeppi

  giuzeppi Winha 32, Elan, Indy SKS, Lynx 420, 520, 535, 5900

  Vs: AKTIV

  No sitten joutuu magneeton aukaisuun, jos varmasti on kipinässä vika. Kampikammio voi myös olla täynnä bensaa jos on huonolla kipinällä käynnistelty, ja siksi voi olla ettei nyt uusituilla osillakaan lähde. Jos sen magneeton joutuu aukomaan, niin muut osat kuin ensiöpuola on melko helppo löytää, taitavat olla samoja kuin Sachsissa. Tuon ikäinen konkka voi hyvinkin olla tiensä päässä. Yksipyttyinen täristelee kovasti ja johtoliitoksiakin voi olla siksi hajalla.
   
 8. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Vs: AKTIV

  Ohita kaikki muut virtalaitteet nykäsemällä koneen ja kelkan väliset johdot irti. Kelkan pitäis käynnistyä tällä keinoin, mutta sammu se ei muuten ku nykäsemällä tulpanhattu irtipois. Jos on vieläki heikko kipuna, niin katsele tosiaan magneeton sielunelämää ja kato kärjet vielä toistamiseen.
   
 9. juttu10

  juttu10 Finncat83+82+89 Olympic73+72 Elan84 ja SnowKing

  Vs: AKTIV

  Jokos tulpan vaihdoit..?

  Se voi tösähtää ekalla nykäsyllä piloille..uusikin tulppa..varsin jos ryypyttää..

  Sama vaiva 1 tahi 2 sylinterisissä ja 2 sekä 4 tahtisissa

  Sitä voi koittaa millä vaan käsiin osuvalla tulpalla..vaikka ruohonleikkurin..pääasia että on tunnetusti käypänen tulppa..ja hattuun sopiva tieten
   
 10. Rona

  Rona Member

  Vs: AKTIV

  Moro! Ja kiitokset vastauksista.
  Uudella tulpalla on tietysti kokeiltu. Avasin magneeton ja luulin jo löytäneeni vian. Kondensaattorilta lähtevä johto oli rispaantunut, joten vaihdoin siihen uuden johdon, mutta eipä ollut vaikutusta. Täytyy purkaa magneetto uudestaan osiin ja hommata ainakin uusi kondensaattori vanhan tilalle. Saas nähdä miten kolvi pysyy käsissä.
  Tietääkö kukaan miten nuo ensiöpuolat voisi mitata kotikonstein, että ovatko kunnossa? ::)

  Niin ja puhdistin tosiaan kaikki osat magneeton sisältä ihan rätillä ja jarrukliineriä käyttäen. Ajattelin et saattas olla vaikutusta asiaan, kun olivat aika likaiset.
   
 11. giuzeppi

  giuzeppi Winha 32, Elan, Indy SKS, Lynx 420, 520, 535, 5900

  Vs: AKTIV

  Eli tuon magneeton alaisen puolan. En muista miten sen mittasin kylläkään. Omasta Winhasta oli aikanaan hajalla se ensiöpuola (taisi olla pienin niistä käämeistä magneeton alla), ja vaikea oli löytää vikaa aluksi, johto oli irronnut tärinästä. Siinä taisi vielä olla että mittauksissa antoi silti noin tuon ehjän puolan 3 ohmia. Mutta konkka helpommin löydettävänä ensin vaihtoon.
   
 12. Rona

  Rona Member

  Vs: AKTIV

  Hei!
  Purin jälleen tuon magneeton ja irroittelin kaikki käämit irti. Nyt pitäisi vain tietää miten nuo mitataan, taidan tosin käyttää ne huomenna liikkeessä mitattavana. Itseltä ei löydy kuin halpa yleismittari, jolla tuskin saa mitään aikaiseksi?
  Uudet kärjet ostin ja kondensaattorin, jotka kanssa vaihdan huomenna.

  Onko muuten kärkien asennolla mitään väliä kipinän saantiin?

  Mitä enemmän tohon vehkeeseen perehtyy niin sitä enemmän korjattavaa löytyy. Ensiopuolalta konkalle menevä johto aivan kovettunut ja pienen vääntelyn seurauksena sain aikaiseksi komeita murtumia. Täytyy huomenna perehtyä siihenkin ja kolvata uusi johdin siihen.
   
 13. giuzeppi

  giuzeppi Winha 32, Elan, Indy SKS, Lynx 420, 520, 535, 5900

  Vs: AKTIV

  Kärkien asennosta en tiedä. Nyt kun muistelin niin kai se puola mitataan niin, että toinen mittarinjohdoista puolan metallirungossa, toinen sen puolasta lähtevän johdon päässä. Ainakin tuo risa puola antoi sillä tavalla nyt jotain 3,5 ohmia tulokseksi. Tulos tosin vaihteli kun johtoa väänteli, joten siitäkin huomasi että on tinaus irti.
   
 14. Rona

  Rona Member

  Vs: AKTIV

  Okei, eli nyt on valopuolat ja sytytyspuola käytetty irti ja pari liitosta tinailin uusiksi. Uudet kärjetkin ovat jo paikallaan. EMC:ltä tilasin uuden kondensaattorin, kun ei paikallisista liikkeistä enää löytynyt. Puolien kuntoa en ole vielä mittauttanut. ::)

  Nettivaraosassa oli samanlainen rotaxin 277 kone myynnissä suht edullisesti, joten tein tänään kaupat siitäkin. Onpahan varaosia, jos jotain sattuu hajoamaan.

  Muutenkin Kariboa on nyt entrattu kevään ja kesän aikana. Kuomu on maalattu uudestaan, etu- ja takavaloumpiot on uusittu, etuiskarit uudet, uusi plexi on paikallaan sekä penkki on uudelleen päällystetty.
  Vielä ois tarkoituksena saada tohon vehkeeseen akku.
  [​IMG]
   
 15. Rona

  Rona Member

  Vs: AKTIV

  Mikäs merkitys tolla dambing boxilla on. Vaikuttaako se miten koneen toimintaan?

  No hiukan lueskeltuani selvisi senkin boxin merkitys. Eli vissiin estää virtapiikin tulemisen ja ei näin polta tulppaa.
  Ja ei vanha kone lähtenyt tulille uudella konkalla ja kärjillä. No loppuipahan se vianmääritys tähän. Uusi moottori paikallaan ja kolmannella nykäisyllä käyntiin. 8)
  Nyt alkaakin sitten virittely akun ja muiden sähköjen kanssa.
   
 16. Leekare

  Leekare Well-Known Member

  Vs: AKTIV

  Tänään tuli liityttyä aktiv joukkoon. Eli aktiv karibo 277 koneella. Vuosimallista ei hajua.Ei ole suunnanvaihtajaa kuiten.


  Onko näissä ollut virtalukko ja primeri? Kumpaakaan ei ole, sammuu vain imulla. Ja valot on pimiät. Ja pakoputki vuotaa juuresta ja ilmanputsaria ei ole (jos molemmat löytyisi rovaniemen alueelta halavala, viestiä r_blackmoor(at)hotmail.com)

  Onko kellään manuaalia/räjäytyskuvia/sähkökaaviota? JOtta voisi alkaa tappokatkaisijaa laittamaan ja lamputki olis kiva saaha pelaan :)
   
 17. Kelkkajussi

  Kelkkajussi Member

  Vs: AKTIV

  Eipä Aktiv Karibon elkoplauksesta kuvaa ole, mutta tuonne laittelin joskus mitä Aktiv Alaskan manuaalista löytyi... varmaan samaa periaatetta voi noudattaa nödstopin rakentamisessa kuin tuossa. Kuvaa kun zoomaa niin pitäisi noista merkinnöistä saada selvää.

  http://aijaa.com/al80004
   
 18. Leekare

  Leekare Well-Known Member

  Vs: AKTIV

  Unohtui laittaa tänne, roplem solved:

  http://kelkkalehti.com/keskustelu/index.php?topic=125796.0
   
 19. Leo82

  Leo82 New Member

  Vs: AKTIV

  Tuli liityttyä Aktiv-harrastajiin kun kysyttiin haluanko halvan kelkan.
  Ko. Kelkassa olikin penkki tuhottu, bensaletkut pilalla, sähköt sekotettu ja vielä laakerit jämähtäneet ja telapyörät sulaneet + muuta pikkusta.
  Tämän säikeen avustuksella nyt sainkin kelkan toimivaksi. Kiitos kaikille.

  Vielä pitäisi jostain löytää vaihdelaatikko tuon vaihteettoman arctic cat ketjukopan tilalle sekä tuulisuoja, olisiko vinkkejä mistä voisi löytyä? (No pleksin saa tilattua uutena, tiedän)

  https://www.dropbox.com/s/dfmfemfrgrzpsh2/20150128_154529.jpg?dl=0
   
 20. paavojaelvis

  paavojaelvis Well-Known Member

  Vs: AKTIV

  Myyntiosiossa oli parillakin myyjällä Arctic Cat SuperJagin osia kaupan, näissä ollut pakillinen laatikko sopii suoraan.

  Edit: Toisesta olikin jo suunnanvaihtaja myyty, mutta kysypä tuolta: http://kelkkalehti.com/keskustelu/index.php?topic=124165.0
   

Suosittele tätä sivua