Kelkkailijoiden kamerakeskustelut!

Keskustelun 'Varusteet' on aloittanut käyttäjä M.H., 10/7/06.

 1. Laplander

  Laplander Just A Member

  Ite tekasin minun mopinvarresta gopolen ko sille ei niin käyttöä ollu, nyt on ;S
   
 2. Dermilion

  Dermilion Ski-Doo Summit 154 X 850 E-tec 2017

  Vs: Kelkkailijoiden kamerakeskustelut!

  Siellä pohjassa on/pitäs olla reikä jossa kierteet. Sillä arvelin kokeilla kiinni tankokiinnityksen kanssa :) en sentää 1 kädellä ala ajelemaan..
   
 3. jazzo

  jazzo BD3900RE -19

  Vs: Kelkkailijoiden kamerakeskustelut!

  Kertokaapas te jotka kuvaatte GoPro:lla ja Manfrotton Dadolla tai vastaavalla setupilla esim etu- tai takapuskurista, että onko keinoa saada sitä aaltoilevaa efektiä videosta pois jollain keinolla?
  Kamera on suht tukevasti puskurissa tuolla setupilla (Manfrotto super clamp 035 & Dado kit) kiinni, mutta GoPro2 ainakin on todella herkkä moottorin aiheuttamalle pienelle tärinälle, jota se yrittää korjata ja lopputuloksena on helposti sellaista vaakasuunnassa aaltoilevaa videomateriaalia.

  Ei tietysti itsellä auta yhtään, että on isolohko ja RS:n kovemmat petikumit, jolloin tärräys välittyy koko runkoon hieman enemmän kuin kissan lailla kehräävissä ekotykeissä vaikka kampura onkin oikeaistu ;D

  [​IMG]
   
 4. clown

  clown Well-Known Member

  Vs: Kelkkailijoiden kamerakeskustelut!

  Ei se kamera mitään yritä korjata. Kun kiinnitys ei ole vakaa, niin tulee jelloa melkein kamerasta riippumatta.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Rolling_shutter

  Ja on tohon ongelmaan ratkaisukin olemassa. Kustantaa muutaman sata euroa ja lisäksi saa hieman askarrella ;)
   
 5. jazzo

  jazzo BD3900RE -19

  Vs: Kelkkailijoiden kamerakeskustelut!

  Joo, rakennetaan semmonen kelluva asennus keulalle mikä suodattaa kaikki tärräykset kelkistä ja maastosta. Well, mikä ettei pystyis soveltamaan ratkaisuista, joita käytetään käsivaralta kuvattaessa apuna.

  Ongelman ydin tässä ei ole kiinnityksen epävakaus vaan nimenomaan vakaus siltä osin kun tärinä tulee koneesta. Jos kamera on hieman periksi antavan keulamuovin päällä, kamera ikäänkuin kelluu hieman ja rungosta tuleva vibra ei niin helposti pääse kameraan asti tekemään jelloa. Se on testattu. Nyt on ns. kova kiinnitys joka ei suodata mitään. Laitanpa joku päivä kameran kiinni klampilla suoraan puskuriin ja katotaan kuinka paljon jelloa tulee. Aika pitkä tuo varsi, pitänee ajella lyhkäsemmällä tahi viritellä jottain. Testaillaan...
   
 6. jazzo

  jazzo BD3900RE -19

  Vs: Kelkkailijoiden kamerakeskustelut!

  Ainiin, unohtui kysäistä, että pitäisikö korkeamman frameraten käyttäminen auttaa olosuhteissa, jossa jellyä tuppaa tulemaan?
   
 7. Viliz03

  Viliz03 Well-Known Member

  Vs: Kelkkailijoiden kamerakeskustelut!

  Korkeampi frame rate pienentää valotusaikaa joka lisää jelly efektiä. Jos jaksa leikkiä niin ND-filtterillä voisi kokeilla lisätä valotusaikaa.
   
 8. jazzo

  jazzo BD3900RE -19

  Vs: Kelkkailijoiden kamerakeskustelut!

  //laitoin tämän projektitopikkiini (http://kelkkalehti.com/keskustelu/index.php?topic=107254.120), mutta laitetaan tännekin.

  Tuli haettua itselle uusia vähän korkeampia GoPro kamerakulmia perinteisen 'konepelti'-kiinnityksen lisäksi.
  Näistä setupeista ei ole tässä ketjussa porukka paljon huudellut vaikka käytössä ovat, mutta laitetaan tiedoksi open source hengessä. Samankaltaista setuppia näkyy välillä mm. valtakunnan kahden kelkkailulehden kuvissakin. Moni on yv:lläkin kysellyt sen jälkeen kun kuvia laitoin jakoon, jossa setuppi näkyy.

  Eli tarkoituksena oli siis hakea jotain vakaata ja kestävää ratkaisua etu- tai takapuskurista ylöspäin, joka menee kuljetuksen ajaksi pieneen tilaan ja on nopea kasata ja purkaa. Tuli harkittua teleskooppisia ratkaisuita, mm. monopodin käyttöä. Päädyin kuitenkin kokeilemaan Manfrotton vehkeitä, jotka kulkevat kaikki mukana pienessä pussukassa. Työkaluina mukaan pari lenkkiavainta.

  Osat puskurista ylöspäin:
  1. Manfrotto 035 super clamp (035C versiossa räikkäkiinnitys jos haluaa kiinnityskahvan johonkin tiettyyn asentoon).
  2. Manfrotto 066 spigot adapteri 3/8 tuuman naaraskierteellä. Se kiinnitetään super clampiin, josta löytyy vain 1/4" naaraskierre rungosta. 066 adapteri on kuusikulmainen, jolloin se ei pääse pyörimään clampin 'pesässä'. Pyöreärunkoisia adapteita on, mutta voivat pyörähtää.
  3. Manfrotto Dado kit. Saa kahtena eri versiona. Kuudella 7,5cm tangolla (MSY0580A) ja kolmella tangolla (MSY0590A). Kitissä on golfpallon kokoinen osa, jossa 18kpl 3/8" naaraskierteitä eri suuntiin. 7,5cm tangot kiinnitetään toisiinsa ja palloon liittimillä, joissa 3/8" uroskierre molemmissa päissä.
  4. Viimeiseen/ylimpään tankoon Manfrotto 037 spigot adapteri, jossa toisessa päässä 3/8" uroskierre ja toisessa päässä 1/4" uroskierre eli normaali kamerakierre.
  5. Ja lopuksi 037 adapterin naaras 1/4" kierteeseen kiinni GoPro tripod adapter/mount eli jalusta-adapteri.
  6. Kärkeen GoPro
  Lisäksi varmistin clampin puskuriin vielä lyhyellä kiristysremmillä, jotta ei katoa hankeen koko paketti jos irtoaa kouhotuksissa.

  035 super clamp on todella jämäkkä kierrettävä puristin, terästä. Puskurin tuolla saa ruttuun jos liikaa kiristää. Eli ihan toista maata kuin jousipuristukseen perustuvat clampit. Sopii pyöreään sekä kantikkaaseen puskuriin tai mihin tankoon sen nyt haluaakaan kiinnittää kun kelkkailusta kyse. Riippuen puskurin muodosta, voi joutua leuan ja puskurin väliin laittamaan jonkun pienen palikan, jolla estää pyörähtämisen. Itsellä suorakaidepoikkileikkauksella oleva BRP:n puskuri ja estin pyörähtämisen lyhyellä kuusikulmaisella tangolla.

  Yksi haaste ja askartelu tässä setupissa liittyy siihen, että saa kameran täysin oikeaan suuntaan. Kaikki liitokset pitää saada riittävän tiukoiksi ja lopulta kamera oikeaan suuntaan. Kaikki osat ovat kierrettäviä, joten muuttujia hommaan tulee sitä kautta. Tätä voi ratkoa sopivan paksuisilla aluslevyillä/prikoilla tai jousiprikoilla esim gopro jalusta-adapterin ja 037 adapterin välissä. Tai sitten voi joitain osia kiinnitellä toisiinsa kierrelukitteen kanssa valmiiksi. Yksi vaihtoehto on myös käyttää super clampissa kuusiokulmaisen 066 adapterin sijaan pyöreää adapteria, jolloin koko kiristetyn paketin voi suunnata adapterista ylöspäin oikein ja sitten lopuksi kiristämällä adapteri clamppiin. Heikkoutena tässä voi olla tosiaan se, että tuo adapteri pääsee pyörähtämään. Uskoisin kuitenkin toimivan kun kunnolla kirraa. Kokemusta tästä ei ole vaan olen laittanut noita aluslevy ym virityksiä, jotta suuntaus on oikein.

  Tällainen torni ja kuvakulma siitä sitten tulee:

  [​IMG]

  [​IMG]

  Kuvassa on käytössä kaksi dado kittiä, lyhyempi ja pidempi. Tangon suuntaustahan voi muuttaa riippuen siitä mihin kohtaan punaista palloa sen kiinnittää. Saa suoraan ylöspäin ja vaikka etuviistoon. Myös pallon paikkaa voi vaihdella sopivan kulman ja etäisyyden aikaansaamiseksi. Vaikka näin: clamp, pallo, kolme tankoa etuviistoon, pallo, 5 tankoa suoraan ylös. Myös clampin asennolla voi vaikuttaa, mutta yleensä se asettuu yhteen tai kahteen asentoon tuossa neliskanttisessa puskurissa hyvin.

  Haasteita on vielä saada kiinnityksestä sellainen, että huojuminen vähenee. Videoon tulee sitä ns. 'jellyä'. Yhden pisteen kiinnityksellä tuo setuppi on nyt vähän liian korkea. Jatkossa käytän matalampaa tai virittelen jonkun kolmen pisteen kiinnityksen eli sivukiinnitykset vakauttamaan pakettia.

  Hintaa paketille (super clamp, yksi dado kit ja adapterit) tulee noin satanen tai vähän yli riippuen mistä ostaa.
  Esim topshot.fi myy noita dado kittejä tällä hetkellä alennuksella. Muita kohtuuhintaisia paikkoja ovat esim digitarvike.fi ja thomann.de, joista noita hiluja löytyy. Huomattavaa on, että em. kaupoista ei jokaisesta löydy kaikkia vaadittavia osia tähän setuppiin. Adaptereita ei löydy ihan joka putkasta.

  Ei muuta kuin askartelemaan jos kuvakulmien vaihteleminen innostaa.
   
 9. Kortelaine

  Kortelaine Lynx BD 3700 Shorty -22

  Vs: Kelkkailijoiden kamerakeskustelut!

  Ens talvelle olis tarkotus hommata vähän parempi videokamera kuvaus hommiin niin minkälaisia videokameroita porukka täälä käyttelee nuissa videokuvaus hommissa? :)
   
 10. kakkis

  kakkis Titanic

  Parempi kuin mikä? Mikä budjetti olis?
   
 11. Kortelaine

  Kortelaine Lynx BD 3700 Shorty -22

  Vs: Kelkkailijoiden kamerakeskustelut!

  No tällä hetkellä on vain perus mikrojärkkäri samsungilta niin videokamera olis tarkotus hommata videoita varten ja tuota samsungia pitää sitten ihan stillkuvien ottamiseen! :) Budjetti tuolta väliltä 1-1000€ ;D
   
 12. kakkis

  kakkis Titanic

  Tässä olisi aika hyvä vaihtoehto:

  http://www.verkkokauppa.com/fi/product/32402/dkmcx/Canon-LEGRIA-HF-G25-digivideokamera-musta
   
 13. Kortelaine

  Kortelaine Lynx BD 3700 Shorty -22

  Vs: Kelkkailijoiden kamerakeskustelut!

  Tänään koulussa tunnilla kattelin koneelta justiin tuota samaa ;D Onko teidän porukalla mitä kameroita nyt käytössä? :)
   
 14. _5ampsa_

  _5ampsa_ Well-Known Member

  Vs: Kelkkailijoiden kamerakeskustelut!

  Mitä videokameraa suosittelisitte tänne Ivalon perukoille jolla olis hyvä kuvata kaamoksessa ja vähän kovemmassaki pakkasessa ja tuulessa?
  Kriteerit olis että hintaa olis alta tonnin ja akku kestäis pakkasessa pitempäänki entä vartin.
  Tieten olis iso plussa että kamerassa olis hyvä hidastus :p
  http://www.cyberphoto.fi/info.php?article=HCX920
  Onko kellään kummempia kokemuksia tuommosesta kamerasta?
  Kiitän jo valmiiksi jos joku viitsisi vähän amatööriä valistaa näissä kamera hommissa.
   
 15. Kortelaine

  Kortelaine Lynx BD 3700 Shorty -22

  Vs: Kelkkailijoiden kamerakeskustelut!

  Eikö tuon hidastuksen voi koneella sitten editoida? Twixtorilla saa hyvin tehtyä ihan minkälaista hidastusta vain :)
   
 16. kakkis

  kakkis Titanic

  Twixtor vain laskee sen liikkeen ja tekee ne freimit sinne väleihin. Normaalisti esim 50p kuvaa ottava kameran video voidaan hidastaa 50% ilman että laatu kärsii yhtään. Se riittää monesti. 50i menee myös ihan ok. Super slow kamerat sitten erikseen. Joka tapauksessa aina parempi mitä enemmän pystyy tekemään niin sanotusta raaka materiaalista kuin että tarvii jollain ohjelmalla sitä hidastaa.


  Sent from my iPhone using Tapatalk

  www.ridersofcoldkingdom.com
   
 17. _5ampsa_

  _5ampsa_ Well-Known Member

  Vs: Kelkkailijoiden kamerakeskustelut!

  Ajatus oli että jos kameralla sais suhteellisen hidasta hidastusta ilman tökkimistä tai mitään muuta epämääräistä.

  Riittääkö 120 fp/s siihen?
   
 18. stm

  stm Well-Known Member

  Vs: Kelkkailijoiden kamerakeskustelut!

  Ostaa muutaman extra-akun ja kamera mihin saa erillisen mikin niin nou hätä.
  Yleensä tuon hintaluokan kameroilla ei mitään huippuhidastuksia tehdä, tai siis kuva ei moiseen riitä.
   
 19. BigDaadyJ

  BigDaadyJ F6 -07 / Z1 -07 / 800 Assault -11

  Vs: Kelkkailijoiden kamerakeskustelut!

  1080p 280fps suoraan kamerasta:
  [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=tedc9wYR3Rs[/youtube]


  720p 50fps muokattu Twixorissa 300fps:
  [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Yl88O0PmoDQ[/youtube]

  Tuohon twixoriin tulee sikana motion blurria.
   
 20. Harri_82

  Harri_82 Well-Known Member

  Vs: Kelkkailijoiden kamerakeskustelut!

  Onko kellään kokemusta tälläsestä ?

  http://www.scandinavianphoto.fi/tuote/1006836438/sony-slt-a77-ii-ja-af-dt16-50-2-8-ssmaf-dt-50-1-8-sam

  Kaverilla on käytössä se vanhempi malli ja on ollu mieluinen kampe. Itekki testannu ja on pikkasen kehittyneet tuosta e-520 olympuksesta mikä on kuus vuotta palvellu ;D

  Pitemmän putkenhan tuo sony vaatii kaveriksi. Mikä ois kelkkahommiin hyvä? Mieluusti tietenki F2.8 tai parempi et hämärässäkin voi kuvata.
   

Suosittele tätä sivua