Kelkkalehti MK 3 - 2019

Keskustelun 'Keskustelua lehdestä' on aloittanut käyttäjä Jani Sipola, 30/9/19.

 1. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Ja näin se kausi napsahtaa tulille. Kauden ensimmäinen numero tilaajilla lähipäivinä ja kaupoissa loppuviikosta.

  Kelkkalehti_3_2019_Kansi.jpg
   
  Tapani Tulisalmi, Turskaa, M.E.A ja 2 muut tykkäävät tästä.
 2. veeqs

  veeqs Well-Known Member

  Niinhän se uusin lehti löytyi tänään posti laatikosta :)
   
 3. Tapani Tulisalmi

  Tapani Tulisalmi Well-Known Member

  Noniin! Tänään se uusi lehti tuli sopivasti viikonlopulle. Onpas mukavaa. Saapi rauhassa lueskella. :)
   
 4. Paabo

  Paabo Well-Known Member

  Tänään löysi kusti tännekkin. Varma talven tulon merkki.
   
 5. FFoxi

  FFoxi Khaos, Ski-Doo Renegade & 5900 LTS -91

  Hyvää luettavaa jälleen ja kattava sisällöltään, kuten kelkkalehdet on ruukanneet olla.

  Jos jotain voisi toivoa, niin Commanderin Easy Ride-alustasta olisi saanut olla kokemuksia vs pps.
   
 6. jaskap

  jaskap Iso vehje jalkain välissä jo vuodesta seitenkaks

  Vie kaveri kelkkailemaan päivä on todella hyvä idea ja kaipaisi varmaan jatkoviilausta toteutuakseen.

  Onhan prätkäpuolellakin tempauksia koulukiusaamista vastaan jne.

  Yhteinen banderolli ja valtakunnallinen kampanja olisi hyvä, pitäisi saada joku taho tämä masinoimaan.
   
 7. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  @jaskap Juu, tämä kaveripäivä on saanut aika paljon kiinnostusta osakseen. Viestejä on tullut somessa, sähköpostilla ja ihan puhelimella. Sen verran on alkanu herättään innostusta, että eiköhän me tästä leipaista tapahtuma tulille. Katotaampa tarkemmin että mikä päivä ja miten tämä toteutetaan. Mutta pistäkäähän kerhoissa yms viestittely käyntiin. Vie kaveri kelkkailemaan -päivä on tulossa 2020 alkuvuodesta!
   
  Tapani Tulisalmi tykkää tästä.
 8. Tapani Tulisalmi

  Tapani Tulisalmi Well-Known Member

  Tuo tagi #kaverikelkkailee on ainaskin vielä ihan tyhjä. Sitähän vois herättää henkiin jo nyt. Vaikka toimituksen puolelta.
   
 9. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Juups. Pistetään homma tulille heti kun vähän saamma tätä muuta työtä käsistä pois. Toivotaan että ennen messuja olis vähä ideat selkiytyneet ja saadaan hommalle somet rullaan jne.
   
 10. Tapani Tulisalmi

  Tapani Tulisalmi Well-Known Member

  Aloitin sitten tuon tagin #kaverikelkkailee. Jos huono, poistetaan.
   

  Lisätyt liitteet:

 11. Jannne

  Jannne The Un-Known Member

  Heräsi kiinnostus. Kuka olk henkilö joka Sumekon kommentit antoi?
   
 12. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Sumeko vastasi yrityksenä, se tieto riittää. Vastaukset oli virallinen kanta.
   
  Tapani Tulisalmi tykkää tästä.
 13. Nalle

  Nalle Commander 900, GLX5900, Cobra Racing 583RAVE

  Noniin.. Ostettu ja luettu.
  Pari juttua jäi mieleen, kun lehteä läpi selailin.

  Ensimmäisenä huomio luonnollisesti kiinnittyi Commanderin koeajoon. Sitä siis lukemaan.
  Ansiokkaasti tuohon juttuun oli kirjoitettu kaikki ne faktat, mitä netistä ja mahdollisesti valmistajalta on saatu kasaan. Eli propsit siitä. On mainintaa kelkan pienentyneestä olemuksesta, moottoritehoista, sekä vissiin kohta jo kolmeenkin otteeseen mainintaa edellisen Commander-mallin iästä. Kymmenen vuotta, eikös se niin ollut..

  Mutta sitten kun päästiin kelkan koeajokokemuksiin, niin jäipä kysymysmerkkejä ilmoille. Kuvien perusteella Commanderia on kyllä ajettu, mutta onko sitten kuitenkin käynyt niin, ettei kelkasta oikein saatu mitään irti, vai missä nyt mätti.. Kelkan ajettavuus, jousituksen toiminta, ajon mahdollinen keveys / raskaus, kelkan tuottama ääni, menohalut.... Kaikki jäi siihen malliin vähäiselle huomiolle, että tuon perusteella valitettavasti päästään siihen Expedition xtremen jutussa olleeseen "ihan kiva" lopputulemaan. Ja tämä pohdinta erityisesti siksi, että jutussa mainittiin, kuinka mallistoa oli päästy pariinkin eri otteeseen ajamaan..

  Mulla olisi haluttanut tietää, millainen tuo laite oli reittikäytökseltään, entä umpisessa, mitä se pienuus tarkoitti, millainen se oli ajaa kuormattuna, miten se vaihteisto nyt sitten loppujenlopuksi toimikaan... Eli oliko tuo kaksvaihteinen peruutus vain E-Tecin ominaisuus, vai oliko se sama ominaisuus myös tuossa servopakillisessa mallissa, minkälainen huollettavuus, pääseekö huoltokohteisiin esimerkiksi kuomun alla käsiksi kuinkakin helposti...?
  Eli juttu jätti enemmän kysymyksiä, kuin antoi vastauksia.

  Mikäli otsikko olisi ollut "Esittely", niin en urputtaisi vähääkään.. Mutta "Koeajo" -otsikko antaa ainakin minulle luvan odottaa jutulta paljon enemmän, kuin mitä siitä nyt saatiin irti.

  Mitä taas tulee jutussa mainittuun pohdintaan edellisen Commanderin iästä, sekä tuon nykyisen mallin mahdollisesta elinkaaresta, niin alamme olla asioiden juurilla.
  Kun katsotaan historiaan, niin Lynxin mallistoissa juurikin nämä leveämattoiset ovat niitä pitkäikäisimpiä laitteita ja siitäkin huolimatta (tai juurikin siitä johtuen) erittäin suosittuja. Tästä kertonee paljon jo edellisen mallin valmistusmäärät, sekä se tosiasia, että Ski-Doona se on valloittanut oikeastaan ainoana Lynxin nykyaikaisena mallina (Expedition / Skandic -mallit) maailmaa niinkin vahvasti. No, toki olihan nuo vanhemmatkin Skandic ja Expedition mallit, jotka niinikään saavuttivat paljon kunniaa tuolla rapakon takana..
  Eli itse povaan uudelle mallille erittäin kovaa menestystä ja todella pitkää ikää. Ja minkälainen se on 10 vuoden päästä... No, sanoisinko, että erittäin hyvin aikaansa seurannut veteraani, joka vielä silloinkin mahtanee antaa aikalaisilleen pataan.

  Mitä taas tulee siihen, kuinka edellinen malli oli markkinoille tullessaan raakile, niin en missään nimessä allekirjoittaisi. Katemuovien ja erityisesti poskien materiaali oli kieltämättä heikkoa ja vaihteiston toiminnassa oli jonkunlaista takkuilua, mutta aikalaisekseen ei voida missään tapauksessa puhua raakileesta, vaan jo heti kättelyssä erittäin hienosti hommansa hoitaneesta tuotteesta, jollaista itselläkin oli ilo päästä luotsaamaan.. Ja nyt siis verrataan sitä aikalaisiin, eikä esimerkiksi tähän uutukaiseen. Toki, katemuovit vaihtuivat, niistä tuli mm. paremmin istuvia, vaihteiston toimintaa säädettiin useampaakin otteeseen ja loppujenlopuksi vuosimallin 2019 Commander oli kovin erilainen laite, kuin ensimmäisen vuoden malli.. Mutta minun nähdäkseni Commander vain kehittyi aikaansa seuraten, eikä kehityskulun syynä alun alkaenkaan ollut raakileen kypsentäminen.

  Commander siis kehittyi liki joka vuosi jonkin verran, mutta Lynxin hyötykelkkahistoriaa miettien se on ollut aivan luonnollinen kehityskulku.
  Otetaanpa esimerkiksi kiistaton legenda GLX5900..
  1983 5900 esitellään.. Vuonna 1984 malli säilyy edellisen kaltaisena
  1985 uusi jarru, sekä uusi ohjauspylväs, sekä muistaakseni uusi matto ja jatkoperä.. Mahtoiko pieni vaihteistopäivityskin tulla.. No, ainakin jarrun muodossa.
  1986-1987 Säilyy jokseenikin edellisen vuoden kaltaisena, mutta mm. polttoainetankin koko kasvaa.
  1988 Uusi telasto (Easy Ride)
  1989 Syncro-vaihteisto, sekä uusi matto
  1990 Uusi runko
  1991 LTS -jousitus
  1992 Uusi kuomu
  1997 Kokonaan uusi 5900
  1998 Uusi vaihteisto.......
  Vuonna 2003 5900sen valmistus loppuu.. Valitettavasti.

  Listaa voisi jatkaa vieläkin, varsinkin vuosien 1998 ja 2003 välissä, mutta olkoon nyt tuossa muodossaan osoituksena siitä, että vaikka kelkka kehittyykin, niin ei ne raakileita välttämättä ole. Ja vaikka nyttemmin ensimmäinen 5900nen on hyvinkin paljon erilainen kelkka, kuin vuosimallin 1990 viimeinen latikeulamalli, niin aikalaisiinsa verrattuna se oli kuitenkin mitä etevin luomus.

  Eikä minulla oikeastaan muuten tämä asia jaksaisi ihmetyttää, mutta kun noista muista kelkoista tunnutaan saavan niin pirun paljon enemmän irti.. Esimerkiksi jonkun kalliokiipeilijän Koeajo on aivan eri näköinen, kuin nyt esimerkiksi tuon Commanderin, tai kenties sen surkeimman esityksen, eli Lynx 69Armyn koeajo, joka mitäänsanomattomuudessaan mahtaa edelleenkin olla yksi virstanpylväitä.
  Herää vaan väkisinkin kysymys, että osataanko noista isommista kelkoista sanoa mitään, vai onko kyseessä vieläkin pahempi asia, eli kiinnostuksen puute?

  Toivon tähän aiheeseen asiallista keskustelua, enkä pelkkää bannaamista tai tekstin poistamista.
   
  Jakke_, Fred Scuttle, K.J.P ja 3 muut tykkäävät tästä.
 14. Mika_R

  Mika_R Klonks rave enduro 600r, Polaris indy 500 -98

  "Mutta sitten kun päästiin kelkan koeajokokemuksiin, niin jäipä kysymysmerkkejä ilmoille. Kuvien perusteella Commanderia on kyllä ajettu, mutta onko sitten kuitenkin käynyt niin, ettei kelkasta oikein saatu mitään irti, vai missä nyt mätti.. Kelkan ajettavuus, jousituksen toiminta, ajon mahdollinen keveys / raskaus, kelkan tuottama ääni, menohalut.... Kaikki jäi siihen malliin vähäiselle huomiolle, että tuon perusteella valitettavasti päästään siihen Expedition xtremen jutussa olleeseen "ihan kiva" lopputulemaan. Ja tämä pohdinta erityisesti siksi, että jutussa mainittiin, kuinka mallistoa oli päästy pariinkin eri otteeseen ajamaan..

  Mulla olisi haluttanut tietää, millainen tuo laite oli reittikäytökseltään, entä umpisessa, mitä se pienuus tarkoitti, millainen se oli ajaa kuormattuna, miten se vaihteisto nyt sitten loppujenlopuksi toimikaan... Ei oliko tuo kaksvaihteinen peruutus vain E-Tecin ominaisuus, vai oliko se sama ominaisuus myös tuossa servopakillisessa mallissa, minkälainen huollettavuus, pääseekö huoltokohteisiin esimerkiksi kuomun alla käsiksi kuinkakin helposti...?
  Eli juttu jätti enemmän kysymyksiä, kuin antoi vastauksia.

  Mikäli otsikko olisi ollut "Esittely", niin en urputtaisi vähääkään.. Mutta "Koeajo" -otsikko antaa ainakin minulle luvan odottaa jutulta paljon enemmän, kuin mitä siitä nyt saatiin irti."


  Noh... onhan tässä lehdessä jaettu kelkkavertailuiden voittajiakin "hauskuuskertoimien" ja melkeinpä "kivaväri" pisteytyksillä ja oikeat ominaisuudet mm. jousitus, kiihtyvyys, ajo-ominaisuudet yms. muu olennainen on ollut enemmän sivuseikkaa....
  Oikeat koeajot ja vertailut ovat historiaa ja jutut ovat enemmänkin fiilispohjalta tehtyjä testejä suurimmalta osalta.
   
 15. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Juuh,

  Syy miksi ei ajettavuuteen, ainakaan reiteillä otettu suuremmin kantaa on selvä. Eka versio jolla ajoimme, oli raakile. Osittain meidänkin palautteen innostamana tehdas pisti jousituksen setuppia uusiksi. Kävimme kokeileen protopajan laitteita huhtikuussa Rovaniemellä tällä uusitulla setupilla. Mutta kun ne oli protopajan kamppeita, emme voineet kuvata niitä. Niissä oli myös paikallaan osia, joita ei tule tuotantovehkeisiin suoraan. Tästä johtuen emme alkaneet senkään pohjalta kovin tiukkaa analyysiä vetään. Säästämme tiukimman analyysin siihen, kun saamme käsiimme tuotantolaitteen jota voimme ajaa vähän pidempään. Olimme siinä toiveessa, että saisimme Commanderin keväällä ajoon pidemmäksi aikaa. Tämä ei kuitenkaan aikataulusyistä onnistunut. Tässä hommasa halu oli siis kovempi kuin kyvyt.
  Mitä tulee esim Khaokseen. Se laite jolla ajoimme oli 100% mitä tulee tuotantoon, jolloin päättelyn teko oli helppoa ja oikeudenmukaista. Saimme myös ajaa Khaosta useaan otteseeseen monessa paikassa, mikä aina auttaa näissä päätelmissä.
  Ja mitä tulee koeajoihin yleensäkin.
  Otsikoimme ihan kyllä jatkossakin nämä koeajoina. Jos vilkaisee esim autolehtiä. Sielä koeajo-otsikon alla on sivun juttuja, joissa on kolmasosa tekstiä meidän koeajoista. Nämä koeajot on suoritettu lehdistöpäivillä ja kuski on käyny autossa kolme varttia max. Testit on sitten asia erikseen, joissa sitten pureudutaan ominaisuuksiin syvemmin.
   
 16. Nalle

  Nalle Commander 900, GLX5900, Cobra Racing 583RAVE

  Okei.. Kiitokset asiallisesta vastauksestasi.

  Eli nyt siis pääsemme siihen lopputulemaan, että Koeajojuttu on juttu, joka joko pitää sisällään koeajoon liittyviä kokemuksia tai sitten ei..

  Minusta on ensinnäkin lukijoiden aliarviointia, että otsikointi vedetään noin.. Se on aivan sama, mitä joku autolehti tykönään tekee, mutta varsinkin ainoana kelkka-aiheisena julkaisuna olisi ensiarvoisen tärkeää, että ne jutut, mitä kirjoitetaan, tehdään sillä ajatuksella, että lukija saa niistä mahdollismman paljon irti.
  Tässäkin olisi pelastettu paljon jo pelkästään sillä, että juttu olisi kirjoitettu "Esittely" otsikon alle ja jutussa olisi ollut maininta siitä, että "palaamme koeajon merkeissä"..

  Eli pieni ryhtiliike olisi paikallaan.. Ja valitettavasti tämä sama ilmiö tuntuu toistuvan nimenomaan näiden hyötykäyttöön ajateltujen kelkkojen kohdalla.. Onko kyseessä lie aina sitten tehtaan koeajoon tuuppaama raakile, vai mistä lie on kyse, mutta lukijana minä kyllä toivon saavani enemmän.
   
 17. Nalle

  Nalle Commander 900, GLX5900, Cobra Racing 583RAVE

  Ja sitten taas toisaalta.. Olisiko jutun kirjoituksen yhteydessä voinut vaikka mainita, että kyseinen Commander oli vielä esimerkiksi alustan kehittelyn osalta keskeneräinen, joten jahka tuotantomalli saadaan ajoon, niin keskitytään ajettavuuteen tarkemmin.
   
 18. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Juuh,

  Noh, koeajot alan standardien mukaan otsikoidaan jatkossakin koeajoina. Testit ja vertailut on sitten asia erikseen.
  Kuten sanoin, Commariakin oli tarkoitus ajaa pidempään. Mutta johtuen siitä, että nuita muutoksia ei saatu tehtyä kuin niihin protopajan vehkeisiin, emme nähneet järkevänä ajaa niitä ekoja kamppeita sen enempiä. Homma kyllä korjaantuu tuossa alkutalvesta, heti kun saamme tuotantolaitteet ajoon, jolloin teemme vähän laajemman testin. Aivan kuten olemme tehneet monena muunakin vuotena.

  Joo. Tuo maininta olis kyllä pitäiny laittaa ja iteasiassa oli kyllä tarkoituskin. Piti oikein lukia että mitä olemma tuoho kirjottanu. Mutta joo, näköjään siitä on jääny periaatteessa se Rovaniemi luku kokonaan poies, jonka yhteydessä piti mainita tuosta jousituksesta. En viitti postailla sen kummemmin kuvia nuista muuleista. Mutta tästä kuvasta selviää syy miksi en...
  Tosiaan, jos joku on ajanut nuilla kevään esittelypeleillä nuilla koeajopäivillä, niin alusta on muuttunu niistä melko merkittävästi, parempaan suuntaan. Niistä muutettiin takalinkkua ja koko setuppia sen mukana. Varmaan nuo setit on muuttunu tuon meidänki kokeilun jälkeen vielä pariin kertaan.

  commarisuksi.JPG
   
 19. Shape

  Shape Nettikelkkailija

  Kiitos Jani kun avasit syitä, miksi varsinaisen koeajoon liittyvät raportoinnit olivat jääneet aika vähäiseksi Commanderin osalta. Samaa vähän harmittelin lukiessani, mitä Nalle.

  Olen Nallen kanssa samaa mieltä siinä, että Commanderin tapauksessa olisin sen luokitellut raportin esittelyksi, kuin koeajoksi. Mutta ei siitä sen enempää, hyvin siinä oli kuitenkin sitä teknistä esittelyä. Lukijalle vähän maistiaisia ja seuraavassa numerossa sitten enempi analyysiä. ;)
   
 20. Nalle

  Nalle Commander 900, GLX5900, Cobra Racing 583RAVE

  Yksi erikoinen lausahdus -tai itseasiassa viittaus tuohon Commander-juttuun oli putkahtanut.. Siinä kun puhuttiin, että kakstahtisessa olisi kaksi nopeutta peruutettaessa, mutta nelitahtisen kohdalla tuo viittaus jäi hieman löyhäksi... Eli minä kun olen ymmärtänyt, että moottorityypistä riippumatta, peruutukselle on olemassa mahdollisuus sekä 1, että 2 vaihteella. Kakstahtisessa luonnollisesti moottorin pyöriessä haluttuun etenemissuuntaan, mutta myös nelitahdissa siten, että vaihteiston nopeusalue valitaan kepillä ja suunta servomoottorilla ohjatulla peruutuspyörästöllä..
  Saattoi olla, että jutussa tarkoitettiin juuri näin, mutta se oli kuitenkin hieman ohuesti ilmaistu.
   

Suosittele tätä sivua