Metsästyskortin omaavat kelkkailijat!

Keskustelun 'Vähemmän kelkkailuun liittyvä jutustelua' on aloittanut käyttäjä PG, 22/7/06.

 1. T-Cat

  T-Cat Well-Known Member

  Olihan sulla koirakin mukana, jokin pystykorvan sukulainen kuvasta päätellen :)
   
 2. Rautane

  Rautane Catti ja 600 xp-summit

  Joo, pystykorvan haukkua se säikähti, samaten kun nämä 2 marraskuussa. Kaveri kyllä sanoi, että pakko olla nauruun kuolleita:D IMG_20201128_114311.jpg
   
  T-Cat ja Fudge tykkäävät tästä.
 3. T-Cat

  T-Cat Well-Known Member

  Älä nyt, tuossahan varmistinkin modernisoitu.
   
 4. FFoxi

  FFoxi X-trim & 5900 LTS

  Tänään metso sitten löytyi. Hienoa pyyntiä, kun saalis näkyy satojen metrien päähän ja mitään kiirettä ei ole. Tällä kertaa oli metson päivä ja se jäi saamatta, mutta jätti kyllä ensimmäistä kertaa 15vuoteen sellaisen kipinän kytemään linnunpyyntiin, että pitää toivoa talvipyynnin jatkuvan tulevina talvina. Ehkä hienoin metsästyksen muoto, mitä voi harrastaa.
   
  Rautane tykkää tästä.
 5. vinotintto

  vinotintto Lynx 5900 GLX

  Minkälaisilla mehtäsuksilla hiihätte? Ku ite koittanu arpoo millaset etsis.
   
 6. Jii.Pee

  Jii.Pee Kelkaton.

  Riippuu kelistä. Yhdet sukset ei oikein ole hyvät joka tilanteeseen. Pitäisi olla yhdet 3metrin sukset, yhdet 200-230cm pitkät ja yhdet liukulumikengät 140cm pitkänä.
  Mutta jos pelkästään yhdet millä tammikuussa pitäisi pystyä metsästään niin 3metriset karvapohjasukset.
   
 7. FFoxi

  FFoxi X-trim & 5900 LTS

  Rahalla saa hyvät vehkeet ja jos haluaa optimoida edut, niin sitten joutuu tosiaan jo useammat hankkimaan.

  Mie en niin paljoa jaksa panostaa ja näillä 89€ halpiksilla olen hiihdellyt 230cm pitkinä kaikki (vähät) umpishiihdot https://www.korpivaruste.fi/epages/...74404-1/Products/91112/SubProducts/91112-0007
  Siteinä nämä https://www.korpivaruste.fi/epages/...=/Shops/20121217-11092-174404-1/Products/9213
  Toimii ja saa kaikenkokoiset pilkkisaappaatkin nätisti kiinni, joten ei varpaita palele.

  Oli mulla pidemmät karhun optigripit pitopohjilla ja näillä siteillä https://www.xxl.fi/xc-binding-finng...vMvEh15FIUqF9d-9Eq4aAjGOEALw_wcB&gclsrc=aw.ds ja hyvähän noilla oli tasaista lykkiä, mutta epätasaisessa maastossa oli kankeat. Nuo siteet ei jaksanut pitää kenkää kiinni ja sillä hetkellä, kun piti ponnistella mättäikössä/ojituksessa/pusikossa muljusivat vittumaisesti irti jalasta.

  Jos yhdet metsäsukset hankkii, niin minusta joko 210cm tai 230cm pitkät, riippuen hiihtäjän koosta. Noilla pärjää kohtuudella joka tilanteessa ja mahtuvat vielä autoonkin.
   
 8. Jii.Pee

  Jii.Pee Kelkaton.

  Sen takia 3m sukset että jos sattuu pehmeät kelit niin muilla ei jaksa rämpiä. Pitkillä kuitenkin pärjää joka paikassa kun niihin tottuu ja pehmeässä meno on paljon helpompaa. Ojien ylitys helpompaa. Mutta kahdet olisi hyvä olla. Itsellä myös korpivarusteen 230 pitkät polarskit joihin olen laittanut 60cm pitkästi karvaa. Samasta paikasta ostetut pivot siteet. On niillä kyllä aika hyvä hiihdellä. Nyt tammikuussa hiihtelin nuilla pätkillä reilu 55km ja totesin että ens talveksi ostan 3m sukset. Parhaillaan polveen asti upotti niin aika tiukassa 10km päivämatkat. Menee vähän se hauskuus hommasta jos se on liian raskasta.
   
  Rautane ja Pertuzi tykkäävät tästä.
 9. perttuni

  perttuni Lynx Xtrim 900 ACE

  Onko tuollaiset lyhyet 160cm pitkät ja 110-120mm leveät sukset mistään kotoisin. Ois näppärät kuskata ja laskin, että pinta-alaa samat kuin jossain 270cm pitkässä suksessa.
   
  vinotintto tykkää tästä.
 10. Jii.Pee

  Jii.Pee Kelkaton.

  Miten nuilla mennään ojien yli? Suoraan ei pääse ja kantilla voi olla hieman vaikeaa kun niin leveät. Kelkan jäljillä ei voi hiihtää.
  Sekin vaikuttaa minkälaiset sukset kannattaa laittaa että missä niillä hiihtää ja minkälaiseen hommaan. Jos tarkoitus edetä pidempiä matkoja niin kuin vaikka latvalinnustuksessa, niin tuollaisilla ei tee mitään. Jos tarkoitus jäljittää jäniksiä jossain turreikossa niin 3m sukset on melko hankalat.
   
  Fudge tykkää tästä.
 11. FFoxi

  FFoxi X-trim & 5900 LTS

  https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/artikkeli-1.223326

  Jotain mielipidettä tumppisuksista.

  Tuosta olen jutun kanssa samaa mieltä, että lyhyemmillä ja ketterämmillä suksilla syvien ojien ylitykset onnistuu helpommin kuin pitkillä ja kankeilla.

  Munalumissa tuli noilla 230cm nyt tammikuussa käytyä ja aivan hyvät oli. Vaikka aukeita kierteli, niin joutui väliin ojia ylittämään, tureikkojen läpi menemään ja rinteen nousukin noilla onnistui aika kivuttomasti. Joka paikkaan ok kompromissi. Kunnon lumipuku menee hankinta listalle tulevaa varten, jos talvi pyynnit jatkuu.

  Savotan asereppu oli todella toimiva tuossa(kin) hommassa.
   
 12. Jii.Pee

  Jii.Pee Kelkaton.

  Olisinpa halunnut nähdä kun muniin asti upottaa ja hiihtelet tyytyväisenä, välillä vähän kiikaroit näkyykö metsoja :D Ei varmaan tullut edes hiki?
  Se on kuitenkin faktaa että pidemmät kantaa paremmin ja niillä on helpompi liikkua pehmeässä. Myös melko isojen ojien yli voi hiihtää suoraan, tumpeilla joutuu meneen pohjien kautta. Se on niin että mitä kokeneempi umpihankihiihtäjä niin sitä pidempiä suksia suosittelee. Kaverilla on kokemusta 10 umpihanki kisasta ja onhan tuo pian 50 vuotta hommaa harrastanut. Lähinnä nauraa näillä tumppi suksille.

  Mutta jos ajatuksena käydä vähän ulkoilemassa ja kuntoilemssa niin lyhemmät toimii. Hankikelillä ja etelässä pelaa lyhyet varmaan läpi talven.

  Jos tätä vertaa kelkkahommiin niin oletko nähnyt poromiehillä pätkä kelkkoja? :rolleyes:
   
  Rautane tykkää tästä.
 13. FFoxi

  FFoxi X-trim & 5900 LTS

  Luetun ymmärtäminen tuntuu väliin olevan hankala asia ja eikait tästä kannate mitään tinkaa yrittää vääntää. En ole kilpailua harrastamassa vaan metsästystä ja siihen 230cm pitkät sopii mulle hyvin.

  Munalumethan ei tarkoita, että olisin suksilla mennyt munia myöten, vaan metson ampumahollille kokeilin kahlua ilman suksia ja oli aika työmaa. Sukset toimi hyvin ja niillä ollu mitään ongelmaa liikkua.

  Tähän ei liity mitenkään, mutta parikin poromiestä tunnen ja SkiDoo Tundra tuntuu olevan heillä luottopeli vuodesta toiseen. Ei ole lähelekkään pisin kelkka mitä saa, eikä kykenevin, mutta taitaa olla helpoin ja kevein vaihtoehto.
   
  Viimeksi muokattu: 11/2/21
 14. Muus

  Muus mxz 550 -07, Skandic 550 WT

  Suksia vähän joka lähtöön. Lyhimmät on tuollaiset halpis stumpyt, millä mennään hirvenpyynnin alku, kun lumi just vittumaisesti, että työlästä kävellä. Toisaalta noilla voi sitten myös mennä keväällä, kun kantavampi keli. Ostin aikoinaan, kun halvalla sai ja niissä oli itse asiassa kalliimmat siteet, kuin hinta. Mietin, että jos ei mitään tee, niin otan siteet. Aina mentävä uutta jälkeä ja kovalla ei toimi yhtään. Lutku muovisuksi, niin luistelee minne sattuu. Nämä ei ole kuin 140 pitkät, niillä kun poljet lähtöpaikan, niin voit hypätä sen ojan yli. Ojan ylityksissä on muuten älytön hyvä, kun itsekin siirtynyt remmittömiin, ylipitkiin sauvoihin, millä hiihdetään pitämällä vain siitä varresta kiinni.

  Toiset 2 metriset, vähän leveämmät kuin normaalit. En nyt muista merkkiä. Se sellainen yleismetsästys/rämmintä suksi, kun tulee lunta vähän enemmän. Kolmannet 3 metriset, millä mennään kun mikään muu ei kanna, käydään pidempi hiihtely retki, eikä mennä taimikoihin pyörimään.

  Lisäksi löytyy sitten lumikenkiä jonkinlainen valikoima, millä möyritään tarpeen vaatiessa.
   
  Jii.Pee tykkää tästä.
 15. Jii.Pee

  Jii.Pee Kelkaton.

  Näistä munalumista sai käsityksen että uppoaa ilman suksia sen verran. Eli melko höttöä. Aika paljon ne silloin pitäisi upottaa myös lyhyitä suksia? Voihan sulla olla paljon parempi kunto kuin minulla, mutta itellä alkaa tuntuun jo hieman raskaalta jos suksea upottaa kengän varteen-polveen asti. Varsinkin jos se lumi on sen verran kantavaa että joka askeleella suksi nousee pintaan ja saa varata paljon painoa sukselle että painuu alas. Vähän sama kuin jyrkkää rinnettä nousisi ylös.

  Minun mielestä linnustus hommassa tärkeintä suksessa on se että sillä pystyy liikkumaan mahdollisimman pitkiä päivämatkoja. Ei niitä lintuja meinaa muuten löytää. Näissä meidän maastoissa suksen pituus ei ole ongelma. Varsinkaan jos lunta on hyvin.

  Kun tonnilla ostaa suksia niin pitäis pärjätä vähän joka kelissä.

  Siteet on se hankalempi homma. Pitäis itse tehdä jos hyvät haluaa.
   
 16. Muus

  Muus mxz 550 -07, Skandic 550 WT

  Itsellä on yhdet, lenkkeilyyn tarkoitetut 250 pitkät karhut, missä siteenä on ihan normaali NNN side. Oli SNS, mutta se tietyllä lumella keräsi lunta sinne monon uraan ja aiheutti ärsytystä. Tuo NNN pysyy puhtaampana. Siihen isäukon vanhat hiihtomonot mallia laiva, että saa vähän sukkaa enemmän kuin normaalisti, niin tuommoisia makkaranpaisto retkiä on keväällä tosi lysti käydä. Metsässä rymyämiseen olen ollut noilla vähän epäileväinen, ihan kestävyyden vuoksi.

  https://www.korpivaruste.fi/epages/...Shops/20121217-11092-174404-1/Products/201912


  Muissa käytössä tuon tyyliset siteet. Noissa ainoa vika ( metsästäessä), että ääntävät vähän hiihtäessä. Ja tuossa on nuo stumpytkin. Sai vissiin 90 eurolla setin toissa keväänä, kun oli jo lumet lähteneet.

  Ei niiden lintujen perässä Jii.Pee pidä hiihdellä. Odotellaan tietopaikassa, niin nehän tulee sinun luokse...
   
 17. FFoxi

  FFoxi X-trim & 5900 LTS

  Tuo ääntäminen on muuten huono puoli noissa korpivarusteen siteissä. Narskuu, mutta en usko linnun saannin siitä jäävän kiinni.

  Muutenkin nämä harrastelut ei ole enää pitkään aikaan aiheuttaneet mitään saalis paineita, eikä ilo ole ollut pelkästä onnistumisesta kiinni. Enemmänkin syy lähteä luontoon ja saalista tulee, jos on tullakseen. Parhaimmat metsästys ja kalastusmuistot ovat ollet niitä, kun on lähellä ollut onnistua, mutta luontokappale on vienyt voiton. Kuten nyt kävi tammikuussa latvametson kanssa ja joskus on suurelta lohelta tullut jokivarressa kunnon selkäsauna. Ne jutut jaksaa pitää mielenkiinnon yllä.

  Joskus tuli nuorempana sorsia ammuttua läjäpäin ja harjuksia väsytettyä ranne kipeänä. Eipä ole ne hommat enää kiinnostaneet.
   
 18. Jii.Pee

  Jii.Pee Kelkaton.

  Kyllä ne metsotkin talvella aika pienellä alueella pyörivät. Joutuu hiihtää paljon jos haluaa löytää. Ja teeret saattavat käväistä tunnin puussa ja menevät kieppiin. Silloin joutuu päivän hiihteleen että löytää ne kiepistä. Eivätkä aina samoissa paikoissa ole. Metsot jäi löytymättä tänä vuonna kun viime vuoden huippupaikalla ei lintuja ollut.

  Mulla ei nuo pivotit äännä ollenkaan. Veljellä ääntää kun ei ole mitään öljyä laittanut.
   
 19. Muus

  Muus mxz 550 -07, Skandic 550 WT

  Ei minusta narsku, mutta lonksuttavat kantapäät, kun päästelee reilummin menemään.

  Linnulle ei varmaan väliä, mutta jos hirvelkle yrität sukset jalassa. Monesti toki ollut parempi kun vain hiihtää suoraan pahki, niin äimistelee vain ääntä.

  Itse käyn muutaman lenkin vuodessa hiihtelemässä lintuja. Teerillä tuppaa kyllä tuossa meidän alueella olevan vakio reitti mitä kiertävät ja mistä ne löytyy. Yleensä kun hiihtää sen vastakarvaan, niin tulevat vastaan jossain vaiheessa. Kiepistä en ole ampunut.
   
 20. Fiiberi

  Fiiberi Wintage Weikko

  Mulla on toiminut luottosuksina noin kolomen metrin Lahdenperän Huntterit, silloin kun on ollut aikaa suksia kuuseen. Eiku petäjikköön tai tunturikoivikkoon, kun kotoperillä ei tuo pihkavitsaus kasva.
  Eipä ole tarvinnut lyhyempiä sati pitempiä. Pentuna suksin isäukon paltamolaisilla kolmenjapuolenmetrin puusuksilla, tervatuilla tottakai.
   
  Jii.Pee tykkää tästä.

Suosittele tätä sivua