Mitä sinä kuljetat mukana?

Keskustelun 'Uutisia - Kuvia - Videoita - Juttuja' on aloittanut käyttäjä Jani Sipola, 14/12/20.

 1. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Mitä sinulla on repussa päivän aikana? Tai kelkan laukussa / laatikossa?

  Listasimme joitakin perustarvikkeita, joita kelkkailjan tulisi aina kuljettaa mukana? Jäikö mielestäsi listalta jotain pois?
  Kirjoita kokemuksistasi!

  https://kelkkasivut.kelkkalehti.com/?p=821
   
 2. Fudge

  Fudge Lynx GL 360 Syncro

  Kossupullo
   
  Zombie ja petes88 tykkäävät tästä.
 3. Zombie

  Zombie Raskassointinen flyygeli

  Kattava lista. Luottokortti, jossa katetta.
   
 4. FFoxi

  FFoxi X-trim & 5900 LTS

  Tulenteko välineet mainittu. Tieten tähän kuuluu puukko, kirves, retkisaha ja sytkäri/tikut. Sytykkeet on monesti talvisessa metsässä tiukassa ja mukaan kannattaa varata kangasrättejä joita voi kelkan tankissa uittaa ja saa tehokkaat ameriikan "kiehiset". Toinen todella tehokas sytyke on perinteinen maalarinteippi, tätä en uskonut ennen kuin näin miten märät losot laitettiin palamaan parin metrin pätkällä teippiä. Puita tekee nätisti retkisahalla kuivista keloista ja kirveellä halki, niin pitelee kunnon tulia vaikka yön yli.

  Ehkä tärkein nykypäivänä on kännykkä kunnon akulla. Applet ym. niin, eipä kauaa pakkasessa tarvi värkätä ja akku meni jo.
   
 5. Kamppi

  Kamppi Well-Known Member

  Eikä unohdeta varahihnaa...esim itellä tuos winderis ei ole sitä originaali laukkua tankin takana niin helposti voi jäädä pois matkasta... Nykyiset sytykepalat on myös käteviä, eivätkä vie paljoa tilaa. Mutta ajoittain varmistettava etteivät ole kosteutta imeneet.
   
 6. juoni

  juoni -22 R-M8000 // water rev mod

  Saha.toisenlaisetlasit.tulivehkeet pipo.nippusitteitä.vara remmi(mutta ei kyllä catissa tarvis olla mukana!) kelekan omat työkalut.evästä.
   
 7. FFoxi

  FFoxi X-trim & 5900 LTS

  Otsalamppu. Kelkan sammuttua ei kaamoksen aikaan paljoa naurata ilman valoja. Pakataan samaan lämpimään kehoa lähellä olevaan taskuun sen hyvällä akulla olevan puhelimen kanssa.

  Tämähän on kätevä homma. Soittaa apua ja siinä ratsuväkeä odotellessa kiskasee lämpimikseen kauheet perseet. Kossu tosin voi vetäistä laadunvaihdeluiden vuoksi jäähän kovalla pakkasella, mutta onhan niitä muitakin aineita.
   
  Viimeksi muokattu: 14/12/20
 8. M.E.A

  M.E.A Well-Known Member

  Aina mukana itellä.
  -ea laukku jossa myös avaruushuopia.
  -tulentekovälineet
  -muutama perustyökalu ja leatherman.
  -puukko ja saha.
  -köysi
  -vararemmi
  -gorillateippiä, jeesusteippiä ja nippusiteitä.
  -taskulamppu.

  Vaihtovaatetta/ajovarustetta ja juomaa/ruokaa sitten reissun luonteesta riippuen.

  Omat ajot pääosin reittipaukutusta jossa kyllä korostuu kamppeiden huolellinen pakkaaminen. Tiiviisti on saatava paketoitua, muuten on kaikki vehkeet tuhannen paskana ja pitkin kairoja. Kovassa käytössä on hanskalokeron jatke ja pari erikokoista linq laukkua. Yllättävän lujia muuten ollu nuo laukut, yks on antautunu mutta sekin oli nähny reissuja yli 20tkm. Välillä raskaassakin kuormassa.
   
 9. Eero28

  Eero28 Active Member

  Kyllä catissa tarvii siinä missä 39 syncrossaki. Ei se kävelemällä pois sieltä mettästä tule.:D

  Vehkeet että pärjää vaikka päivän ja yön. Lämmintä vaatetta, tulivehkeet,ruokaa ja juomaa aina, otsalamppu, vararemmit, tulpat, akkupankki yms.
   
  Viimeksi muokattu: 14/12/20
 10. Mickelson

  Mickelson Well-Known Member

  Tärkeimmät: köysi, saha, tulentekovälineet, sitomistarpeet avohaavoille. Vanhempi expertti neuvoi ao. köysitempun, jolla nousi viperi paskaojasta. Ei olis itselle tullut vitutuksen keskellä mieleenkään. Alla kuva jos joku muukin saisi iloa vinkistä. Lisätään vielä; Mitä pidempi köysi, sitä enemmän vetovoimaa saa aikaan. SmartSelect_20201214-191916_Paint Free.jpg
   
  Viimeksi muokattu: 14/12/20
 11. Peki_

  Peki_ Ski-Doo Backcountry 600r -19

  Älylaitteita ja niille sähköä, niin että soittamiseen ja navigointiin on joku varalaite. Toisen sim-kortti mieluiten eri operaattorilta ja laite vesitiiviisti pakattuna. Itsellä kulkee yleensä matkassa 2x älypuhelin, navigaattori maastokartalla sekä varavirtalähde. Vaihtoehtoisesti perinteinen paperikartta + peruspuhelin varalle repun pohjalle.
   
  Viimeksi muokattu: 14/12/20
 12. Eero28

  Eero28 Active Member

  Luin @Jani Sipola tuon artikkelin "tärkeimmät varusteet kelkkalussa" otsikolla tai jokin tuonne päin. Hyvä ja tarpeellinen juttu. Yksi asia pisti karkeasti heti silmään ja haluan avata sen tänne keskustelupuolelle, koska mielestäni tämä on todella tärkeää tietoa. Eli en siis halua pahoittaa kenenkään mieltä, mutta keskustella asiasta ja lisätä tietoa sitä tarvitseville. Ehkä siis myös itselleni.

  Lainaus: "Muista, että sokeriset ja hiilihapolliset juomat eivät nesteytä elimistöä."

  Tämä ei pidä paikkaansa. Perustelen: on tutkittu, että hiilihappoa, sokereita yms. lisäaineita sisältävät juomat imeytyvät täysin yhtälailla kuin ns. puhtaat juomatkin (vesi). Lähde: 2015 oxfordin yliopistossa tehty tutkimus https://academic.oup.com/ajcn/article/103/3/717/4564598, 2018 aiheeseen liittyvä artikkelin ravintotieteilijältä https://edition.cnn.com/2018/07/19/health/sparkling-water-hydration-drayer/index.html. Joku voi pitää vanhoina, mutta äkkiseltään en löytänyt uudempia tai näitä kumoavia tutkimuksia.

  Eli ns. hiilihapotetut juomat ovat monesti parempia juomia, koska tietyssä nestetasapainontilanteessa imeytyvät jopa paremmin kuin tavallinen vesi, johtuen niiden sisältämistä elektrolyyteistä. Vesi on tietysti myös hyvä, mutta ei paras. Itse pidän myös sokerisia juomia parhaana tuollaisten suoritusten yhteydessä johtuen nopeista hiilihydraateista ja niistä saatavasta energiasta. Ei pidä ikinä unohtaa syömistä, koska se edistää imeytymistä, kun ne (juoma ja ruoka) nautitaan yhdessä. Hiilihapotettujen juomien ongelma on se, että yleensä niitä juodaan vähemmän, koska ne ns. turvottavat (omaa mutua). Eli minun mielestä on tärkeintä, että mukana metsässä olisi hiilihapotettuja ja sokereita sisältäviä juomia, jotta juoja pysyisi mahdollisimman virkeänä ja hyväkuntoisena. Itse juon sokerista limonadia ja jotain NA+ hiilihappovesiä. Jos sitä saisi ilman hiilihappoa, joisin ilman. Eli hiilihapolla ei käytännössä ole mitään merkitystä asiassa.

  Pidän aihetta tärkeänä, koska tämä pätee ihan jokapäiväiseen elämään. Nestetasapaino ja elektrolyyttitasapaino on todella tärkeässä roolissa hyvinvoinnissa. Myös onnettomuustilanteissa esimerkiksi metsässä, on erityisen tärkeä, että pysyy toimintakykyisenä, eikä väsähdä. Siksi mielestäni olisi tärkeää olla mukana limonadi, jossa on "nopeaa energiaa" ja muita juomia joissa on elekrolyyttejä.

  Ja muistetaan että ei pahalla verellä lueta tätä. Tämä oli jälleen tämmöistä tajunnanvirtaa ja ihan mukavin mielin kirjoitettua. Ja saa olla erimieltä. Toivon vain hieman näyttöä, jotta voin itsekkin perehtyä lisää.

  Hyvää joulun odotusta kaikille!
   
 13. FFoxi

  FFoxi X-trim & 5900 LTS

  Pitkissä harjoituksissa huomaa, että jos pelkkää vettä vain juo alkaa heikottaa. Taitaa johtua hikoilusta ja suolojen menetyksestä. Esim. kivennäisvesi on parempi kuin pelkkä vesi. Kelkkaillessa tulee useampi pikku vichypullo pakattua mukaan.
   
 14. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Niin,

  Puhtaasta nesteen saannin näkökulmasta, paras juoma on puhdas vesi. Kun liikutaan reippaammin on hyvä tehostaa imeytymistä natriumilla, eli suolalla.

  Kun rasittavuus nousee, on luonnollisesti hyvä täydentää myös kropan glykogeenivarastoja. Tähän auttavat sokerit ja hiilihydraatti sopivassa määrin. Tällöin sopiva juoma on urheilujuoma, joissa hiilihydraattia ja suoloja on optimissa suhteessa imeytymisen kannalta. Ite juon päivän mittaan urheilujuomaa ja vettä sekalaisesti. Jos juon puoli litraa vettä juon litran urheilujuomaa.

  Hiilihapollisten juomien yksi perusongelma on se, että niitä ei saa nautittua päivän mittaan riittävästi. Itellä kuluu päivän mittaan noin kolme litraa juomaa. Siitä sitte voi jokainen miettiä, kuinka helppo on juoda 3 litraa kuplavettä päivän mittaan.

  Jos hiilihapolliset juomat ovat parasta mitä nesteytykseen on keksitty, niin miksi urheilijat eivät sitten kittaa vishyä?

   
 15. Eero28

  Eero28 Active Member

  Kumosin väitteesi siitä, että hiilihapolliset ja sokeriset juomat eivät imeydy. Sen jälkeen kerroin mitä itse juon yleensä metsässä. Minulla ei riitä tietotaito arvioimaan huippu-urheilijan nesteytystä eikä heidän tarpeitaan eri ravinteille ja se ei ollut jutun pointti eikä liity siihen mitenkään. Sen verran voin todeta että tuskin se vichy on paras..
   
 16. FFoxi

  FFoxi X-trim & 5900 LTS

  Ei varmaan Vichy mikään yyber tehojuoma olekaan ja sellaiseksi kukaan ole väittänytkään. Siinä on kuitenkin suoloja sopivasti ja voi päivän mittaan juoda aivan helposti useamman pullon. Pikku pullot myös nätimpi pakata kuin isot. Helppo ostaa marketista samalla, kun hakee muutkin eväät.

  Kivennäisvettä on helppo tehdä kotonakin. Vähän mineraalisuolaa veteen ja thats it. Ei ole happojakaan jos ne kokee ongelmaksi. Pitkissä sulkapallo treeneissä tullut käytettyä.
   
  Viimeksi muokattu: 15/12/20
 17. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Juuri näin.

  Suolavesi hoitaa homman aivan hyvin. Itelläki tulee pelkkä vesi kusena läpi että heilahtaa. Talvisin juon hartsporttia vaikka se maistuuki ikävälle. Mutta se pysyy kropassa ja sisältää sopivasti suoloja ja sokeria.

  Tuo pointti tuossa hiilihappojuoman varoituksessa perustuu sellaiseen konsensukseen. Eli jokainen juo minkä parhaaksi kokee. Mutta jos pistää googleen haun nesteytyksestä 9/10 ohjeesta neuvoo välttämään limunaadeja ja myös hiilihapollisia juomia. Ite olen vuosien varrella nähnyt aikuisten miesten juovan kokista ajopäivän aikana. Sitten ihmetellään kun kädet "menee tukkoon" :D Ja kysehän on aina silkasta nestehukasta.

  Eli jos on mahdollisuus valita, niin järjestys voisi olla: Urheilujuoma, vesi suolalla, vesi naturell, kaikki muut.
   
 18. Vilbur

  Vilbur Well-Known Member

  Presidentin sana on laki Pohjois-Koreassa, että Kelkkalehen palstalla. :D
   
  Jusevaan, Zombie ja Eero28 tykkäävät tästä.
 19. Joutojätkä

  Joutojätkä Member

  Käsitalja, köyttä pätkä, koukullinen joustava hinausliina, pikkukirves, puukko, käynnistyskaapelit, pieni vesuri, isohko taittosaha, lumilapio, parit sirompaa kuormaliinaa / irtohihnaa, 5 L varapensaa, tulitikut vesitiiviisti, varin remmi, varatulpat + avain, pätkä pensaletkua, pieni sortimentti kuusiokoloja, hylsyjä, naskalit jäälle, kiintoja ja räikkä lyhyellä jatkolla. Knipexin mutteripihit, jakari, kumivasara, rautalankaa, jesseteippiä, pieni ensiapupakkaus, sahan teräketjuviila jonka kahvassa varatulppa, ja sahan yleistyökalu, intin pakissa pikakahvia-teetä-muovikuksa-sporkki, ja koko penkin aluslaatikon kokoinen makuualustan pala.

  Repussa sitte päivän ohjelmaan passelit tykötarpeet, termospulloa, kuivat sormikkaat, mitä milloinkin.

  Ajelen lähinnä yksin umpisessa polttopuuhommia, joskus veän latua ym ja koitan silleen varustautua että selviäisin apuja soittamatta kun ei sitä apuväkeä kumminkaan tule:D
   
 20. jaskap

  jaskap Iso vehje jalkain välissä jo vuodesta seitenkaks

  Tamppooneita.
  Voi uittaa kelkan tankissa ja helpottaa näin tulen tekemistä. Ovat myös hygieenisiä, eikä tankkiin kulkeudu aineksia epämääräisistä räteistä. Imevät hyvin ja ovat huomaamattomia.
   
  ParCatti ja Joutojätkä tykkäävät tästä.

Suosittele tätä sivua