MK-Enduro&Sprint keskustelut

Keskustelun 'Kisat' on aloittanut käyttäjä vanhapee, 12/2/07.

 1. #RS#

  #RS# Well-Known Member

  Vs: MK-Enduro&Sprint keskustelut

  Lisätietoa kisasta:
  http://www.kisat.moottoriliitto.fi/kutsu.php?id=2398&page=5
   
 2. Madd

  Madd Well-Known Member

  Vs: MK-Enduro&Sprint keskustelut

  MOOTTORIKELKKAENDURO
  1 MÄÄRITELMÄ
  Moottorikelkkaenduro on luotettavuuskilpailu, jossa ajetaan siirtymä- ja
  maastokokeita. SM-kilpailuvaatimus on vähintään 100 km:a maastokokeita sekä
  siirtymät, jotka asettavat sekä ajajan että kelkan kunnon koetukselle. SM-kilpailut
  ovat yksi tai kaksipäiväisiä ja kilpailun tarkoituksena on kokeilla moottorikelkkojen
  luotettavuutta sekä ajajien kestävyyttä sekä taitoa heidän ajaessaan reitin
  määrätyissä olosuhteissa.

  ----------------------------------------------------
  Tuosta puuttuu teksti nopeus,pitäs mennä näin,
  Moottorikelkkaenduro on nopeuskilpailu, turhan paljon menee tien pohjia ja ynm missä mittari heiluu 160 km ja ylikin, vauhdit on karanneet huimiksi,reittejä pitäs saada hitaammaksi ,tässäpä aamun turinoita. :-*
   
 3. AoPi

  AoPi Member

  Vs: MK-Enduro&Sprint keskustelut

  Kuusamon merkit keräilin pois metsästä ja kaadettuja merkkejä löytyi reitin varrelta yhteensä kuusi kappaletta, opasteita ja reittimerkkejä oli yhteensä noin 650 kappaletta.
  Merkille pantavaa oli että näistä kolme oli kohteessa olevia huomio merkkejä auraamattomalla tiellä, eli ne on mielestäni pystyttävä väistämään.
  Huomio merkkien kaatamisella voi olla vakavat seuraukset perässä tulijoille.
  Metsässä olevat merkit pystyy laittamaan puitten suojaan.
   
 4. LadyK

  LadyK Well-Known Member

  Vs: MK-Enduro&Sprint keskustelut

  Pakko on kyllä tähän kommentoida kun SMK infopalstallaan kehuu että vakavilta loukkaantumisilta ollaan vältytty! Mikä se on sitten se vakava loukkaantuminen jos juuri kuulin että yhdellä legenda luokan kuskilla on kolme kylkiluuta poikki ja lonkka murtunut ja toisella legenda kuskilla on leikkausaika nilkan takia huomiselle, juurikin Sallassa tapahtuneiden loukkaantumisien vuoksi! Enkä edes tiedä mitä Peräsalolle tai muille ilmeisesti samassa paikassa loukkaantuneille on käynyt.
  Ja olen kyllä henkilökohtaisesti sitä mieltä että näitä kaikkia loukkaantumisia ei voi laittaa pelkästään huonon näkyvyyden tai kuskien piikkiin. Kyllä siinä on vastuuta järjestäjälläkin. Hyvä päätös kuitenkin keskeyttää kisat, mutta miksi ajauduttiin näin moneen loukkaantumiseen ja siksi EA henkilöiden pakolliseen poistumiseen EA pisteiltä.

  Kyllä pikkuisen huolettaa tämä enduron turvallisuus mitä olen kuullut ja vähän nähnytkin tänä vuonna pääasiassa Lieksa ja Salla (ja Ähtärin osalta). Jos reittiä ei merkata niin että kuskit eivät eksy, on siinä melkoinen loukkaantumisen riski, esim. Takaisin tullessa ajetaan kolari tai eksyksissä ollessa ajetaan jonnekin hateloon niin kukaan ei silloin tiedä kuskin tarkkaa sijaintia. Ja turha on kuskeja syyttää jos enemmän kuin kymmenen ajaa vikaan eivätkä nämäkään olleet aloittelevia kuskeja, kyllä se vika on silloin merkkauksessa, vaikka kuskeja vain tästä pelkästään syytetään. Eikös säännöissä lue että reitin on oltava turvallinen kaikissa keliolosuhteissa. On reittiä merkattu oikeinkin mutta ne onnistumiset kyllä jäävät epäonnistumiseen varjoon.
  Ja mitä Sallan merkkaukseen tulee niin missä oli AT20 kyltti kolmosen lähdöstä, minkä sääntöjen mukaan oli merkit tehty (esim. ei ole olemassa punaisella pohjalla olevia rasteja ja Ähtärissä oli ollut vaalean violetteja vaaran paikan merkkejä?). Ja huomion paikka merkit oli niin ettei niihin voinut juurikaan luottaa, välillä oli ennakkoa, välillä ei ollut, välillä oli vaaran paikassa vain yksi merkki kohteessa ja kolmosella toisen EA pisteen kohdassa ei ollut mitään merkkejä vaikka siinä oli todellinen vaaranpaikka! Jumalaton hyppy suoralla johon itsekin ajoin ja oli kuulemma moni muukin ajanut, ensiapu mies vaan katselee vierestä kun porukkaa lentelee miten sattuu... Hohhoijaa! Jopa sellaisen merkin näin joka oli taittunut melkein kaksin kerroin, että mistäpä lie tehty ja mikäpä lie se merkki ollut.

  Monelta olen kuullut ettei merkkaukseen ole ollut näissä edellä mainituissa kilpailuissa oikein luottamista ja että muutenkin ollaan menty huomattavasti huonompaan suuntaan. sen osalta, kysyisinkin siis että kuka näissä on ollut valvojana reittien osalta, kun sitä ei missään lue, kuka tarkistaa reitit? Kenen vastuulla ne ovat loppujen lopuksi? Myöskään tuomareita ei missään ole oikein mainittu, kenestä siis koostui Sallassakin tämä kokoontunut tuomaristo? Moottoriliiton kilpailussa nämä kaikki on mainittu jo kilpailukutsuissa, eikä tämä ole turhaa pyrokratiaa! Minusta on ainakin hyvä että näinkin taattaisiin laadukkaita kisoja, eikä vain keskityttäisi kilpailujen määrään ja pienempiin kustannuksiin kilpailijoille. Itse ainakin maksan mieluummin enemmän ja saan laadukkaampia kisoja.

  Ei tätä lajia voi vain pitää mielestäni kivana harrastuksena (niin kuin moni on viitannut), jonka vuoksi kokoonnutaan monena viikonloppuna talven aikana yhteen eri paikkakunnille ajelemaan huvikseen. Tottakai se on sitä monelle, varsinkin silloin kun aloitellaan ja tullaan kokeilemaan harrastusta ja se on OK. Mutta entä sitten kun ajetaan tosissaan SM titteleistä, treenataan kuntoa kesät ja ajetaan älyttömiä määriä kilometrejä kelkkaan talvella vai harjoitusmielessä, sitten ostetaan kallis kelkka ja satsataan varusteisiin, puhumattakaan muista menoista. ei ole halpaa eikä voi vähätellä lajia osan osalta sanomalla sitä vain hupiharrastukseksi. Ja muutamien satasien tai kymppiin kustannukset lisensseissä tässä meno määrässä eivät näyttele juurikaan minkäänlaista osaa. On hyvä kuitenkin että saadaan uusia kisapaikkakuntia mukaan.

  Että miten voidaan olla sitä mieltä että kausi on mennyt mahtavasti, missä ovat olleet tavoitteet?
  Kuskien määrissä oli isojakin eroja, mutta mistä syystä, mitä moottoriliiton kisoissa oli muka huonompaa kuin SMK:n kisoissa, olisi hyvä tietää? Kuusamon lähtölistan osalta suurimmat kadot SMK:n kisoihin verrattuna olivat nimenomaan miehet 43 ja 50 -luokissa, miksi? Nuoremmat eivät siis niinkään poikotoi vaan vanhemmat miehet....

  Tässä tuli hieman avautumista, ja toivonkin että näitä asioita nyt mietitään ja niihin keskitytään. Ja mietitään myös millaista ulosantia annetaan liitoilta ja ollaan rehellisiä kuskeille ja itsellemme. Kilpailunjärjestäjillä pitää ottaa vastuu virheistään eikä syyttää kaikista kuskeja, vain virheet myöntämällä voidaan saada laadukkaampia kisoja (esim. Lieksa). Näissäkin kaikissa, pienissäkin yksityiskohdissa pitää olla jämäkkä eikä lipsumista mielestäni saa tapahtua, koska silloin mennään väärään suuntaan ja kilpailuiden taso laskee. Jos säännöt on niin niitä pitää noudattaa kaiken osalta.

  Toivon kyllä myöskin sitä että ensikin vuonna on paljon kisoja, mutta vain yhdet mestarit, katse siis sinne ja päälle tarkka itsetutkiskelu jokaiselle.

  Kati Kolehmainen
   
 5. hekuli

  hekuli hemmojen kaikkea moottoriurheilua vastustava

  Vs: MK-Enduro&Sprint keskustelut

  kannattaa pyytää molempien liittojen " lajiparlamenttiin " esille ne valvojien raportit ja katsoa totuus kuinka hyvin pyyhkii . Onko sattunut vai ei ole .
   
 6. unu

  unu Polaris

  Vs: MK-Enduro&Sprint keskustelut

  Ekaa kautta ajaneena, aikaisemmista kuvioista tietämättä ja tämän talven matkanvarrella tähän kahden liiton härdeliin tutustuneena kirjottelen seuraavia ajatuksia.

  Kovasti kehua ja kritiikkiä ovat saanu niin sml :n kuin smk:n kilpailut, monesta kommentista kykenee havaitseen kumman liiton alle kommentoija kokee kuuluvansa. Mitä lopummas kautta ollaan menty, sitä kovempi vääntö ja puinti joka kisan jäljiltä on saatu pystyyn.

  Vaala ja Ähtäri oli mun fiiliksen mukaan aivan hienosti merkattuja, ehkä kokemattomuutta ei osannut puutteita edes hakea, kun mielessä oli vaan maaliin ehjänä pääsy ja jäätävä jännitys.

  Lieksa ja Salla tuntunut puhuttelevan eniten kuskeja, tulipa sitte kasailtua omatkin ajatukset niistä..

  Lieksan kisoissa oli omat puutteensa, alkupään kuskina en itse kokenut reiteillä olevan isoja ongelmia pysyä. Pohja ei ainakaan kymmenen kelkan jäljiltä ollut rikkoutunut yhtään, ja jos sopivassa kohtaa harhaan on useampi lähtenyt ajamaan puutteellisen merkinnän tai kaadetun/ mukana viedyn merkinnän takia, on oikean suunnan löytäminen varmasti ollut seuraavilla entistä haastavampaa. Kakkosen ja komosen maaliintulossa oli minun silmissä suurin puute.

  Sallassa huomasin itse kans kolmos ek:n Ea pisteen hypyn jossa ei huomiota ollut. Itsellä paikka ei aiheuttanut mitään äksöniä, mut se ek menikin vähä liian varmanpäälle. Samalla eklla olevaa onnettomuuspaikkaa en itse muista, joku paikka oli missä hätänen jarrutus ja vielä kiireellisempi kaasu piti ladulla. Paha se paikka varmasti on ollut, en sitä epäile, mutta onko ko paikka ollut nähtävissä merkkausvaiheessa, vai onko useamman kelkan ajon jäljiltä tullut uus vaaran paikka ,mene ja tiedä.
  Sallan merkkauksen isoimmaksi puutteeksi mainitsisin kuitenkin osassapaikkaa huomion ennakkomerkin puuttumisen.


  sml:n kisoista en ajanut kuin Giantin, tulipa siellä itselle eka ek:n 18 km kohdalla 80kmh vauhdissa suolla hyppy silmille, ei vain tuiskun takia nähny. Patin takana auki oleva vesialue johon jäi kelkka ja kuski jatko yksin matkaa. Kelkan kolhuista päätellen ehti sekin heittää yhden keula-perä voltin ennen pysähtymistä 20m päähän. ei ollu kohdassa huomioita, mut oma ajovirhe kyllä, viksumpi olis painanu kaasua ;D
  kyllähän sielläkin sattu yhtä sun toista huomiottomissa paikoissa, mutta kuten kuljettajakokouksessa painotettiin, kaikkeen ei vain voida varautua ja ottakaa tämä huomioon kisoissa.
  Minusta tuo on vaan se olennaisin ja tärkein pointti joka kisassa, järjestäjästä tai paikkakunnasta, lumen määrästä tai luonteesta riippumatta.

  Kovasti toivon ensvuonna parempia asetelmia kahden järjestön välille ja yhtenäistä sarjaa, vaikken välttämättä niihin kapinoihin itse mukaan tulekkaan.

  Hienoja kisoja ja loistavia kisajärjestäjiä kaikki, ihania ja reippaita talkoolaisia, monipuolisia kilometrejä ja haastavia pohjia rikkaampana jään odottamaan Gaalaa ja sitämyöten kesälaitumia..

  Satu Isohätälä #777
   
 7. Jave

  Jave Well-Known Member

  Vs: MK-Enduro&Sprint keskustelut

  En jaksais alkaa enään itsekään tähän juupas eipäs väittelyyn, mutta korjaan ainakin siltä osin ettei reittejä olisi tarkistettu Sallassa. Siellä oli tarkistus tehty ja "jonkin" aikaa kilpaa ajaneen toimesta, sekä merkkejä lisätty juurikin tälle 3 ek:lle koska tulevaa keliä oli koitettu ottaa huomioon. Omalta osaltani en kolmoselta löytänyt vakavia puutteita merkkauksesta, johtuneeko sitten hiljaisesta vauhdistani Historiicissa. Koitin kyllä kytkinvikuraista viedä sen minkä se jaksoi nevoilla laukata, kuitenkin pitkälti toista sataa, mutta mitään isoa ei omille silmille sieltä tullut.

  Jokaisessa kisassa on omanlaisensa merkkausfilosofia jonka opiskelussa menee jokunen kilometri. Ongelmana vain on, että jengi luottaa sokkona merkkaukseen ja vetää nupit kaakossa kohdemerkkiin asti luottaen ettei siellä mitään ole. Kokemuksesta voin sanoa, että pahimmat paikat muodostuvat juurikin kisan aikana jarrupateista yms. korostuneista maaston epätasaisuuksista. Ei siellä kukaan jätä mitään paikkaa tahallaan merkkaamatta!

  Muistakaa myös että ihmiset näitä kisoja edelleen tekee molemmissa järjestöissä talkooperiaatteella rakkaudesta lajiin. Halu näiden järjestelyyn ei ainakaan kasva kun jokaisesta kisasta kaivetaan ne ikävät asiat esille ja sitten vielä ruvetaan tarkoituksenomaisesti provoamaan jos "liitto" ei ole se mieluinen. Nykyään vain on niin jumalattoman helppo pistää kirjaimet jonoon näillä palstoilla ja purkaa paha olonsa muihin/muuhun. Eniten äänessä saattavat olla jopa ne, ketkä ei välttämättä ole numerolappu rinnassa tai kelkan kyljessä olleet metsässä viillettämässä. Kuulin vain näin jonkun sanoneen ja tottahan se vähintäänkin on ollut niin perseestä! Melko paksunahkaisia kavereita on kuitenkin tietojeni mukaan jokaisessa kisassa ollut vastuussa ja oletankin heidän osaavan suodattaa tästä informaatiotulvasta sen oleellisimman ja olla antamatta painoarvoa sille toiselle osalle.

  Lajiin turvallisuudesta on varmasti keskusteltava jatkoa ajatellen, mutta miten se tehdään? Viimeisen kymmenen vuoden aikana kelkkojen tehot ovat nousseet ja ajettavuudet parantuneet huimasti. Porukka vielä ulosmittaa tuon kaiken kehityksen tuoman edun tappiin asti. Olen jo useammalle sanonut, että joka kisa olemme lähempänä sitä päivää kun sattuu jotain todella vakavaa. Ennen sitä meidän on keksittävä turvallisuuden nostamiseksi parannuskeinoja. Mutta mitä ne ovat? Mielestäni ylimerkkaamisella vauhdit eivät ainakaan laske, vaan toisinpäin. Kaikki lajin turvallisuuden nostamiseksi tulevat ehdotukset otan avosylin vastaan. Järjestäjillä on rajalliset resurssit, eikä jokaiselle lippusiimalle riitä omaa varmistajaansa. Vastuu oman vauhdin mitoittamisesta jokaiseen paikkaan on vain ja ainoastaan kuskilla itsellään.
   
 8. TT 5900

  TT 5900 Ei menny niinku suunnittelin...

  Vs: MK-Enduro&Sprint keskustelut

  Tuossa muutamia mietteitä ajattelin julkaista ja ehkä jopa väärinkäsityksiäkin oikaista.
  Lieksan enskassa sattuneet harhaanajot ek2:lla sattuneet kohdassa jossa reitti menee virallista kelkkauraa poiketen siitä 180 astetta metsäautotielle. Kisan jälkeen sunnuntaina purkuporukka oli valokuvannut kyseisen kohdan jossa ennakko-,kohde- ja vääräntienmerkit olivat paikallaan. Ainoastaan sulkunauha oli poikki. Tunnustan kyseisessä paikassa virheen siinä että ei otettu huomioon sitä että ura muuttuu tampparin jäljestä kelkalla ajettuun ränniin ja sulkunauhoja olisi pitänyt viedä huomattavasi risteyksestä eteenpäin ja sijoittaa huomatavasti ylemmäksi.
  Jäämerkkauksessa 2ek ja 3ek:n maaleihin epäonnistuimme täydellisesti johon olen saanut rakentavaa palautetta ja ohjeita jatkoa ajatellen.
  Tuossa Javen kirjoituksessa pisti silmään että rakentavat kommentit ja parannusehdoitukset ovat tervettuulleita varmaan jokaiselle kisajärjestäjälle mutta olettamukset,huhupuheet ja provosoivat kirjoitukset voivat pysytelläkin omassa arvossaan.
  Jos todella kisojen vastuuhenkilöt olisivat herkkänahkaisia ja ottaisivat itseensä näistä kirjoituksista niin ei tälläkään kaudella montaa kilpailua olisi ollut kuskeille tarjolla.
  Toivottavasti jatkossa saame nähdä ja kokea hyvin järjestettyjä kisoja ja tapahtumia joissa kuljettajat,taustajoukot ja yleisö viihtyvät.
  Tero Tuhkanen
   
 9. LadyK

  LadyK Well-Known Member

  Vs: MK-Enduro&Sprint keskustelut

  Ei ole minun tarkoituksenikaan aloittaa mitään juupas eipäs keskustelua, eikä provosoida ketään mitään tiettyä liittoa vastaan (vaikka minutkin on varmasti leimattu vain tietyn liiton kannattajaksi, niin kuin monet muutkin), eikä ainakaan mitään huhu puheita täällä levitellä, mikäli nuo viittaukset minuun liittyivät.

  Ihmettelen vaan että puhutaan miten kausi on mennyt yli odotusten ja vakavilta loukkaantumisilta on vältytty, koska minusta tuo menee vähän myös provosoinnin ja totuuden kaunistelun piikkiin, toki monissa asioissa on myös onnistuttu ja siitä hatunnosto, erityisesti televisioinnista. (mutta olipa liitto mikä tahansa, niin ulosanti pitää olla totuuden mukaista ja joskus sitä saisi olla muutenkin hiukan enemmän (SML)).
  Pääasiani on tässä että saataisiin laadukkaampia ja ennen kaikkea turvallisia kisoja kilpailijoille.

  Säännöissä lukee että kilpailuissa pitää olla reitin tarkastaja/valvoja sekä tuomarit, jotenka, miksi näitä ei missään lue, onko tämä jotain salatiedettä, minusta kilpailijoilla on oikeus tietää kuka reitistön tarkastaa ja ketkä ovat tuomarit. Nimet näkyviin niin tiedetään kenen vastuulla mikäkin on ja kun nimet on kaikkien tiedossa niin jokainen tuppaa yleensä tekemään osansa vieläkin tarkemmin. Joten ei ole minusta kohtuutonta saada näitä nimiä tietoon, vaikka näin jälkikäteenkin?? Niin ja kuka on vastuussa merkkien sääntöjen mukaisuudesta?

  Jarkko olet aivan oikeassa että merkkauksessa on varmasti omat asiansa opittavana, ja en kyllä varmasti itse siihen edes rupeaisikaan, mutta eikö juuri siksi ole hyvä että siihen panostetaan vaikka isommallakin porukalla tai tehdään se ainakin huolella. Merkkauksen ongelma on juurikin se että kuskien pitäisi pystyä luottamaan merkkeihin, siksi niiden laitossa pitäisi olla jokin johdonmukaisuus, esim. jos jossain on ennakko merkki ja kohteessa kaksi merkkiä niin sitten jokaisessa paikassa on näin, eikä muuteta merkkaus mallia kesken reitin. Kaikkeahan ei tosiaan ole mahdollista merkitä, mutta noita vaaran paikkoja olisi varmaan hyvä kartoittaa myös vähällä lumella, että oltaisiin niistä tietoisia sitten kun lunta onkin lähes metri enemmän. vai kuinka? Olisiko siitäkään mitään apua jos pitkin kautta reitin tarkastaja olisi sama henkilö, niin voisi ainakin olettaa että merkkausta saataisiin kaikilla paikkakunnilla edes hieman yhdenmukaistettua enemmän? vai voisiko merkkauksesta tehdä jonkun opuksen sääntöjen lisäksi, koottaisiin kaikki hyvät niksit ja vinkit siihen mitä kukakin on kokenut merkkauksessa auttavana asiana? Ei varmaan olisi haittaakaan? Voisiko vaatia kaikkia kisan järjestäjiä käyttämään vain jostain tietystä paikasta hankittuja merkkejä? jos ei hankita niin lainataan toisilta? muita ideioita?

  Totta sekin että täällä on helppo kirjoitella, mutta sekin on toisaalta hyvä ja toisaalta todella huono asia. Mutta hyvä että on jokin paikka missä keskustella, koska muuten asioita on kelkkailijoiden keskuudessa hiukan hankalaa puida. Ei ole tarkoitukseni etsiä huonoa vain SMK:n tai SML:n kisoista vaan ihan kaikista jos aihetta on, eniten minua kiinnostaa se että jos tehdään niin tehdään sitten kunnolla ja SÄÄNTÖJEN mukaisesti. vai mitä? Oman hankaluutensa tähän asiaan tuo juuri tuo pula vapaaehtoisista jotka tekevät ison työn kisojen eteen, iso kiitos niille muutamallekin henkilölle, jotka näitä jaksaa tehdä ja todennäköistä on jos kisat pistetään pystyyn niin, ennakkotöihin paneutuu pääasiassa vain yksi tai kaksi henkilöä. valitettavasti...

  Tero, olisiko mahdollista saada nähdä näitä kuvia, kun niitä on kerta otettu, koska kuulin (suoraan kuskilta), että siellä on ollut se väärän reitin merkki juurikin vain siinä risteyksen kohdassa (sääntöjen mukaan pitäisi olla 50 m risteyksestä) ja lisäksi että merkki olisi ollut tyyliin ruskealle pahville piirretty musta rasti, sekään ei mielestäni ole sääntöjen mukainen?? Mukava kuulla että rakentavaa palautetta on annettu ja jatkossa se varmasti otetaan huomioon. Tiedän että Lieksassa on ainakin kovanahkaista porukkaa ja tästä minunkin palautteestani suivaantuneena teette varmasti hyviä ellei parempia kisoja jatkossakin ja toivottavasti saan minäkin tulla vielä kotiin kisailemaan ;)

  Painotan siis että sääntöjä noudattamalla saadaan varmasti edes hiukan turvallisempia kisoja ja ainakin voidaan asioissa vedota siihen että ne on tehty sääntöjen mukaisesti, jos säännöissä on vikaa niin sitten niitä pitää muuttaa. Mutta mitä järkeä on olla säännöt jos niitä noudatetaan vain joltain osin?

  Minulle olisi melkein ihan sama mikä liitto kisoja järjestää kunhan tehdään se kunnolla, oltaisiin rehellisiä/totuuden mukaisia ja noudatettaisiin tehtyjä sääntöjä.... ja kyllä kummassakin liitossa on omat vikansa... :) niin kuin meissä kaikissa... 8)
   
 10. Woody

  Woody Well-Known Member

  Vs: MK-Enduro&Sprint keskustelut

  Heips

  Onhan se minunkin tartuttava kynään mutta tämä ei liity mitenkään Part#3 kirjoitukseen.

  Kyllä unu kirjoittaa asiaa ja kauniisti. Siitä olisi meidän kaikkien otettava mallia.

  Maddin moitteet kylläkin liitän tunne siteeseen erääseen ko. kisoissa epäonnistuneeseen kuljettajaan.
  Tuli siellä Lieksassa ja Sallassa moni onnistuneesti maaliinkin ja kovaa. Esim. Härkösen Hannu.

  Minä olen ainakin käsittänyt, että moottoriurheilu on ylipäätään aina riski laji. Vrt. esim crossin kuolon tapaukset, missä ei ainakaan merkkausta syyttää eikä myöskään rataa pitävää kerhoa. Olihan Sallan loukkaantumiset ikäviä mutta mikä on sitten vakavaa?
  Vakavaa se on ainakin silloin kun joutuu kisa uran päättämään, käyttämään lopun elämää apulaitteita tai menettää työkykynsä. Jos sairaalasta esim. palaa vielä kisaamaan, niin onko silloin vakavasta kyse? Joillekkin on joillekkin ehkä ei. Ja onneksi ei sitä kaikkein vakavinta ole lajeissamme tapahtunut

  Sen sijaan missään en ole nähnyt kirjoitusta missä eksymisestä tai merkkauksen puutetta pelkästään kuljettajia syytetään. Ainakaan kenenkään järjestäjän taholta eikä kyllä missään muidenkaan kirjoituksissa. Mutta kuljettajan virheestä on myös järjestäjää turha syyttää.
  Jokainen kuljettaja tekee virheitä. Ihan jokainen. Jokainen virhe on eritapaus ja kaikissa niistä löytyy monta vaihtoehtoa sitä oikeaa syytä vastaan. Ja jos joku ajaa esim. sulkunauhan poikki, niin kyllä se saattaa helposti imaista kymmenkunta eksyjää.
  Joten eiköhän sen Lieksankin merkkauksen palautteet voi jättää niille ketkä sen on oikeasti ajaneet. Minä ja Kati Kolehmainen emme olleet ajamassa.

  Ja mitä se säännöissä oleva merkintä reitin turvallisuudesta kaikissa olosuhteissa oikeastaan tarkoittaa? Sehän tarkoittaa luonnollisesti sitä, että reitti on oltava turvallisesti ajettavissa tarvittaessa vaikka sitten kävely vauhtia. Ei saa olla esim. heikkoja jäitä, monen metrin pudotuksia kallioilta tai soramontun reunalta etc. Vauhdin määrittämisestä vastaa aina kuljettaja, vai mitä?
  Katin tulkinnan mukaan esim. Giantin jään pettäminen oli siis järjestäjän vika. Voitaisiinhan se lakituvassa niin tulkita mutta minä olen kyllä erimieltä, niin kuin Sallankin reitin pettämisen kohdalla.

  Ja jos aletaan moittimaan AT merkkauksen puutteesta jossa kuitenkin kaikki sen löysivät tai esim. auringon haalistaman merkin väriä moittimaan, niin joko tongitaan tikulla kakkaa?
  Eikös kaksinkerroin taittuneen merkin tapauksessa käytetä samaa tulkintaa kuin tieliikenne laissa lumen peittäneen nopeus rajoituksen kanssa, siis kuljettajan vastuulla. ;))

  Missään en ole myöskään kuullut, että EA miehille annetaan reitti merkkejä mukaan tai tarvittaessa moottori urheilua tuntemattomalle henkilölle annetaan MK-enduro koulutusta, että mikä kuuluu lajiin ja mikä ei. Sitä saattaa äkkinäinen pitää näyttävää hyppyä lajiin kuuluvana ja kuljettajan hallitsemana tilanteena.

  Eikös edellisen kerran kun Kati ajoi SMK:n kisaa niin silloin AT henkilöstön olisi ollut haettava vaaran merkki ja vietävä se kävellen reitin varteen pattiin, missä sattui muuan kuusamolainen kuski hieman loukata itseään.

  Mitä minä olen saanut Sallan tapauksesta korviini tietoa, niin reitti oli pettänyt muutaman luokan jälkeen totaalisesti, eikä sitä olisi etukäteen merkkaamalla mitenkään voitu paikata. Jos reitin alta puuttuu jää sekä maa ja kuitenkin kestää 30 kelkkaa ajaa, niin miten sen olisi voinut etukäteen merkata.
  Sillä kuka on reitin merkannut tai tarkistanut ei ole merkitystä kun järjestävällä taholla on kuitenkin kokonaisvastuu. SMK:lla on kisoissa ollut paljon entisiä kisakuskeja ollut reittiä tarkistamassa sekä merkkaamassakin. Miten lie SML :n kisoissa? Ei ainakaan ennen SMK:n aikaa ollut koskaan.
  Tuomareiden nimethän löytyy aina kokousten pöytäkirjoista, mikä onkin ainakin faktaa kun etukäteen ilmoitetut saattaa helposti muuttua.

  Kelkka urheilu on harrastus niin kauan kun palkkaa ei siitä saa. Ja varmasti vielä yksi edullisimmista moottoriurheilu lajeista. Ja joka lajissa pärjätäkseen joutuu aina tekemään kaikkensa eikä se edes välttämättä riitäkään.
  Ja jos muutama kymppi ei lisensseissä merkitse mitään, niin miksi ei SML anna ajaa SMK:n sportti vakuutuksella ;)

  SMK:lla oli ainakin minun aikana tavoitteena tehdä hyvä kisakalenteri, järjestää kerhoille mahdollisuus tehdä hyviä kilpailuita oman kattojärjestön alla sekä tietysti palvella kuskeja kattojärjestölle kuuluvissa tehtävissä.
  Kuljettajien määrää tänä päivänä joutuu tietenkin vertaamaan koko kauden kaikkien kisojen osalta. Mutta onhan se selvä asia, että jos on n.100 tai allekin, niin puuttuu kuljettajia aivan joka luokasta. Ja eihän vaan Kuusamossa startista puuttunut muutama ”kummitus” ilmoittautujakin ☺

  Mietintää ja itsetutkiskelua onkin todellakin syytä tehdä. Ja sitä mietintää sekä tutkintaa tehdessä on yksi tärkeä juttu, mistä olen maininnut ennenkin. Pitää osata erottaa kuskit, kerhot, järjestäjät, kattojärjestöt toisistaan.
  Täällä välillä jopa kokeneimmatkin kommentoijat tuntuu kadottaneen ajoittain sen erotus kyvyn.
  Ja kysymykseen mikä siis oli sml:n kisoissa huonompaa kuin smk:n kisoissa, niin olisiko se juurikin tämä kattojärjestö? ☺
  Ja siihen liittyen, mitä olen toisaallakin ihmetellyt, niin missä oli kaikki ne kommentoijat kun Kuusamossa menetettiin mestaruus AT:lla tapahtuneeseen virheeseen (mikä luonnollisesti oli MYÖS kuskin vika ja pitänyt heti jo paikan päällä selvittää). Kuskiahan tosin taidettiin tässäkin tapauksessa vain syyttää.

  Mietiskellään..
  -t-
   
 11. LadyK

  LadyK Well-Known Member

  Vs: MK-Enduro&Sprint keskustelut

  Ei näköjään saisi mitään kyseenalaistaa SMK:hon liittyen, toisten vastaukset kiinnostavat mutta ei Woodyn, kun aina tuolle henkilökohtaisuuksien ja asioiden vääristyslinjalle vain lähdetään.

  Kaikkia sanomiset ja tekemiset eivät myöskään tapahdu täällä palstoilla pelkästään vaan myös muualla...

  Rovaniemen kisoissa 100 m ennen maalia oli se paikka, sanoin AT pisteellä olevalle turvallisuuspäällikölle asiasta, koska olin huolissani Pro luokan vauhdin kuskeista, reitti meni auratun tien yli, jossa oli jyrkät penkat. ja niin kuin kuvaaja todistikin niin valitettavasti ainakin Kettusen Ville otti melkoiset lipat siinä ja muistaakseni Juujärvi hajotti kelkkansa lopullisesti. Ja kyllä itse loukkasin peukaloni vaikka en kaatunutkaan. Niin oliko aiheeton pyyntö viedä huomiot? (ei siis ollut kyseessä patti eikä montaa askelta olisi tarvinnut ottaa, enkä ollut ainoa jolle siinä kohdassa sattui)

  Lieksassa isäni ajoi ja eksyi joten enemmän siitä tiedän (hän tietää) kuin Tikkis. Ja tunnetaso on aina asioissa mukana (ja kuuluukin monesti olla) kun on "henkilökohtaista" kokemusta ja niihän niiden mielipiteiden pitäisikin syntyä.

  Kuusamosta Tikkiksellä ei ole mitään käsitystä asioiden kulusta, joten ei kannata puuttua siihenkään asiaan. (ja vääristellä sitä)

  Ja edelleen säännöt ovat sääntöjä ja henkilötkin täytyy nimetä jos niitä vaaditaan, eikä vasta tarpeen tullessa pöytäkirjoissa (joita muut eivät edes nää).
   
 12. Madd

  Madd Well-Known Member

  Vs: MK-Enduro&Sprint keskustelut

  Maddin moitteet kylläkin liitän tunne siteeseen erääseen ko. kisoissa epäonnistuneeseen kuljettajaan.
  Tuli siellä Lieksassa ja Sallassa moni onnistuneesti maaliinkin ja kovaa. Esim. Härkösen Hannu
  -----------------------------------------------------------------
  Kyllä net meidän kuljettajat onnistui täydellisesti , jokku muu nyt kyllä epäonnistui, tuossakin vain kehutaan voittajaa ja muita haukutaan eli voittaja on voittaja muut epäonnistuneita perk..
   
 13. Atso

  Atso Polaris iqR 440 hybrid

  Vs: MK-Enduro&Sprint keskustelut

  Tuolla facen mk sprint/enduro keskustelu ryhmässä ois kuvia Lieksasta ja merkkauksista missä porukka ajoi harhaan.. itse en ollut ajamassa siellä mutta sattui vain Silmään...

  Ps: Kovat oli kemut Rukalla lauantaina, kun vaan muistaskin jotain ;D ens vuonna puolet eelleen!!

  T: Atso #202
   
 14. Woody

  Woody Well-Known Member

  Vs: MK-Enduro&Sprint keskustelut

  Hahhah, minä kun luulin ettei SML:llää saa arvostella. Ja paikkakuntien nimien mainitseminen on suurin synti. ;D
  Sitä kun pistää kynän viuhumaan keskustelu palstalle niin kannattaa varautua, että joku kommentoi. Jopa minä olen varautunut siihen.
  Pointti ei ollut Roissa tapahtuneen detaljeissa vaan toimihenkilöiden tehtävissä. Minä olisin pistänyt oman huoltomiehen merkkaamaan jos AT henkilöt ei pääsisi. Varsinkin jos esim. tyttöystävä tulisi takaa.

  Kuusamon jutuissa luotin täällä jutun aloittaneeseen ja mm. Aopin kommenttiin. Mikäli he johtivat minut harhaan, niin syvimmät pahoittelut :)

  Ja miten muka kisan merkanneet ja tarkastaneet tietävät asioista vähemmän kuin nyt tässä tapauksessa Kati.
  Ja eikös henkilökohtaisuudet ainakin haukkuina tai muuten loukkaavina ole esim. aiheen ulkopuolelta tulevia; et tiedä mistään mitään tai kenties jopa pidä jo turpasi kiinni. Ainakin minun mielestä.

  Käykää todellakin katsomassa kuvat siitä Lieksan jutun juuresta.

  Madd. Vain voitosta ajetaan ;D ei vaineskaan. Itekkin olen eksynyt ja ajanut ulos. Myös kun olen hetken rauhoittunut niin syyllinen on löytynyt aina peilistä.
   
 15. Jale

  Jale Well-Known Member

  Vs: MK-Enduro&Sprint keskustelut

  Aika outo ajatus että enduro-tyylisessä lajissa pitäisi kuskin itse pystyä katsomaan mihin ja minne ajaa. Papukaijan merkki sille liitolle kumpi asettaa ensimmäisenä pakolliseksi GPS:n ja nopeusrajoittimen, niillä kyllä pidettäisiin huoli että homma pysyy nipussa kaikilla täysiä ajavillakin. Myös joku pikku muisto, vaikkapa pinssi olisi kiva jokaiselle joka osallistuu ja yrittää tosissaan. Piristää kilpailijaa kummasti aina silloin kun järjestäjä tai mekaanikko kusee sen oman sijoituksen.

  Vai pitäisikö tässä perustaa vielä kolmas liitto, jonka kisoissa kaikki ovat voittajia ja eksyminen sekä loukkaantuminen on kielletty. ;D
   
 16. Slave

  Slave Active Member

  Vs: MK-Enduro&Sprint keskustelut


  Vai pitäisikö tässä perustaa vielä kolmas liitto, jonka kisoissa kaikki ovat voittajia ja eksyminen sekä loukkaantuminen on kielletty. ;D
  [/quote]

  Kolmas liitto on minun mielestä hyvä idea,koska ei nuita "SM-mitalisteja" ole vielä tarpeeksi.
  Saatais muutama lisää.Lisäksi ehdotan että siinä kolmannessa liitossa ei olisi ollenkaan sääntöjä/sääntökirjaa.
   
 17. Jale

  Jale Well-Known Member

  Vs: MK-Enduro&Sprint keskustelut

  Jep, sääntöjähän ei tarvita kun kaikki pääsevät kentälle ja ovat voittajia joka tapauksessa.


  Tämä kolmas liitto voitaisiin kohdentaa sitten kaikille keskituloisille ja puolitosissaan ajaville. Selkeästi menee likaa ristiin jos yritetään ajattaa köyhiä harrastelijoita ja tosissaan ajavia keskenään... ;D
   
 18. Madd

  Madd Well-Known Member

  Vs: MK-Enduro&Sprint keskustelut

  Ja miten muka kisan merkanneet ja tarkastaneet tietävät asioista vähemmän kuin nyt tässä tapauksessa Kati.
  Ja eikös henkilökohtaisuudet ainakin haukkuina tai muuten loukkaavina ole esim. aiheen ulkopuolelta tulevia; et tiedä mistään mitään tai kenties jopa pidä jo turpasi kiinni. Ainakin minun mielestä.


  Aikas kovaa tekstiä Katille, ja varsinkin kun nainen kyseessä ???
   
 19. hertha

  hertha Member

  Vs: MK-Enduro&Sprint keskustelut

  Erittäin mielenkiintoinen ollut keskustelu tuosta Lieksan kisan järjestelyistä. Kovin kärkevät ovat olleet arvostelut järjestäjää kohtaan ja kun käy katsomassa facebookin sivuilta kuvia ilmeisesti pahimmasta eksymis kohdasta niin ainakin osa arvosteluista on ollut aiheettomia. Ei varmaankaan mukavinta harrastusta käyttää runsaasti vapaa aikaansa "palvellaakseen" kelkkailijoita ja ottaa kiitokseksi haukkuja mitkä ainakin osa on täysin aiheettomia. Ei voi kuin toivottaa voimia ja hyviä hermoja Lieksan kilpailun tekijöille.

  Nimimerkillä Madd, on tainnut tulla väärin käsitys edellä olevassa lainauksessa. Kun lukee sen koko tekstin ja tuon lainauksen niin se kova teksti on vain esimerkki. Tosin kauniimmalle osapuolelle on aina hyvä olla kohtelias myös näin tasa-arvonkin aikana. Sovinismi taitaa olla historiaa.
  Hyvää pääsiäistä kelkkailijoille Levin hienoilta reiteiltä.
   
 20. MoonLord

  MoonLord Well-Known Member

  Vs: MK-Enduro&Sprint keskustelut

  juu.. meinaa mielenkiinto mennä lukea näitä viestejä kun vaan haukutaan jotain/jotakuta..
  Jotkut sentään puhuu asiaa, ja osaa esittää moitteet hienosti antaen rakentavaa palauttetta.

  jos henkilökohtaisesti toisia halutaan haukkua, niin sen voi tehdä soittmalla toiselle osapuolella,
  tai lähettämällä sähköpostia.

  kommenttia tältä Sunnuntaikelkkailijalta, joka kiertää kisareittejä joissain paikossa edeltävänä päivänä.. merkit mielestäni ollut suht hyvin paikallaan, koska hämärässäkin osannut maaliin asti. Mutta minähän oon vaan 'sunnustaikelkkailija' tämän palstan viesteistä päätellen.. (kiertänyt reitit 'muutaman ja muutaman kymmenen vuoden kisakokemutsen omaavien henkilöiden kanssa)porukkaa kuunnellan ja tämä porukka pyytää lisämerkkejä jos tarvis (lieksa - huomio merkkii ja salla - muutamia mutkamerkkejä sekä huomioo lisättiin'). Mut tarkastajat on erikseen, en tiä ketä..
  Mutta yhdyn kommenttiin jossa halutaan sama tarkastaja joka kisalle. Mielestäni tämä tarkastaja saisi olla mukana jo merkintä vaiheessa, silloin merkintätapa olisi sama kaikissa kilpailuissa.

  PS. en ole reittitarkastaja, käyn vaan ajamassa reittejä mielenkiinnosta ja annan palautetta.

  Sallan kisapäivänä, kävin ajelemassa kisan loputtua. oikeasti oli (paskamaisen) kauhee ajaa kairalla.. näkyvyys oli liki nolla kun vauhti meni yli 80. kaikki utkat ja patit tuli silmille... vilmankairalla vauhti kun nousi perjantaina ajettaesa monesti 140+.. niin kyllä siinä vauhdissa tuossa säässä merkit katoaa.. ite päätin ajella takasin max 60 vauhtia kun huomasin et henki täällä menee jos paukuttaa niinku yleenä

  ei muuta. hyvää pääsiäistä- niin ja SMK:n Gaalaan ilmoittautuminen meirän sivulla:
  http://www.timehoiska.net/#!gaala-2015/cwoy
  ainakin pisteestä kattellen kaikki jotka 3 parhaan joukossa palkitaan.
  Kakki pisteet: http://www.timehoiska.net/#!2015-kelkkakilpailut/c1dxt

  Kiitos hei..
  T: sunnuntaikelkkailija T.H. (kirjailen muutaman jutun myöhemmin kun jaksan...)
   

Suosittele tätä sivua