Moottorikelkan omamassa (rekisteriotteessa)

Keskustelun 'Jutustelua' on aloittanut käyttäjä M.E.A, 16/12/11.

 1. M.E.A

  M.E.A XRS 850 137"

  Ei se painoero oikeasti ihan 140kg taida olla, vaikka ero suuri onkin.
   
 2. rukan weerala

  rukan weerala AC XF 1100 SP Ltd vm- 12

  niii..iin enpä minäkään oikein tiedä kumpi on totta Jaguarin kuivapainoksi rekisteriotteessa kirjattu 379 kg vaiko XFän myyntiesitteessä kirjattu 239 kg kuivapaino ? Jagge oli ja on tosiaan melkonen tankki mutta se on ajossa hyvä ! Vertailtiin parin kaverin vm 10 1200 cm3 nelari- Renegadeen joka myös painaa pitkän matkaa yli 300 kiloa. On melkoisen hyvä suoritus Arcticilta kun on saanut painoa noin paljon pois. Minustakin tuo 140 kg laihtuminen on pikkuisen liian suurelta kuulostava luku, mutta niin tuo mun matikalla menis.... ???

  Aikuisten oikeasti ihmettelen itsekin asiaa enkä sitä ala vannomaan--- varmaan on tosiaan paino pudonnut kuitenkin ja sitä kautta nuo 123 ( joissakin lähteissä mainitaan tähän uuteen 1100 Suzukin moottoriin siunaantuneen 125 hv ) heppaa pitäis tietenkin liikuttavan uutta Xfää rivakammin.

  Muistissa on hyvin rallitallissa viettämäni aika jossa haettiin painoja alas Fryhmäläisistä "romuistamme" milloin milläkin vesihiekkapuhalluksilla ja nykyään fksuilla soodapuhallussysteemeillä. Kelkkailussa tämä painonpudottaminen on fiksumpaa-- joskis kalliimpaa ;)
   
 3. Mr. El Maco

  Mr. El Maco Yamaha SW440

  Rekisteriotteen ja myyntiesitteen painoilla ei oo oikein mitään yhteistä, ei siis vertailukelpoisia. Rekisteriotteessa on mukana myös kuljettajan paino, en muista minkä painoinen kuski on, mutta siinä se istuu vaikket huomaakkaan.
   
 4. Hra XC

  Hra XC Well-Known Member

  Näinpä... :)

  Eli jos jotenki halutaan vertailla noita painoja niin kummastaki rek.otteenpaino tai sitte kummastakin myyntiesitteen paino..

  Mutta varmastihan tuo uus on keveämpi!

  Ja kaikista parhaan vertailun sais ku olis kumpikin kelkka ajokuntoisena samalla paikalla ja mitattais siinä sitten puntarilla kaikkine nesteineen, yms.. :)
   
 5. Bearcat-97

  Bearcat-97 AC Mountain Racer 800 -12, ZR 8000 LTD ES 137 -16

  Eikö se kuskin paino ollu 70 vai 75kg? Se tarkottas että Jagge on 300-310kg? NelariXF on minusta 280-290 välillä, painoeroa siis ois about 30kg.
   
 6. rukan weerala

  rukan weerala AC XF 1100 SP Ltd vm- 12

  hohoh :eek: enpä oo ennen moista kuullutkaa että rekisteröitäessä mitään kampetta Suomeen laitettaisiin about joku kuskin paino noinniinkuinsuurinpiirtein ja se ois siinä :eek:

  Tämän Jaguaarin OMA PAINO rekisteriotteessa on 371 kg joka on ns. märkäpaino. Parille katsastuksesta enemmän perillä oleville kun asiasta soitin, totesivat että ajoneuvon oma paino on kyseinen ajoneuvo paino ns. ajovalmiissa tilassa, polttoainetta tankissa täyden kapasiteetin mukaan ja öljyt ja muut pakolliset nesteet luonnollisesti kuuluen ( jarruneste, jäähdytysneste, vaihdelaatikon öljyt ja moottoriöljy ) Samassa Jaguaarin rekisteriotteessa lukee selevällä suomen kielellä ajoneuvon kokonaispaino kohdassa 460 kg. Eli siihen saa laittaa 89 kg kuormaa kyytiin vaikka halkoja tai sika tai piano tai joku muu normaali kuorma mitä me kaikki kelkkailijat mukana aina kuljetammekin.

  Ajoneuvot kun rekisteröidään niin kuljettajan -- siis ihmisen -- mukanaan tuomaa painoa ei tavallaan lasketa mukaan vaan se tulee huomioitua kohdassa montaka henkilöä kuljettajan lisäksi saa laitteessa matkustaa. Jos kuljettajan paino mitenkään olisi määrätty niin sehän voisi tarkoittaa sitä että semmoinen pikkuisen tavallista enemmän pulska poika -- sanotaanko vaikka tuommoinen 200 kg sumomies ja sen 170 kg tyttökaveri ei löytäisi kelkkaa ollenkaa millä ajaa ;D

  Tämän XF v. 2012 märkäpaino on esitteen mukaan 279 kg ( nesteet pois = kuivapaino 237 kg ) ja sen Jaguaarin vastaava paino olisi tuon ylläolevan logiikan mukaan 371 kg eli tämä uusi malli on reilun 90 kg keveämpi.Olin väärässä siinä 140 kg-sessa sillä pöljyyksissäni vertasin Jagen märkäpainoa XFän kuivapainoon :-[

  ps. kun aikanaan saan uuden rekisteriotteen niin "cloussaan" tämän painoasian oikke viranomaispaperiin perustuen--niin tai näin sitten paperien mukaan painot meneekään ;)
   
 7. maroach

  maroach RMK800 '14

  ööö, en ole mikään lakimies niin liekkö tulkitsen oikein, mutta tällaisia juttuja löytyi äkkiseltään finlexistä:


  http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1997/19970671

  "Ajoneuvon omamassalla (ajokuntoisen ajoneuvon massa) tarkoitetaan ajokuntoisen kuormaamattoman ajoneuvon massaa koreineen ja kytkentälaitteineen, jos kyseessä on vetoajoneuvo, tai alustan ja ohjaamon yhteismassaa, jos valmistaja ei asenna koria tai kytkentälaitetta. Omamassaan luetaan jäähdytysneste, öljyt, 90 prosenttia polttoaineesta, 100 prosenttia muista nesteistä kuin jätevesistä, työkalut, vararengas ja kuljettaja ja linja-autojen osalta henkilökunnan jäsenen massa, jos ajoneuvossa on istuin henkilökuntaan kuuluvalle."

  "Kuljettajan ja matkustajien massaksi lasketaan 75 kg, jollei ministeriö toisin päätä."


  Muita aiheeseen liittyviä: ARVA 25 §, 1256/92 + 1122/94 + 671/97 + 1051/97

  Samat jutut löytyvät myös katsastajan käsikirjasta (http://www.ake.fi/NR/rdonlyres/65BD13FA-230F-4B6E-AD37-68B1D2FB1E8B/0/Katsastajank%C3%A4sikirjaVersio20.pdf) jota suosittelen myös noille "katsastuksesta enemmän perillä oleville", erityisesti sivua 15.
   
 8. Catiska

  Catiska Well-Known Member

  Kyllä siinä rekisteriotepainossa on tuo laskennallinen kuljettajan paino mukana.
   
 9. rukan weerala

  rukan weerala AC XF 1100 SP Ltd vm- 12

  Hyvää aivojumppaa ja tiukkaa teknistä debattia tämä paino-"ongelma". Nuo aikaisemmin lähteenä käyttämäni " katsastuksesta enemmän perillä olevat " eivät siis ole mitään oikeita katsastusmiehiä vaan kelkkakavereita joiden kanssa asiasta einiinvakavaa keskustelua käytiin mutta tästähän tulikin oikein tutkivaa journalismia !!!

  Sen sijaan soitin juuri äsken ihan oikealle katsastusmiehelle. Hänkään ei tee rekisteröintejä harmiksi sanottuna juuri maastoajoneuvoille vaan on erikoistunut raskaan kaluston rekisteröinteihin. MIelikuvat olivat sen suuntaisia, että moottorikelkkaa kyllä käsitellään L-luokan ajoneuvoihin rinnastettavina ts. mopoihin, nelipyöräautoihin ja tietyn kategorian mönkijöihin jne. Kelkoissahan on samat kilvetkin kuin mopoissa ja nelipyörissä. Lopuksi hän kehoitti kysymään asian todellista tilaa Trafin tekninestä neuvonnasta johon toden totta huomenna soitan. Tämä alkuperäinen oletukseni pohjaa käsitykseen jonka mukaan moottorikelkka on L-luokan ajoneuvo jonka erityispiirre on juurikin aivan erikseen mainittuna

  " 25 a §
  Omamassa ja kuormittamaton massa
  1. Ajoneuvon omamassalla (ajokuntoisen ajoneuvon massa) tarkoitetaan ajokuntoisen kuormaamattoman ajoneuvon massaa koreineen ja kytkentälaitteineen, jos kyseessä on vetoajoneuvo, tai alustan ja ohjaamon yhteismassaa, jos valmistaja ei asenna koria tai kytkentälaitetta. Omamassaan luetaan jäähdytysneste, öljyt, 90 prosenttia polttoaineesta, 100 prosenttia muista nesteistä kuin jätevesistä, työkalut, vararengas ja kuljettaja ja linja-autojen osalta henkilökunnan jäsenen massa, jos ajoneuvossa on istuin henkilökuntaan kuuluvalle. L-luokan ajoneuvossa ei kuljettajan massaa kuitenkaan lueta omamassaan. "

  Nyt täytyy siis selvittää rinnastetaanko moottorikelkka oma massa-määrittelyssä tuohon L-ajoneuvoluokkaan,vaikkakaan sitä ei sanatarkasti mainita L-luokan erittelyssä. On rehellisyyden nimissä todettava että nyt kun tuota Ajoneuvolakia ja siihen kuuluvia asetuksia olen tässä netissä lueskellut, voi hyvinkin olla että moottorikelkka kuuluu N/M luokkaan mutta.... Hauska nyanssi on tuo moottorikelkan tarkka määritelmä

  "
  16 § Moottorireki on jalaksin tai teloin varustettu maastoajoneuvo. Moottorikelkka on telavetoinen moottorireki, jossa on kuljettajan lisäksi tilaa enintään kahdelle henkilölle ja jonka omamassa on enintään 0,5 tonnia."  Lisää vettä myllyyn :

  1 luku
  Yleiset säännökset
  1 §
  Soveltamisala
  1. Tätä asetusta sovelletaan traktorien, moottorityökoneiden ja maastoajoneuvojen, niiden perävaunujen sekä hinattavien laitteiden rakenteeseen ja varusteisiin.
  -----
  46 a § (18.6.2003/568)
  Maastoajoneuvon peruutuslaite
  Peruutuslaitetta ei vaadita maastoajoneuvossa, jonka omamassa on enintään 300 kiloa
  ---
  Tämähän tarkoittaa käytännössä sitä että jos kuskin paino on aina kelkan rekisteriotteen OMA MASSA suureessa mukana, voisi väittää että kaikki Suomen kelkat joiden kuivapaino on enemmän kuin 185 kg tulisi varustaa peruutusvaihteella koska 185 kg kuivapaino + kuski 75 kg + nesteet 40 kg = 300 kg , joka tarkoittaa pakollista peruutusvaihdetta. Esim XF 800 tulee juurikin ilman peruutusvaihdetta mutta saadaan myös peruutusvaihteella. Epäilen että tämän XF 800 kuivapaino ylittää 180 kg !!!!

  Yhtä kaikki tässä olisi kyllä jutun juurta oikein kelkkalehteen mutta kaivetaan nyt tämä asia harrastelijavoimin selville ja sitten tiedetän miten asia on.

  Todettakoon että tässä ei nyt ole tarkoitus kiistellä ja "tapella" kuka on oikeassa vaan siis selvittää oikeasti oma massa määritys moottorikelkassa.
   
 10. JRT

  JRT Well-Known Member

  Moottorikelkka on maastoajoneuvo eli M-luokan ajoneuvo.
   
 11. Puppe

  Puppe BackyardKing

  Mulla ainaki on jammussa keltapohjanen kilpi mustilla teksteillä, jos sun catti onki mopo ;D
  [​IMG]
  Mopossa, mopoautossa ja <<50cc mönkijässä:
  [​IMG]
  Nelipyörässä esim tieliikennemönkijä on sama kilpi kö moottoripyörässä:
  [​IMG]
   
 12. Värjäri

  Värjäri - Sidewinder B-TX LE -

  Vs: Moottorikelkan omamassa (rekisteriotteessa)

  Täytyypäs kattoa huomenna onko Leopardissa sama kilpi kuin Yamahassa ;D
   
 13. asa

  asa SKI-DOO RENE 1200,SKI-DOO R8 -64,SKI-DOO ELUKKA

  Vs: Moottorikelkan omamassa (rekisteriotteessa)

  1200 Renegade painaa 235kg
   
 14. Mr. El Maco

  Mr. El Maco Yamaha SW440

  Vs: Moottorikelkan omamassa (rekisteriotteessa)

  Ihan kelkkalehtien punnituksia lukemallakin tietää, että rekisteriotteen painot on kaukana todellisista.
   
 15. BigDaadyJ

  BigDaadyJ F6 -07 / Z1 -07 / 800 Assault -11

  Vs: Moottorikelkan omamassa (rekisteriotteessa)

  270 oli muistaakseni jaguarin märkä paino.
   
 16. Catiska

  Catiska Well-Known Member

  Vs: Moottorikelkan omamassa (rekisteriotteessa)

  Silloin kelkka+kuski+tankillinen bensaa menisi lähelle tuota rek.otteen painoa.
   
 17. BigDaadyJ

  BigDaadyJ F6 -07 / Z1 -07 / 800 Assault -11

  Vs: Moottorikelkan omamassa (rekisteriotteessa)

  Noita rekisteriotteen painoja ei kannsta miettiä mitenkään. muistan yhen tapauksen kun avk:lta ostettu F6 oli konttorilla katsastuksessa niin eivät meinannette antaa kilpiä koska paioltaan yli 300kg kelkassa on oltava pakki ja tähän oli laitettu pakiton DD
  no siinä aikansa kun tinkas niin katsuri suostu viemään kelkan vaalle ja tulos 220 ja kuskin kanssa 290.
  kontorilla ne tuijottaa sitä otteen painoa vaikka todellisuudessa ainoastaan punnittu paino on virallinen paino.
   
 18. Juha88

  Juha88 8000 RR

  Vs: Moottorikelkan omamassa (rekisteriotteessa)

  Eiköhän liene kuitenkin kuivapaino, ku TZ1 kuivapaino on 292 kg ja ei siinä ole kuin irroitettava lisäpenkki about 15 kg ja pitempi tela+tunneli

  Jos tuo xf on esitteen mukaan 238 kg eli se on aika lailla n. 30 kg keveempi kampe ku jagge..
   
 19. BigDaadyJ

  BigDaadyJ F6 -07 / Z1 -07 / 800 Assault -11

  Vs: Moottorikelkan omamassa (rekisteriotteessa)

  Z1 kuivapaino on näköjään 260
   
 20. TS82

  TS82 Hullulla hullun mieli..

  Vs: Moottorikelkan omamassa (rekisteriotteessa)

  Kai ne jotaki kuskinpainoaki siihe otteeseen ottaa. Oma gpiste painaa tankki yms täynä n.260kg ja otteessa lukee 320kg.. Ja tuoki 260kg on punnittu puntari roklalla ja on pitempää mattoa yms.
   

Suosittele tätä sivua