Vs: Ockelbo 300: kunnostus Itekkin olin ekalla kerralla sen verran innoissani että isolla vinkalla väänsin kopan auki,enkä muuten ole tänä päivänäkään mitään erikoistyökaluja älynnyt tehdä.Eli Kiitos vaan vinkistä,tuohan pistikin ajattelemaan että sellainen kantsii tehdä.Vasaralla ei sentään ole tarvinnut nuijia,sehän näköjään oli kielletty samoin putkitongit ;D Uskoisin että se on jonkinlainen avain jossa on pienet tapit niihin "rasvausreikiin" jotka on kopan päässä.Yleinen käsityshän on että reiät ovat vain käpälien akseleiden rasvausta varten..Minä olen ottanut kopan irti ensin,saa paljon paremmin voideltua muutkin osat samalla.Lisäksi avain varmaan lukitaan ensin keskipultilla kampiakselille ettei avain luiskahda paikaltaan..En yhtään tiedä-tämä on vain villi arvaus.Tuon kaltainen avain on muuten helppo tehdä mutta ne tapit pitäs olla kovametallia ja hyvin kiinni avaimessa.Tulee mieleen sama idea mikä on rälläkän laikka-avaimessa..Itseasiassa taidan kokeilla josko ison rälläkän avaimessa sattus olemaan sama jako muoks:erikoistyökalu Näkyy olevan kuva erikoistyökalusta varaosaluettelossa sivulla 6. http://www.bjerko.no/Reservdelslista%20Ockelbo%20380%20-73.pdf Avain tulee kytkinkopan päälle,tuonkaltainenkin malli kyllä käväisi mielessä kun sitä arvuuttelin..Paksusta teräslevystä sen saisi sitten leikattua.
Vs: Ockelbo 300: kunnostus SElkeä ja hyvä mauaali,pätee myös muihin kelkkoihin joissa sama voimansiirto.Mulla on esim. Winhassa ihan sama järjestelmä joten tietty tallennan tuon PDF:n. On muuten mainittu että kytkimen voitelu tulee suorittaa aina ennen racingia tai kerran viikossa ;D Niitä puslia voikin olla vaikea saada kun ei tiedä kellä niitä olis vielä varastossa.Jos ei onnaa voihan nuo sorvata itekkin jos vaan on sorvimahollisuus.Aivan väljäksi ei sit kannata niitä päästää.Olen kuullu tarinaa kun käpälää sun muuta rojua on tullu silmille ajon aikana,on siinä menny poskiluutakin kaverilta mäsäksi.Ekoista Velsoista on saattanu suoristua se lattarauta kovilla kierroksilla ja niin on taas ollu haaveri valmis.Siis siinähän ei vielä ollu älytty laittaa suojakoppaa(lehmänkelloa)päälle.Protoversio siis..Toki muutenki se ajotyyli 70 luvun alussa ollu melkosta rodeota pitkin kivikoita kun viissiin aatelleet että sen pitää mennä sieltä mistä porollakin pääsee.Tullu alussa paljon rikki ajettua kelkkaa takaisin ennenkuin ne niihin koneisiin tottui.
Vs: Ockelbo 300: kunnostus Voitko laittaa linkin ko. PDF:ään? Minä kyllä annoin kielloista huolimatta lyömäsoitinta, toki vain kumivasaraa ja varsin sievästi. Vanhojen jälkien perusteella sitä oli ehkä kenties saatettu joskus jollain kovemmallakin naputella. Tuo luettelohan se pitikin kattoa, jos se siellä olis, mutta unohin. Ajattelin, että se olis niin haitek, että se vääntäis sisälevyä tai suoraan akselia vasten, mutta eipä näköjään (yllätys yllätys ). Millä se akseli on kätevin lukita, kun kytkimen kans puljaa? Oli kyllä todella hyödyllinen tuo manuaali ja se varaosaluettelokin osin. Kyllä se pakkoruotsi on hieno asia. Itellä ei sorvia - ikävä kyllä - ole, mutta pitää jossain sorvauttaa. Ei muodostu ongelmaksi. Karu meininki. Niinhän se taitaa olla, että ei ole poron voittanutta tunturissa kulkijaa, ei ainakaan konevoimaista. Ilmasta käsin niitä taidetaankin nykyään aika paljon jo paimentaa, kopterilla tai moottorivarjoliitimellä. Ainakin länsinaapureissa.
Vs: Ockelbo 300: kunnostus Luultavasti tuossa on samat tiedot:http://www.teolehtimaki.fi/files/Lynx%201970.pdf Itse sain sähköpostissa aikoinaan keskeneräisenä ennen julkaisua..oli vain ne kytkinjutut tehty,ei vielä muuta..Mutta en nyt lukis tuota ihan kuin raamattua,rasvauksen osalta ainakaan;-)Muuten se malli jossa on pelkkä lattarauta niin milläs siitä rasvaa ne käpälien akselit-ei millään.Ja niitä on kuulemma menny rutosti soikeiksi voitelun puutteesta.Ei ihmekään että poromiehet on saaneet käpälästä ohtaan. Mulla sattu olemaan puolen metrin pärkä U-profiilia kelkan vieressä silloin.Porasin vaan pari reikää toiseen päähän ja niistä varakäynnistimen pultit läpi.Raudan vapaa pää nojasi kelkan runkoon. Eli ideana tavalla tahi toisella lukita vauhtipyörä.Pitää sitten muistaa etti riko vauhtipyörän kiilaa suotta.Mutta aika kovaa se kestää vääntää,ja siinä jo pitää aueta kytkinkoppa joka on aiemmin avattu ja jengat rasvattu. Toinen keino ainakin MAGissa työntää sopiva metallipuikko pulssiletkun nipasta sisään-lukitsee kampiakselin limpun.Siis pulssiletkulla tarkoitan sitä joka menee kaasarille,bensapumpulle kampikammiosta.Nyt en muista sanoiko joku sen käyvän myös Sassiin.. Nyt pitää tästä joutua vaalisaunaan
Vs: Ockelbo 300: kunnostus Sivulla 36 (ja siitä eteenpäin) muuten puhutaan Ibomaticista ja siinä ei ole sitä suojakoppaa. No sieltä päästähän sen saakin. Eipä tullut mieleen, kun ei ole käytetty auki sitä puolta vielä ollenkaan.
Vs: Ockelbo 300: kunnostus hienon pelin oot rakentanu mulla tulee tela tunneli samanlaisesta 300 sesta motoskiihin 8)
Vs: Ockelbo 300: kunnostus Ruottalaisethan sen rakensi. Me vaan vähän kunnostettiin, mutta kiitos kuitenkin. Kesä tuli ja kesä meni. Nyt on taas maa valkoisena - toistaiseksi - ja kelkan laitto jatkuu. Niin kuin kuvasta näkyy, oli Okkeli esillä heinäkuussa Oikeassa Moottoritapahtumassa. Yksinään joutui näitä jaloja ummenkulkijoita edustamaan. Tai olihan se tuo Terrikin siellä, mutta ei sitä kelkaksi voi sanoa. Rattoreita ja maamoottoreita, vanhoja autoja ja moottoripyöriä ja kaiken maailman itse tehtyjä värkkejä kyllä oli sitäkin enemmän, mm. yksipyöräinen moottoripyörä. Hieno tapahtuma! Kesän aikana ei kunnostusrintamalla juurikaan tapahtunut, vaikka suunnitelmissa olikin tehdä homma valmiiksi. Niinpä nyt alkaa olla vähän kiire. Kuomun sain sentään ennen esille vientiä paikkailtua. Tehtävää olisi (ainakin): -jatkoperä kuntoon (tästä on kauppojan hieronta menossa) -kytkimen tarkistaminen; keväällä käytin auki ja puslia täytynee vaihtaa -käynnistinlaitteen tarkistaminen -pakoputken laippojen oikaisu -tuulilasi Lisäksi suksille voisi tehdä jotain, ovat vähän rujon näköiset, ja penkissä on pari viiltoa, jotka olisi hyvä saada kiinni. Myös toisen suksen joustoelementti on edelleen vino. Ei se ajoa haittaa, mutta vähän hassun näköinen, jos silmään sattuu.
Vs: Ockelbo 300: kunnostus Mitenkäs tuo kytkimen (käpälien saranatappien) laakerien vaihto sitten tarkalleen ottaen menee? Toisella puolella on aika paljon väljää, toisella vähemmän, mutta kuitenkin. Tämä pdf kertoo, että "saranatapit ovat vapaana, ei muoviliukua". Sampo tuossa yllä olevassa lainauksessa toteaa, että "Laakereissa on pronssihelat jotka pystyy myös vaihtamaan." Tarkoitatko, että siellä on liukupintana pronssiholkki, jonka läpi tuo niitattu saranatappi menee?
Vs: Ockelbo 300: kunnostus On se mahoton menemään. Vähän meinas umpisessa pöllyttää silmille, joten pitää huomiseksi jotku ajolasit kehittää. 8) Jos sitä huomenna malttas valosalla jonku kuvanki ottaa. Jatkoperäkauppa ei toteutunut, joten se tuli värkättyä vanhoilla laakeripesillä, vaikka ne ovatkin parhaat päivänsä nähneet. Niissä oli keulan puolella mahottomat urat - vissiin laakereitten ulkokoolit menny joskus ihan oikeasti rikki. Ja kuppien pohjissa oli selvät akselin pyörimisen synnyttämät jäljet, eli aika vapaana se on siellä aikanaan heilunut. Eiköhän ne kuitenki jonku aikaa lukitteen kans mene. Mattoa pitää varmaan pikkusen löysätä tai ainakin kokeilla. Uusi tuulilasi on vielä hommaamatta, nyt on vanha madallettuna paikoillaan - leikkasin vain alareunasta haljenneen osan pois. Suksien tukivarsiin, tai mitkä ne nyt on, on tulossa pienet nailoniset korotukset. Jospa tuo sitten kääntyisi kovallakin vähän paremmin. Myös telien päihin on tarkoitus laittaa nailonrullat mattoa kantamaan, kunhan sorvarin sorvi pyörähtää. Kytkinasia vähän askarruttaa: Osaisko joku sanoa tähän jotain? Ockelbon manuaali toteaa, että käpälät on kuluvia osia ja niittaminen pitää suorittaa huolella ja ammattimiehen toimesta. Tarkempi rakenne ei kuitenkaan selviä. Olennaisin kysymys tuossa lienee, kumpi siellä kuluu - niitti vai sen reikä?
Vs: Ockelbo 300: kunnostus Näin kertoi se mies joka oli isänsä kanssa ollut aikoinaan Winhoja suunnittelemassa/rakentamassa protoja..Ja näitä niittejä sekä heloja on myyty erikseen mutta nythän ne on kiven takana eli vaikea saada tietoa kellä olis vanhaa varastoa ja Suomi Ruotsi vai Norja Nopein tapa voisi olla sorvata punametallista uudet.Niittejä saa kaupasta ja oman harkinnan mukaanhan sen voi soveltaa myös erimalliseksi kuin alkuperäinen ellei vastaavaa pysty tekemään.Pääasia että se ei lähde irti kesken ajon. Sitä en osaa sanoa kumpi kuluu nopeammin-luulisi laakerihelan(pusla) kuluvan ainakin niissä malleissa joissa sellainen on.Vai onko se tehty samoin kaikkina vuosina,tuskin ne niin hölmösti olis laitettu että teräs terästä vasten..Voitelureiäthän ovat kytkimen kopassa juuri näitä varten.Teräväkärkinen(kartiopää) rasvaprässi käy siihen,jotkut puhuvat myös moottorisahan terälaipan voitelulaitteesta.Minulle ei sano mitään vaikka omistan sahoja mutta kaipa se on vastaava. Vilkaisin vielä varmuudeksi Okkelin varaosaluetteloa niin sielläkin näkyy osat nro 12 ja 13 Nit och Bussning eli ihan irtotavaraa nuo ovat PS.Muistelisin vielä että niissä tapauksissa joissa säännöllinen voitelu on laiminlyöty-on nuo niitit jumittuneet puslan sisään ja käpälä on alkanut liikkumaan"väärästä kohtaa" eli silloin on nuo käpälissä olevat niitin reiät muuttuneet soikeiksi ja sitä on vaikeampi korjata.Lopulta on koko käpälä saattanut lähteä mäkeen.Siis puslahan on kytkimen keskiössä olevassa niitinreiässä-ei käpälässä.Niitti ei saa liikkua käpälän reiässä vaan oltava kiinteäksi niitattu siihen.HUOM.Tämä tosiaan vain muistikuva kun nuo tahtoo kesän aikana unohtua enkä nyt tähän hätään kerkeä etsimään tarkempia kuvia..
Vs: Ockelbo 300: kunnostus Tuollainen prässi löytyi, mahdollisesti jopa kelkan alkuperäisvaruste. Ainakin oranssi-musta väritys olisi ihan sopiva. Otanpa siitä kuvan jossain välissä. Eihän sitä taas tajunnut tuota luetteloa katsoa. Siellä on tosiaan selventävä kuva, sikäli kun kytkimen malli on tosiaan sama. Mutta sitä käpälässä olevaa muovia ei ole tuon kuvan mukaan tehty vaihdettavaksi, vaan silloin menisi koko käpälä uusiksi, mikäli oikein tulkitsen. No ne muovit on onneksi vielä ihan kelvollisen oloiset. Juuri näin se on. Niitti on kiinteästi käpälässä. Tuolta osin tuo minun kytkin on kunnossa. Josko sitä hommaisi toisen kytkimen, niin voisi laittaa toisen kuntoon ilman, että ajot katkeaa... Edit: Pari kuvaa rasvaprässistä. Tuota kun painaa niin, että metallinen kärki painuu säiliön sisälle, tulee kärjen pienestä reiästä rasvaa jonkinmoisella paineella.
Vs: Ockelbo 300: kunnostus Samanlainen on minullakin,mustalla tulpalla-ja joissain vanhoissa koneissa-sanoisko naaraspuolisia rasvanippoja tuolla kelpaa rasvailla. Okkelin huolto-ohjeen mukaan taisi olla 20h välein tai viikoittain (poromiesten käytössä) se kytkimen voitelu En keksi mitä haittaakaan voitelusta olisi vaikka se joidenkin käsityksen mukaan pitäsi rajoittaa vain hyvin vähäiseen öljyämiseen.Eihän se ylimääräinen rasva tuolta esim hihnaan pitäisi joutua..
Vs: Ockelbo 300: kunnostus Aloittelijan kysymys: miten tuo tulpanjohdon saa puolasta (tässä on ulkoinen) irti niin, että siihen saa vielä uudenkin kiinni? Haluttais kokeilla häiriönpoistolla varustettua hattua, mutta tuo hattu vaikuttaa olevan johdossa kiinteästi, joten menee koko johto vaihtoon. Niinhän sitä kyllä sanotaan, että jos se ei ole rikki, älä korjaa sitä...
Vs: Ockelbo 300: kunnostus Se tulpanjohto on kiertämällä kiinni siinä puolassa.Aukee kuten normaali ruuvi.
Vs: Ockelbo 300: kunnostus No sitä kyllä arvelinkin, mutta piti varmistaa, ettei hajota jotain. Kiitos. Kyllä se uus hattu vähän hillitti häiriöitä, mutta vieläkin kuulemma telkkari heittää näkymästä, kun sopivasti ajaa pihalla. Yleismittarilla kuitenki pystyy jännitteitä mittaamaan. Vanhalla hatulla vain numerot vilkku mittarin näytössä kun vei metriä lähemmäs käyvästä moottorista. Pikku iltalenkki tuli ajettua ja ihan hyvin tuntuis nyt pelittävän. Matonkin tiukkuus vaikuttais aika hyvältä, kun sitä vähän säädin. Mutta halkesi pakoputkesta se haitariletkun pätkä, minkä viime keväänä laitoin. Kymmenen tuntia se vissiin kestikin. Mitähän siihen keksis? Kaikki ne metalliverkkopintaiset tärinänpoistajat, mitä on vastaan tullut, on ihan liian isoja. Sekä pituudeltaan, että halkaisijaltaan. Oiskohan semmosta kumi- tms. letkua, joka tuossa kestäis?
Vs: Ockelbo 300: kunnostus Kukahan se oli kun neuvoi viimevuonna haitariletkua siihen rustaamaan... Toivottavasti en minä Juu ei se varmaan kestä 2T koneessa kun tärinää on niinkin paljon.Punos olisi vahvempi mutta miten sitten pitemmän päälle,ja niin pientä halkaisijaa ei meidän kaupoissa taida olla.Itsekin olen kysellyt aikoinaan autotarvikeliikkeistä ja sitä kautta ei tärpännyt. Ainoo hyvä on jos saat hankittua vastaavan metallikäyrän tilalle(vaikka lepotuolin runkoputkesta).Pitäis siis päästä vähän tonkimaan jonkun keräilijän "aarreaittaa" Niin mikäs halkaisija siinä alkukäyrässä pitää olla? Minulla on ollu tuo sama ilmiö eli naapurit ei voi katsoa rauhassa telkkua jos ajelen omalla tontilla.Tosin asiasta ollaan sovussa mutta kumminkin ajattelin vaihtaa häiriönpoistajallisen tulpanhatun jossain vaiheessa kunhan saan moisen käsiini.Tietoisesti alunperin siihen ruuvasin NGK suoran hatun että varmana saa kunnon kipinän.
Vs: Ockelbo 300: kunnostus Kuka näitä muistaa. ETRAlla näyttäis pikaisen vilkaisun perusteella olevan 260 asteeseen sopivia letkuja. Ei taida riittää? Sielläkin kyllä kävin kyselemässä viime keväänä, mutta en kyllä muista, mitä sanoivat. Olikohan se 45 mm, pitää käydä mittaamassa. Jos sen jäykäksi meinaa tehä, niin menee kokonaan uusiksi. Se oli ihan halki ja miggailin sen jotenki umpeen. Ei tule kestämään pitemmän päälle. Tosin alunperinkin on ollut tarkoitus tehdä se uusiksi jossain vaiheessa. Semmosta vois varmaan kokeilla, että laittais haitariputken päälle pakosarjakäärettä jämäköittämään. Saakos tuommoisia laippoja jostain tarvikkeena? Edit: Se alkukäyrä on 40 millistä.
Vs: Ockelbo 300: kunnostus Laitoin nyt enshätään samanlaisen haitariputken pätkän siihen ja kävin vetäsemässä latua. Se on siinä vähän mutkalla se haitarinpätkä, mikä tietenki turhaan rasittaa, kun se on niin lyhytkin. Menee hitsaushommiksi, kun alkaa laittaa sitä kunnolla kuntoon. Ainakin pöntön jälkeistä pilliä pitää pikkusen saada lisää mutkalle/lyhentää, että saa sen haitaripätkän, tai minkä laittaakaan, suoraksi. Se koko alkukäyrä on kyllä niin murjoutunut aikojen saatossa, että vois ihan hyvin tekasta kokonaan uuden. Jos sais tuommoset laipat jostain, niin helpottais vähän. Siinä on siis paitsi sylinterin kyljessä, myös siellä pöntön päässä laippaliitos. Sitten yksi pihapönö. Noihin astinlautojen etuosiin pitäis jotku lumiesteet kehittää. Visto puhistaa, kun se varsinkin tällä puolen sulaa pöntön alla. Tässä olis lainalatuhöylä. Vähän mukaillen on omakin työn alla. Täyttä rauraa, eikä mitään peltiä, vaan ihan kunnon ainevahvuuksia. Nytkyssä on neljä muoviholkkia, tosin. Ja tässä vaiheessa on oma höylä. Siihen laitetaan muovilevy pohjaan, jotta on luikkaampi. Auraa pitää pikkusen kehittää tuosta mallihöylästä ym. pientä säätöä.
Vs: Ockelbo 300: kunnostus Mä laittaisin pitemmän haitariputken ja vaimentimen kiinnityksen joustavammaksi. Tollanen lyhyt pätkä joutuu koville. Noista jalkatuista tai mitkä nuo neliöputkesta väännetyt kiemurat onkaan: mä en oo vieläkään saanut päähäni, että mitä ruotsalaisen insinöörin päässä on oikein liikkunut, kun on tollaset siihen suunitellut. Ihan ahterista. Muuten hieno peli kaiken kaikkiaan
Vs: Ockelbo 300: kunnostus Ei se haitariputki taida kestää..Noita punoksia on 100mm pituudesta alkaen ja pienin lienee 45,6mm sisähalkaisijaltaan. Paras tietenkin jäykkä käyrä ja pönttö jotenkin joustavasti runkoon.Ei ole kyllä Winhassakaan vielä kumijoustimia vaan suoraan on rungossa niinkuin alunperin,eli voi odottaa murtumia vaikka se nyt 40 vuotta siinä onkin maannut.Kerran miggasinkin jo pientä halkeaman alkua pöntön päädyssä. Muuten parhaiten saa mitä erilaisimpia osia kun rakentelee autoihin tai muihin räätälintyönä putkistoja-täältä: http://www.fennosteel.com/fi/pakoputket/tuoteluettelo Niin,ja vanhat laipathan voit hitsailla uuden välikappaleen päihin