PPS alusta Yamahaan

Keskustelun 'Yamaha' on aloittanut käyttäjä Tepa73, 25/10/11.

 1. jämy78

  jämy78 Well-Known Member

  Minä en kyllä apexissa huomannut vastaavalla nastamatolla ongelmaa. Takapukki kylläkin reilusti alempana verrattuna monon omaan takapukin kiinnitykseen. Screenshot_20210921-213825_Gallery.jpg
   
 2. JiiKoo

  JiiKoo Kelkkojen SAAB med PPS

  No mulla kyllä ottanut ihan kunnolla kiinni vaikka kiinnityksiä laskin jo kertaalleen viime talvena eikä havaittavaa apua.

  Pyörät kyllä kuluneet, noilla uusilla kokeilla kummeneeko ennenkö muuta muuttaa:rolleyes: IMG_20210918_162123.jpg
  Screenshot_20210921-223857.jpg Screenshot_20210921-224105.jpg
   
 3. Jaku

  Jaku Kaikki koitettu-> Lynx Brutal 850 Touring

  Ainakin kuvan perusteella etupukkikin on eri kohdassa kuin mitä sen pitäisi varmaan olla vai onko joku proto versio?
   
 4. jämy78

  jämy78 Well-Known Member

  En kyllä tiedä missä kohdassa pps pukki pitäisi olla lynxin mitoilla. Minulla etupukki oli samoissa reijissä kuin monon etupukit, mutta en ole liikaa tuohon PPS alustaan syventynyt kun purin pois. Katsoin vähän huonosti tuon Jiikoon kuvan kun eipä tuohon vetorattaan hankaumiin paljon pukin lasku taida auttaa. Liekkö minulla oli astetta matalampi räpylä.
   
 5. JiiKoo

  JiiKoo Kelkkojen SAAB med PPS

  Rohinat katosi vetopyörät uusimalla. Jotensakin alustan säätöki alkaa olla hehtaarilla omiin ajoihin, vähän se sellainen lynximäinen on että vauhtia jos jaksaa pitää niin toimii ok.

  Hiljaa väsyneenä ajellessa epämukava kuten lynssi.

  Seuraavaksi kokeiltava vähän pitempää mattoa kun alkaa tuo 3300 cobra näyttään antautumisen merkkejä pikkuhiljaa. Ummelle en haaveile mutta jos 3500 vähän tasottas ja rauhottas menoa entisestään:rolleyes:
   
 6. Skippaduu75

  Skippaduu75 Well-Known Member

  Siitä löytyy etupukin paikka. Kuva xtrimmin alustasta mut etupukki samassa paikassa..
   

  Lisätyt liitteet:

 7. Luuseppä

  Luuseppä SR Viper Turbo, Nytro Turbo Mtx

  Kun Jammuja ei ole enää vuosikausiin saanut kaupasta niin piti pari vuotta sitten ostaa halpiskopio eli mtx-winderi. Laitos miellyttää muuten mutta alusta on aika hempuli. Tähän on jo hommattu pps2-alusta.

  Järki tässä hommassa on tietysti hukassa jossain kuun pimeällä puolella mutta onpahan kesäksi jokin syy kirvata tallissa.

  Semmoinen kysymys tähän alkuun että onko kaikissa pps2-alustoissa sama pukkien etäisyys? Helpottaisi mitoitusta kun pihassa on -18 mallinen Xtrim 850. Jos ei ole niin löytyisikö joltakin avuliaalta pukkien etäisyys 3900 pps2-alustaan?

  Tarkoitus on jättää tuo winderi rakennussarjaksi ja hipostella tuo mottipuoli sinne ~350hv seutuun. Tuo 998 kone ei ole millään mittarilla nytron tai Viperin 270-setin tasolla, kaukana siitä.
   
  Jakelfin, JiiKoo, paikkari ja 1 muu henkilö tykkäävät tästä.
 8. Luuseppä

  Luuseppä SR Viper Turbo, Nytro Turbo Mtx

  Toivottavasti kaikki alustasepät eivät ole vielä rollaattori-iässä kun itellä on muutama vuosi vierähtänyt noiden vakiovehkeiden kanssa…..

  Mutta mietiskelin tuossa alustan asemointia ja tein ”jigin” puusta. Hetken aikaa mietiskeltyäni tulin siihen johtopäätökseen että pps:n Takapukki ei osallistu millään lailla telan kiristymiseen? Viisto ja jäykkä etupukkihan sitä mattoa kirii, sen verran mitä jousto on painunut kasaan. Takapukin nivel antaa sitten liukurunkojen liikkua taakse-ja eteenpäin mutta tuo linkkuhan estää telaa kirivän voiman välittymisen liukurunkoihin vaikka vain takapukki painuisi kasaan?

  Tällä perusteella takapukin siirto liukurungossa 10cm taaksepäin ei vaikuttaisi geometriaan mitenkään kunhan takapukin yläkiinnitys siirtyy saman verran?

  Jos näin on niin tuo projekti helpottuisi 77%, tarvisi vain säädellä etupukin korkeus rungossa siten että telasto on linjassa suksien kanssa.

  Sanokaapa meneekö minun ajatusmalli aivan metikkoon?
   
 9. JiiKoo

  JiiKoo Kelkkojen SAAB med PPS

  Itsellä pätkän eli 307 mitoilla PPS kiinnitykset jammussa ja tela 348.

  Kirii joustossa telaa enemmän 348 pitkänä entä 329 pitkänä mitä oli alkuun.

  Kyllä sillä takapukin paikalla on mielestäni vaikutusta kirimiseen, mutta kun takapukkia siirtää taapäin liukurungoissa ja kelkan telatunnelissa niin kiriminen helpottaa.

  Tela kiristyy pelkkää takapukkia läjään painamalla, ilman jousia testailin.

  Jos en ihan pihalla ole niin kiriminen pahenee jos telan kulma takana on loivempi kuin kohtauskulma lumeen, vaikea selittää kirjottamalla.

  Itse ratkaisin laittamalla lisä kannatus pyörät ettei tarvinut tunnelia lisää reijjittää takapukin ja välipalkin taaksepäin siirron vuoksi.

  Lisäpyörien paikkaa hakiessa sai telan löystymäänkin joustoissa reilusti.

  Ilman lisäpyöriä tela menee minulla todella löysälle ulosjoustossa ja esim jarrutuksissa hyppii yli, lisäpyörien kanssa ei ole ollut ongelmia ja tuhansia kilsoja takana..

  Nyt mahdolliseen seuraavaan aihioon rakenteluun hommasin xtrimin raadon jossa 365 tela jne, siitä apinoin kiinnityspisteet ei tarttis enää lisäpyöriä.

  Aika reippaasti taempana on takapukki xtrimissä entä pätkässä.

  Mulla PPS1 ei omakohtaista kokemusta onko PPS2 ja 3 jotenkin erinlaiset kiristymisen kannalta, mielestäni eivät ole.

  IMG_20240501_165736.jpg Screenshot_2024-01-12-10-42-48-41_965bbf4d18d205f782c6b8409c5773a4.jpg
   
  Viimeksi muokattu: 6/5/24
 10. Jakelfin

  Jakelfin Nytro MtxT & RTX 136 -RX1 4100 -Titan Adventure

  Laitoin taannoin pps1:n tuohon 153 nytroon paikalleen ja takapukki siirty jotain x määrän(jotain 12cm jostain jääny päähän) taakseppäin, siinä ensin puolen yötä asemoitiin eikä tullu tolkkua hommaan niin kalkuloin hetken ja laskin takapukin paikan suhteutettuna pitempään alustaan ja heitin paikalleen. Takapukki meni tuon -09 153 nytron vakiopaikalle ja etupukin kiinnitykselle riitti pieni siirto, ei kiriny eikä löysänny telaa nimeksikään missään asennossa. Jäi päivän kokeiluksi ku ei ollu rullia telastossa ja tuli muutenki pakkaskelit ja liuvut suli alle ja takapukin jousiki olis pitäny vaihtaa reilusti löysempään. Nuissa dockereissa ja muissa pitkissä lynxeissä on takapukki suhteellisen lähellä etupukkia eli takaylitystä on aika paljon, varmaan ainoa syy sille on se takapään joustovaran pitäminen pitkänä ja keulimisen salliminen. Tuossa pihalla on rx1 -06 jossa on 4100 dockerin alusta paikallaan ja siinä 60/65 jouset eikä se huono ole niilläkään vaikka aika jäykkä se takavieteri vielä on. Voin toki siitä mittailla pukkien paikat, siinäki pitää aika löysällä piettää telaa ja joissaki asennoissa se on kuitenki aika tiukalla. Nuistahan meni matoista puikkoja poikki ja taka-akseleita paskaksi ko kirrattiin mattoa hipsun liikaa niin se käy jossain kohtaa niin tiukala että joku paikka aina kärsii.
   
 11. Luuseppä

  Luuseppä SR Viper Turbo, Nytro Turbo Mtx

  Kiitos!
  Etupukin paikka Winderissä on ~4 cm edempänä kuin Xtrim 3500:ssa. Käsittääkseni etupukki on näissä kaikissa yhtä pitkä. Laitan etupukkiin vielä sen välilinkun ja koiranluut.
  Takapukin paikka on 10cm taaempana kuin xtrimissä mutta sen suhteen voi olla niin että pidemmissä malleissa pukkien väli on pitempi.

  Jos Sinulla on se 4100 alusta vakiomitoissa niin mielelläni kuulisin ne mitat.
   
 12. Luuseppä

  Luuseppä SR Viper Turbo, Nytro Turbo Mtx

  No niin. Mittailin 3500 Xtrimin ja Winderin telaston kiinnityspaikkoja.
  Ne menevät näin:  Vetari-etupukki etäisyys

  Lynx 250mm , 30mm ylempänä. Astinlaudan alareunasta 60mm

  Yamaha 210mm, 20mm ylempänä
  Astinlaudan alareunasta 65mm


  Etupukin ja takapukin kiinnityspulttien välinen etäisyys

  Lynx 590mm
  Yamaha 780mm


  Takapukin kynkän ja etupukin takaosan etäisyys 325mm, tämä on sama 3500 ja 3900 alustoissa.


  Takapukin kiinnityspisteen korkeus telasto yläasennossa

  Lynx 335mm

  Yamaha 350mm


  Tunnelin leveys 424mm

  Yamaha 408mm


  Ero siis 16mm

  3mm puoleltaan pois pukeista -> ero 10mm
  Holkin laipasta 1 mm (3mm-> 2mm, kestänee?) -> ero 8mm
  Siis 4mm pitäisi tunnelin antaa periksi puoleltaan. En usko että on ongelma, poislukien välipalkki. Sitä pitänee kaventaa. Ylempää tunneli antaa vähemmän periksi joten se kannattanee sovittaa oikeaan mittaan ilman tunnelin venytystä?
  Ja toinen asia, oletteko vahvistaneet tunnelia välipalkin kiinnityskohdasta? Vai suoraan reiät tunneliin? Tuohon tulee aika kovia tällejä, alumiini voi olla liian kovilla? Välipalkkia pitää joka tapauksessa kaventaa -> helppo laittaa se vahvike. Siihen voisi tietysti hitsata laipan joka ohjaisi palkin helposti oikeaan paikkaan.

  Suurin eroavaisuus on siis etu-ja takapukin välinen etäisyys joka on 190mm. Tämä siis sillä oletuksella että kaikissa Lynxin telaston mitoissa pukkien etäisyys on sama. Tältä se kyllä vaikuttaisi, käyn vielä mittomassa Korteniemellä.

  Ratkaisu:
  Ajattelin siirtää takapukin korvaketta pykälällä eteenpäin. Niitit ovat 80mm jaolla -> helppo siirto, kymmenkunta teräsniittiä irti ja uudet tilalle.
  Tämän lisäksi siirrän telaston takakynkkää 110mm taaksepäin, sieltä löytyy valmis reikä. Näillä modauksilla jouston geometria pitäisi pysyä identtisenä alkuperäiseen verrattuna. Takapukin kynkän siirto taaksepäin vähentää keulimistaipumusta, tulevilla tehoilla pps-alustassa se lienee hyvä muutos.
  Lisäksi täytyy varmistaa ettei PPS:n liukurunkojen päät osu vetariin, siellä on anti-stab-rullat eli tarvittaessa liukurunkoja voi lyhentää. Silmämääräisesti arvioituna ei kontaktia pitäisi tulla.

  Muutaman sentin ero telaston korkeudessa ei haittaa ja tunnelin korkeus on Yamahassa suurempi -> vaaraa maton osumisesta tunnelin kattoon ei ole.

  Miltä kuulostaa?
   
  Viimeksi muokattu: 12/5/24
 13. JiiKoo

  JiiKoo Kelkkojen SAAB med PPS

  IMG_20240512_102502.jpg Screenshot_2024-05-12-07-48-38-30_6012fa4d4ddec268fc5c7112cbb265e7.jpg
  Mulla ainakin 2006 RX1:ssä vaati välipalkin kohdalla tunneli vahvistusta.

  Ensin ajoin ilman vahvistusta niin aika äkkiä ilmaantui pieni muodonmuutos tunneliin välipalkin kohdille.

  No vahvikkeet laitoin välipalkilta etupukin kiinnitykseen asti yhtenäistä RST-lattaa ja ongelma poistui.

  Ja ainakin PPS1 alustalle voi laittaa pohjaanlyöntikumit myös takapukille, tämähän helpottaa välipalkin eloa kun tajapukin iskari ei enää ole ainoa takapukin pohjaamisvoiman vastaanottaja.
   
  Viimeksi muokattu: 12/5/24
  Luuseppä tykkää tästä.

Suosittele tätä sivua