umpisen menijät

Keskustelun 'Jutustelua' on aloittanut käyttäjä -valopää-, 16/12/05.

?

Minkälainen kelkka menee parhaiten ummella?

 1. Leveällä ja pitkällä matolla oleva työkelkka.

  242 vote(s)
  22.9%
 2. Kapealla ja pitkällä matolla oleva työkelkka.

  105 vote(s)
  9.9%
 3. Pitkällä ja karkealla matolla oleva vuoristokelkka.

  596 vote(s)
  56.4%
 4. crossover

  113 vote(s)
  10.7%
 1. Tasala

  Tasala Sidewinder MTX 153" Maptune stage 4

  Vs: umpisen menijät

  Niin löytyy joo, mutta eriasia saako minnekkään hyville sensseille lupia tulla ajamaan. Varsinki jos tuonnekki osallistujia tulis 50 mahollisesti ???
   
 2. ade85

  ade85 Rene 800 X

  Vs: umpisen menijät

  Tuskimpa on edes mahdollista saada luvat tuollaiseen tapahtumaan, jos ei sitte ite omista kyseistä aluetta...
   
 3. Motopete

  Motopete Well-Known Member

  Vs: umpisen menijät

  Ajattelin että ehkä pitäs tämä vanha topikki tonkia esille, kun näkyy tuo kairaan uskaltamis- ketju menneen täksi samaksi tingaksi...

  Ehkä tämän koko vanhan kansan mettäkelkka vs. nykyajan hankisirkkelit tingan kantavana ajatuksena on se että valitettavan suuri osa nykykelkoista on varustettu 307-365cm telamatolla, kun taas vanhan kansan mettäpailakat ovat lähes järjestään 396 pitkällä matolla ja joustavalla jatkoperällä varustettuja.
  Näinollen sitä helposti verrataan sen kummemmin asiaa miettimättä puolipitkää crossoveria ja täyspitkää vanhan kansan pailakkaa.

  Kyllähän jokainen varmasti ymmärtää, eikä väitä vastaan, etteikö nelimetrisellä ja 52mm harjalla varustettu 150hv nykymountaini menis jotakuinkin joka paikassa paremmin kuin nelimetrisellä, 15mm harjalla varustettu 36hv vanhan kansan mettäkelkka. Kuitenkin, sitäkään ei varmaan tarvitse kauheasti miettiä että kummalla se pujottelu siellä raivaamattomassa metsässä on vaivattomampaa? Sillä 126cm leveällä uudenkarhealla risukeulaisella pailakalla (Esim. RMK), vaiko sillä 87 senttiä leveällä 250 latikeula linksillä?
  Sunkas tommosella vanhalla ja kapialla linksillä ole muuta kuin katsoa että "jaha, tuonne haluan mennä" ja ei muuta ku sinne vain, aina mahtuu jostain reijästä. Ja mikäli ei mahdu niin ängetään vähän, niin kauan kun sukset saa puiden välistä menemään niin loppu kelkka kyllä mahtuu, vaikka vähän vauhdilla (on joskus tullu oltua kiinni ihan hyvin kahden puun välissä ;D).

  Tähän voi tietysti sanoa puolustuksena että "voihan sitä hakea sellaisen reijän mistä se leveämpi kelkka mahtuu", mutta eihän vastaava perustelu ojan ylityksestä tai mäennoususta kelvannut vanhan kansan mettäkelkankaan puolesta, joten lasketaan tuon tyyppinen perustelu siis mountainiltakin pois. Jos pitää hakea toista paikkaa niin sehän tarkoittaa silloin sitä että se on huonompi menemään? Eiks je?

  Eli: Kyllä, nelimetrisellä matolla varustettu nykymountaini epäilemättä menee umpisella paremmin, mutta ei kannata erehtyä luulemaan vanhan kansan kelkkoja täysin kynnettömiksi, niillä pääsee kuitenkin sellaisen vitelikon läpi että yhdelläkään nykykelkalla ei ole samalle jäljelle mitään asiaa ilman kirvestä ja/tai sahaa. ::)
   
 4. Porolynksi

  Porolynksi Member

  Vs: umpisen menijät

  Kyllä se tuommonen 2011 vuosimallin Ski Doo Tundra Extreme tulee olemaan melko kova sana kunhan niitä maahan saadaan. Forest foxin levynen ja pitunen, LTS-keula, matto 57mm harjalla ja koneena vielä 600 etec. Eipä paljo parempaa kampetta enää vois olla.
   
 5. KMU

  KMU Watercross team lannistumattomat 93

  Vs: umpisen menijät

  Kun olis vielä flekti nii kuulostas meleko pätevältä. ei taia tulla maahan. harmi.
   
 6. JRT

  JRT Well-Known Member

  Vs: umpisen menijät

  Sinänsä puhut asiaa, mutta tuolla vitelikkömittarilla mitattuna taitaa Snow Hawk mennä vielä melko paljon kaposemmista raoista ku vanhankansan mettäkelekat... Vielä kun tätä asiaa jatketaan niin raidevälejä mountainvehkeissäkin on monenlaisia, vieläpä säädettäviä sellaisia, ja kohtuu kapoisiakin. Oma kampe on hieman reilu metri, mikä on jo melko kaukana tuosta 126 sentistä. Tehoa tosin uupuu että viittisi vuorikelkaksi haukkua.
   
 7. Motopete

  Motopete Well-Known Member

  Vs: umpisen menijät

  Haukan leveys 83cm, kakspökä 87cm.

  Eikö RMK ole vuorikelkoista kapeimmasta päästä, ja sille esitteet antoivat suurimmaksi leveydeksi 126cm ???
  Oisko M-sarjan Catti vielä kapiampi? ???

  E: M-sarjan cattila näky olevan n. 117cm leviä
   
 8. vetopyörä92

  vetopyörä92 trailer & shit rmk

  Vs: umpisen menijät

  En tiedä mitä esitteitä oot lukenu mutta mulla kuiten tuon RMKn raideväli on leveimmillään 104cm ja kappeimmillaan 99cm
   
 9. Eemeli

  Eemeli AC M9ss 162", SnoPro1T, F5/8mod WC, Sabercat

  Vs: umpisen menijät

  Juu mut Moto ei puhunutkaan raideleveydestä vaan leveydestä. ;)
   
 10. Motopete

  Motopete Well-Known Member

  Vs: umpisen menijät

  Nimenomaan ;)
   
 11. vetopyörä92

  vetopyörä92 trailer & shit rmk

  Vs: umpisen menijät

  Jaajoo aivan, enpä hoksannu. Mutta eihän esim. 10cm leveys erolla oo mittään merkitystä mettässä jos raideväli on sama? vai mitä ootte mieltä?
  Mielestäni nuilla alle metrisillä vuorikelkoilla on yhtä heleppo ajella samoista sakeista ku nuilla pummpukeulasilla vehkeillä, yleensähän koivikoissa on lunta enemmälti, jolloin karkiamatto ja teho auttaa vähän niinku voimalla pukkaamaan samasta risukoista läpi, joista joutuu pehmeässä lumessa ajamaan varovaisemmin esim tundralla ettei tokkää vähäsen ja tela pyörähä tyhjää. Tietenki ne risut tartuskelee helpommin vaikka rmkn olkatappeihin ku foxin pumppuihin mutta teholla ja pidollahan siitäki selviää. Tietenki jos on vahvempia puita vierekkäin onhan se selvää että kapiampi mahtuu pienemmästä välistä mutta harvoimpa niitä isompia puite on niin tiheään etteikö vois mennä puun toiselta puolelta. Ite oon samallalailla menny samoista sakeista koivikoista rmklla mistä tundrat, foxit ja rangeritkin.
   
 12. Motopete

  Motopete Well-Known Member

  Vs: umpisen menijät

  Kelkan suurin leveyshän se on joka ratkaisee, ja yleensä suurin leveys nykykelkoissa löytyy suksen ulkoreunasta ulkoreunaan... Jos kaksmulatin suurin leveys on 87cm, ja esimerkiksi sen RMK:n suurin leveys 118cm (tarkistin toiselta sivulta) ja M-cattilan 117cm, niin onhan noissa eroa kaksmulattiin jo 30cm, ja se alkaa olla jo iso ero. ::)

  Lumen painosta "kumartunut" risukko on toki haaste ilman 100hv tehoja ja karkeaa mattoa, sitä ei mene kieltäminen, mutta aina kai noista on silti selvitty, helpoiten kiertämällä, mutta jos ei voi kiertää niin sitten on hieman oiottu niitä risuja...

  Eipä tuo mun IQ oo sekään "kuin" 122cm levyinen, eli vain 4cm leveämpi kuin samalla kopalla RMK, ja eilisten pensikkokikkailujen jälkimainingeissa sanon että sillä 118cm leveällä RMK:lla ei ois ollut kyllä yhtään helpompi löytää reikää U-käännökselle kuin tuolla IQ:llakaan.

  Sen sijaan Wanhan liiton "mihinkään pääsemättömillä" 250 ja vaikkapa nyt se 3900 lynxillä ei ois ollut tasan mitään ongelmaa löytää reikää kääntymiselle.

  Metsässä se telan harjakorkeus ja älyttömät tehot eivät vain ole ne ainoat etenemisen takaavat asiat, eikä siitä pääse mihinkään.
  Toki, mitä tehokkaampi kone, karkeampi matto niin sitä paremmin sillä pääsee, mutta ei noista ominaisuuksista ole v*tunkaan hyötyä jos sillä rohjakkeella ei mahdu sinne pensikkoon ;D
   
 13. Fred Scuttle

  Fred Scuttle Lynxejä ja Ski-Doo

  Vs: umpisen menijät

  Senttikin leveydessä voi olla liikaa, jos kahden ison petäjän välistä joutuu menemään, ja se kapiampi juuri ja juuri mahtuu. ;D
   
 14. Möykky

  Möykky AC M8 -09 SP LE

  Vs: umpisen menijät

  Voi vittu, olisinpa aikanhan lukenu näitä keskusteluja. Mie olen m8:la kurponu samoja ojanvarsipensikoita ko penikkana 39lä enkä mie tienny etten mie oikeasti sopis kulukemhan sielä. Tietääpä nyt pysyä vuomila ja tukkipetäjikössä.
   
 15. Motopete

  Motopete Well-Known Member

  Vs: umpisen menijät

  Sullon harvahkonlaiset pensikot...

  E: Kyllä mieki olen kurponu IQ:lla samoja pensikoita kuin toissa talvena 3900:lla, eikä se vielä tarkota sitä että IQ niihin pensikoihin parempi ois. ;D
   
 16. Möykky

  Möykky AC M8 -09 SP LE

  Vs: umpisen menijät

  Niin net vishin on :D
   
 17. LapinStaalo

  LapinStaalo BD RE850 3700-19,Xterrain 3900-19,Everest 440-79

  Vs: umpisen menijät

  Eipä mahtunu kakspökä tulemaan siitä mistä vuoristohaukka meni, ja tehoja ja karkeutta matossa piisaa myös.
   
 18. Fred Scuttle

  Fred Scuttle Lynxejä ja Ski-Doo

  Vs: umpisen menijät

  Mikä vuoristokelkka on kakspuokkia kapeampi???
   
 19. Wainajala

  Wainajala Hardcore

  Vs: umpisen menijät

  Oliskohan tuo VuoristoHAUKKA se snowhawkin pitkätelanen versio. Villi arvaus ?
   
 20. Jysse

  Jysse Guest

  Vs: umpisen menijät

  Puunkierto on erilaista sillä puksuttajalla eli mateennahkamattokelkalla. Kelkka painuu sen mitä painuu ja sillä mennään karvalakki takaraivolla(kun se oksa on sen sinne siirtänyt). Tilanteet tulevat hitaampaa eteen, jolloin jää enemmän aikaa tähystää tulevaa reittiä. Harvoin sitä lykkää puittenväliin kiinni.

  Tehovehkeellä ei ehkä tule kierrettyä puita yhtä hitaalla nopeudella vaan kelkan säädöt ja sen potentiaali houkuttelee/vaatii ajamaan lujempaa. Käännökset on sitten vauhdin kanssa laakeempia ja harkinta aikaa vähemmän. Todennäköisyys lykätä se hankalaan rakoon on täten suurempi.

  Kyllä sitten joskus se lupaavalta näyttävä kaseikko, muuttuukin yliajettaviksi risuiksi, josta mahtuu ehkä läpi sillä kapeammalla. Mutta sen kaseikon syynä on monasti oja, jota se mateennahkamatto ei ylitä. Vauhtivehkeellä risukon läpi menneenä harvoin ojan ylitys onnistuu ensimmäisellä kerralla(väärä kohta) ja vauhdin hakeminen saattaakin olla sitten työn takana, kun sukset on jo puoliksi ojan päällä.
   

Suosittele tätä sivua