Vuoristokelkka puunajossa vs. Työkelkka reitillä/umpisessa

Keskustelun 'Lynx' on aloittanut käyttäjä Induktanssi, 14/10/12.

  1. vinski

    vinski Ski-Doo Summit 850 X -20

    Vs: Vuoristokelkka puunajossa vs. Työkelkka reitillä/umpisessa

    Riippuu juuri siitä kans, että mistä tykkää. Itellä on Lynx 5900 -95 494Rave koneella ja ajan sillä pelkästään huviajoa. Pari kertaa olen vetänyt kevyttä latukonetta, mutta 98% pelkkää huviajoa. Joku toinen varmaan pitäis tuota ihan hirveänä laitteena, mutta itelle sopii paljon paremmin kun sportti kelkat, joista kokemusta lähinnä yamahan Rx-1:stä ja uudesta phazerista.

    Mites olis vaikka tuollainen tundra extrem 600 e-tecillä? Sillä varmaan luonnistuis hupiajo ja puunajo?
     
  2. Deippa

    Deippa Yamaha Phazer FX -07

    Vs: Vuoristokelkka puunajossa vs. Työkelkka reitillä/umpisessa

    Kaiveles jostain Summittia koskevia keskusteluja. Niissähän muistaakseni ollu puhetta että poromiehetkin ymmärtääkseni siirtyneet vuorikelkkoihin ja kyllä kai hekin nyt aina välillä vetää rekeä perässään.
     
  3. Puppe

    Puppe BackyardKing

    Vs: Vuoristokelkka puunajossa vs. Työkelkka reitillä/umpisessa

    Eieiei. Ei Summitilla vedetä tukkirekeä. Ei sitä tunnelin takaosaa ole suunniteltu raskaisiin vetohommiin.
    Varmaan huilaa pulkka/ahkio kun hyvä vetokoukku/tunnelituki persauksessa ja oompa semmosen nähny 154" summarissa.
    V1000 Yeti painaa 400kg ja summitti rapiat 200kg. Toinen on vahvarunkonen työkelkka ja toinen tehty etenemiseen joka paikassa.
    Sitten kun tästä paskamyrsky nousee niin toki siinä puukuorman painossa on varmasti erilaisia käsityksiä.
     
  4. Bearcat-97

    Bearcat-97 Well-Known Member

    Vs: Vuoristokelkka puunajossa vs. Työkelkka reitillä/umpisessa

    Kyllä sillä Summitillaki aikamoisia kuormia vedetään. Poromieskaveri vetää poroille heinäpaalipalloa ihan keveästi niin entisellä Summitilla 800 -08:lla ko nykysellä M8 -10:llaki. Se paalihan painaa melkosesti. Tosin kytkimen jouset molemmissa on vaihdettu pehmeämpi alkusiin helpomman liikkeelle lähdön aikaan saamiseksi. Takapuskuriksi se vaihto Summittiin brp heavy duty -malliin joka on orkkiksen näkönen mutta helkutin paljon paksummalla seinämällä tehty. Sama takapuskuri sitte modailtiin M8:iin kelkanvaihdon yhteydessä.

    Mutta jos viestin alottaja ei halua vaihtaa kytkimeen jousta, niin sillon ei välttämättä onnistu tuo vetäminen ilman remmin kärsimyksiä... ja sillon se vanha lintta 59 on ihan mukava olla olemassa :D

    Hauskinta on, että Summitti ja M8 vie about yhtä paljon bensaa kevyessä porostelussa - eli about puolet 440 ForestFoxiin verrattuna :) Eipä ihme että poromiehetki on siirtyny lappukelekka-aikakauteen. Ehtii illaksi kotiakki jos ei satu jossain ihan jumalan selän takana oleen.
     
  5. Luuseppä

    Luuseppä SR Viper Turbo, Nytro Turbo Mtx

    Vs: Vuoristokelkka puunajossa vs. Työkelkka reitillä/umpisessa

    Jokohan tästä kimpoaa kauden -13 Tinkaus liikkeelle?
     
  6. kaner

    kaner HC Evo 153"

    Vs: Vuoristokelkka puunajossa vs. Työkelkka reitillä/umpisessa

    Summitilla kyllä pystyy vetään vaikka mitä kuhan on se kestävempi puskuri ja kytkimessä eri jousi.. tullu veettyä vaikka mitä tuolla -07 600sdi summitilla, parhaimmillaan ollu perässä semmonen raksan lasikuitu taukotupa täynnä tavaraa ja ihan hyvin huilas (joskus veetty se mettään 277 tundralla II ;D), painoa en tiiä sille mutta painava soli ku prkl. Sitte on tullu veettyä pahkoja reessä ja heinäpaaleja
     
  7. antsu2

    antsu2 Active Member

    Vs: Vuoristokelkka puunajossa vs. Työkelkka reitillä/umpisessa

    Venture TF:llä olen kiskonut mitä ihmeellisempiä kuormia perässä ja monenmoista reittiä se on nähnyt, että jos yhdellä kelkalla aikoo pärjätä niin tuossa sopiva versio.
     
  8. Lynx700500

    Lynx700500 Well-Known Member

    Vs: Vuoristokelkka puunajossa vs. Työkelkka reitillä/umpisessa

    Isä ukko aikanaan oli ostanut 520 lynksin ja sillä vedettiin kyläkoulun ladut, hirviporukan hirvilavat metsään ja muutama kuorma puita mihin ei traktorilla päässyt. Hommasin hupi käyttöön 08 xtrimin ja sitten jäi vakuutukset maksamattta 520 lynxsiin. Samat hommat oli tehtävä ja yllätyin positiivisesti kun kaikki onnistui paremmin kuin vanhalla. Pitoa paljon enemmän ja lämpöjen kanssa ei ole ollut ongelmia. Reessä pitkä nytkä ja nytkässä jousi ettei riuhtaisu ole hirveä ja revi puskuria irti. Eli en näkis ongelmaa asiassa. Tosin järkeä pitää käyttää ettei hajota mitään niin kuin pitää käyttää työkelkallakin.
     
  9. Rollu

    Rollu Well-Known Member

    Vs: Vuoristokelkka puunajossa vs. Työkelkka reitillä/umpisessa

    Itse olen ajanut 535XL Lynxillä (-81) puita ulos metsästä, ja myöskin SkiDoo 583 Touringillä (-98), jossa runko halkes...
    Olis pitänyt lyhentää reilusti (puolet pois) reen tolpat että olis kestäny,
    se hämää aika paljon se kun pitoa oli parempi touringissä ja siten tulee helposti laitettua liian isoja kuormia.

    Eli varmasti onnistuu, mutta puu-kuormat pitää reilusti pienentää että runko kestää..
     
  10. tupajumi

    tupajumi Lynx 6900, summit

    Vs: Vuoristokelkka puunajossa vs. Työkelkka reitillä/umpisessa

    Hyvä työkelkka on aina kömyrä ajettava Lynx 5900 jaksaa kyllä vetää mutta ei siitä oikein sporttiajeluun ole.
    Kukee hyvin umpista mutta suoraan. Lisäksi työkelkassa pitää olla 2 vaihdetta. Ykkönen kuorman kanssa ajoon, kakkonen tyhjällä kelkalla.
    Samat ominaisuudet suurinpiirtein näissä uusissa yeteissä.
    Itsellä on 6900 ja lähtee kyllä vaikka minkä kuorman kanssa ilman nytkääkin.
    Reitillä jousitus on riittämätön eikä viitti sitä lehmää hyppyttää.

    Pienellä kelkalla pienet kuormat pysyy runko ehjänä.
     
  11. hifilux

    hifilux Well-Known Member

    Vs: Vuoristokelkka puunajossa vs. Työkelkka reitillä/umpisessa

    Nuo 500-sarjan Lynxit on rullatelastolla, että ei ihmekään jos joku Xtrimmeri tuntuu yhtä hyvälle veturille. Vaan laitappa Xtrimmeri ja 5900 vetämään samaa kuormaa, niin taitaa Xtrimmeri upota astinlautoja myöten hankeen niin että hihnasta savu nousee!
     
  12. Motopete

    Motopete Well-Known Member

    Vs: Vuoristokelkka puunajossa vs. Työkelkka reitillä/umpisessa

    Niin 5900 ei käänny kuorman kanssa? Se pitänee kyllä paikaansa, muutoinhan se on niin kaitanen ettei sillä meinaa päästä umpisella suoraan ilman vuotsolaisia.. ;D

    Minkälainen veturi tuo 6900 on verrattuna liukualustaiseen 650 Lynxiin? (Mielestäni siinä oli liukutelasto jolla olen ajanut, viimeisiä mustia 650 Lynxejä oli..)

    Juu, en ihmettele että se joka elää vielä mielessään rullatelastoaikaa epäilee leveätelaisen veto- ja etenemiskykyä. Ite oon pentuna ajanu rullatelastoisella 535 lynxillä tuhansia ja taas tuhansia kilometrejä, ja tiiän ettei sillä pääse yhtään mihinkään.
    Pentuna suurinta huvia oli istua kelkalla hinatussa rattikelkassa tai pulkassa, ja 535:nen ei kyennyt kiskomaan tasaisella umpisella edes pulkkaa jossa istui lapsi. On se niin hyvä veturi. ;D


    Siitä tuleekin muisto mieleeni, olin noheva 11 vuotias kelkkailija, vuosien kokemuksella jo, ja valitin isäukolle että ei tuolla romulla, siis 535 Lynxillä pääse mihinkään, että pitäs vaihtaa liukutelastoinen ja vähän nykyaikasempi kelkka.
    Isäukko taas oli vakaasti sitä mieltä että 535:nen on hyvä menemään, uusi tela ja kaikkea.

    Noh, tuli taas keväinen sunnuntai ja kylän porukan yhteinen kelkkasafari starttasi klo 12. Isäukkoa piukutin lähtemään safarille (enhän niin pitkää reissua itse olisi jaksanut ajaa, ja tiesin että jos minä ilmestyisin 535:lla lähtöpaikalle, olisi saman tien alkanut hirttoköysien rasvaus. Olisi se tiennyt porukalle niin paljon kaivettavaa ;D), mutta isä ei innostunut, joten pääsin sitten naapurin 5900:sen kyytiin.

    Lähtö tapahtui siis klo 12, ja ajattelin että isäukko tulee varmaan sitten kuitenkin vähän myöhemmin perässä, kuten joskus ennenkin.
    Silloin oli samanmoinen puuterilumi kuin tälläkin hetkellä, ja sitä lunta oli ainakin metri. Ajettiin yhtä vaaran rinnettä umpista pitkin ylös, naapuri 5900:lla keulilla ja minä istuin kyydissä. Kenelläkään eri ollut mitään ongelmia nousussa, olihan siinä valmis jälki mitä pitkin kiikkua. Perässä tuli siis yhtä sun toista pailakkaa, Winhaa, okkelia, 250 lynxiä ja taispa olla 3900:nenkin. Kaikki nousivat ongelmitta 5900:n viitoittamaa reittiä.

    Reissu saatiin lopulta päätökseen ja kävelin naapurista kotiin. Isäukkoa ja kelkkaa ei näkynyt, ja minä olin sitten ihmeissäni että mihin se on lähtenyt ja miksei se lähtenyt porukan mukaan.
    Mennessäni sisälle, äiti kysyy että eikö isä tullutkaan? Vastasin että ei, mihin se on lähtenyt?
    Äitini sanoi isän lähteneen peräämme vajaan puoli tuntia meidän jälkeen, ajatuksenaan siis liittyä porukkaan vähän myöhemmin.

    Isäukkoa ei kuitenkaan näkynyt missään. Silloinhan ei kännyköitä ollut eikä siis mitään tietoa että missä äijä luuraa.
    Vähän ajan kuluttua kuuluu kelkan ääni, sitten tulee sisään mies joka oli niinkuin olisi saunasta tullut.
    Ensimmäiset sanat olivat, "huomenna lähdetään vaihtamaan kelkka".

    Minä tietysti ihmeissäni kysyn että täh?
    Isäukko vastaa; lähdin teidän peräänne, mutta sen vaaran rinteessä tuli vastaan loiva kinkama johon tuo kaivoi itsensä pystyyn valmiille jäljelle. Eihän tuolla paskalla pääse mihinkään.
    3 tuntia se oli 535:sta siitä kinkamasta kaivanut irti valmiilla jäljellä, se riitti vakuuttamaan isäukon siitä että ei sillä oikeasti pääse mihinkään.

    Noh, seuraavana päivän vaihdettiin 3500:nen Lynx, joka yllätyksekseni kulki umpisella suorastaan uskomattoman paljon paremmin kuin 535:nen.
     
  13. tupajumi

    tupajumi Lynx 6900, summit

    Vs: Vuoristokelkka puunajossa vs. Työkelkka reitillä/umpisessa

    En osaa verrata näihin muihin lynxeihin.

    Kokemusta työkelkoista on kertynyt merkkien okkeli trioman jatkoperällä, lynx 5900 ja 6900 osalta.
    Triomanni meni mistä vaan tehoja olisi saanut olla enemmän. Tasaisella kovalla ei kylläkään kääntynyt mihinkään.
    Pehmeässä lumessa ohjattiin omalla painolla. Siinä oli aika helppo liikkua puolelta toiselle, jalkatilaa oli runsaasti sivusuunnassa.
     
  14. Induktanssi

    Induktanssi Guest

    Vs: Vuoristokelkka puunajossa vs. Työkelkka reitillä/umpisessa

    Viimetalvena oli melkosta hötölunta Kajaanissa ja 535:lla ei tosiaan tuntunut pääsevän kovinkaan hyvin.
    Hauskaahan se oli, kun talolle oli pisimmillään 5km ja sai sen aina liikkeelle kuitenkin alkujäljen tekemällä.
    Mutta tosiaan ei tulisi pieneen mieleenkään alkaa sellasella umpihangessa kiskomaan esim vaimoa reessä makkaranpaistomestoille.

    Sillähän tämän topiikin joskus aloitin, kun oli kelkan hankinta edessä. No, taivuin Lynx ST 550:een ja pian nähdään, kadunko. Viikon päästä lomille ja metsään.
    Ensilumilla sain tosin 50km ja 25l bensaa palamaan, eli hieman jo kaduttaa...
    Haluaako joku vaihtaa ST:n nelaripeliin?

    Tuo 6900 tai Yeti Pro V-800 oli ekana listalla, mutta ostoaikaan ei ainuttakaan ollut tarjolla. Tai no, 14000 rullattu 6900 6500€ pyynnillä!!!

    Seuraavaksi mönkijä ja varmaankin 2014, kun kaikki lainat on maksettu, tulee Pro V-800 taloon...
     
  15. Motopete

    Motopete Well-Known Member

    Vs: Vuoristokelkka puunajossa vs. Työkelkka reitillä/umpisessa

    Juu, 535:nen on varmaan huonoin umpisenkulkija jolla on tullut ajettua...
    Tuohan on ihan normikulutus, ellet sitten ole mitannut sitä reitillä. Metsässä tuppaa se keskinopeus jäämään niin alhaiseksi että pienemmät lukemat on lähes mahdottomia.
    Koeaja sitte tarkkaan nuo brp:n nelarit, ainaki V-1000 Ranger oli niin raskaskeulanen ettei sillä päässyt puuterikeleillä loivaakaan mäkeä ylös. Paikassa jossa pätkä revillä ei ollut vielä mitään ongelmia, yritti ranger kaivautua kieppiin. Liekö tahtoi odotella kesäkelejä..
     

Suosittele tätä sivua