Hitsaus??

Keskustelun 'Lynx' on aloittanut käyttäjä kamu, 28/2/06.

  1. kamu

    kamu Member

    Eli racing -02 mallin lynkeröstä oli tossa joku reissu telaston keskimmäisen linkun kohdalta revennyt se alumiinikisko eli periaatteessa koko se puolipyöreä kama mikä siihen kiskoon on muotoiltu on mennyt halki ja rasituksessa katkennut kokonaan. Mitään muita ei hajonnut kun huomasin enne ajoon lähtöä... eli... onko se ihan perus alua mikä on hyvää hitsattavaa esim tigillä vai onko jotai seos kamaa?? Ja kannattaako ylipäätänsä hitsata? Toki tiedän sen et aina parempi jos hakis kaupasta uuden liukurungon mut...mut...  kun ei viittis noin pienen operaation takia vaihtaa koko p...aa! Kiitos vastauksista!!! ;D
     
  2. "Sixpäkki"

    "Sixpäkki" Xterrain 900 R Turbo

    Perus alua on kyllä... Ittellä oli 98 g-type ja sitä hitsautin kans telaston liukurunkoja..tuli parempi ko uudesta!
     
  3. sakke

    sakke Ski-doo härpäke

    Taitaa kiskot olla kaikkia muutaku perus alumiiniä! Ei taho hitsaamalla kestää, täytys löytää just oikia seos lanka ja tigillä hitsata, ni vois ehkä kestääkki? Ittellä ei kestäny hitsauksen jälkeen montaakaan kymmentä kilometriä ku taas oli poikki, ja hitsaaja oli ammattilainen eli seoslangan ois pitäny olla kohillaan. Hitsauksen jälkeen lujasti lattarautaa pulteilla kiinni vahvikkeeksi ni pelaa mutta jos haluaa hyvän ni sit ei auta ku lähtiä kiskokauppaan!
     
  4. Sape

    Sape Polaris indy 400, Axys RMK & Winha

    Joo eipä ne taho kestää hitsailtuna. Jos hitsaa niin EHDOTTOMASTI vahvikkeet molemmin puolin, esim. 3mm rosteripeltiä pulteilla kiinni.
     
  5. Antti Harinen

    Antti Harinen Well-Known Member

    Minä taas olen kuullut näissä asisoisa itseäni viisaammilta että nimenomaa liukurunkoja ei kannta tigillä hitsata, koska tigillä hitsatessa se kuumenee liikaa ja alumiini menettää karkaisunsa ja luultavasti katkeaa sitten ajossa siitä sauman vierestä.

    Paremmin pitäis onnistua nimenomaan Migillä kun tietää mitä tekee ja oikeanlainen kone ja lanka, kuulemma ei pehemene sitten siitä sauman vierestä. Kunnon vahvikkeet vaatii silti jos meinaa saada kestämään.

    Korjatkaa joku jos tiedätte paremmin. ???
     
  6. Jartsa

    Jartsa Lynx Enduro Sport -05

    Kyllä alumiinin hitsaus on henkimaailman hommia, joskus jopa onnistukin mutta harvoin. Ainakin vanhan enskan suksia tinattiin jatkuvasti ja aina katkes. Liukurungoissa uutta kehiin on varmin vaihtoehto.
     
  7. pro x 550

    pro x 550 Indy xcr 136" 650 -22

    ei se onnistu migikilläkään jos ei sitä käytä uunissa karkastumassa peltilätkät sinne vaan
     
  8. "Sixpäkki"

    "Sixpäkki" Xterrain 900 R Turbo

    kyllä se vaan on jännä homma kun monta vuotta on jo menny mun telaston korjauksesta ja vieläkin on kunnossa ? Siis ittelläni oli 98 g-type josta takakääntöpyörien akseli söi itelleen "tilaa".. Se korjattiin migillä ja kunnossa on vieläki. Aikaa on 4 v...
     
  9. Sape

    Sape Polaris indy 400, Axys RMK & Winha

    No tuo nyt on ihan eri juttu jos jotain kulunutta reikää "hepataan" pienemmäksi vrt. liukurungon halkeamaan joka alkaa ihan laidasta. Rasitukset ihan eriluokkaa.
     
  10. kamu

    kamu Member

    No hittolainen!!!!! Kerta kun ite aloitinkin tämän keskustelun, taidan sen myös ammattilaisen tavoin myös lopettaa ;D ;) Elikkäs... Halkesi siis irti poikki oikean puolen liukurungon ja etulinkun KOKO korvake eli sen prikan kokoinen palanen! Kun huomasin tämän, otin pultin pois ja palanen kädessä, siitä sitten soittamaan muutamaan paikkaan kellä tig-kone on ja ei muuta kun kelkki kärrylle lepään ja matkaan. Ja tähän väliin, allekirjoittanut on levyseppähitsaaja ja muutamaa nasuakin tullut joskus hitsattua... Ja tiggi sen takia et migillä hitsatessa on vaan niin suuri mahdollisuus et saumasta tulee "kylmä" ja sehän ei kestä! Kunnon hionta tenun kanssa ja sen jälkeen pienellä täpillä 2 euron kokoinen pala kiinni ja vingulla liitoskohta auki (molemmilta puolilta) ja hitsaten! Ja langasta sen verran et numeroita en ulkoa muista mut perus alu lanka on kaikkein paras (ainakin näköjään tän vehkeen liukurungolle). Vingulla siistiksi et linkku mahtuu ja nippuun. Kokeileen ja jumalatonta pattia patin perään, n.100 km koko päivän aikana ja reiluja hyppyjä ja TÄNÄKÄÄN PÄIVÄNÄ ei ole murtunut, ei liitoksesta, vierestä eikä muualtakaan PISTE. Kiittää ja kumartaa ;D ;D ;)
     
  11. "Sixpäkki"

    "Sixpäkki" Xterrain 900 R Turbo

    Hieno juttu! ammattimies!
     
  12. arskaw

    arskaw Well-Known Member

    kyllä meillä päin hitsataan noita runkoja,kestää saman kun uudetkin,en tiedä miten tehdään mutta vien verstaalle ja saan ehjänä takas,ei ole koskaan saumasta tai vierestä ratkennu.no tietty tuo hitsuuttaja on tuota hommaa tehny vuoskymmeniä,osaa näköjään työnsä.tekee noihin laivoihin ja muuallekkin töitä eli ilmeisesti luokkahitsuuttaja. :D :D
     
  13. Lynxyttäjä

    Lynxyttäjä Well-Known Member

    Täällä http://www.ims.tut.fi/vmv/2004/vmv_4_2_1.php on juttua otsikon Alumiinin hitsaus alla. Tekstistä käy ilmi, että alumiinin hitsaus on vaativaa puuhaa mutta onnistuu todelliselta tekijältä. Lisäksi alumiini asettaa käytettäville hitsausvälineille omat vaatimuksensa.
     
  14. kamu

    kamu Member

    Juuri näin! ;) ja niin kuin "markkoskin" kertoi et hyvin on kestänyt, se kertoo siitä et se sauma on luultavasti laitettu kiinni huolella ja oikeilla arvoilla(elektrodin etäisyys kaasusuuttimesta ja suojakaasun jälkikesto+tietenkin perusarvot). Oikeastaan ainoa mihin kannattaa ennen hitsausta kiinnittää huomiota on hitsattavan huolellinen putsaus, koska tiggi on erittäin arka lialle ja se ilmenee hitsatessa "kuohuvana" ilmiönä ja tuntuu et vaikka hyvin hioin niin mistä sitä paskaa tulee. Ja mitä materiaaliin tulee, luulen et nykypäivän kelkoissa taitaa aluosat olla ns. puhdasta alua, koska se kestää hyvin taittumista ja vetoa kun taas seoskama tahtoo revetä helpommin. Taasko todistaisimme yhteen ääneen, että taas joku "Vertti Koikkalainen" säästyy uuden liukurungon ostolta jos on kyse tämänlaatuisesta ongelmasta, täytyy tietenkin muistaa et kaikkea ei voi korjata ja kyllä se alumiinikin väsyy. ;D
     

Suosittele tätä sivua